Samsung har presenterat nya flaggskepp för smartphonehösten. Denna gången blev det inte bara en utan två nyheter i Galaxy Note-serien. Samsung Galaxy Note 10 och Note 10+ är de nya modellerna för Samsungs mest krävande smartphoneanvändare. Nu ska vi kolla på nyheterna i modellerna och jämföra dem med Galaxy S10+ som just nu regerar Svenska Smartphoneguiden med en Bäst i test-utmärkelse.

Små justeringar och förlorad funktion

Galaxy Note 10-serien kommer för det första med ett par små förändringar i jämförelse med Galaxy S10+. Den har till exempel en justerad design med en centrerad främre kamera, en vänsterställd bakre kamera och lite tunnare skärmramar inom en lite mer kantig smartphonedesign. Den största skillnaden i designen är givetvis att Galaxy Note 10 har en inbyggd pekpenna kallad S Pen. Samtidigt saknar den en hörlursport, vilken nu är en ännu mer branschunik funktion i Galaxy S10-serien.

Samsung Note 10 vs Galaxy S10 Plus

Galaxy Note 10 och 10+ skiljer sig i sina storlekar. Note 10 har en 6,3 tum skärm medan Plus-modellen sträcker sig upp till 6,8 tum. Det ger också olika stort utrymme för batterierna som har kapaciteter på 3 500 respektive 4 300 mAh. Utöver det finns ett antal mindre skillnader, så som stöd för 45 watts-laddning och en djupkamera för video med bokeh-effekt i Note 10+ och utrymme för 12 GB RAM och 512 GB lagringsutrymme i Plus-modellen, när Note 10 är begränsad till 8 respektive 256 GB.

Note 10 är inte en uppenbar vinnare

Med ett startpris på 10 800 kronor för Note 10, är Galaxy S10+ den mest relevanta mobilen i jämförelse, eftersom den kostar 9 500 kronor i nuläget. Mellan dem finns det faktiskt ganska många skillnader. För det första är det värt att notera skillnaderna i bildskärmarna. Galaxy S10+ har en 6,4 tum 1440p-upplöst AMOLED-skärm medan Galaxy Note 10 har en 6,3 tum Full HD-upplöst skärm. Med en pixeldensitet på runt 400 pixlar per tum vet vi på förhand att Note 10 kommer att ha en synligt lägre detaljrikedom på grund av PenTile-strukturen som Samsungs skärmar använder. Fördelen med skärmen är att den lägre upplösningen vanligen drar mindre energi och att det skulle kunna ge den en längre batteritid. Med ett batteri på 3 500 mAh i Note 10 och 4 100 mAh i Galaxy S10+, är det samtidigt inte alls säkert att Note 10 kan erbjuda längre batteritid.

Som nämnt tidigare saknar Galaxy Note 10 en funktion som Galaxy S10+ har, en hörlursport. Note 10 kommer istället med ett par USB Typ C-hörlurar men ingen adapter. En annan skillnad är att den lilla Note 10-modellen inte har någon microSD-kortläsare, som Galaxy S10+ har.

Samsung Galaxy S10+ har både en hörlursport och microSD-kortläsare, som Note 10 saknar.

Nyhet för Sverige

För Sverige finns det en skillnad i Note 10 som saknas i till exempel den amerikanska modellen av mobilen. Den har nämligen ett nytt Exynos 9825-chipset som blir Samsungs första som är byggt på en 7 nanometer-teknik, istället för 8 nanometer. Exynos 9825 har en liknande design som Exynos 9820, som används i Galaxy S10+, men det är möjligt att det erbjuder små förbättringar i prestanda och effektivitet framför 9820. Det får vi se i vårt test.

S Pen är givetvis den stora skillnaden mellan Galaxy Note 10 och Galaxy S10+. I Note 10 är den dessutom uppdaterad med rörelsesensorer som gör det möjligt att till exempel styra kameraappen med gester av pennan i luften. Bortom pennan är dock inte Note 10 längre den självklart bästa och mest funktionsrika smartphone som den tidigare varit. Exakt hur bra de nya modellerna verkligen är blir nästan mer spännande att se än vanligt. Lanseringen sker den 23 augusti för 10 800 respektive 12 500 kronor för de två modellerna, med en 512 GB-modell av Note 10+ för 13 600 kronor. I samband med lanseringen kommer våra tester här på Surfa. Då får du det riktiga svaret på frågan om vilken som verkligen är bäst.

Samsung Note 10

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  1. För mycket reklam Samsung!!!! Inte många lägger 13000 på en mobil…..gissa vad??? inom kort Samsung måste böja sig som de övriga på marknaden= sänka priset liksom ta bort de onödiga 410 förinställda appar, som troligen inte många ägare kommer att nyttja de

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 3 =