Motorola Moto Z2 Play
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Vi har testa den svarta versionen av Moto Z2 Play. Det finns också en guld/vit variant.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Stabil mjukvara
+ Dubbla SIM- och microSD-kortstöd
Nackdelar
- Utstickande kamera
- Stora skärmramar
- PenTile-skärm
- Kameran i mörker
Kamera5.3
Skärm5.6
Batteri7.2
Kamera5.3
Skärm5.6
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto Z2 Play följer upp förra årets batterijätte med ett lite mindre batteri och sämre batteritid men med en lite bättre processor, mer RAM, mer lagringsutrymme och en bättre kamera. På det stora hela är Moto Z2 Play därför en riktigt bra, stabil, effektiv och enkel smartphone som har mycket att erbjuda. Den har inte den unika batteri-egenskap som föregångaren kunde erbjuda. Som en smartphone för dig som inte vill betala för ett dyrt flaggskepp är den ändå ett intressant alternativ.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto Z2 Play är en uppenbar uppföljare till förra årets Moto Z Play. Den har mycket gemensamt med sin föregångare. Telefonens grundläggande design är till exempel så gott som oförändrad. Användare får hålla i en smartphone som har en metall- och glaskonstruktion som är stabil och gedigen. Årets modell är dock tunnare än föregångaren och det märks.

Läs mer om hårdvaran

Motorola har valt att inkludera ett betydligt mindre batteri i Moto Z2 Play än i Moto Z Play. Det betyder att telefonen väger mindre och att den är lite tunnare. Medan Moto Z Play var sju millimeter tjock är Moto Z2 Play sex millimeter. Skillnaden i storlek, samt en viktskillnad på 20 gram, märks tydligt när de två telefonerna jämförs.

Utstickande kamera

Telefonens tjocklek är dock lite av en lögn. Kameramodulen på baksidan sticker nämligen ut flera millimeter. Det gör telefonens verkliga tjocklek betydligt mer än sex millimeter. Den utstickande kameran kan i alla fall gömmas lite. Moto Z2 Play har nämligen stöd för Motorolas unika modulära tillbehörssystem, kallat Moto Mods. Magneter samt ett flertal kontakter längst ner på baksidan ser till att placera tillbehör på rätt plats och ger dem möjlighet att kommunicera med telefonen. Motorola säljer bland annat extrabatterier, dekorativa bakstycken, högtalare, projektorer och extrakameror som kan användas tillsammans med telefonen.

Längs telefonens högra sida sitter en på/av-knapp och två volymknappar. På/av-knappen har en textur som gör den enkel att skilja från de andra knapparna. Alla knapparna ger bra fysisk återkoppling och är enkla att använda.

Tre kort, samtidigt

På ovansidan av Moto Z2 Play sitter en kortläsare. Den har plats för dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Moto Z2 Play är därmed en av få modeller på marknaden som kan läsa tre kort samtidigt. Många konkurrenter är begränsade till att läsa två nanoSIM eller ett nanoSIM och ett microSD-kort samtidigt.

På undersidan finns en USB Typ-C-port som har stöd för USB On-The-Go men som saknar stöd för att skicka video ut. Här finns också ett hörlursuttag, en funktion som saknas på vissa modeller i Moto Z-familjen.

På framsidan av Moto Z2 Play sitter en platt glasskiva som skyddar telefonens skärm och fingeravtrycksläsare. Läsaren sitter nedsjunken i glaset strax under skärmen och fungerar dessutom som en typ av navigeringsknapp.

Ovanför skärmen sitter en videosamtalskamera, en tillhörande LED-lampa och en hörlur som har en inbyggd högtalare. Komponenterna sitter inbyggda i en väl tilltagen skärmram. Moto Z2 Play är en gnutta mindre än sin föregångare men skillnaderna i längd och bredd är bara marginella. Moto Z2 Play är fortfarande en stor telefon med en 5,5 tum skärm och stora ramar.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto Z2 Play test

Motorola Moto Z Play har en 5,5 tum Super AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. Skärmen använder en PenTile-struktur som skapar en lite mer suddig bild i jämförelse med vanliga RGB-skärmar. Skärmen levererar ändå hög ljusstyrka, omätbart djup svärta, bra färgåtergivning och bra prestanda vid höga betraktningsvinklar. Skärmen är så gott som identisk med förra årets bildskärm men når lite högre maximal ljusstyrka i vårt test. Det betyder kort sagt att den presterar bra men att det samtidigt finns betydligt bättre bildskärmar för bara någon tusenlapp mer.

 

Högtalare

Motorola Moto Z2 Play har en högtalare som är inbyggd i hörluren på framsidan av telefonen. Högtalaren är en enkel monohögtalare och har därför svårt att konkurrera med telefoner från till exempel Sony, som har dubbla högtalare. Högtalaren i Moto Z2 Play presterar ändå bra och erbjuder en ljudvolym som är jämförbar med högtalare i telefoner så som Galaxy S8. Motorola har dock fördelen att högtalaren i Moto Z2 Play är riktad mot användaren medan högtalaren i många andra telefoner sitter på undersidan av telefonen.

 

Batteri

Motorola Moto Z Play introducerades under förra året och chockerade oss med sin otroliga batteritid. I år har Motorola skalat ner batteriet i sin nya modell. Moto Z2 Play har ett 3 000 mAh-batteri som är 15 procent mindre än batteriet i Moto Z Play. Det ger telefonen en batteritid som också är cirka 15 procent sämre än föregångaren. Det är fortfarande oerhört imponerande. Vanliga användare kan vänta sig cirka 40 batteriprocent kvar under slutet av dagen. Även vid mycket hård användning har Moto Z2 Play ofta 10–20 procent kvar vid slutet av dagen. Moto Z2 Play är alltså inte samma batterijätte som sin föregångare men är fortfarande riktigt bra.

 

Kamera

Moto Z2 Play

Motorola Moto Z2 Play har en 12 megapixelkamera som fångar bilder med ett bländarvärde på f/1,7. Kameran saknar optisk bildstabilisering men har ändå potential på pappret. I praktiken preseterar den också bra men konkurrenter så som OnePlus 5 och Huawei P10 har mer att erbjuda.

Läs mer om kameran

Kameran i Moto Z2 Play är betydligt bättre än kameran i Moto Z Play, det är inget snack om saken. Den nya modellen har till exempel gjort sig av med de fokusproblem som vi hade med Moto Z Play. I ljusa miljöer fångar kameran bra bilder. Det enda vi hr att klaga på är att HDR-bilder ibland kan vara onaturligt mättade i sin färg. Kameran har inte heller riktigt lika brett dynamiskt omfång som konkurrenter så som OnePlus 5 och Huawei P10.

Motorola Moto Z2 Play har också utmaningar i mörka miljöer. Trots ett lågt bländarvärde har kameran svårt att fånga den mängd ljus som krävs för att fånga en bra bild. I mörka miljöer som kräver stort dynamiskt omfång har kameran dessutom svårt att inte överexponera de ljusa delarna av bilden och kontrollera ljuskällors påverkan på mörka delar av bilden.

Inga större videonyheter

När det gäller videoinspelning har inte mycket förändrats sedan förra året. Det är fortfarande 4K UHD-inspelning med 30 bilder per sekund som är telefonens högsta inställning. Tack vare den nya sensorn och objektivet ser vi ökad kvalitet från förra årets modell men Moto Z2 Play är inte bättre än sina konkurrenter när det gäller videoinspelning. Eftersom kameran saknar optisk bildstabilisering kan den inte heller stabilisera video på samma sätt som vissa dyrare konkurrenter.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola har länge erbjudit en av branschens bästa mjukvaruupplevelse. Moto Z2 Play är inget undantag. Den har ren, enkel och snabb mjukvara som gör upplevelsen av att använda telefonen trevlig.

Läs mer om mjukvaran

Motorola Moto Z2 Play drivs av Android 7.1.1 och när vi publicerar detta testet är telefonen uppdaterad med en säkerhetsuppdatering från augusti månad. Som med alla andra Moto-telefoner använder Motorola en så gott som orörd version av Android som erbjuder en enkel användarupplevelse. Motorola har lagt till ett fåtal extrafunktioner så som en Always-on-skärm, gester som till exempel kan aktivera ficklampan och stöd för Moto Mods, Motorolas modulära tillbehör.

Små prestandaproblem

Likt Moto E4 Plus, som vi testade nyligen, har också Moto Z2 Play en appskärm som har lite problem med sin prestanda. Motorola har gjort något konstigt som gör att appskärmen inte presterar riktigt som den borde. När vi bläddrar bland apparna tappar bildskärmen bilder och hackar sig genom apparna. Det är ett underligt problem eftersom telefonen annars är snabb, effektiv och fri från liknande problem. Vi hoppas att Motorola kan fixa problemet med en kommande uppdatering men just nu är det tråkigt att se Moto Z2 Play ha problem med en så enkel funktion som appskärmen.

Vi har skrivit många rader om Motorolas mjukvara i tidigare tester. Kort sagt kan vi säga att Moto Z2 Play smälter in i mängden av bra Motorola-telefoner som har riktigt bra mjukvara. Anpassningarna är få och positiva och få konkurrenter på Android-marknaden kan erbjuda en så bra mjukvaruupplevelse som Motorola kan.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola Moto Z2 Play

Moto Z2 Play är en ganska liten uppgradering i jämförelse med sin föregångare. Den har dock många små förändring. Det inkluderar också dess prestanda och lagring. Den nya modellen har en ny Snapragon 626-processor som är energieffektiv och ökar CPU-prestandan med cirka 10 procent. Motorola har dessutom ökat mängden RAM från tre till fyra gigabyte. Det ger Moto Z2 Play mer svängrum för att köra fler och mer krävande appar i framtiden. Utöver det har Moto Z2 Play nu 64 GB istället för 32 GB lagringsutrymme. Det kan vara en stor fördel för användare som gillar att lagra musik och filmer på sin smartphone, utan att krångla med microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 156,2 × 76,2 × 6 mm
Vikt 145 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 626 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Skulle verkligen uppskatta om du / ni skrev mer om höljet på de mobiler ni testar.
    Inte ens under fliken ”hårdvaran” kan man hitta uppgifter, om vilket material baksidan är gjord av. För mig är höljet en viktig egenskap.

    Alla telefoner med baksida av glas faller bort direkt.
    Aluminium ska det vara.

    • Hej Marcus!
      Du har helt rätt i att vi inte berättar om den detaljen i detta testet. Vi skriver att telefonen är byggd av metall och glas. Baksidan är gjord av metall, inte glas. Framsidan är givetvis glas.
      Jag håller med om att metall har klara fördelar. Särskilt när det gäller hållbarhet vid fall. 🙂
      Tack för kommentaren! 🙂 Jag ska se till att vi är mer tydliga med det i framtiden.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två + 8 =