Om du har haft en smartphone i mer än två–tre år vet du säkert att även moderna smartphonebatterier blir sämre med åren. Din telefons batteritid blir kortare och kortare och till slut slutar batteriet fungera helt. Vi har skrivit ett flertal artiklar om hur du kan se till att ditt batteri håller så länge som möjligt. I denna artikeln vill vi dock fokusera på en lite speciell batteriteknik som finns i Sonys senaste telefoner.

Lagom är bäst

I vår första artikel om batterier påpekade vi att det smartaste du kan göra med din telefon är att ha den kopplad till en laddare så ofta som möjligt. Litiumbatterier som används i smartphones gillar verkligen inte att laddas ur. För att skydda ditt batteri från urladdning är det därför bra att ladda din telefons batteri så ofta som möjligt. I teorin hade det absolut bästa visserligen varit att ladda ditt batteri till 50 procent och aldrig använda det igen. I praktiken vill du dock troligen använda din smartphone. Då är rekommendationen att ladda den så ofta som möjligt en praktisk kompromiss. Nu har dock en vårdande batteriteknik, som tidigare funnits i vissa bärbara datorer, hittat till smartphones.

batteriteknik

Sony kallar sin nya batteriteknik för ”Batterivård”. Funktionen analyserar användares beteendemönster för att lista ut när användaren vanligtvis laddar sin smartphone. Om telefonen exempelvis laddas varje natt mellan klockan 23 och 7 kan den informationen användas för att se till att batteriet inte slits onödigt mycket under laddningsperioden. Eftersom litiumbatterier verkligen inte gillar att laddas ut helt men egentligen inte heller gillar att vara laddade till 100 procent under långa perioder, laddas telefonens batteri bara upp till cirka 80 procent under början av en laddningsperiod. När morgonen närmar sig laddas telefonen upp de resterande 20 procentenheterna. På det sättet hålls telefonens laddningsmängd på en mer normal nivå, under längre tid.

Går att stänga av

Den speciella batteritekniken har en stor nackdel. Om du bryter ditt laddningsmönster kan du få en telefon som bara är laddad till 80 procent när du ska ut på äventyr. Som tur är går funktionen att stänga av i Sonys mjukvara men då måste den givetvis stängas av innan telefonen laddas.

Sonys nya Batterivård-funktion finns inbyggd i nya Xperia X Compact (bild) och Xperia XZ. Sonys telefoner har kommit in till redaktionen för testning så håll utkik efter testerna som publiceras under de kommande veckorna.

Relaterad artikel:

Skippa snabbladdare under natten

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tolv + 14 =