Sedan 15 juni gäller nya regler för roaming inom EU. Nu måste alla svenska teleoperatörer tillåta konsumenter att surfa i alla länder inom EU, utan att betala extra. I ett pressmeddelande berättar Telenor i dag om hur surfandet inom EU har exploderat sedan förra sommaren.

De nya roamingreglerna är i grunden relativt enkla. För de flesta konsumenter gäller nu samma kostnader för surf, sms/mms och samtal inom EU som i Sverige. Det står i stark kontrast till de höga roamingpriser som gällde tidigare. Det är då kanske inte så konstigt att konsumenters surfvanor i utlandet har förändrats drastiskt sedan förra sommaren. Enligt Telenor har svenskarnas surfande i utlandet ökat med hela 1 500 procent sedan förra sommaren.

Surfar mer i Cypern än i Sverige

Största ökning:
Cypern: 2 563%
Spanien: 1 791%
Grekland: 1 635%
Polen: 1 353%
Frankrike: 1 294%
Italien: 1 267%
Storbr.: 1 105%

Svenskarnas surfande i utlandet skiljer sig mellan olika EU-länder. I Cypern har Telenor sett störst ökning – en ökning på mer än 2 500 procent sedan förra året. Cypern är det enda landet där svenska semestrare till och med surfar mer i snitt per dygn än de vanligen gör i Sverige, enligt Telenor.

Telenors siffror gäller bara för Telenor-kunder och det är möjligt att ökningen inte är lika stor hos andra teleoperatörer. Telenor erbjuder Sveriges största surfpotter i utlandet och teleoperatören började med fri surf inom EU innan någon annan svensk teleoperatör. Telenor tar dock också mer betalt för sina abonnemang.

Fri roaming i EU – regler, undantag och surfpotter

Från låga nivåer

Roaming vs inrikes
Mobil dataanvändning av svenska mobilabonnemang under 2013, enligt PTS. Mätt i terabyte.

De stora trafikökningarna är inte oväntade och de kommer från låga nivåer. Förändringar från låga nivåer kan ge stora siffror när förändringen presenteras i procent. Det finns ont om uppdaterade siffror för hur svenskarnas roamingvanor har sett ut de senaste åren men en PTS-rapport från 2014 visar att den totala datamängden i de svenska telenäten år 2013 var 262 500 terabyte. Den totala datamängden utomlands under samma period var 273 terabyte.

Faktumet att vissa svenska konsumenter surfar mer i utlandet än i Sverige visar ändå hur de nya roamingreglerna har förändrat svenska konsumenters surfvanor inom EU.

Källa: Telenor och PTS

Artikelbild: Oskar Björnlod

Joel är chefredaktör på Surfa.se. Han är sajtens smartphoneexpert och har många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Du kan alltid nå Joel via epost: [email protected]

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here