Motorola Moto G30
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Det finns en modell med 6 GB RAM men det är främst 4 GB-modellen som säljs i Sverige.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ 128 GB lagring och microSD-kortläsare
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Dåliga extrakameror
- Ljussvag och lågupplöst skärm
- Låg byggkvalitet
Kamera5.8
Skärm5.4
Batteri8.6
Kamera5.8
Skärm5.4
Batteri8.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G30 är först ut med Motorolas nya namnschema. De tekniska nyheterna är dock få och prioriteringarna är lite skeva. I grunden är nämligen Moto G30 väldigt lik Moto G9-serien när det gäller skärm, kamera och processor. En nyhet är att skärmen har stöd för 90 Hz uppdateringsfrekvens. Skärmen är dock i övrigt dålig och processorn är sällan snabb nog för att dra nytta av hastigheten. Huvudkameran är helt okej i ljusa miljöer men de tre andra kamerorna är så dåliga att de är i stort sett meningslösa. Vi kan i alla fall uppskatta Motorolas enkla mjukvara, den utmärkta batteritiden och faktumet att Moto G30 är en väldigt billig smartphone. För sin klass är den en helt okej smartphone.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto G30 test

Motorola Moto G30 har en klassisk budgetdesign baserad på plast. Det knakar lite i fogarna och den kommer sannolikt inte att imponera någon. Den är dock praktisk. Plastbaksidan är stöttålig, de fysiska knapparna är lätta att använda och Motorola utlovar ett grundläggande vattenskydd som få kan erbjuda i klassen.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G30 blir starten på ett nytt namnschema för Motorolas klassiska budgetserie. Den kan närmast liknas med den ”vanliga” Moto G-modellen, som saknade Plus-, Play- eller Power-liknande namn. Det gör den till en sann budgetmobil riktad till de lägsta delarna av marknaden. Det är uppenbart i ganska många delar av mobilen. Delvis i konstruktionen, som är helt gjord av plast. Det plastiga bakstycket är sammansvetsat av flera delar som skapar tunna men synliga fogar i hörnen av telefonen. När vi vrider mobilen i handen knakar det dessutom lite i fogarna. Moto G30 känns helt enkelt ganska billig i handen.

Åtminstone annorlunda

Telefonen ser inte nödvändigtvis billig ut, trots de billiga materialen. Vårt exemplar är av den rosa varianten. Färgen har en väldigt lätt rosa ton som skulle kunna beskrivas som vit i vissa miljöer. Smaken är som baken men vi kan åtminstone konstatera att Motorola har valt en annorlunda färg. För den som inte gillar rosa, finns även en mörklila variant.

Motorola Moto G30

Med sin plastkonstruktion är Moto G30 inte så bräcklig som många glastäckta mobiler. Plast är dock ett enkelt material att repa. Till skillnad från glas kan plast repas med något så enkelt som en husnyckel. För att skydda mot det går det bra att använda Motorolas inkluderade plastskal.

Baksidan har en kamera med en modern design. Den påminner mycket om kameramodulen på OnePlus 9-serien. I modulen sitter fyra kameror och en LED-lampa och runt kamerorna sitter en tunn metall-liknande ram som har potential att skydda linserna mot repor. Kamerorna sticker nämligen ut lite från telefonen. Det gör att de lätt kan repas men också att telefonen är lite ostadig på ett platt bord.

På baksidan finns också en Motorola-logga som agerar fingeravtrycksläsare. Den är både snabb och pålitlig. Bättre än många konkurrenter i klassen.

Raka vägen till Google

Längs telefonens högra sida sitter alla fysiska knappar. På/av-knappen är praktiskt placerad och har ett räfflat mönster som gör den lätt att känna. Ovanför den finns volymknappar och längst upp sitter en dedikerad knapp för Google Assistent. Assistent-knappen är lite svår att nå men är också svår att trycka av misstag. Det är viktigt. Många konkurrenter har knappar som vi kontinuerligt trycker av misstag. Det gör att vi till slut stänger av knappen, vilket gör den meningslös. Moto G30 har en tillräckligt svåråtkomlig knapp för att göra den användbar.

Test Motorola Moto G30

Längs ovansidan finns en hörlursport, vilket är viktigt för en mobil med ett så lågt pris. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. På undersidan finns slutligen en USB-C-port, en högtalare och en mikrofon.

Framsidan bjuder inte på några överraskningar. Här finns en klassisk smartphonedesign från 2018, med en droppformad flärp för selfiekameran och en väl tilltagen ram under skärmen. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer. Inte mycket mer. I denna klassen finns inga inbyggda fingeravtrycksläsare eller liknande.

Skärmen har inte samma typ av glas som vi är vana vid på moderna smartphones. Glaset har en plastliknande känsla med hög friktion. Det känns inte lika mjukt att dra fingret över skärmen som på nästan alla andra smartphones. Skärmen är inte heller lika enkel att rengöra som andra. Vi misstänker därför att det är glasets oleofobiska skyddslager som är annorlunda eller saknas helt. Det är en liten detalj som vi stör oss på varje gång vi använder mobilen.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto G30 skärm

Motorola Moto G30 har en 6,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 720 x 1 600. Skärmen kan skryta med stöd för 90 Hz uppdateringsfrekvens. Fördelen med den höga bildfrekvensen märks men en långsam processor gör den sällan så bra som den kunde vara. Frekvensen är dessutom den enda detalj som gör skärmen bra. Den har nämligen en kallblå vitbalans, HDR-stöd men med undermättade färger, dålig färgexakthet, låg upplösning och låg ljusstyrka. Det betyder att den helt enkelt ser dålig ut för det mesta och är svår att använda utomhus. Det är svårt att använda en smartphone utan att titta på skärmen. Med en så dålig skärm som Moto G30 har, blir alla interaktioner med telefonen tråkiga.

 

Högtalare

Motorola Moto G30 recension

Motorola Moto G30 har en monohögtalare på sin undersidan. Den är mycket lik högtalare från Motorolas senaste budgetmobiler. Den presterar kort sagt helt okej för sitt pris. Det största problemet med den är att den har problem med distorsion i mellanregistret vid höga volymer. Det gör att den kan vara lite otrevlig att använda för musik, om volymen skruvas upp. Den fungerar i alla fall bra för röstsamtal och gör sitt jobb väl med tanke på prisklassen den konkurrerar i.

 

Batteri

Recension Motorola Moto G30

Med ett batteri som mäter 5 000 mAh finns det gott om kapacitet för användare med höga krav på batteritid. Normala användare kan vänta sig minst två och upp till tre dagars batteritid. Det är lite sämre än tidigare Moto G-modeller men ändå oerhört imponerande. Även tunga användare kan vänta sig två dagars batteritid. Det betyder att alla användare kan glömma all batteriångest. Den inkluderade 20 watt-laddaren är inte supersnabb men bra snabbladdning är förhoppningsvis inte heller något som behövs med en så bra batteritid.

 

Kamera

Moto G30

Moto G30 har en kamera som är mycket lik den kamera som sitter i Moto G9 Power. Det gör den helt okej för sitt pris, särskilt i ljusa miljöer, där huvudkameran erbjuder bra skärpa och detaljrikedom. I vanlig ordning är extrakamerorna dock så dåliga att de är närmast meningslösa.

Läs mer om kameran

Huvudkameran använder en 64 MP-sensor som vi har sett i flera andra budgetmobiler, såsom Moto G9 Power. Den erbjuder bra detaljrikedom i ljusa miljöer och bra skärpa, när vi får rätt fokus med det lite lynniga fokussystemet. Kameran har inte särskilt bra brusreducering men i denna klassen är det inte överraskande. I jämförelse med Poco M3, tar Moto G30 betydligt bättre bilder.

När ljuset tryter kan Moto G30 ha svårt att få en tillräckligt ljus exponering. I jämförelse med mobiler i sin egen klass presterar den dock helt enligt förväntan. Bilder i mörka miljöer fotas med förmån från en stadig hand eller ett stativ för att undvika rörelseoskärpa. Brus är ett stort problem när det blir mörkt. Här hjälper inte den högupplösta sensorn för detaljrikedom. Bruset tar överhand och ställer till det. Sensorn har dessutom ett relativt begränsat dynamiskt omfång som kan göra att delar av bilden blir utbränd. Det kommer knappast som en överraskning men Moto G30 är kort sagt inte gjord för fotografering i mörka miljöer.

Meningslösa extrakameror

Moto G30 har en 2 MP makrokamera. Den är tyvärr väldigt dålig. Så dålig att vi har svårt att förstå varför Motorola har valt att lägga resurser på den. Bilder saknar skärpa och har stora problem med brus i även ljusa miljöer. Bildernas låga kvalitet gör den oanvändbart dålig i nästan alla tänkbara sammanhang. Vi önskar att fixeringen vid många kameror på baksidan av billiga mobiler kan sluta snart.

Vidvinkelkameran fångar 8 MP-bilder som har potential att erbjuda detaljrikedom. Kamerasensorn är dock dålig och optiken är sämre. Det ger dålig skärpa, särskilt längs kanterna av bilden. Vi kan tänka oss att bilder tagna i ljusa miljöer möjligen kan vara användbara i små format. På det stora hela ser vi även vidvinkelkameran som så dålig att den är närmast meningslös.

Motorola Moto G30 (vidvinkel)

När det gäller video är Moto G30 begränsad till Full HD-upplöst video med 30 bilder per sekund. Det är inte särskilt imponerande. Video saknar detaljrikedom och skärpa och utan effektiv stabilisering blir den ofta väldigt skakig.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara fortsätter att vara en viktig del av Motorolas erbjudande. Den är enkel och pålitlig med endast ett fåtal extrafunktioner som ofta är användbara utan att stå i vägen för användare som inte är intresserade.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är mycket likt vårt test av Moto G9 Power, eftersom de två modellerna har till exempel mjukvara gemensamt.

Moto G30 använder Motorolas nya mjukvara, som inkluderar lite fler anpassningar än tidigare versioner. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en enkel grund. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.

Mer personlig mjukvara

En funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att personalisera mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som Motorola har introducerat på många år.

Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 11 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Motorolas ”alltid-på”-liknande skärm inkluderas för övrigt. Det är tacksamt eftersom det saknades i vissa Moto G9-modeller. Det går alltså att snabbt se inkomna notiser och klockan, utan att trycka på någon fysisk knapp.

Det finns inte så mycket mer att säga om Motorolas mjukvara. Den är sig lik med bara små förändringar. Den är fri från störande reklamappar, konstiga funktioner och förvirrande förändringar. Den har bra mjukvara som är enkel att använda.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Moto G30

Motorola Moto G30 möter våra förväntningar i klassen med ett Qualcomm Snapdragon 662-chipset. Det är inte särskilt snabbt och definitivt inte anpassat för spelintresserade. Det ger användbar prestanda i många vardagliga appar. Även i appar såsom Facebook, Gmail och Chrome är dock prestandan inte tillräcklig för att alltid driva skärmens 90 Hz. Det gör skärmens snabba uppdateringsfrekvens delvis meningslös. Processorn får assistans av 4 GB RAM, vilket är tillräckligt för att konkurrera i klassen. 128 GB lagring är samtidigt imponerande generöst, särskilt med tanke på att telefonen har en microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 600
Storlek 165,2 × 75,7 × 9,1 mm
Vikt 200 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 662, 2,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 5 =