Även om mobilnäten har blivit bättre, finns det fortfarande gott om platser i Sverige där det går riktigt långsamt att surfa. Det kan vara på tåget, i stugan på landet eller till och med mitt i stan, om telenäten inte orkar med rusningstrafiken. Nu har Google förbättrat sitt Databesparings-läge i Chrome för att göra det enklare att alltid kunna surfa.

Nu också med krypterat

Det går att klicka på ”Visa original” för att ladda sidan utan komprimering.

Det har funnits en inställning i Chrome kallad Databesparing i många år. Vi skrev faktiskt en artikel om den för snart två år sen. Som vi påpekade i den artikeln funkar dock inte funktionen med krypterade sidor. När allt fler hemsidor har blivit krypterade har det gjort Databesparings-läget allt mindre användbart. Nu fungerar dock databesparings-läget äntligen på alla sidor.

För att aktivera Databesparing räcker det att klicka på de tre prickarna längst upp till höger i Chrome för Android och sedan på Inställningar för att hitta inställningen Databesparing. När Databesparing är aktiverat kommer den troligen inte göra någon större skillnad för dig. Den är nämligen helt inaktiverad i de allra flesta fall. Den aktiveras bara när din anslutning blir riktigt långsam. Med riktigt långsam menar vi verkligen riktigt långsam. Google definierar det som att anslutningen är lika långsam som en 2G-anslutning. Det betyder i praktiken att Databesparingen aktiveras när det tar mer än fem sekunder för hemsidan att visa något över huvud taget. I dessa fall kan de ofta ta mer än en halv minut att ladda en tung sida. När databesparing är aktiverat kan då bilder och annonser blockeras och andra optimeringar göras för att 60 procent data ska sparas och laddningen ska gå dubbelt så snabbt.

Vi har testat den nya databesparingen i Chrome. Mycket riktigt fungerar den nu utan problem på krypterade sidor. Över 2G-nätet såg vi en tidsförbättring på 30–50 procent för flera tunga sidor. Likt tidigare fungerar dock Databesparingen inte i Inkognito-läget. Det beror på att Googles servrar måste ta del av URL-adressen för att funktionen ska fungera. Google påpekar dock att ingen känslig data så som lösenord eller kakor är synliga för Google, ens när funktionen används med krypterade sidor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 5 =