Är det bättre att köpa en Samsung Galaxy S7 eller Xiaomi Pocophone F1? Den frågan dyker upp ganska ofta. Frågan handlar egentligen om huruvida gamla flaggskepp är bättre än nya budgetmobiler. Nu ska vi försöka svara på den frågan.

Allt på samma skala

Svenska Smartphoneguiden här på Surfa är helt unik eftersom den ger dig de bästa rekommendationerna som aktuella just nu. Vi testar inte bara mobiler och glömmer dem två månader senare. Snarare tvärt om. Vi ger faktiskt ut utmärkelser till mobiler i efterhand om en ny prissättning till exempel gör en gammal mobil till ett bra köp. Anledningen till att vi kan göra det över huvud taget är att alla mobiler vi testar får betyg på samma betygsskala. Skalan justeras när nya mobiler sätter en ny ribba för vad som anses vara bra. Det gör att även flera år gamla mobiler ligger på samma skala och enkelt kan jämföras med nya.

Vi får ofta höra från läsare som har sett erbjudanden för gamla flaggskeppsmobiler som nu har betydligt lägre priser och som därför ser särskilt intressanta ut. Det är en bra tanke. För en konsument har det ju inte nödvändigtvis så stor betydelse exakt vilket år en mobil lanserades. Det viktiga är hur bra den är för dig som konsument och hur bra den är i relation till resten av marknaden. För ungefär fem år sen var det en särskilt bra tanke eftersom det fanns ont om bra och billiga mobiler. Då var äldre flaggskepp ett bra sätt för konsumenter att få en ganska bra mobil för ett lägre pris. Problemet idén om gamla flaggskepp är att marknaden har förändrats sen dess.

gammalt flaggskepp
LGs flaggskepp var länge populära budgetmobiler eftersom de snabbt sjönk i pris. Detta är LG G3 från 2014.

Billiga mobiler har förändrats

Under de senaste åren har marknadens billigare mobiler gått från att vara bra till att vara riktigt bra. Skillnaderna mellan billiga mobiler och vad vi tidigare kallade för flaggskepp har minskat. Det är en av anledningarna till att de dyraste mobilerna har blivit allt dyrare – för att kunna erbjuda dyra men unika funktioner. Det har också gjort att den tidigare anledningen till att skaffa ett gammalt flaggskepp har försvunnit. Förut var det bara flaggskeppen som var bra. Nu finns det gott om bra och billiga alternativ.

När vi skriver om ”gamla” mobiler menar vi inte mobiler som lanserades för 9 månader sen eller ens 18 månader sen. Vi pratar om mobiler som ofta är två eller till och med tre år gamla. Samsung Galaxy S7 säljs till exempel fortfarande av flera svenska återförsäljare. Den kostar numera runt 4 000 kronor i nytt skick. En jämförelse med en ny mobil som inte ens kostar 3 000 kronor, så som Nokia 7.1, visar att Galaxy S7 visserligen har en lite bättre skärm och kamera än dagens mobiler budgetmobiler. Den har dock samtidigt dålig batteritid och får sammanlagt ett betydligt lägre betyg. Det beror till stor del på batteritiden, en död mobil är sällan en bra mobil. Det beror också på att nya mobiler till exempel kan erbjuda mer lagring, nya USB-portar och stöd för dubbla SIM – egenskaper som många äldre mobiler helt enkelt saknar.

 
Samsung Galaxy S7
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,1 tum
Bra att veta:Baksidan av den guldfärgade versionen blir lättare synligt smutsig än den vita och svarta.
Fördelar
+ Utmärkt kamera
+ Bra skärm
+ Vattentät
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Dyr
- Skör baksida
- Medelmåttig batteritid
- Förinstallerade appar
Kamera6.2
Skärm7.3
Batteri5.7
Kamera6.2
Skärm7.3
Batteri5.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Nokia 7.1
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,84 tum
Bra att veta:Vi har testat den svart/blåa-versionen men det finns också en grå variant.
Fördelar
+ Gedigen konstruktion
+ Dubbla SIM
+ Färgrik skärm
+ Android One
Nackdelar
- Medelmåttig processor
- Kallblå skärm
- Bräcklig glasbaksida
- Saknar vattentätning
Kamera5.5
Skärm6
Batteri6.9
Kamera5.5
Skärm6
Batteri6.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Långsiktigt stöd

En annan stor fördel med nya mobiler är deras långsiktiga stöd. Nokia 7.1 lanserades till exempel under slutet av 2018 med mjukvara som kommer med en garanti om uppdateringar i tre år framöver. Samsung har visserligen varit duktiga på att uppdatera Galaxy S7 genom åren men den tre år gamla mobilen kommer helt enkelt inte kunna uppdateras så länge för säkerhet och nya funktioner som en ny mobil.

Vi ska vara tydliga med att det inte bara är nya mobiler som är det bästa valet. Vi rekommenderar till exempel fortfarande Huawei P20, trots att vi inte rekommenderade den när den lanserades för snart 10 månader sen, eftersom den har sjunkit i pris sen dess. Flera år gamla mobiler är inte heller alla dåliga men de är sällan ditt bästa alternativ.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio + 20 =