Samsung Galaxy Z Flip 3
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Var försiktig! Den inre skärmen är gjord av plast, är lätt att repa och dyr att ersätta.
Fördelar
+ Ljusstark inre skärm
+ Unikt kompakt
+ Vattentät, IPX8
+ Saknar microSD-stöd
Nackdelar
- Medelmåttig batteritid
- Bara ett nanoSIM
- Långsam laddning
- Ljussvag ytterskärm
Kamera7.9
Skärm8.8
Batteri6.9
Kamera7.9
Skärm8.8
Batteri6.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Z Flip 3 är den vikbara telefonen för massorna. Den ger samma smartphoneupplevelse som vi blivit vana vid, med en stor fördel: ett kompakt format. Den vikbara designen gör att Flip 3 enkelt glider ner i även små fickor. Trots det erbjuder den en stor 6,7 tum skärm som är praktisk och lätt att utnyttja med Samsungs mjukvara. Flip 3 har dessutom en stabil kamera, hög prestanda och en stadig design som nu erbjuder vattentätning. Det är otroligt imponerande! Batteriet är det största problemet. Krävande användare måste sannolikt ladda under dagen och då är inte ens laddningen särskilt snabb. Batteritiden är priset vi får betala för en smartphone som åtminstone är otroligt häftig och som troligen är det hittills bästa försöket till en vikbar telefonen för folket.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy Z Flip 3 har en unik design som viks på mitten för att bli ovanligt kompakt i fickan. Nu är den skyddad mot vatten och har en yttre skärm som ger verkliga fördelar i praktiken. Designen gör Flip 3 till en vikbar smartphone som kan bli intressant för många.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy Z Flip 3 är konstigt nog Samsungs andra Flip-mobil. Precis som med företagets andra Fold-mobil, så inkluderar den ganska stora designnyheter, särskilt på utsidan. Då tänker vi på den yttre skärmen, som har blivit betydligt större. Mycket större! När skärmen går från 1,1 tum till 1,9 tum, blir dess yta fyra gånger större. Det ger utrymme för mycket mer information och gör den yttre skärmen användbar på ett helt nytt sätt. Vi kan enkelt styra musik, aktivera timers, starta ljudinspelningar och faktiskt läsa notiser. Den är på riktigt användbar och ser till att vi inte behöver vika upp telefonen hela tiden.

Mode-mobil

Utsidan, där skärmen sitter, har en grå bakgrund med en spegelfinish som gör det svårt att se var skärmen börjar och slutar. Den smälter in väl i designen utan att dra åt sig uppmärksamhet när den är släckt. Strax till höger om skärmen sitter dubbla kameror som är nästan helt platta med telefonen. För en gångs skull har vi en flaggskeppsmobil som inte har kameror som sticker ut en eller flera millimeter från baksidan. Kamerorna kan få hjälp av en LED-lampa som sitter på den färgade delen av utsidan. I vårt fall har telefonen en gräddvit färg som matchas med den ljusa metallen som omringar telefonen. Smaken är som baken men vi tycker att designen ser modern ut. Vi får känslan av att Samsung satsar hårt mot en designorienterad målgrupp. Design och utseende verkar vara viktigare än med någon annan Samsung-modell.

Om vi vänder på telefonen så är den bakre delen av utsidan väldigt enkel. Här finns inte ens en Samsung-logga, bara några myndighetsloggor. Samsung-loggan sitter istället på ryggen för gångjärnet. Ryggen är gjord av metall och har en matt finish. När telefonen viks upp viks också ryggen in i de två halvorna av telefonen. Kvar blir en metallinramning och en telefon som ser ut som en vanlig, om än avlång, smartphone.

Gångjärn med vattentätning

Det är enkelt att vika upp Flip 3. Gångjärnet är mjukt och väl avvägt. Med lite gymnastik går det att öppna med en hand, även om det är enklast att använda två händer. När skärmen är uppvikt är den tillräckligt styv för att inte vikas ihop medan vi använder den. Styvheten gör också att skärmen kan ställas i valfri vinkel för att utnyttja Samsungs uppdelade mjukvara eller för att ställa telefonen på ett bord, perfekt för videosamtal!

Gångjärnet är otroligt imponerande av en enkel anledning: det är vattentätt. Vatten kan tekniskt sett komma in i närheten av de interna komponenterna. De viktigaste delarna ska dock vara skyddad för att inte ta skada när telefonen sänks ner i grunt vatten. Gångjärnet kan fortfarande få problem med partiklar, damm och sand men vattentätningen är ett stort steg i rätt riktning för att göra vikbara telefoner mer praktiska för vanliga användare.

Skarven

När den är uppvikt ser Flip 3 verkligen ut som en vanlig smartphone. Det enda konstiga är ett veck som sträcker sig över skärmen. Vecket har samma utseende som på Fold 3. Det är väl synligt när ljus faller på skärmen och reflekteras i skarven men i övrigt ser skärmen fullt normal ut. Vecket ger dock en annan inverkan på användarupplevelsen än på Fold 3. Faktum är nämligen att många appar får oss att svepa upp och ner mer än vi sveper åt sidorna. Det gör att vi oftare känner vecket under vårt finger när vi använder Flip 3 än Fold 3. Vecket är helt enkelt mycket mer påtagligt i vardagen. Utöver att skärmens plastskydd känns lite plastigt, är alltså vecket en återkommande irritation vid vardagliga användning.

Galaxy Z Flip 3s skiljer sig från från vanliga telefoners utseende på ett särskilt sätt. För att skydda telefonen när vi stänger telefonen har Flip 3 en plastram runt bildskärmen. Den är säkerligen helt nödvändig men den är lite ful. Skärmens plastskydd hjälper inte saken men är också nödvändigt för att skydda skärmen. I ramen finns en hörlur som också agerar högtalare när telefonen är stängd. Det finns ingen notislampa men det vore också överflödigt. Den yttre skärmen gör ett strålande jobb och faktum är att den inre skärmen också har Alltid på-funktion som vi ibland använder när vi låter telefonen ligga uppvikt bredvid oss på ett bord.

Knappar och portar

Längs telefonens högra sida sitter en på/av-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare. Den är snabb och pålitlig så länge vi skannar vårt finger noggrant från början. Läsaren sitter samtidigt lite lång upp för att alltid vara bekväm att nå. Det kan vi förstå, ur ett rent tekniskt perspektiv. Gångjärnet tar mycket plats och samma gäller antennerna i närheten. Det gör att läsaren tvingas sitta långt upp på sidan. Det gör den dock lite svår att nå, särskilt för personer med små händer. Ännu svårare är volymknapparna som sitter strax ovanför. De ger i alla fall bra feedback när vi trycker på dem.

Knapparna är tacksamt enkla att nå när telefonen är ihopvikt. På/av-knappen är då bra eftersom den låter oss snabbt och enkelt låsa upp den yttre skärmen för att se inkomna notiser eller styra musik.

På vänster sida finns en kortläsare med plast för endast ett SIM-kort. Det kan kompletteras med ett eSIM men det går alltså inte att använda dubbla nanoSIM. Det finns inte heller någon microSD-plats. Längs ovansidan finns i övrigt bara en sekundär mikrofon. Undersidan bjuder på en mikrofon, en USB C-port och en högtalare.

Kompakt men opraktisk?

Flip 3 är en kompakt mobil, särskilt när den är ihopvikt. Den kompakta designen är den enskilt största fördelen med telefonen. Med en höjd på 86 mm är den faktiskt kortare än 2011 års minimobil, Sony Xperia mini. Den råkar för övrigt också vara ungefär lika tjock, 16 mm. Den är helt klart bredare men med sitt kompakta format har den en ärlig chans att få plats i en liten ficka eller åtminstone inte sticka ut ur en normalstor ficka. När den är ihopvikt är den enklare att få plats med och hantera än någon annan modern smartphone. Det är en fördel som kan vara viktig för vissa. En nackdel kan givetvis vara att den måste vikas upp. Behovet av att vika upp skärmen kan tyckas vara en nackdel men det är också en häftig egenskap som kan locka teknikintresserade som uppskattar nymodigheter.

Den som längtar tillbaka till dåtidens vikmobiler riskerar att bli lite besviken på Flip 3. Eftersom gångjärnet behöver ha tillräcklig friktion för att ställas i valfri vinkel, går det inte att slänga igen telefonen med en hand. Med de mjuka plastramarna är klicket inte heller så krispigt när det stängs som det var på förrförra årtiondets modeller. Det kan som sagt vara en besvikelse men glöm inte att vi har en vikbar bildskärm på insidan. Det känns lite löjligt att klaga.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy Z Flip 3 har en inre skärm som mäter 6,7 tum, använder AMOLED-teknik och har en upplösning på 1 080 x 2 640. Skärmen har alltså bra detaljrikedom, om än lite sämre än Samsungs bästa modeller. Skärmen presterar i övrigt mycket bra! Den har nära perfekt färgåtergivning och bra vitbalans. Ljusstyrkan är mycket övertygande på 900 nits och den kan nå över 1 000 nits med HDR-material. Den yttre skärmen är också bra. Den når knappt 1 000 nits i vårt test. Det gör den lättläst utomhus. Den inre skärmen är som sagt mycket bra och levererar hög bildkvalitet i alla miljöer. Med 120 Hz uppdateringsfrekvens är alla animationer dessutom kvicka.

 

Högtalare

Samsung Galaxy Z Flip 3 har två högtalare, en på undersidan och en i hörluren. Tillsammans presterar de ovanligt bra med tanke på telefonens kompakta format. De ger bra ljudvolym och ett detaljrikt mellanregister med viss brist bland lägre frekvenser. De undviker distorsion och ger bra stereoseparation tack telefonens avlånga format. Icke vikbara flaggskepp låter lite bättre men Z Flip 3 lyckas faktiskt erbjuda ljud i linje med Galaxy S21. Det är bra för ett så kompakt och vikbart format.

 

Batteri

Med ett batteri på 3 300 mAh är det inte överraskande att Galaxy Z Flip 3 har medioker batteritid i jämförelse med många moderna flaggskepp. Batteritiden påverkas som alltid till stor del av användarmönster. Kan vi minska antalet gånger vi öppnar telefonen med den yttre skärmen, kan vi också få bättre batteritid. För många normala användare kan Galaxy Z Flip 3 ändå bara ge runt 30 procents batterimarginal. Batteriet kommer inte alltid vara tillräckligt för krävande användare, som kan nå botten när kvällen närmar sig. Då kan det vara bättre att försöka ladda den lite under dagen. Det underlättas av stöd för trådlös laddning men den trådbundna laddningen är dessvärre begränsad till 15 watt, vilket gör den långsam. En full laddning tar 1,5 timma.

 

Kamera

Samsung Galaxy Z Flip 3 har två kameror, varav huvudkameran är mindre än Samsungs vanliga kameror. Det verkar vara ett medvetet val från Samsungs sida för att hålla telefonen tunn. Konsekvenserna av beslutet är synliga men mindre än väntat. Huvudkameran är pålitlig och ofta i klass med Galaxy S21. Den fallerar dock lite i mörka miljöer.

Läs mer om kameran

Galaxy Z Flip 3 har två 12 MP-kameror, varav en är en vidvinkelkamera. Huvudkameran skiljer sig från kameran i Galaxy S21, eftersom kamerasensorn är lite mindre. Den har i alla fall samma typ av autofokus och optiska bildstabilisering som S21. Likheterna är med andra ord fler än skillnaderna. Det blir uppenbart så fort vi börjar fota. Kameran fångar gott om detaljer, har bra brusreducering, bra färgåtergivning och ett brett dynamiskt omfång. Den är helt klart bättre än andra kompakta mobiler, såsom ZenFone 8. Galaxy S21 har möjligen lite bättre brusreducering men skillnaderna är verkligen minimala. I stora drag är Flip 3 lika bra som S21.

När ljuset tryter ser vi att den mindre sensorn får problem. Problemen är inte stora men det är uppenbart att Galaxy S21 fångar mer ljus för att hantera bruset bättre och erbjuda bättre detaljrikedom. Flip 3 presterar bättre än Asus ZenFone 8 men bruset är som sagt större än från S21 när vi zoomar in. Med det sagt ska vi åter igen påpeka att skillnaderna faktiskt inte är stora. Den mindre kameran har inte så stor betydelse för bildkvalitet som man kan tro.

Vidvinkel

Vidvinkelkameran är helt okej. Den fångar bilder med ett brett dynamiskt omfång och helt okej skärpa, i mitten av bilden. Skärpan avtar snabbt mot kanterna och optiken har problem med kromatiska aberrationer i högkontrastområden. Vidvinkelkameran funkar kort sagt för små format men bristerna blir snabbt uppenbara när vi använder den för annat än till exempel sociala medier.

För videoinspelning så presterar Flip 3 bra. 12 MP-sensorn saknar stöd för 8K-inspelning men med optisk bildstabilisering kan vi fånga väl stabiliserad 4K-video av hög kvalitet. Kameran har dessutom stöd för HDR10+-inspelning i 4K 30p.

Stäng

 

Mjukvara

Galaxy Z Flip 3 har en ganska klassisk Samsung-mjukvara som är packad med funktioner som kan vara både användbara och förvirrande. Den vikbara skärmen har ett fåtal extrafunktioner men få är särskilt användbara. Den yttre skärmen går i alla fall att justeras för att passa våra behov och kan vara användbar.

Läs mer om mjukvaran

Samsung Galaxy Z Flip drivs av Android 11 och One UI 3.1 vid sin lansering. Mjukvaran är väldigt lik den mjukvara som skeppas med Galaxy S-serien. Det betyder att den är full av funktioner, den är mer avancerad än de flesta och är bra för avancerade användare. Den kan samtidigt vara förvirrande och irriterande för vissa. Telefonens avlånga skärm fungerar i alla fall smidigt med bra system för att använda flera appar samtidigt. Det är enkelt att multitaska och formatet på skärmen gör varje enskild app tillräckligt stor för att vara användbar.

Oklara fördelar

Samsung har förändrat OneUI för Flip 3. För det första är mjukvaran medveten om när telefonen viks på mitten. Vissa appar anpassar sig efter om telefonens skärm är vikt eller inte. I YouTube-appen kan vi till exempel dedikera ena halvan av skärmen åt en video och andra halvan åt kommentarer och rekommenderade videos. För att vara ärliga har vi lite svårt att förstå vad som är den stora vinsten för användare med detta läget. Appen låter nämligen redan användare visa kommentarer och videos.

Kameraappen är möjligen ett lite bättre exempel på anpassning av mjukvaran. När vi viker skärmen flyttas sökaren till den övre halvan av skärmen, medan den nedre dedikeras till kontroller. Fördelen är då att alla kontroller är på samma sida av skärmen. Än en gång måste vi dock erkänna att vi har svårt att se någon stor fördel för konsumenter. Den bästa fördelen vi kan komma på är att den fysiska formen gör telefonen lätt att ställa på ett bord för att till exempel ta en bild med en tidsutlösare eller för att ta en stabil bild i mörka miljöer.

En lite mer hårdvaruunik fördel i kameraappen är möjligheten att använda den yttre skärmen som sökare för huvudkameran. Den gör det möjligt för oss att se oss själva när vi tar selfies med huvudkameran. Medan vi kan se hela bilden med Fold 3, kan vi bara se en liten skärva av bilden med Flip 3. Det gör det svårt att veta hur bilden kommer att se ut. Vi måste helt enkelt gissa och lära oss hur vi kan ta en bra bild med den lilla skärmen som sökare.

”Fodralskärmen”

Skärmen på utsidan av telefonen har också ny mjukvara. Som standard visas klocka, datum och batteristatus på skärmen. Skärmen väcks med fingeravtrycksläsaren. En liten orange prick till vänster om klockan visar om en notis väntar. Vi kan då svepa och se notiser som ligger till vänster om klockan. Här visas notiser i relativt stort format. Vi kan läsa hela textmeddelanden. Ett svep ner över skärmen ger kontroll över skärmens ljusstyrka och en snabbknapp för att sätta telefonen i ljudlöst läge.

Till höger om klockan finns ett valfritt antal widgets. De visas i fullskärm och kan antingen visa information eller ha en  viss funktion. Det finns till exempel en röstinspelare, inställningar för Samsungs trådlösa hörlurar, snabb åtkomst till en timer, musikkontroller, alarm, väder och Samsung Health. Vi kan ta bort, flytta och lägga till widgets genom att hålla in en widget. Genom att vika upp telefonen kan vi också komma åt inställningar för den så kallade ”fodralskärmen”. Här kan vi ställa in stilen och färgen för klockan. Vi kan dessutom lägga till en bakgrund bakom klockan. Den kan vara en standardbild eller en bild från vårt bildgalleri. Bilden visas bara när skärmen aktiveras, inte när skärmen är i Alltid på-läge.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy Z Flip 3 har en kraftfull Qualcomm Snapdragon 888-krets som dessvärre är alldeles för kraftfull för den lilla mobilen. Processorns kraft gör den kvick i alla lägen men faktum är att telefonen snabbt blir överhettad när processorn verkligen drar igång. Det tar mindre än fem minuter för den att sänka sin grafikprestanda med 30 procent och efter tio minuter är prestandan 35 procent lägre, enligt våra tester. Det är sällan ett problem i praktisk användning men vi hade helt ärligt hellre sparat någon tusenlapp än betalat för prestanda som vi sällan kan använda. Det positiva är i alla fall att prestandan är hög i vardagen, att 8 GB RAM är mer än tillräckligt och att det går att välja mellan 128 och 256 GB lagring. Det finns dock ingen microSD-plats.

Klicka för specifikationer

Skärm 1,9 tum AMOLED; 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 260 x 512, 1 080 x 2 640
Storlek 86,4 x 72,2 x 17,1; 166 × 72,2 × 6,9 mm
Vikt 183 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IPX8
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Om jag har bluetooth-hörlurar kopplade, kan jag svara på ett samtal på den yttre skärmen och prata med lurarna utan att öppna telefonen?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − ett =