Asus ZenFone 4
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen av Zenfone 4. Det finns också en vit version.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra huvudkamera
+ Bra batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
Nackdelar
- Ej vattentålig
- Bräcklig glasbaksida
- Mediokra högtalare
- ”Svampiga” knappar
Kamera5.8
Skärm6.5
Batteri7.3
Kamera5.8
Skärm6.5
Batteri7.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Med ZenFone 4 lyckas Asus erbjuda en stabil användarupplevelse med en hög lägstanivå. Vi är imponerade av telefonens kamera som presterar bra i alla typer av miljöer och som erbjuder ett unikt vidvinkelperspektiv, även om vidvinkelkameran inte är särskilt bra. Även batteritiden är riktigt imponerande tack vare en hel dags batteritid och två dagars batteritid vid lättare användning. Telefonens design är inte nödvändigtvis något att hurra över men den gör sitt jobb. ”Den gör sitt jobb” är sammanfattningsvis en ganska bra beskrivning av ZenFone 4. Den har svårt att sticka ut men är ett bra alternativ i sin prisklass.

 

Hårdvarudesign

Asus ZenFone 4 är en smartphone som smälter in i mängden. Det cirkulära mönstret på glasbaksidan är lite unikt för Asus men ZenFone 4 har en annars ganska stilren och anonym design. Med glas och metall kan den i alla fall erbjuda hög byggkvalitet.

Läs mer om hårdvaran

Med ZenFone 4 fortsätter Asus i sin föregångarens spår när det gäller design. Visst, fingeravtrycksläsaren och kameramodulen har bytt plats sedan ZenFone 3 men på det stora hela fortsätter Asus med sitt etablerade designspråk. På baksidan finns en glasskiva som har företagets unika cirkulära mönster som blänker på ett speciellt sätt. Vi gillar att hela baksidan nu är helt platt och fri från störande kameror som sticker ut. På det sättet är nya ZenFone 4 ganska lik Huawei Honor 9, som är en av de stora konkurrenterna i prisklassen.

Likt konkurrenten har ZenFone 4 två kameror som gömmer sig bakom glaset på baksidan. Här finns också två LED-lampor som kan hjälpa till när ljuset tryter. Glaset ger telefonen en känsla av kvalitet. Som med alla andra glastelefoner är dock risken för att baksidan går sönder större än vad den hade varit om den var gjord av metall eller plast.

Stadig metallram

Glaset på baksidan möts av en rundad metallram som sträcker sig runt hela telefonen. På höger sida finns en på/av-knapp och volymkontroller som är lätta att känna sig fram till men som tyvärr är alldeles för svampiga. Det gör att det inte är lika enkelt att känna när knapparna trycks in. De fungerar bra men ger hel enkelt inte samma taktila känsla som många konkurrenter.

På ovansidan finns inte mycket mer än en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare med stöd för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Undersidan bjuder på en högtalare, en mikrofon, en hörlursport och en USB Typ-C-port som har stöd för USB On-The-Go men som saknar stöd för att skicka ut en videosignal.

Klassiskt format

På framsidan av ZenFone 4 sitter en 5,5 tum skärm som omringas av väl tilltagna skärmramar Det gör ZenFone 4 till en lite större telefon än till exempel Huawei Honor 9 men en gnutta mindre än Motorola Moto Z2 Play. Fingeravtrycksläsaren som sitter under skärmen fungerar bra men är inte riktigt lika snabb som många konkurrenter. Skillnaden är inte stor men vi har sett märkbara skillnader i hur snabbt ZenFone 4 kan känna igen ett finger och låsa upp telefonen. Bredvid finegravtrycksläsaren finns i alla fall också två kapacitiva navigeringsknappar som fungerar bra och använder telefonens vibrator för att ge feedback. Ovanför skärmen finns också en hörlur och en frontmonterad kamera.

Stäng

 

Skärm

Asus ZenFone 4 har en 5,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. Skärmen är ljusstark, varm i sin ton, relativt färgkorrekt och har en normal svärta för att vara en LCD-skärm. Skärmen har små problem med kontrast vid höga betraktningsvinklar men presterar annars bra med tanke på sin prisklass. Med en maximal ljusstyrka på 580 nits är den också lätt att läsa utomhus. Asus har kort sagt lyckats bra med skärmen i ZenFone 4, även om den har svårt att konkurrera med den färgexakthet som till exempel skärmen i OnePlus 5T har.

 

Högtalare

Asus ZenFone 4 har en monohögtalare som sitter på undersidan av telefonen. Den assisteras av en sekundär högtalare i telefonens hörlur. Huvudhögtalaren når normala ljudvolymer men är onormalt dålig på många andra sätt. Den har svårt att hantera höga frekvenser utan att låta skärande och nästan obehagligt dålig. Mellanregistret är grötigt och otydligt och likt många andra mobilhögtalare är täckningen bland låga frekvenser dålig. Den fungerar bra för röstsamtal men är direkt otrevlig att använda för musik, filmer eller videos.

 

Batteri

Asus ZenFone 4 Recension

Asus ZenFone 4 har ett batteri som mäter 3 300 mAh. Tillsammans med Qualcomms energieffektiva Snapdragon 630-chipset lyckas Asus utnyttja batteriet för att ge användare en riktigt bra batteritid. Normala användare kan föränta sig minst 40 batteriprocents marginal vid slutet av dagen och två dagars batteritid vid lätt användning. Även vid hård användning kan ZenFone 4 avsluta en dag med 20 batteriprocents marginal. Det är riktigt bra. Det som är lite synd är då att den inte säljs med en inkluderad snabbladdare. Med den inkluderade 10 wattsladdaren tar det knappt tre timmar att ladda telefonen från 0 till 100 procent.

 

Kamera

ZenFone 4 Test

Asus ZenFone 4 har en uppsättning kameror som presterar riktigt bra med tanke på telefonens prisklass. De är så bra att vi är beredda att beskriva dem som några av segmentets bästa. Den sekundära vidvinkliga kameran är tyvärr inte särskilt bra, även om vi gillar dess unika perspektiv, men huvudkameran presterar bra, även när ljuset tryter.

Läs mer om kameran

Kamerasystemet i ZenFone 4 består av en huvudkamera som fångar 12 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,8 och stabiliseras av ett optisk bildstabiliseringssystem. Kameran presterar riktigt bra i många olika miljöer. I många situationer är den mycket lik OnePlus 5T som har en liknande huvudkamera. Asus behöver dock inte ta till något extra trick med en extrakamera för att kunna hantera mörka miljöer. Huvudkameran är ljuskänslig och kan ta användbara bilder även i mycket mörka miljöer. Med HDR-läget aktiverat kan kameran också erbjuda ett brett dynamiskt omfång.

Det är uppenbart att ZenFone 4 inte riktigt når hela vägen fram när vi jämför den med dyrare flaggskeppsmobiler. Med tanke på prisklassen har dock ZenFone 4 mycket att erbjuda.

Huvudkameran assisteras av en sekundär vidvinklig kamera som fotar med 8 megapixlar. Det är en ovanligt låg upplösning som tyvärr också är märkbart låg. Bilder som fångas med den sekundära kameran erbjuder ett unikt perspektiv som huvudkameran inte kan fånga. Den är dock märkbart sämre och har svårare i mörkare miljöer. Även utomhusfotografering kan vara problematisk en molnig vinterdag. Det positiva med den sekundära kameran är i alla fall att den låter kameran fota porträttbilder med en utsuddad bakgrund.

Stäng

 

Mjukvara

Asus ZenFone 4 drivs av Android 7.1.1 och har företagets egen mjukvara ovanpå det, kallad ZenUI 4.0. Denna gången har Asus gjort flera små ändringar i mukvarans design men behållt de funktionella grunderna i Android. Det betyder att användare får acceptera företagets lite annorlunda design och samtidigt njuta av ett väl optimerat operativsystem som, för det mesta, lyckas behålla Androids bästa funktioner.

Läs mer om mjukvaran

Många av förändringarna som Asus har gjort i Android känns överflödiga. De varken förbättrar eller försämrar användarens upplevelse. Vi lämnas med en känsla av att det enda syftet med ändringarna är att skapa ett unikt utseende. De resurser som Asus troligen lägger på att utveckla dessa designförändringar och bibehålla dem över uppdateringar av operativsystemet, känns omotiverade med tanke på hur lite de faktiskt påverkar användarupplevelsen.

”Öka” prestandan

Asus har installerat ett flertal extra funktioner i mjukvaran. Det finns till exempel ett ”Enkelt läge” som är anpassat för äldre eller personer med särskilda behov och en ”Mobilhanterare” som är tänkt att optimera telefonens systemresurser. Här kan användare bland annat hantera telefonens arbetsminne och appars energianvändning. I appen finns också en funktion som kallas ”Öka”. Utan någon bra beskrivning av vad funktionen gör är det svårt för en konsument att veta hur de påverkas av den. Oberoende på vad den gör är det i alla fall underligt att systemet inte själv kan hantera viktiga systemresurser utan att användare uppmanas att manuellt trycka på en knapp för att ”öka” prestandan.

Du kan läsa mer om appar av denna typen i denna artikeln:

”Rensa mobilen”-appar är en dålig idé

Som ett komplement till Mobilhanteraren har Asus också en funktion som kallas OptiFlex. Asus säger att tekniken kan optimera appar för att få dem att starta snabbare. Som standard är funktionen bara aktiverad för ett fåtal appar men användare kan manuellt aktivera den för fler. Med det sagt har vi inte sett någon större skillnad i telefonens prestanda varken med eller utan OptiFlex aktiverat. ZenFone 4 är en kvick mobil både med eller utan OptiFlex.

Anpassa med teman

Likt många andra tillverkare har Asus en inbyggd app som låter användare anpassa mjukvarans utseende. Appen kallas Teman och innehåller ett antal kostnadsfria teman samt många teman som kostar runt 22 kronor styck. Teman påverkar hemskärmen, appikoner, snabbgenvägar, inställningspanelen och många av systemets teckensnitt och färger. Det ger användare möjlighet att påverka telefonens utseende på ett sätt som är svårt i en Android-mobil som har mjukvara direkt från Google.

Stäng

 

Prestanda och lagring

ZenFone 4

Asus ZenFone 4 kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 630-chipset som assisteras av 4 GB RAM. Det är ett relativt nytt chipset som kombinerar CPU-prestandan från Snapdragon 625 och 626 med förbättrad grafikprestanda, cirka 80 procent högre grafikprestanda. Det gör att ZenFone 4 är bättre på att hantera tunga mobilspel. Med det sagt har Snapdagon 630 svårt att konkurrera med Qualcomms flaggskepp, Snapdragon 835. Våra tester visar att 835 är runt 40 procent mer kraftfullt än 630. Det är en betydande prestandaskillnad som är särskilt relevant eftersom OnePlus 5T ligger i samma prisklass som ZenFone 4 när vi skriver detta testet. När det gäller lagring finns 64 GB internt utrymme och en microSD-kortläsare för expansion.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 155,4 × 75,2 × 7,5 mm
Vikt 165 gram
Kamera 12 MP, 8 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 630, 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − 12 =