Xiaomi 11T Pro
8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Det finns en modell med 128 GB lagring. Det är främst 256 GB-modellen som säljs i Sverige.
Fördelar
+ Bra huvudkamera
+ Färgexakt skärm
+ Löfte om fyra år av säkerhetsuppdateringar
Nackdelar
- Reklamappar
- Saknar trådlös laddning
- Kan överhettas vid extrem belastning
Kamera8.1
Skärm8.5
Batteri7.9
Kamera8.1
Skärm8.5
Batteri7.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Det är nästan löjligt hur små skillnaderna är mellan många av Xiaomis modeller. Xiaomi 11T Pro är en nära kopia av Mi 11i men det finns små nyheter. 11T Pro har ett lite större batteri, en otrolig snabbladdare och inte minst ett löfte om fyra år av säkerhetsuppdateringar. Nyheterna gör 11T Pro mer framtidssäker och ett mer pålitligt val. De relativt små nyheterna är också tillräckliga för att få oss att beskriva Xiaomis mellanklassmobil som inte bara bra, utan mycket bra. Med en bra skärm, bra kamera, bra batteritid, kraftfull processor, framtidssäkrad mjukvara och ett bra pris, är Xiaomi 11T Pro en mycket prisvärd mobil som levererar en användarupplevelse i toppklass.

 

Hårdvarudesign

Test Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T Pro har en enkel design som vi känner igen. Det kan vara svårt att se skillnad mellan Xiaomis många liknande mellanklassmobiler men den är i alla fall väl beprövad och enkel. Det är en stor mobil som också är stabil och lyxig. Den är kort sagt väl designad, även om den känns oinspirerad.

Läs mer om hårdvaran

I vanlig ordning kan det vara bra att förstå var Xiaomis senaste smartphone passar in i företagets lite förvirrande familj av produkter, innan vi går in mer på detaljer. Det säger vi till viss del för att det påverkar designen markant. Xiaomi 11T Pro är nämligen en nära kopia av Mi 11i. Skillnaderna är minst sagt minimala. Baksidan är ett exempel. Den är gjord av glas och vårt svarta exemplar har en mörkt grå bakgrund med en spegelfinish, precis som Mi 11i. Kameramodulen har tre kameror i en rektangel som har en gnutta skarpare hörn och lite plattare design. Kameran sticker inte ut lika mycket men det beror inte på en skillnad i kameran utan i att telefonen är tjockare. 11T Pro är en millimeter tjockare än Mi 11i. Det är en skillnad som faktiskt märks i handen och som gör att en redan stor telefon känns ännu lite större.

Xiaomi 11T Pro test

En stor mobil

Med en stor skärm samt ett nytt och större batteri är Xiaomi 11T Pro alltså lite större än Mi 11i. Skillnaderna är som sagt små men vi vill vara tydliga med att påpeka att 11T Pro inte är en mobil för dig som vill ha en kompakt smartphone. Med en bredd på nära 77 mm är den svår att hålla och använda med en hand.

Glasbaksidan är rundad längs sidorna för att ligga ergonomiskt i handen. Den bräckliga baksidan kan för övrigt skyddas av ett inkluderat plastskal. Skalet skyddar även sidorna, som är gjorda av metall. Sidorna ger telefonen en stadig konstruktion och en känsla av kvalitet som inte alla konkurrenter kan erbjuda i klassen. Längs telefonens högra sida finns en fingeravtrycksläsare som också fungerar som på/av-knapp. Läsaren är snabb och pålitlig, så länge vi är noggranna när vi läser in vårt fingeravtryck. Längs högersidan finns även två volymknappar.

Högtalare som spelar fult

Längs ovansidan finns en högtalare med Harman/Kardon-märkning – en märkning som saknas på Mi 11i. Precis som med Mi 11i så är dock högtalargallret på ovansidan i själva verket meningslöst. Ljudet kommer ut ur hörluren, inte ovansidan av telefonen. Xiaomi spelar lite fult när de försöker få högtalaren att framstå som mer seriös än den är. Utöver högtalaren har 11T Pro också en sekundär mikrofon och en IR-sändare som kan användas för att till exempel styra TV-apparater, ljudanläggningar och fläktar.

Recension Xiaomi 11T Pro

Undersidan bjuder på en USB C-port, en mikrofon, en högtalare och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. Det saknas också en hörlursport.

Framsidan av 11T Pro har en vanlig design. Skärmen har tunna ramar men en liten haka längs underkanten och ett kamerahål i överkanten. Hålet för kameran är större än på Mi 11i men saknar den irriterande silverfärgade ramen som får selfiekameran på Mi 11i att peta oss i ögonen. Ovanför skärmen finns en hörlur men ingen notislampa. Skärmen har istället en alltid-på-funktion som kan visa notiser och klockan på skärmen.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T Pro har exakt samma typ av skärm som Mi 11i – det visar våra skärmtester med förtroende. Det betyder att skärmen erbjuder mycket bra färgåtergivning i sitt mest exakta Originalfärg-läge. Med en även mycket bra vitbalans presterar 11T Pro i klass med marknadens bästa. I jämförelse med de bästa saknar skärmen bara två saker: detaljrikedom och ljusstyrka. Skärmens Full HD-upplösning är inte riktigt tillräcklig för att dölja problem med skärmens PenTile-struktur, vilket ger en lätt suddig bild, och med en maximal ljusstyrka på 742 nits är den inte ljusast i branschen. Nu petar vi dock på detaljer. Faktum är nämligen att 11T Pro har en mycket bra skärm för sin klass.

 

Högtalare

Test 11T Pro

Xiaomi 11T Pro har två högtalare, en på undersidan och en i hörluren. Gallret på telefonens ovansida är estetiskt och är alltså inte platsen för den övre högtalaren. Tillsammans presterar de två högtalarna ändå bra. Ljudet är kraftfullt och de två högtalarna ger en bra stereoeffekt med bra balans när vi tittar på videos i landskapsläge. Högtalarna har bra detaljrikedom i mellanregistret och kan nå högsta volym utan problem med distorsion. Mi 11 är fortfarande bättre men 11T Pro är bra och mer än godkänd för sitt pris.

 

Batteri

Test Xiaomi 11T Pro selfie

Med ett batteri på 5 000 mAh är det inte överraskande att 11T Pro levererar bra batteritid. Vi hade väntat oss ännu mer men för många användare har det inte stor betydelse. För normala konsumenter räcker batteriet nämligen i två dagar. Laddar du då telefonen varje natt, kommer du aldrig få problem med batteritid. Även om du är en krävande användare, kommer du troligen alltid avsluta långa dagar med minst 40 procent marginal. Den verkliga räddaren är den inkluderade laddaren som känns som ett tekniskt underverk. Den tar telefonen från noll till 100 på mindre än 20 minuter. Från en tid för bara några år sen, då det var vanligt med två timmars laddningstid, är 20 minuter smått ofattbart. Det betyder att även de mest krisande tillfällena är lätta att rädda med 11T Pro. Vi skulle inte rekommendera någon att alltid snabbladda men det är ett unikt bra alternativ.

 

Kamera

Test Xiaomi 11T Pro kamera

Xiaomi 11T Pro verkar ha exakt samma kamerasystem som Mi 11i. Huvudkamerans 108 MP-sensor är mindre än i flera konkurrenter men presterar ändå väldigt bra. Den ger särskilt pålitliga resultat i alla miljöer. Den är kort sagt bra för sin klass.

Läs mer om kameran

Delar av detta test är likt vårt test av Mi 11i eftersom de två modellerna har komponenter gemensamt.

Xiaomi 11T Pro har en 108 MP-sensor som skiljer sig från den sensor som används av Mi 11. 11T Pro har en lite mindre sensor. Den har samtidigt ett bra bländarvärde på f/1,75 och ett bra objektiv som assisteras av bra bildhantering. Det gör 11T Pro till en riktigt bra kameramobil. Huvudkameran imponerar i nästan alla situationer. Den erbjuder bra detaljrikedom och skärpa samt bra brusreducering i ljusa miljöer. Den sparar bilder i 12 MP-upplösning och ligger därför steget efter Mi 11, som tar 27 MP-bilder med högre detaljrikedom. I många situationer saknar det dock betydelse och vi måste påpeka att 11T Pro har ett bra objektiv och att Xiaomi har hittat en bra balans i sin bildhantering.

Bättre fokus

En fördel med 11T Pro är kamerans fokus. Mi 11 har ibland problem med skärpa. Det är ett problem som har varit återkommande med modellens kamerasensor. 11T Pro har inte samma problem. Den har en kvick autofokus som är exakt och pålitlig i många miljöer. Det gör 11T Pro till en ofta mer pålitlig kamera.

I mörka miljöer presterar kameran också bra. Utan optisk stabilisering måste vi dock hålla kameran väldigt stadigt för att inte få problem. Det är en stor fördel med både Mi 11 och OnePlus 9 Pro. Så länge vi är stadiga på handen ger i alla fall kameran bra resultat. Än en gång kan vi ge beröm till kamerans utmärkta bildbehandling. Mi 11 erbjuder högre detaljrikedom men 11T Pro konkurrerar med OnePlus 9 Pro, vilket är en bragd! I jämförelse med Mi 11i kan vi för övrigt inte se några betydande skillnader. De två modellerna verkar som sagt ha exekt samma kamerasystem.

Makro och vidvinkel

11T Pro har samma makrokamera som Mi 11i och Mi 11. Den är helt okej. Den erbjuder detaljrikedom och skärpa som gör den användbar för många situationer. Med det sagt har den ordentliga problem med brus och ett underligt utseende bortom skärpeplanet. Den är kort sagt en helt okej makrokamera, inte mycket mer.

Vidvinkelkameran är inte mer än okej. Likt många konkurrenter har den stora problem med skärpa och detaljrikedom, särskilt längs kanterna av bilden. OnePlus 9 Pro erbjuder bättre detaljrikedom men 11T Pro har bättre brusreducering för dynamiskt krävande motiv.

11T Pro har stöd för videoinspelning i 8K-upplösning. Till skillnad från vissa konkurrenter med samma stöd, saknar dock 8K-läget någon som helst stabilisering. Det gör att 8K-läget i praktiken bara är relevant när kameran är fast monterad eller väldigt stilla. Elektronisk stabilisering finns för 4K 60p-inspelning. Det är alltså ett generellt bättre kameraläge. Den elektroniska stabiliseringen kan ge ett lite udda utseende men det är ett vanligt fenomen i klassen. På det stora hela är det en bra videokamera för klassen.

Stäng

 

Mjukvara

Med MIUI 12 tar Xiaomi sig allt längre ifrån Android och allt närmare iOS, med flera ovanliga förändringar av operativsystemet som kan vara praktiska men förvirrande för vana Android-användare. Vi är mest tacksamma för att Xiaomi ger oss möjlighet att anpassa mjukvaran för våra önskemål.

Läs mer om mjukvaran

MIUI 12 gör mycket med hur Android fungerar och hur systemet är designat. Mer än någon annan. En förändring som Xiaomi har gjort i Android kallas ”Kontrollcenterstil”. Stilen gör det möjligt att svepa ner från olika delar av skärmen för att antingen visa notiser och mediakontroller eller för att bara visa snabbgenvägar. Systemet påminner mycket om iOS men vi är inte helt övertygade om att det är bättre än Androids vanliga system. Med den stora skärmen kan det vara svårt att svepa ner från den övre vänstra sidan av skärmen (för högerhänta). Konsekvensen av att notiser har en egen skärm är också att notiserna alltid ligger överst på skärmen. Även de kan alltså vara svåra att nå.

Som tur är så erbjuder 11T Pro både den gamla och nya designen som alternativ. Den gamla designen används som standard, medan ”Kontrollcenterstil” kan aktiveras i efterhand. Än en gång visar Xiaomi bristande planering och omdöme när det gäller mjukvara. Företagets till synes improviserade mjukvarustrategi ger inte högt förtroende för mjukvaran. Xiaomi lovar för övrigt inget om framtida uppdateringar.

Mer från MIUI 12

Vi kan välja Bluetooth-enhet, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

Vi kan välja Bluetooth-enhet, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.
En fördel med den nya designen av snabbgenvägar är att Xiaomi har återintroducerat en design som Google tog bort i Android 9. Med MIUI 12 finns nämligen knappar för att snabbt byta Wi-Fi-nätverk eller anslutna Bluetooth-enheter direkt från snabbgenvägarna. En liten pil ger snabb åtkomst till en meny där vi kan göra våra val, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

Snabbgenvägar och notiser är de absolut största förändringarna i MIUI 12. Det finns dock flera mindre nyheter. Den nya mjukvaran inkluderar nu en applåda, som har kommit och gått i andra versioner av företagets system. Det finns dessutom stöd för nya superbakgrunder, som kan animeras från lås- till startskärmen, samt små förändringar i hur behörigheter fungerar.

Xiaomis mjukvara är annars sig lik. Den inkluderar flera omfattande förändringar av Android. Det finns till exempel en appbytare med appar som visas i ett rutnät och inställningar med en oortodox ordning. Många av förändringarna kan verka onödiga men de gör ofta telefonen enklare att använda och löser designproblem som Android har haft i flera år. Att lägga inställningar för Wi-Fi och Bluetooth i toppen av Inställningsappen ser vi till exempel som ett misstag i vanliga Android. Det problemet ordnas i MIUI 12. Det finns helt enkelt anledningar att både störa sig på och uppskatta Xiaomis mjukvara.

Appar och förstklassiga uppdateringar

En anledning att ogilla Xiaomis mjukvara, särskilt om du är Android-frälst, är de till synes överflöda apparna. Xiaomi har till exempel inkluderat en egen webbläsare, videospelare och säkerhetsapp. Säkerhetsappen är ett särskilt förvirrande och onödigt tillägg som sägs öka telefonens säkerhet genom att granska appar som installeras. Granskningen görs genom irriterande pop-up-meddelanden och budskap som vi tror förvirrar mer än de gör nytta. Säkerhetsappens appgranskningar går att inaktivera men tillsammans med reklamappar från till exempel Amazon Shopping och inkluderade spel, finns det anledning att vara irriterad på mjukvara i överflöd.

En av de absolut bästa nyheterna med Xiaomi 11T Pro är företagets löfte om framtida uppdateringar. För första gången någonsin lovar företaget tre år av uppgraderingar av Android och fyra år av säkerhetsuppdateringar. Det ger 11T Pro ett mjukvarustöd som tangerar Samsungs marknadsledande stöd på fyra år. Det är ett överraskande besked från Xiaomi, som tidigare varit opålitliga när det gäller mjukvara, och det är en frisk vind i en bransch som ofta bara ger stöd i två år.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test av Xiaomi 11T Pro

Xiaomi har inte gjort något åt de tidigare modellernas problem med värme och överhettning. Det betyder att även Xiaomi 11T Pro kan bli så varm att den stänger ner applikationer och spel. Det är ett problem som kan göra telefonen obehagligt varm att hålla och som kan påverka prestandan och möjligheten att spela mycket krävande spel – åtminstone i teorin. Problemen är tydliga i syntetiska tester men är svåra att replikera i faktiska applikationer. Vi kan i alla fall konstatera att Xiaomi har större prestandaproblem med den kraftfulla Snapdragon 888-kretsen än flera konkurrenter. Med 8 GB RAM räcker minnet i alla fall till och 256 GB lagring är tillräckligt för de flesta. Det finns dessvärre ingen större modell och det går inte heller att uppgradera med hjälp av ett microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 164,1 × 76,9 × 8,8 mm
Vikt 204 gram
Kamera 108 MP, 8 MP, 5 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,3
Demonteringsbetyg, av 20 15,5

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 2 =