Sony presenterar i dag en ny smartphone kallad Xperia PRO-I. Den nya modellen påminner mycket om Xperia 1 III men introducerar en ny en tum stor sensor för huvudkameran. Den enorma sensorn ska fånga mer ljus och kommer med en anpassningsbar bländare.

Samma typ som RX100 VII

Sony satsar stort på professionell fotografering och videografering i sina smartphones nu för tiden. Xperia 1 III och Xperia 5 III kommer med nya kameraappar som ger snabb åtkomst till avancerade funktioner i ett gränssnitt som påminner om systemkameror. De två modellerna är dessutom de enda i Sverige som har en telefotokamera med två zoomlägen för att faktiskt erbjuda optisk zoom i en smartphone. Nu fortsätter alltså Sony sin satsning på professionella kamerasmartphones med Xperia PRO-I. Den ser ut att bli först i Europa med en kamera som har en sensor som mäter en tum på diagonalen, efter att Sharp var först ut med en liknande sensor i Asien. En tum är betydligt större än konkurrerande flaggskepp på marknaden. Samsung Galaxy S21 Ultra har en sensor som mäter 1/1,33 tum. Sonys nya sensor

Den nya kameran använder en av Sonys EXMOR RS-sensorer, samma typ som används i företagets kompakta RX100 VII-kamera. Skillnaden är att PRO-I har en 12 MP-upplösning medan RX100 VII har 20 MP. Trots det menar Sony att Xperia PRO-I har samma sensor som RX100 VII. Det är en kamera som kostar 11 500 kronor. Kameran i Xperia PRO-I är optiskt stabiliserad och inkluderar en BIONZ X-processor för att hantera data från sensorn. Sensorn har 315 fasdetekterande autofokus-punkter som ska erbjuda bra täckning av ovanligt snabb och exakt autofokus. Sony har sedan tidigare branschens bästa och snabbaste autofokus och ser kort sagt ut att behålla den ledningen med sin nya sensor.

Dynamisk bländare

Kameran har ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0. Det är dock inte helt statiskt. I likhet med Galaxy S9, så har bländaren två lägen. I ljusa miljöer kan den justeras till f/4,0 för att öka kamerans skärpedjup och möjligen få andra optiska fördelar.

Utöver huvudkameran verkar Xperia PRO-I inkludera den en telefotokamera med drygt två gånger optisk ”zoom”, en vidvinkelkamera och en ToF-kamera för djupdata.

Som Xperia 1 III

Xperia PRO-I är annars mycket lik Xperia 1 III. Den är runt en millimeter större i alla dimensioner men har samma Snapdraghon 888-processor och samma 4 500 mAh-batteri. Även AMOLED-skärmen är oförändrad. Den mäter alltså 6,5 tum och har en upplösning på 1 644 x 3 840.

Sony introducerar flera nya tillbehör tillsammans med den nya modellen. Det inkluderar ett stabiliserande gimbal-grepp, en 3,5 tum skärm som kan monteras på baksidan av kameran samt en extern mikrofon med vindreducering. Skärmen ansluts med en USB C-kabel till telefonen och marknadsförs som ett tillbehör för vloggare. Greppet styr telefonen trådlöst och inkluderar knappar för att ta stillbilder, starta inspelning och zooma.

Vi väntar fortfarande på exakta detaljer men väntar oss en lansering av Xperia PRO-I i Sverige i december med ett pris på minst 18 000 kronor, med tanke på det europeiska priset, som är 1 800 Euro.

Källa: Sony

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × fyra =