Sedan 15 juni gäller nya regler för roaming inom EU. Nu måste alla svenska teleoperatörer tillåta konsumenter att surfa i alla länder inom EU, utan att betala extra. I ett pressmeddelande berättar Telenor i dag om hur surfandet inom EU har exploderat sedan förra sommaren.

De nya roamingreglerna är i grunden relativt enkla. För de flesta konsumenter gäller nu samma kostnader för surf, sms/mms och samtal inom EU som i Sverige. Det står i stark kontrast till de höga roamingpriser som gällde tidigare. Det är då kanske inte så konstigt att konsumenters surfvanor i utlandet har förändrats drastiskt sedan förra sommaren. Enligt Telenor har svenskarnas surfande i utlandet ökat med hela 1 500 procent sedan förra sommaren.

Surfar mer i Cypern än i Sverige

Största ökning:
Cypern: 2 563%
Spanien: 1 791%
Grekland: 1 635%
Polen: 1 353%
Frankrike: 1 294%
Italien: 1 267%
Storbr.: 1 105%

Svenskarnas surfande i utlandet skiljer sig mellan olika EU-länder. I Cypern har Telenor sett störst ökning – en ökning på mer än 2 500 procent sedan förra året. Cypern är det enda landet där svenska semestrare till och med surfar mer i snitt per dygn än de vanligen gör i Sverige, enligt Telenor.

Telenors siffror gäller bara för Telenor-kunder och det är möjligt att ökningen inte är lika stor hos andra teleoperatörer. Telenor erbjuder Sveriges största surfpotter i utlandet och teleoperatören började med fri surf inom EU innan någon annan svensk teleoperatör. Telenor tar dock också mer betalt för sina abonnemang.

Fri roaming i EU – regler, undantag och surfpotter

Från låga nivåer

Roaming vs inrikes
Mobil dataanvändning av svenska mobilabonnemang under 2013, enligt PTS. Mätt i terabyte.

De stora trafikökningarna är inte oväntade och de kommer från låga nivåer. Förändringar från låga nivåer kan ge stora siffror när förändringen presenteras i procent. Det finns ont om uppdaterade siffror för hur svenskarnas roamingvanor har sett ut de senaste åren men en PTS-rapport från 2014 visar att den totala datamängden i de svenska telenäten år 2013 var 262 500 terabyte. Den totala datamängden utomlands under samma period var 273 terabyte.

Faktumet att vissa svenska konsumenter surfar mer i utlandet än i Sverige visar ändå hur de nya roamingreglerna har förändrat svenska konsumenters surfvanor inom EU.

Källa: Telenor och PTS

Artikelbild: Oskar Björnlod

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + 17 =