Android 9 har börjat få mig att känna mig lite gammal. ”Det var bättre förr!” kommer jag på mig själv tänka ibland. Det har aldrig hänt förut. På flera punkter tycker jag att Android 9 är ett sämre operativsystem än Android 8. Det är verkligen ovanligt och det är ett tråkigt tecken som visar Googles inställning till operativsystemet.
Är allt nytt alltid bättre?
En del av min ovanliga relation med Android 9 beror nog på att jag har blivit van vid att alla nya versioner av alla mobila operativsystem alltid har erbjudit en uppenbart bättre användarupplevelse. Android 9 innehåller givetvis en lång rad förbättringar. Det innehåller ett helt nytt system för att mäta användning och det har nya smarta system som sägs hantera systemresurser och skärmens ljusstyrka bättre. Det har samtidigt flera irriterande nyheter och gjort sig av med flera användbara funktioner.
Jag har redan skrivit en krönika om Androids nya ljudsystem. Det nya systemet har gjort ljudhantering enklare om du bara vill ändra mediavolym men mycket svårare om du vill ändra något annat. Efter att ha fortsatt använda Android 9-mobiler från alla möjliga tillverkare under hösten och vintern har dock antalet störande förändringar i Android 9 börjat läggas på hög.
Decimerade snabbgenvägar
En störande förändring i Android 9 är snabbgenvägarna som har blivit av med ganska grundläggande funktioner som gjorde Android-telefoner enklare att använda än iPhones. Det gick till exempel tidigare att snabbt byta mellan Wi-Fi-nätverk och Bluetooth-enheter i snabbgenvägarna. Nu går det fortfarande att aktivera och inaktivera de olika funktionerna direkt från snabbgenvägarna. För att till exempel byta Bluetooth-enhet måste man dock hålla in Bluetooth-knappen, slussas vidare till inställningarna och därefter göra bytet. Det gör det krångligare och långsammare än det var i Android 8.
En funktion som påverkas av det nya systemet för snabbgenvägar är Stör ej-läget. I Android 8 var det möjligt att snabbt aktivera Stör ej-läget under en viss tidsperiod direkt från snabbgenvägarna. Nu är den funktionen gömd långt ner i inställningarna som inte syns bland snabbgenvägarna Det går visserligen att ställa in en standardvaraktighet för Stör ej men det går inte längre att snabbt ställa in Stör ej-läget i till exempel tre timmar inför en lång biovisning och i en timme för ett kort möte.
Nyhet: nu med fler klick
Många av de förändringar som Google har gjort i Android 9 har en rimlig förklaring. Google skulle troligen säga att Android blir enklare att använda när de gör om volymkontrollerna till mediavolym-knappar och förenklar Stör ej-läget. Det finns dock vissa nyheter som jag har svårt att se motivationen bakom. Det har till exempel tidigare varit möjligt att hålla in knappen till Senaste appar för att aktivera läget för delad skärm. När jag surfar i Chrome kan jag till exempel hålla ner Senaste appar-knappen för att snabbt öppna Gmail-appen och visa den under webbläsaren. Även i telefoner som har behållt det gamla navigeringssystemet har den funktionen försvunnit med Android 9. Nu måste man först gå till Senaste appar, klicka på den nuvarande appens logga och sedan klicka på Delad skärm. Det gör hela systemet för delad skärm betydligt krångligare att använda.
Snabba genvägar försvinner
En annan sak som Google har valt att ändra är hur användare snabbt kan komma åt systeminställningar. I tidigare versioner av Android räckte det att dra ner ett finger från toppen av skärmen för att nå en snabbgenväg till Inställningar. Med Android 9 är den genvägen borta. Nu krävs antingen två fingrar som sveps ner direkt eller två separata svepningar för att visa det lilla kugghjulet. Det är ännu en funktion som är ännu ett steg jobbigare att komma åt i Android 9.
Slutligen har Android 9 ett nytt navigeringssystem som används av vissa mobiler, så som Nokias senaste modeller. Det är delvis ganska smart, eftersom det låter användare komma åt appskärmen från vilken app som helst. Det är samtidigt riktigt dumt eftersom det inte längre gör det möjligt att snabbt byta mellan appar. Med det gamla systemet gick det att trycka två gånger på knappen för Senaste appar för att byta till den senast använda appen. Nu behöver man först svepa och sedan välja den senaste appen för att göra bytet. Krångligare, igen.
Enkelhet framför kraft
Jag inser själv att många av dessa små förändringar är… små. De kan låta ganska obetydliga i sammanhanget. Det är de till viss del. Jag tycker fortfarande att Android är riktigt bra och att Android 9, på det stora hela, är minst lika bra som Android 8. Jag kan samtidigt se ett tydligt mönster i Googles förändringar. De lägger alla större vikt vid att göra operativsystemet rent och enkelt. Vikten ligger inte längre på funktionalitet och kraft. Det är värden som jag alltid har uppskattat med Android och som jag alltid har sett som tydliga fördelar med Android framför iOS. Android 9 har gjort sig av med många små och smarta funktioner som gav Android sitt försprång. Det kan kanske göra Android bättre för fler. Jag tror ändå att det är möjligt att skapa mjukvara som kombinerar enkel design med kraftfull design. Det hade Google nämligen lyckats ganska väl med i Android 8. Ur det perspektivet har Android 9 tagit ett steg bakåt.
Jag stör mig inte på Pie. Vet inte om det beror på att jag har OxygenOS (OnePlus 6). Något som jag istället har stört mig på länge är detta: – Ge mig chansen att köpa en mobil där man kan låsa skärmen när den är på. Blir ju tokig när man öppnat en app som man tänkt ha i förgrunden länge och så råkar man pilla på skärmen och wips så råkar man starta något annat. Kanske finns en app för det så tipsa om det finns.
Glömde att det finns Touch Lock men varför ingen fysisk knapp? Vore mycket enklare.
Stör mej fruktansvärt på just volymkontrollen, känns som nån som inte använder mobilen utvecklar programvaran.
På min S9 kan jag komma åt snabb inställningarna för t.ex Bluetooth genom att klicka på texten under bluetooth-ikonen. Vet inte om det är en Samsung grej eller inte.
Det är den motsvarande funktionen som Android också hade tidigare, den som jag klagar på är borta i den rena versionen av Android 9.
/Joel
Jag vet att jag är en dinosaurie, men mina vänner har både förnamn, efternamn, adresser, etc.
Var ligger det smarta i att ha en telefon som inte klarar basic för en telefonbok
Googles officiella kontakt-app har stöd för förnamn, efternamn, adresser etc.
/Joel