Telenor bekräftar i dag att de slås samman med Bredbandsbolaget, som tidigare varit del av samma större koncern. Det betyder i praktiken att de två bolagen får samma varumärke, Telenor. Det betyder också vissa tjänster, som tidigare tillhandahållits av Bredbandsbolaget, nu blir tillgängliga för Telenor-kunder. En av dessa tjänster kallas Telenor Stream. Den låter konsumenter strömma video från operatörens egen TV-tjänst. Nu slutar Telenor dock räkna den mot mobilkunders surfpott i en Sverige-unik typ av zero-rating.

Zero-rating med ny spin

Tre var först ut i Sverige att erbjuda zero-rating för vissa typer av tjänster. Zero-rating innebär att utvalda tjänster eller typer av trafik inte räknas mot konsumenters surfpott. Tre började erbjuda zero-rating för musiktjänster så som Spotify och Apple Music. Telia följde därefter med två erbjudanden för dels sociala medier och dels för musiktjänster, radio och ljudböcker. Både Tre och Telia har hamnat i hett vatten med Post- och telestyrelsen i olika frågor relaterade till sina erbjudanden. Telia och PTS är fortfarande involverade i en rättsprocess som handlar om huruvida Telias erbjudanden bryter mot en EU förordning relaterad till nätneutralitet.

Telenors nya tjänst lanseras alltså i en bransch som granskas aktivt utifrån en relativt ny lagstiftning. Telenor Stream skiljer sig samtidigt avsevärt från konkurrenternas tjänster. Telenor Stream erbjuder nämligen bara zero-rating för Telenors egen TV-tjänst. Både Telia och Tre har erbjudanden som inkluderar en uppsättning tjänster från flera olika leverantörer. Telenor Stream är i kontrast den enda tjänsten som inte räknas mot Telenor-kunders surfpott.

Oklart läge

Det är oklart huruvida faktumet att Telenor Stream bara inkluderar en operatörsägd tjänst skulle ha någon betydelse i relation till nätneutralitet. Surfa har pratat med Post- och telestyrelsen som betonar att det juridiska läget kring nätneutralitet fortfarande är oklart i flera frågor. Zero-rating har dock hittills ansetts varit generellt tillåtet enligt förordningen. Detaljer i varje fall kan ändå vara problematiska beroende på hur de påverkar marknaden. Telenor menar att de är säkra på sin sak när det gäller nätneutralitet och att Telenor Stream inte bryter mot reglerna.

– Det viktiga för oss är att det vi gör inte ska ha hämmande negativ effekt på någon annan tjänsteleverantör på det öppna Internet, säger Aron Samuelsson som är kommunikationschef på Telenor till Surfa.

Till skillnad från Telia har Telenor valt att följa Post- och telestyrelsens linje när det gäller surfpotters roll kring zero-rating. Det betyder att kunder som använder Telenor Stream inte kan fortsätta använda den efter att surfpotten har tagit slut.

– Vi kan se hur både PTS och Telia resonerar men vi har ändå valt att ta det lite försiktigare, säger Aron Samuelsson.

Telenor Stream

Unik konkurrensfördel?

Utöver frågan om nätneutralitet finns frågor kring konkurrenspåverkan på marknaden. Även om Telenor Stream kanske inte bryter mot nätneutralitetslagar, finns det frågor kring huruvida Telenor Stream skapar ett orättvist konkurrensläge på marknaden. Även där menar Telenor att de står på rätt sida av lagen.

– Vi är väldigt trygga i det. Att rabattera med data är att likställa med att rabattera med pengar. På samma sätt som andra kommersiella aktörer kan rabattera produkter på olika sätt, så kan vi rabattera med data, säger Aron Samuelsson.

Telenor Stream lanseras i dag och erbjuds till Telenor-kunder som betalar för Stream-tjänsten.

Källa: Telenor

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × fyra =