Det är dags att uppmärksamma smartphones som är hållbara för miljön och för din plånbok! I dag lanserar vi en ny utmärkelse som heter Bästa hållbara telefonen. Utmärkelsen är tänkt att hjälpa dig att hitta en telefon som håller länge, som är billig och enkel att reparera och som erbjuder långsiktigt mjukvarustöd.

Vad är en hållbar telefon?

Vad som definierar en hållbar telefon beror givetvis på perspektiv. Dagens smartphonebransch är i stora drag inte alls hållbar. Ribban är med andra ord ganska låg. Vår målsättning med en hållbarhets-utmärkelse var att delvis få fler konsumenter att upptäcka fördelarna med hållbara telefoner men även att uppmana branschen att erbjuda fler hållbara alternativ. Vi ville därför ha en utmärkelse som inkluderar flera telefoner som du kan välja mellan och som samtidigt uppmanar branschen att förbättra sig.

Vi har valt att utvärdera telefoners hållbarhet baserat på tre faktorer.

  • Övergripande reparerbarhet
  • Demontering
  • Mjukvaruuppdateringar

Övergripande reparerbarhet

För att definiera de två första punkterna har vi valt att hänvisa till en tredje part. I nuläget förlitar vi oss på ett franskt reparerbarhetsindex som sätter betyg på alla nya mobiltelefoner i Frankrike. Det är ett index som beskriver hur lätt eller svårt det är att reparera en produkt i Frankrike. Det övergripande betyget inkluderar tillgänglighet och priser för reservdelar i Frankrike och har därför ett begränsat värde för den svenska marknaden. När vi har jämfört de franska betygen med tillgängligheten och priserna i Sverige finns det ändå stora likheter, särskilt mellan de sämsta och bästa produkterna. Vi har därför valt att inkludera det övergripande betyget för reparerbarhet som en svag men ändå värdefull indikator.

Skalan för reparerbarhet sträcker sig från 0 till 10. Till en början tänkte vi kräva att alla telefoner som kandiderar till utmärkelsen har åtminstone 7 i betyg. Det exkluderar telefoner med mycket höga reparationskostnader, samtidigt som det minimerar risken för att vi exkludera tillverkare som har bättre tillgänglighet och priser i Sverige.

Demontering

I det franska index-systemet finns flera underbetyg som definierar olika egenskaper för en produkts reparerbarhet. Det inkluderar tillgänglighet till information och komponenter men även processen för att genomföra en reparation. Ett av underbetygen översätter vi till Demontering. Det är ett betyg som definierar hur svårt det är att demontera en telefon och därmed hur enkelt det är att komma åt diverse komponenter för reparation. Detta är ett betyg som inte påverkas av geografi och det är därför den viktigaste aspekten för vår bedömning av hårdvaran.

Demontering definieras på en skala mellan 0 och 20. Vi har valt att endast inkludera telefoner som har minst 15 i betyg. Vi har satt en relativt hög ribba för att bara inkludera modeller som är markant mer reparerbara än genomsnittet för att, i så stor utsträckning som möjligt, möjliggöra reparationer i hemmet eller till låga priser av reparatörer.

Det andra kriteriet i index-systemet utvärderar demontering. Här är en utvärdering för iPhone 13.

Mjukvaruuppdateringar

En avgörande faktor för hur länge en telefon kan användas är hur ofta och länge den uppdateras. Alla operativsystem innehåller säkerhetsbrister som måste åtgärdas kontinuerligt, utöver att operativsystemets funktioner behöver uppdateras för att hänga med i nya utvecklingar. Hur länge och hur ofta telefoner uppdateras påverkar hur hållbara de är i längden. Vi gör denna bedömning baserat på vad tillverkare själv har lovat och i vissa fall på företagets historiska stöd.

Många tillverkare lovar inte mer än två års stöd för telefoners mjukvara. Telefoners hårdvara håller ofta betydligt länge, särskilt om batteriet och skärmen är enkla att billiga att byta ut. Två år är då inte tillräckligt för mjukvaran. Vi har satt en gräns på fyra år, för att inte brist på ny mjukvara ska låta bra hårdvara gå till spillo. Under den perioden måste uppdateringar skickas ut kontinuerligt för att bibehålla säkerhet och funktionalitet. För Android följer vi samma standard som Google gör för Android Enterprise Recommended: uppdateringar ska i regel skickas ut minst en gång per kvartal.

Det finns många aspekter som vi inte har möjlighet att utvärdera i dagsläget. Ett exempel är hur miljövänlig eller hållbar produktionen av olika smartphones är. Vi har helt enkelt inte tillräckligt mycket information om det och kan därför inte göra en bedömning av det.

Namn: reparerbarhet; demontering

  1. Fairphone 4: 9,2; 19
  2. Motorola Moto G30: 7,7; 18,7
  3. Motorola Edge 20 Pro: 7,4; 16,7
  4. Motorola Moto G100: 7,4; 16,7
  5. Motorola Moto G50: 7,4; 16,7
  6. OnePlus Nord CE: 7,0; 15,8
  7. Xiaomi Mi 11 Lite: 7,3; 15,5
  8. Xiaomi 11T Pro: 7,3; 15,5
  9. OnePlus Nord 2: 7,0; 15,0

 

I listan ovan har vi sorterat telefoner baserat på deras demonteringsbetyg. Den bästa modellen, bortom Fairphone 4, är alltså Motorola Moto G30. Motorola erbjuder flera modeller i olika prisklasser med ovanligt höga betyg. Motorolas stora brist är mjukvara. De erbjuder bara två år av uppdateringar för många modeller.

Ingen utmärkelse än

Vilken modell som får den tänkta utmärkelsen kan inte bara bero på telefonens totala expertbetyg eller ett enskilt underbetyg utan måste vara en sammanvägning av flera faktorer. Det skiljer denna utmärkelsen från andra i Svenska Smartphoneguiden. Anledningen är helt enkelt att reparerbarheten mellan till exempel en Fairphone 4 och en Xiaomi 11T Pro skiljer markant, även om vi klassar båda som hållbara alternativ. Vi vill inte exkludera alla mer hållbara modeller men vill samtidigt ge utmärkelsen till den produkt som är klart mest hållbar. Det betyder att Fairphone 4 blir först ut med vår nya utmärkelse. Läs mer om den nya utmärkelsen i artikeln om den och i Svenska Smartphoneguiden.

Svenska Smartphoneguiden

Uppdatering: Artikeln har uppdaterats med information om utmärkelsen. Läs mer här. (2021-10-29 12:00)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × 2 =