SMS är en av vår moderna tids mest flitigt använda kommunikationsteknik. Det är dock en underdrift att säga att den börjar få några år på nacken. Moderna chattjänster från företag så som Apple, Facebook och Snap har börjat ta över delar av marknaden tack vare unika och moderna funktioner. Nu släpps en ny typ av SMS kallad RCS som introducerar moderna funktioner till din telefon.

Smarta och moderna SMS

RCS är en teknik som fungerar på samma sätt som SMS. Det betyder att du kan skicka dem från en vanlig smartphone. Du behöver inte skapa ett konto på någon internettjänst och du kan skicka till alla nummer, precis som vanliga SMS. Nyheten är att du kan skicka högupplösta bilder, animerade bilder, videos, se information om huruvida meddelandet har lästs, få notiser när den du chattar med skriver ett nytt meddelande och mycket mer. Vi har skrivit en hel artikel om tekniken där du kan läsa mer.

RCS är tekniken som vill återuppliva SMS

Telenor presenterar i dag sina planer på att ta RCS, baserad på en standard kallad Universal Profile, till Sverige. Teleoperatören har samarbetat med Google för att introducera den. Googles egen Messenger-app har stöd och kan användas på alla Android-telefoner som har appen installerad. Google har dessutom samarbetat med Telenor för att se till att Messenger-appen kommer förinstallerad på ”många” Android-telefoner som standardappen för SMS- och RCS-meddelanden.

4,8 miljarder användare

RCS kan beskrivas som en ny typ av SMS. På fakturor och i marknadsföring kommer RCS-meddelanden fortsatt beskrivas som SMS men i bakgrunden finns ny teknik som låter användare göra mycket mer. I nuläget finns tekniken tillgänglig över 58 teleoperatörer som har totalt 4,8 miljarder användare. Telenor blir emellertid först i Sverige. I många länder marknadsförs tekniken under namnet ”joyn” men Telenor verkar ha valt RCS som sin beskrivning av tekniken.

Även om tekniken har täckning för många användare globalt är det fortfarande en teknik som har trösklar att passera innan den kan användas av alla. Stöd för tekniken måste finnas i alla telefoner som vill använda den. Det är ett problem eftersom exempelvis Apple inte hoppat på tåget ännu.

Surfa har sökt Telenor Sverige för svar om hur och när lanseringen av RCS kommer att ske i Sverige men inte fått något svar innan publicering. Detta inlägg kommer att uppdateras med fler detaljer.

Uppdatering: Telenor Sverige har inte kunnat bekräfta detaljerna kring planerna för RCS i Sverige. När Surfa kontaktade Telenors högkvarter i Norge kunde inte heller de bekräfta när RCS kan tänkas lanseras i Sverige. (16 februari 16:54)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 5 =