I går kväll satt jag och läste webbversionen av Sydsvenskan. En artikel med rubriken ”Alltid mer lönsamt att reparera mobilen” dök upp i flödet. Svårt att motstå för en mobilfantast. Artikeln berättar om hur mobilreparationer är lättare och mer tillgängliga än vad många kanske tror. Reparationer är dessutom ofta ekonomiskt bra beslut. Lite underliga formuleringar i texten störde mig en gnutta men i stort var artikeln ganska bra. Tills jag kom till slutet.
Katastrof! Möjligen en av de sämsta faktarutorna jag sett i mitt liv. Vad som var tänkt att vara ett par enkla tips för att förlänga livet på konsumenters mobiler blev raka motsatsen. Råden kommer nästan garanterat att förstöra konsumenters mobiler. Det skulle jag beskriva som resultatet av riktigt dåliga råd.
Tips från förra millenniet
Tipsen är delvis korrekta. Dock inte för detta årtusendet. Bokstavligt talat. Råden passar bäst för NiCd-batterier. Det är en batterityp som användes av mobiler och trådlösa telefoner under 80- och 90-talet. Under 90-talet ersattes de främst av NiMh-batterier och den gamla rekommendationen om att ladda ur batterier försvann. De gamla NiCd-batterierna kunde lida av en så kallad minneseffekt som fick dem att ”glömma” hur laddade de var. Den effekten kunde minskas genom att ladda ur batterierna tills spänningen sjunker. Sedan millenieskiftet har minnesproblemen alltså inte varit ett problem.
NiMh-batterier gjorde sig av med minnesproblem men smartphones använder inte ens NiMh-teknik. De använder litium-baserade batterier. Litium-batterier är stabila, kompakta och har långa livstider i jämförelse med tidigare batteritekniker. De har ändå ett fåtal ovänner. De gillar till exempel inte höga temperaturer och fulla laddningar under mycket långa perioder. Det absolut värsta man kan göra med litium-batterier är att ladda ur dem. Tillverkare gör så mycket de kan för att skydda batterier från skador vid normal användning. Urladdning är ändå en stor fara. Ett urladdat batteri kan ta ordentlig skada. I värsta fall kan litiumbatterier sluta fungera helt om de är urladdade under lång tid. Att rekommendera konsumenter att ladda ur sina mobilbatterier är alltså ett av de sämsta råden jag kan tänka mig.
Myterna fortsätter
Detta är ett minst sagt pinsamt misstag av TT, som skrivit artikeln, och av Euronics Mobilmaster som sägs vara källan till informationen. Jag slängde iväg ett mail till TT under gårdagen och fick svar på ett par minuter. I morses bekräftade skribenten att det blivit fel och att artikeln ska rättas. Snabbt och professionellt agerat! Nu är det upp till tidningarna att publicera rättelsen också. Min cynism lutar åt att rättelsen bara kommer att nå en liten bråkdel av dem som redan läst de usla råden. Artikeln har nämligen publicerats i pappersform av Barometern, Borlänge Tidning, Nerikes Allehanda, Landskrona Posten, Kristianstadsbladet och Skaraborgs Allehanda utöver att den publicerats online av bland andra Sydsvenskan, Norran och HD.
I en av de första artiklarna som jag skrev här på Surfa, för snart fyra år sen, gjorde jag ett tappert försök att krossa myter som jag vet cirkulerade kring batterihantering. Rekommendationen var enkel ”Du borde ladda din telefon hela tiden”. Poängen med den enkla rekommendationen var att hålla konsumenter borta från urladdade batterier. Rekommendationen är alldeles utmärkt med förståelse för att smartphones används och inte hålls vid 100 procent hela tiden. I verkligheten mår batterier bäst när de inte används, är laddade till 50–70 procent och ligger på en sval och fuktfri lagerhylla. Det är dock en ganska opraktisk rekommendation för en normal smartphoneanvändare.
Jag har länge fascinerats över hur ihållande de usla batterimyterna är. Nu har de gamla myterna sannolikt fått ny fart och de skadliga råden kommer att fortsätta spridas. Jag ger i alla fall inte upp. Rätt råd kan ge hållbar teknik för bra ekonomi och miljö.
Källa: Norran