Apple iPhone 6
4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,7 tum
Bra att veta:16GB är lite för lite lagringsutrymme för många användare. Köp hellre en större modell.
Fördelar
+ Fingeravtrycksläsare
+ Kraftfull processor
+ Bra skärm
+ Bra kamera
Nackdelar
- Högt pris
- Inget microSD-stöd
- Inget Apt-X-stöd
- Utbuktande kameralins
Kamera4.3
Skärm6.5
Batteri4.9
Kamera4.3
Skärm6.5
Batteri4.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

iPhone 6 är en riktigt finslipad telefon för den som söker en helhetslösning som ligger bra i handen och har snabb och intuitiv mjukvara. Airplay är ett stort plus i kanten för den som strömmar mycket musik i hemmet, samtidigt som avsaknaden av Apt-X blir ett minus för den som vill använda trådlösa hörlurar. iOS 8 är öppnare än någonsin och möjligheterna för vad som går att göra med plugin-systemet växer varje vecka, men du bör inte förvänta dig samma öppenhet som i Android. Fingeravtrycksläsaren är i toppklass och är väldigt smidig att använda, högtalaren är vass även om den saknar lite tryck och kameran riktigt vass. Trivs du i Apples ekosystem är iPhone 6 en solid uppgradering, samtidigt som den väl tilltagna prislappen ger en något bitter eftersmak.

 

Hårdvara:

Först ut är Apples nya flaggskepp för i år – iPhone 6. I år tar Apple flera viktiga steg både vad gäller design och specifikationer – telefonen har större skärm än sina föregångare, den mer ”kantiga” designen har blivit mer rundad och det finns för första gången två olika iPhone-modeller i olika storleksklasser.

Läs mer om hårdvaran

Hjärtat i iPhone 6 är Apples egenutvecklade systemprocessor A8, som bygger kring två skräddarsydda CPU-kärnor med kodnamnet Cyclone på 1,4 gigahertz. Grafikkretsen har av andra källor identifierats som PowerVR GX6450, designad av Imagination Technologies. Minnesmängden ligger kvar på 1 gigabyte, hälften så mycket som vi hittar i Samsung Galaxy Alpha och Sony Xperia Z3 Compact.

Precis som tidigare iPhone-modeller finns det ingen minneskortsplats. Däremot finns iPhone 6 med tre olika lagringsalternativ: 16, 64 eller 128 gigabyte. Det finns möjlighet att ansluta ett SD-kort via en Lightning-adapter, men då endast för att importera kamerabilder.

Apple har använt sig av en ny IPS-panel med en något oortodox upplösning på 1 334 x 750 pixlar och en diagonal skärmstorlek på 4,7 tum. Skärmen är väldigt finslipad och levererar väldigt klara färger, med något bättre betraktningsvinklar än Sony Xperia Z3 Compact. Svärtan och kontrasten kan dock inte mäta sig med Samsungs Super AMOLED-panel i Galaxy Alpha, men däremot ligger ljusstyrkan i topp.

Med iPhone 6 går Apple ett steg ifrån den mer kantiga design som hängt med sedan iPhone 4, som lanserades 2010. Istället för en platt ram som löper runt telefonen använder iPhone 6 en rundad sådan, där även telefonens framsida har en lätt böjning i kanten. Baksidan är inte längre i glas, utan i aluminium med plastdetaljer. Rundningen känns bra i handen och telefonen känns genomgående gedigen – samt väldigt tunn. Vikten matchar den hos Sony Xperia Z3 Compact på 129 gram. Är det något vi kan nämna som negativt är det att den tunna profilen gör att telefonen känns något ömtåligare än sin föregångare iPhone 5S vars robusta metallram kändes lite mer stryktålig.

Två portar finns att tillgå på iPhone 6 – en headsetutgång samt en Lightning-port, båda i telefonens nederkant. Lightningkontakten kan kopplas in åt båda hållen, en egenskap som vi i framtiden även kommer få se i nya USB 3.1 Type-C. I nederkanten hittar vi också högtalaren. Apple får även ett plus för att ha placera hörlursutgången i nederkant, vilket gör det lite smidigare att använda telefonen med hörlurar inkopplade.

Telefonens vänstra sida hyser de två volymknapparna samt reglaget för att försätta iPhone 6 i ljudlöst läge. På högersidan hittar vi sedan SIM-kortsläden, samt låsknappen som flyttats från sin tidigare placering i telefonens överkant.

På baksidan finns en kamera med en sensorupplösning på 8 megapixlar. Storebror iPhone 6 Plus har optisk bildstabilisering, en finess som saknas här. I övrigt är de två kamerorna närmast identiska. iPhone 6 är även den första iPhone-modellen vars kameralins sticker ut från chassit. Bredvid kameran finns en tvåtonad blixt som kan anpassa färgtemperaturen efter omgivningsljuset.

Med i lådan skickar Apple en väggadapter, en Lightning- till USB-kabel samt ett headset.

Stäng

 

Mjukvara:

Apple_Iphone_6_16mjukvaraTillsammans med iPhone 6 och 6 Plus lanserade Apples sin nya version av det mobila operativsystemet iOS 8, som bygger vidare på det uppdaterade designstuk som infördes med iOS 7 förra året och som i grunden bygger på samma kodbas som Apples Mac-operativsystem OS X.

Läs mer om mjukvaran

Medan iOS inte är öppet på samma sätt som Android (det finns ingen inbyggd filhanterare eller åtkomst till filsystemet) så har iOS 8 blivit ett öppnare operativsystem än tidigare genom högre modularitet. Både OS X och iOS byggs nämligen kring sandboxing, där varje applikation körs i en isolerad miljö för högre säkerhet. Användaren får sedan tillåta applikationen tillgång till telefonens funktioner, som kamera, GPS, kontaktlista och dylikt. I och med iOS 8 kommer applikationer kunna samarbeta med varandra mer än tidigare genom ett nytt stöd för insticksmoduler, som bibehåller säkerheten hos ett sandboxat system men med en flexibilitet lite närmare ett där applikationerna körs fritt.

Hemskärmen i iOS 8 påminner mångt och mycket om hur den alltid har sett ut, om än med uppdaterade ikoner och fält under årens gång. Alla applikationer finns åtkomliga från hemskärmen och kan grupperas i mappar. Det finns dock inget stöd för widgets direkt på hemskärmen, däremot har detta implementerats i notifikationslisten som vi kikar närmare på längre fram.

Applikationsväxlaren öppnas genom två tryck på hemknappen och ger en översikt över de senast använda apparna, samt de senast använda kontakterna. På hemskärmen finns en sökfunktion som öppnas genom en svepning nedåt och som kan söka både lokalt och på internet. Just den finessen är väldigt smidig och intuitiv och fungerar även som ett snabbt sätt att öppna appar.

Till skillnad från Android som har snabb-toggles och notiser i samma list har Apple delat upp dessa i olika i två verktyg. En svepning nedifrån ger tillgång till regelring av ljusstyrkan, musikkontroller (universell för alla musikspelare), volymreglage, snabbknappar för flygplansläge, wifi, bluetooth, ”do not disturb” (som stänger av notifikationer för alla eller specifika händelser), samt rotationslås. Längre ner finns även genvägar till timer, miniräknare, kamera samt en toggle för ficklampa. Den här listen är åtkomlig även från låsskärmen och är riktigt smidig, men här hade vi gärna också sett en genväg till telefonens inställningar, som fortfarande måste bläddras fram bland apparna för att exempelvis välja trådlöst nätverk.

I själva notifikationslisten, som istället nås genom en svepning ovanifrån, finns det två olika flikar. ”Today”-fliken ger tillgång till kalenderhändelser och widgets, exempelvis för att-göra-listor, väder, börsnotiser eller andra tredjepartsfunktioner. Den andra fliken ger sedan tillgång till traditionella notiser, som samtal, SMS och epost.

Utöver snabbfunktionerna finns merparten av telefonens funktioner samlade i inställningsappen. Här finns inställningar för att ansluta till trådlösa nätverk (tyvärr, precis som i både Samsung Galaxy Alpha och Sony Xperia Z3 Compact, utan möjlighet att manuellt prioritera sparade nätverk), ändra bakgrundsbild, inställningar för mobildata och annan finjustering. Inställningarna är väldigt överskådliga och överlag något mer intuitiva än de till Android-konkurrenterna, men samtidigt erbjuds inte samma frihet när det kommer till att justera inställningar för gränssnittet.

En klar nackdel med iOS är att medan det går utmärkt att använda sig av andra musikspelare, epostklienter och webbläsare, så går det inte att använda andra applikationer för att skicka SMS. Numera är SMS-applikationen betydligt mer kraftfull än tidigare i iOS, med möjlighet att svara direkt från en notifikation istället för att behöva öppna appen, men det finns inte utrymme för lika mycket egna justeringar och kreativa lösningar som på Android.

Värt att nämna är också att Apple haft betydande problem med buggar under utrullningen av iOS 8. Vid publiceringsdatumet har de flesta åtgärdats med nya uppdateringar men det är en brasklapp till Apple att man släpper ett operativsystem med så pass allvarliga buggar som iOS 8 led av de första veckorna.

Stäng

 

Kamera, ljud och bild

Kameran i iPhone 6 är gjord för att vara så enkel som möjligt att använda snarare än att levereras med maximala möjligheter för egna inställningar. Överlag känns iPhone 6 som den starkaste deltagaren när det kommer till en smidig men ändå skarp kamera för att snabbt knäppa bra bilder med automatiska inställningar. Bilderna blir ljusa och klara och det känns snabbt och smidigt att öppna kameran både från låsskärmen och via genvägen i control center. Numera finns det även ett ganska smidigt reglage för att ändra exponeringen i bilderna.

Läs mer om ljud och bild

Apple imponerar genomgående med kameran i iPhone 6, inte minst för de som vill ha bra bilder med minimal ansträngning. Även i låga ljusförhållanden sticker Apples telefon ut då den har lätt att hitta och bibehålla fokus. Även den automatiska exponeringen funkar bra och bilderna blir inte lika gryniga som Sony Xperia Z3 eller lika suddiga som Samsung Galaxy Alpha.

IPS-panelen ger en väldigt klar och skarp bild som är utmärkt för filmtittande, även om kontrasten inte är i nivå med Samsungs testdeltagare. Den lite större skärmytan och de något bättre betraktningsvinklarna gör dock iPhone 6 till en bättre kandidat för filmtittande än Sony Xperia Z3 Compact, även om ingen av dem ger en dålig upplevelse.

Den inbyggda högtalaren levererar förhållandevis bra ljud för en handhållen enhet, med bra tryck och frekvensomfång, om än med något fattig bas. För att fylla ett rum med musik bör du såklart ansluta en extern högtalare, men med sin ringa storlek i åtanke får Apple tummen upp för högtalaren.

Stäng

 

Hand i hand med Apples ekosystem

Använder du andra Apple-produkter har tillverkaren gjort ett imponerande arbete med att få enheterna att samarbeta, varav vissa finesser kan återskapas helt eller delvis i Android, men sällan utan en hel del konfiguration. Ett bra exempel som införts i och med iOS 8 och OS X Yosemite är att du som har en iPhone men även en Ipad eller Mac kan låta dina andra enheter ringa och ta emot samtal via din iPhone, samt skicka SMS.

Läs mer

Har du exempelvis en dator med OS X 10.10 Yosemite på samma lokala nätverk som din iPhone så kommer du kunna se inkommande samtal på datorn, besvara dem samt ringa utgående samtal. Samma sak kan även göras med en Ipad, eller för den delen med en annan iPhone eller en Ipod Touch. Det innebär att du mer eller mindre kan lägga telefonen var som helst i hemmet och fortfarande ringa och SMS:a som vanligt så länge du har någon annan Apple-enhet inom räckhåll.

Airplay är en annan finess som är värd att ha i åtanke. Med hjälp av tekniken kan du trådlöst strömma musik, video eller bilder från telefonen till en mediaspelare eller förstärkare med Airplay-stöd, exempelvis en Apple TV. Det är en finess snarlik Chromecast till Android, men med vissa distinkta skillnader – Airplay är inte begränsat till enstaka applikationer, utan fungerar med all media du har på enheten. Det gör det smidigt att exempelvis lyssna på Spotify eller lokalt lagrad musik i hörlurarna när du är ute, för att sedan kasta över musiken på högtalarna när du kommer hem.

Till skillnad från Chromecast så använder Airplay din telefon som relä för materialet, medan Chromecast snarare agerar som en sammanlänkande fjärrkontroll beroende på vad det är för innehåll. iPhone 6 har även stöd för Chromecast, men då endast i utvalda applikationer, som Chrome eller Plex.

Inbyggt i hemknappen på iPhone 6 finns en fingeravtrycksläsare, en egenskap den delar med konkurrenterna Samsung Galaxy Alpha, Galaxy Note 4, Note Edge och Huawei Ascend Mate 7. Det finns dock stora skillnader mellan läsarna och hur de fungerar, och här får vi konstatera att Apple tillsammans med Huawei drar det längsta strået. Apples kapacitiva läsare kräver inte att du sveper fingret över läsaren, och den kan läsa fingret oavsett om du har telefonen i landskaps- eller porträttläge. Det är enkelt att lägga in nya fingrar och det är sällan telefonen inte klarar av en läsning.

Bland de irritationsmoment som uppenbarar sig när man använder iPhone 6 med iOS 8 till vardags handlar merparten om bristen på justeringsmöjligheter. Merparten av de lösningar som finns inbyggda i operativsystemet fungerar väldigt bra, med stilren design och intuitiva kontroller. Men det finns dåligt med utrymme för den som verkligen vill skräddarsy sin hemskärm in i minsta detalj.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

åtta + femton =