I Svenska Smartphoneguiden samlar vi alla våra tester och ger dig raka och enkla rekommendationer. Vi väljer ut Sveriges bästa smartphones just nu och visar fördelarna och nackdelarna med dem. Tanken är att du som läsare ska få enkla rekommendationer så att du kan ta ett snabbt beslut om vilken telefon som passar bäst för dig. I Svenska Smartphoneguiden är den en smartphonetillverkare som sticker ut lite. Lenovo får fler utmärkelser en någon annan, men varför?

Köpet av Motorola

Lenovo är en ganska ny spelare på den svenska smartphonemarknaden. Det kinesiska datorföretaget köpet det klassiska mobilvarumärket Motorola under slutet av 2014. Sedan dess har företaget fortsatt utveckla Motorolas hyllade Moto-serie av Android-telefoner men har också släppt egenutvecklade smartphones i Sverige. 2016 var Lenovos helt klart största smartphoneår i Sverige hittills. Företaget släppte ett tiotal nya smartphones under 2016 och företagets strategi har fortsatt på samma spår in i 2017.

Under det senaste året har vi på Surfa delat ut utmärkelser till sex Lenovo-smartphones. Det totala antalet utmärkelser är egentligen ännu större eftersom flera Lenovo-telefoner har fått fler än en utmärkelse. Ingen annan tillverkare har haft en smartphone med mer än en utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden. Lenovo har haft två. Det finns flera förklaringar till Lenovos framgångar men den enskilt största är företagets fokus på att erbjuda en enkel och pålitlig användarupplevelse.

Lenovo Moto Z Play är en av få smartphones som har haft två utmärkelser samtidigt.

Stabilitet framför onödiga funktioner

Medan många konkurrenter fokuserar på att erbjuda funktioner och mjukvara som sticker ut ur mängden fokuserar Lenovo på användarupplevelsen. Företagets mjukvara är det ultimata exemplet på detta fokus. Medan konkurrenter så som Samsung, LG och Huawei lägger mycket pengar och energi på att anpassa sin mjukvara för att erbjuda unika funktioner, gör Lenovo raka motsatsen. Företagets Moto-telefoner använder en ren version av Android som saknar onödiga funktioner och anpassningar som förvirrar för användare och försämrar den stabila och pålitliga användarupplevelse som Android kan erbjuda. Företaget lägger visserligen till ett fåtal små extrafunktioner men de är aldrig i vägen för operativsystemet.

Lenovo Moto G5 Plus fick nyligen en utmärkelse för Bäst under 3 000 kronor.

Lenovo har visat att de är världsledande i marknadens lägsta prissegment. Företaget har dominerat Svenska Smartphoneguidens budgetutmärkelser i mer än ett år. I nuläget har Lenovos produkter utmärkelser för Sveriges bästa smartphone under 3 000 kronor, under 2 000 kronor, för Längst batteritid och för Längst batteritid i en budgetmobil. Lenovo har alltså 40 procent av alla utmärkelser i Svenska Smartphoneguiden – en guide som innehåller testar av produkter från 15 olika tillverkare.

Dåliga flaggskepp

Lenovo har flera svagheter. Företagets flaggskeppsprodukter har till exempel svårt att konkurrera. Moto Z blev en besvikelse under förra året. Företaget lämnade sin traditionella strategi bakom sig en stund och skapade istället en produkt som kompromissade på batteritiden för att erbjuda en extra tunn och häftig design. Det skapade en smartphone som var häftig men inte tillräckligt bra. Företaget dominerar alltså i budgetsegmentet men har mycket kvar att göra för att ha någon chans att konkurrera med Samsung och Apples flaggskepp.

Lenovo Moto Z
Lenovo Moto Z var en otroligt tunn telefon som hade stora brister.

Nya budgettelefonen – bättre än iPhone 6

Lenovos budgetsmartphones är oerhört konkurrenskraftiga. Det visas på ett unikt sätt i Surfas Svenska Smartphoneguiden där vi alltid håller alla betyg på alla testade mobiler uppdaterade. Det betyder att du kan jämföra gamla smartphones med nya på ett enkelt sätt. En intressant jämförelse är att sätta nya Moto G5 Plus, som kostar under 3 000 kronor, mot Apple iPhone 6. Flaggskeppet som kostade mer än 7 000 kronor när det lanserades har nu ett lägre betyg än Lenovo Moto G5 Plus, som nu kostar mindre än hälften så mycket. Teknikutvecklingen går fort framåt och Lenovos smartphones har mycket att erbjuda för dig som vill ha en bra budgetsmartphone. Nu hoppas vi bara att Lenovo kan få lite konkurrens också.

 
Lenovo Moto G5 Plus
4.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Moto G5 Plus säljs nu som en Motorola-telefon. Namnbytet är enda skillnaden.
Fördelar
+ Ren mjukvara
+ Dubbla SIM
+ Kameran i mörker
+ Gedigen konstruktion
Nackdelar
- Breda skärmramar
- Skärmens svärta
- Utstickande kamera
- Icke utbytbart batteri
Kamera4.8
Skärm5.3
Batteri6.3
Kamera4.8
Skärm5.3
Batteri6.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Apple iPhone 6
4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,7 tum
Bra att veta:16GB är lite för lite lagringsutrymme för många användare. Köp hellre en större modell.
Fördelar
+ Fingeravtrycksläsare
+ Kraftfull processor
+ Bra skärm
+ Bra kamera
Nackdelar
- Högt pris
- Inget microSD-stöd
- Inget Apt-X-stöd
- Utbuktande kameralins
Kamera4.3
Skärm6.5
Batteri4.9
Kamera4.3
Skärm6.5
Batteri4.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton + 8 =