HTC har ett nytt flaggskepp på väg. HTC U12+ presenteras i dag och vi har redan fått ta en titt på den nya modellen som har en ny design med ett unikt transparent färgalternativ, fyra kameror och inte en enda mekanisk knapp eller rörlig del på sin utsida.

Unika färgalternativ

HTC U12+ har en design som påminner mycket om HTC U11 från förra året. Baksidan täcks av en unikt rundad glasskiva. I Sverige kommer glaset ha en svart baksida men HTC har också planer på att lansera två andra färger: en röd och en blå variant. Den blåa varianten är särskilt intressant eftersom den är delvis transparent. Det gör att vi kan se delar av insidan på ett sätt som ger telefonen ett minst sagt unikt utseende.

Dubbla kamera, på två sidor

En annan nyhet som är inbakad i glasbaksidan är telefonens nya kameramodul. Två kameror kombineras nu för att ta porträttbilder med utsuddad bakgrund. Det är intressant att se eftersom HTC var först i branschen med den funktionen redan 2014 och att förra årets flaggskepp saknade den. Nu är den i alla fall tillbaka och den har nu en 12 och en 16 megapixelkamera. Huvudkameran har ett bländarvärde på f/1,75 och optisk bildstabilsering medan den sekundära kameran har två gånger optisk zoom och ett bländarvärde på f/2,6. Utöver de två kamerorna på baksidan finns ytterligare två kameror på framsidan för porträttbilder.

Utöver dubbla frontmonterade kameror har HTC U12+ också en ny sex tum skärm i 18:9-format. Skärmen har tunna ramar längs sidorna men har ingen skärmflärp och har fortfarande ordentliga ramar ovanför och under skärmen. Likt många tidigare HTC-mobiler fortsätter skärmen att använda LCD-teknik och en upplösning på 1 440 x 2 880.

”Digitala knappar”

HTC U12+ är den första mobilen som når Sverige och som helt saknar mekaniska knappar. U12+ är till och med en mobil som faktiskt helt saknar rörliga delar på sin utsida över huvud taget. Den har fortfarande två volymknappar och en på/av-knapp men de är istället tryckkänsliga och ger feedback genom telefonens inbyggda vibrator. De ”digitala knapparna”, som HTC kallar dem, ska bland annat ha fördelen att de inte kan slitas ut på samma sätt som en mekanisk knapp. Vår korta tid med knapparna visade dock också att de känns lite underliga. Telefonens vibrator sitter i botten av telefonen, inte i närheten av knapparna. Det gör att den haptiska återkopplingen inte känns kopplad till knapparna på samma sätt som till en exempel hemknappen på iPhone 7 eller 8 gör. HTC säger samtidigt att knapparna är en av anledningarna till att U12+ har utökat U11:s vattentätning från IP67 till IP68-klassning.

Edge Sense 2.0

HTC fortsätter att sticka ut ur mängden genom att erbjuda ett annorlunda sätt att interagera med telefonen. Edge Sense, som introducerades med U11, har förbättrats så att användare inte bara kan starta appar eller nå genvägar genom att klämma telefonens metallsidor. Nu räcker det att knacka tummen mot sidan av telefonen för att till exempel sätta igång ficklampan eller starta kameran.

HTC U12+

Likt många nya konkurrenter drivs HTC U12+ av ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset med 6 GB RAM och 64 GB lagring. Telefonen får sin energi från ett batteri som mäter 3 500 mAh och U12+ blir HTCs första modell i Sverige som kommer med stöd för dubbla SIM som standard.

HTC U12+ kommer att lanseras i Sverige den 18 juni för 8 600 kronor. Till en början kommer de bara sälja den svarta versionen men den röda och blåa kommer att finnas tillgänglig genom företagets egen webbutik. Som vanligt rekommenderar vi alla läsare att inte förbeställa innan vårt ordentliga test som vi hoppas kunna släppa i samband med lanseringen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

arton − fjorton =