Det snart Google-ägda företaget Fitbit presenterar i dag två nya smartklockor. Fitbit Versa 3 lanseras med inbyggd GPS för första gången i serien med Fitbit Sense lanseras som en helt ny modell med flera nya sensorer för att hålla bättre koll på personlig hälsa.

Fitbit Versa 3 med efterlängtade nyheter

Versa 3 lanseras med en funktion som har varit efterlängtad, inbyggd GPS. De tidigare modellerna i Versa-serien har haft assisterad GPS från en ansluten smartphone. Nu kan klockan användas för att till exempel ge distansinformation om löp- och cykelturer. En annan nyhet är att klockan nu ska få stöd för Google Assistent. Versa 2 har tidigare varit begränsad till Amazon Alexa. Med det nya stödet erbjuds en röstassistent som har bättre lokaliseringsanpassningar i Sverige. Till assistenten finns också en inbyggd högtalare som genom en framtida uppdatering också ska göra det möjligt att svara på telefonsamtal över Bluetooth. Slutligen finns stöd för en ny snabbladdare och en ny pulsmätare som ska ge mer exakta resultat. Batteritiden är fortfarande se dagar, enligt Fitbit.

Fitbit Sense mäter hjärtat och huden

Även om Versa 3 kanske blir Fitbits nya storsäljare, så är Fitbit Sense det riktiga flaggskeppet. Den nya modellen har mycket gemensamt med Versa 3 men erbjuder flera nya sensorer. En EDA-sensor kan mäta så kallad elektrodermal aktivitet, som en indikator på stress. Klockan ska kunna visa hur stressad användaren är för att hjälpa den att hantera det. Utöver det kommer Sense med en ny EKG-sensor, som kan mäta användarens hjärta på jakt efter till exempel hjärtflimmer. Utöver det finns en sensor för att mäta kroppstemperatur.

Fitbit Premium är företagets tjänst för att ge användare rekommendationer kring personlig hälsa. Tjänsten lanseras nu på svenska och inkluderas i sex månader med de två klockorna. Därefter kostar tjänsten 99 kronor per månad. I tjänsten ingår nu detaljerad information från SpO2-mätare, som mäter blodsyrenivå, information om andningsfrekvens och varningar om ovanlig puls. Fitbit flaggar samtidigt för att flera funktioner har begränsad tillgänglighet. SpO2-funktionen kommer bara att vara tillgänglig i USA till att börja med. Samma gäller EKG-mätning med Sense, som inte blivit CE-märkt ännu.

Fitbit Versa 3 lanseras med ett riktpris på 2 500 kronor, medan Fitbit Sense kostar 3 500 kronor. Versa 2 kostar nu under 2 000 kronor och kommer att fortsätta säljas som ett billigare alternativ. Något lanseringsdatum är inte bekräftat för de nya modellerna.

Källor: Fitbit Versa, Fitbit Sense

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 14 =