I Sydkorea är Samsung fullständigt dominanta. Det är därför inte överraskande att Samsung leder de senaste försäljningssiffrorna i landet. Mer överraskande är hur bra försäljningen av den vikbara mobilen Galaxy Z Flip 3 går.

Vikbara telefoner är fortfarande ovanliga och nya. Samsung är den enda betydande tillverkaren med någon som helst skala på sin tillverkning och försäljning av vikbara smartphones. Nu ser vi de första tecknen på att kategorin har fått fotfäste. Fotfästet kommer ifrån det minst överraskande stället, Samsungs hemland Sydkorea. Med 85 procent av smartphonemarknaden har Samsung en monopolistisk ställning i landet. Företagets position har stärkts av att ärkerivalen LG har lagt ner sin smartphonedivision. Näst mest populära är Apple med 12 procent.

Flip i toppen, Fold på fjärde plats

Den mest sålda mobilen i Sydkorea är Galaxy Z Flip 3. Försäljningen är minst sagt imponerande, då den överstiger försäljningen av Galaxy S21 och S21 Ultra tillsammans. Det större syskonet, Galaxy Z Fold 3, säljer betydligt sämre men ligger på plats fyra och säljer bättre än Galaxy S21 Ultra. Försäljningen av Samsungs vikbara smartphones uppgick till en miljon exemplar under det tredje kvartalet i Sydkorea. Det säger inte nödvändigtvis något om försäljningen i andra länder. Medan vikbara telefoner tidigare varit en intressant teknikdemo, är det ändå uppenbart att de nu når substantiella marknadsandelar och att det finns ett starkt konsumentintresse.

Bild: The Elec

Det finns rykten och uppgifter om vikbara telefoner från flera tillverkare. Både Apple och Google sägs planera vikbara modeller. Samsung har dock ett ordentligt försprång, särskilt eftersom Huaweis vikbara telefoner sänktes av handelsrestriktioner. Xiaomi är en annan stark konkurrent som har visat vikbara telefoner. De har dock inte nått den svenska marknaden än. Det gör att Samsung är fortsatt ensamma med att låta konsumenter vika deras smartphones på mitten.

Källa: The Elec

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − fyra =