Bäst under 3 000 kronor
Offline-musik: Ja
Lagring: Okänt
4G-stöd: Nej
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Med Versa 2 har Fitbit byggt vidare på en igenkännbar design. Nya funktioner som röstassistenten Alexa innebär att klockan är smartare än någonsin. Samtidigt skapar en medföljande Spotify-app frågetecken då den i nuläget enbart kan agera som fjärrkontroll. Med ett batteri som varar i upp till sex dagar har Fitbit redan skapat en tydlig marknadsfördel. Den nya AMOLED-skärmen ger också en trevlig användarupplevelse, tillsammans med en ny Alltid på-funktion. Som en träningsklocka imponerar Versa 2 dessutom med en riktigt bra pulsmätare och tydligt sammanfattade värden för daglig aktivitet. Det är då synd att bristen på en inbyggd GPS innebär att distansresultat skiljer sig kraftigt beroende på vilken telefon klockan används med. Det krävs alltså kunskap och eftertanke kring telefoners varierande kompatibilitet för att veta om Versa 2 är en bra smartklocka eller inte.
Hårdvara och design
Fitbit Versa 2 är så gott som en avbild av sin föregångare, minus två knappar. Det som inte syns vid första ögonkastet är dock en ny inbyggd mikrofon, något som ger smartare funktioner. Med ett enkelt kvadratiskt yttre är Versa 2 en bekväm klocka konstruerad av aluminium, som ändå känns lite billig. Den proprietära armbandslösningen har nu fler kompatibla modeller men saknar fortfarande en tydlig fördel framför standardfästen.
Läs mer om hårdvaranSmå förändringar gör skillnad
Fitbits senaste smartklocka, Versa 2, plockar upp där tillverkaren senast släppte Versa Lite under våren 2019. Vid ett snabbt ögonkast ser vi en kvadratisk klocka med rundade hörn och ett snäppet högre pris. Designen gör det lätt att tänka på Apples klockor. Den är gjord av aluminium och väger cirka 40 gram. Trots det stabila materialet känns klockan aningen plastig. När det gäller storlek ligger Versa 2 i mitten av marknaden med en storlek på cirka fyra gånger fyra centimeter och en höjd på 1,27 centimeter. Den fyrkantiga designen får den dock att verka större än exempelvis Galaxy Watch Active, som är ungefär lika stor över sin runda design som Versa 2 är bred.
De medföljande armbanden smälter nästan in i klockan tack vare Fitbits proprietära fästen, som har följt med från tidigare modeller. Det innebär att det nu finns fler armband på marknaden. Vi hade ändå föredragit standardfästen för ökade valmöjligheter. Klockan kommer med två storlekar på armbanden, S/M och M/L. Att lossa armbanden från klockan är enkelt nog med hjälp av en snävt positionerad spole. Att fästa dem igen är dock plågsamt klumpigt och kräver lite våld. Fitbits armbandsdesign bidrar till en sömlös design men det är svårt att hitta en praktisk fördel med den. Till skillnad från klassiska armband positioneras banden till exempel med en fast vinkel.
Vår testmodell är grå men klockan kommer även i svart (carbon) och rosa koppar med olika armbandskombinationer. Precis som för den första Versa-modellen finns det även en specialutgåva där det medföljer ett tygarmband.
Funktioner för alla?
På vänster sida av klockan hittar vi en ensam men responsiv och taktil knapp. Där det tidigare fanns två knappar på höger sida, finns det nu istället ett hål för en mikrofon. Fitbit har gett sig in på att ha röstfunktioner, något som i nuläget inte kan utnyttjas fullt ut av svenska konsumenter. På undersidan av klockan hittar vi en glaspanel som huserar pulsmätaren. På ena änden av glaset sitter fyra mottagare för laddning. Fitbit Versa 2 har alltså samma enkla design som sin föregångare, med bara små förbättringar och ökad stilrenhet. Smaken är som baken och det finns gott om folk som vill ha runda smartklockor. Fördelen med en fyrkantig klocka kan i alla fall vara att skärmen tillåter ett mer traditionellt gränssnitt.
När det kommer till hårdvara och funktioner har Fitbit inte snålat. Precis som för tidigare modeller hittar vi Wi-Fi-uppkoppling för nedladdningar av uppdateringar och musik. Även NFC finns tillgängligt för mobilbetalning. Mikrofonen är dessutom ett välkommet tillägg. För att spåra träning och hälsa är klockan också utrustad med en accelerometer, en altimeter och en pulsmätare med förmågan att mäta SPo2, blodets syresättning. Klockan är också förberedd för vatten med en 5 ATM-rankning som innebär att den klarar av upp till 50 meter djup i tryckenheter. Det är alltså fullt möjligt att simma med Versa 2 och den behöver inte tas av i regnväder eller inför morgonduschen. Den inbyggda vibrationsmotorn tillkallar sig tydlig information och kan anpassas utifrån två styrkor, Standard och Max. Det är en ganska tydlig skillnad på inställningarna, där Max kan kittlas lite om klockan sitter för löst på armen.
Stäng
Skärm
Fitbit har marknadsfört sina LCD-skärmar med ljusstyrkor på 1 000 nits i några år nu. Fitbit Versa 2 har dock en AMOLED-skärm med allt vad det innebär i förbättrad svärta och kontrast. Skärmen har en upplösning på 300 x 300, fördelad över en skärmstorlek på 1,4 tum. Med AMOLED-tekniken har klockan även ett Alltid på-läge som håller klockan synlig hela tiden. Under vårt skärmtest ser vi att klockan återigen når en maximal ljusstyrka på 1 000 nits. Med bra kontrast och betraktningsvinklar, innebär det att Versa 2 är lättläst även i direkt solljus. För sitt pris är skärmen en marknadsledande fördel för Versa 2. Däremot anser vi att Versa 2 är för ljus i mörka miljöer. Det är därför extra bra att Alltid på-skärmen automatiskt stängs av när klockan når den manuellt inställda tiden för nattsömn.
Hälsa och träning
Som träningsklocka har Fitbit valt att utesluta en viktig komponent. Versa 2 har precis som sin föregångare ingen inbyggd GPS, vilket kräver att en telefon är inom räckhåll för funktionen ”Uppkopplad GPS”. Detta innebär även att olika telefoner ger olika bra träningsresultat, med risk för stora variationer. Med en av marknadens bästa pulsmätare och riktigt bra sammanställningar av daglig data, får bristen på GPS oss att undra hur bra en framtida Fitbit-klocka med inbyggd GPS kan bli.
Läs mer om hälsa och träningTräning och GPS
Som träningsklocka fokuserar Fitbit Versa 2 på konditionsbaserad träning som jogging, cykling och intervallträning. Som en billigare smartklocka saknas här en nyckelkomponent, nämligen den inbyggda GPSen. Fitbit fortsätter istället att satsa på sin funktion kallad Uppkopplad GPS, som utnyttjar telefonens platsdata för att mäta avstånd och hastighet under träningspass. Detta gör det svårare att utvärdera själva spårningsförmågan i Versa 2, till skillnad från en klocka med inbyggd GPS. Det vi ser i vårt skogstest på 2,3 kilometer är att det spelar stor roll vilken telefon som används. Med en Samsung Galaxy Note 10 får vi en felaktig distans som visar 1,86 kilometer, men med en iPhone X visar klockan istället 2,31 kilometer. Både telefonens GPS och förmågan att skapa en stabil anslutning till Versa 2 påverkar resultatet, där iPhone-användare har en klar fördel.
Under träningspasset visar klockan data som puls och pulszon, hastighet och distans samt tidsförlopp. För den som vill utnyttja klockan till styrketräning är utbudet begränsat till generella lägen, så som Vikter och Styrketräning, där intensitet och kaloriförbränning mäts baserat på puls och tid. Även aktiviteter som Yoga och Kickboxning hittar vi med samma generella mätningsvärden.
Något som fungerar riktigt bra är pulsmätaren som för det mesta håller en godkänd felmarginal, i nivå med den mycket dyrare Apple Watch 5. Vi ser att den hamnar efter vid enstaka korta tillfällen, men att den snabbt återhämtar sig. Till skillnad från Apple lyckas dock inte Fitbit korrigera pulsmätningar, vilket exempelvis innebär att ett glapp dök upp i början av vårt iPhone-test. Baserat på pulsmätningar under träning och återhämtning räknar i alla fall Fitbit ut ett så kallat Vo2 Max-värde, som är ett populärt mått för att beräkna kondition och fitness.
Puls och daglig aktivitet
För hälsospårning använder Fitbit Versa 2 den inbyggda pulsmätaren och rörelsedata för att hålla koll på kaloriförbränning, stillasittande och daglig aktivitet. Grunden för mycket av mätningarna är just pulsmätaren. Precis som under ett träningspass ser vi bra och pålitliga resultat. Klockan ligger så gott som alltid inom en godkänd felmarginal vid stillasittande. Medan Apple Watch bara mäter puls i intervaller är Fitbits sensor dessutom alltid aktiv.
Användaren har möjlighet att ställa in rörelsemål i klockan. Varje gång klockan slår ”tio minuter i” inom ett valt intervall på dagen, påminner klockan om hur många steg som återstår. När målet nås prickas den aktiva timmen av, vilket skapar en typ av lek som är tänkt att motverka stillasittande. Stegräknaren är en viktig komponent för sådan typ av spårning och under vårt stegtest på 500 steg ser vi att Versa 2 bara räknar ett ynka steg för mycket.
Något som var bortplockat på Fitbit Versa Lite var en altimeter, som låter klockan mäta höjdskillnader och därmed även räkna trappor. Den är nu tillbaka i Versa 2 och sensorn räknar en trappa som cirka tre meter i höjdökning. När vi testar att gå uppför trappor ser vi att den mäter korrekt, så länge distansen och ökningen räcker till. I telefonappen kan vi se hur aktiva vi har varit varje dag. Både automatiska mätningar av enklar promenader och manuellt aktiverade träningspass räknas till värdet Aktiva minuter. Detta ger oss möjlighet att följa aktivitetsnivåer och hitta mönster, både för olika tider på dygnet och veckodagar. Fitbit ger en överskådlig bild av dagens aktivitet med möjlighet att djupdyka i specifika värden.
Vila och sömn och betalväggar
En populär funktion för smarta klockor med hälsofokus är andningsövningar. Med den inbyggda appen, Avslappning, påminner klockan om hur avslappnande det kan vara att fokusera på just andetagen i en minut. Något som ska hjälpa till att fokusera på nuet och även sänka pulsen. Appen uppmanar till minst ett vilopass per dag och håller koll på antalet genomförda andningsövningar i klockan. Fitbit-appen visar dock inte värdet, vilket gör att andningsövningar inte enkelt riktigt går att följa över tid. Eftersom klockan inte heller mäter något stressvärde finns det inte heller någon funktion som motiverar till andningsövningarna.
Fitbit har länge prisats för sin sömnmätning, som mäter nattsömn med hjälp av användarens rörelse och puls. Dessa mätningar är svåra att validera men vi kan konstatera att klockan snabbt reagerar på insomning och när vi vaknar. Sömn mäts dock inte på kortare intervaller än minst en timme, vilket utesluter de flesta tupplurar. Baserat på sovande tid, vaken tid och de tre sömnstadierna lätt-, djup- och REM-sömn sammanställs nattsömnen i tydliga grafer. Vi noterar dock att Fitbit fortfarande mäter ovanligt många minuterlånga vakentider, som räknas in i den totala sovtiden. Fitbit beskriver korta uppvaknanden som något helt vanliga men dessa når ofta upp i totalt 45 till 55 minuter per natt. Bakom den nya tjänsten Fitbit Premium har tillverkaren designat en ny vy för sömnmätningar. Här ser vi en mer lättläst överblick av sömnkvalitet med en användarvänlig sömnpoäng och tydliga samband bakom hur detta värdet beräknas.
Stäng
Mjukvara
Fitbit OS är ett enkelt gränssnitt där mycket är sig likt. Nya funktioner inkluderar en Spotify-app som får oss att fundera på när stöd för nedladdade spellistor kommer. Det nya stödet för röstassistenten Alexa kräver både engelska språket och gott om tid, samtidigt som det går att svara på meddelanden genom röstdiktering, även på svenska. Fitbit har dessutom ökat prestandan vilket gör att mjukvaran är inte är alls lika långsam som den varit tidigare.
Läs mer om mjukvaranEnkelt, funktionellt, funktionssnålt
Fitbit OS, tillverkarens eget operativsystem, har ett nedskalat och enkelt gränssnitt. Här ser vi klassiska och inlärda navigeringsmönster, så som att notiser nås med ett svep ned från den övre skärmkanten. Applådan befinner sig dock istället bakom ett vänstersvep från klockansiktet. För enkelhetens skull finns det ingenting på andra sidan, men det är också lite bortkastat utrymme. Ett svep upp från nederkanten visar sammanfattningen Min Dag där vi kan följa spårad aktivitet- och hälsodata. De svarta bakgrunderna passar utmärkt till AMOLED-skärmen eftersom hela bakgrunden då kan släckas helt.
Fitbits operativsystem är nedskalat och har en enkel genomgång i hur navigationen fungerar. Till skillnad från andra smartklockor ser vi dock att enkla saker som att byta klockansikte inte fungerar som det brukar göra. Den funktionen gömmer sig istället i en egen app.
Fitbit Versa 2 är den första smartklockan från tillverkaren som får uppdaterad hårdvara för ökad prestanda. Fitbit delar inte gärna med sig av vilken processor som används eller hur mycket RAM-minne klockan har. Trots det ser vi en tydlig skillnad i prestanda. Samtliga klockor från företaget, från Fitbit Ionic till Fitbit Versa Lite, har haft svårt att hålla fart i animationer och har tagit lång tid för att ladda appar. Det betyder inte att klockans animationer och hastigheter är i nivå med exempelvis Apple Watch eller Samsungs Galaxy Watch-serie. Men Versa 2 är en förbättring från tidigare modeller. Ett tydligt exempel är tiden det tar för att ladda just Min Dag-vyn, som är märkbart snabbare på Versa 2.
Funktionssnåla funktioner
Någonting som så gott som alla smarta klockor har gemensamt är att de kan ta emot och visa notiser från den anslutna telefonen. Detta gör såklart även Fitbit Versa 2. Där marknaden delar sig är i vad och hur användaren kan göra med dessa notiser. I Fitbits fall går det exempelvis att markera SMS som lästa, ta bort e-post eller i vissa fall svara på meddelanden. Till skillnad från smartare klockor från andra märken finns det dock inget inbyggt tangentbord i Versa 2. Det lämnar förbestämda snabbmeddelanden eller röstdiktering. Det sistnämnda är nytt för Versa 2, tack vare den inkluderade mikrofonen som fungerar väl. Till skillnad från Apples klockor kan den dock inte urskilja tecken-ord som ”punkt” eller ”utropstecken”. Med mikrofonen har Fitbit även inkluderat en röstassistent i mjukvaran. För svenska konsumenter är det långt ifrån en bra säljpitch.
Amazon Alexa är en av världens största och mest använda röstassistenter. I och med att assistenten inte är släppt i Sverige går den dock inte att aktivera som standard. Istället måste vi ändra vår region till ett land med stöd i Fitbits telefonapp. Precis som Samsungs Bixby pratar och förstår Alexa inte svenska. Det är engelska, franska, tyska och spanska som gäller. Att aktivera Alexa kräver antingen att vi startar appen ur applådan eller att vi aktiverar knapp-genvägen. Vi märker snabbt att mikrofonen har svårt att ta emot kommandon på en armlängds avstånd, något som Apple och Samsungs klockor inte har svårt för. På nära håll fungerar den dock bra. I samma veva tar Alexa gott om betänketid på sig. Till en sådan nivå att Google Assistenten på Mobvois annars ganska dåliga Ticwatch S2 har en chans att utmana.
Appar – mindre utbud, mindre säkerhet
Ett annat populärt ämne i modern teknik är mängden appar ett operativsystem har tillgång till. Detta är inte en positiv aspekt i Fitbits fall och det är svårt att förneka att apputbudet är begränsat. Här hittar vi till exempel Philips Hue och Uber men inga meddelandeappar som Messenger eller WhatsApp. Klockansikten finns det dock ett lagom stort utbud av, i varierande kvalitet och smak. Till skillnad från större appbutiker som Google Play Butik eller Apple App Store, har Fitibt ingen inbyggd funktion för att hantera betalningar. Appar är i grunden gratis att ladda ned. Det innebär att det är upp till utvecklare att välja betalningsmodell. Det kan vara allt från att låsa upp extra funktioner i appen, till att ha en begränsad gratisperiod. Fitbit tar inget ansvar för dessa betalningar, vilket kan vara oroväckande.
Fitbit Versa 2 har lagringsutrymme för upp till 500 låtar, för den som vill lämna telefonen hemma. Möjligheten att lagra musik är begränsad till egna MP3-filer eller spellistor i musikstreamingtjänsten Deezer. När klockan presenterades var den inkuderade Spotify-appen ett stort fokus. Med den kan vi styra mobilens musik samt starta uppspelning på Spotify Connect-högtalare. Det går dock i nuläget inte att spara offline-listor genom musikjättens app. Appen har dessutom väldigt svårt att fånga en tillräckligt stabil koppling till telefonen för att faktiskt fungera som den ska.
För mobila betalningar lanserades Fitbit Pay redan med klockan Ionic. Vi kan enkelt blippa klockan på kompatibla betalterminaler och Fitbit har en respektabel mängd banker som stöds. Stödet ligger inte i nivå med Samsung Pay men är bättre än Apple Pay.
Telefon – Ojämn anslutning för nästan alla
En fördel som Fitbit har framför flera konkurrenter är telefonappen. Precis som Garmin, Huawei och Amazfit är Fitbits app både till för telefonanslutnignen och en hubb för träning- och hälsodata. Just det sistnämnda har ett tydligt fokus, där själva uppkopplingen är till för att glömma när inställningarna är gjorda. Första sidan visar en sammanfattning av samtliga aktiviteter, som stegräkning, trappor, träning och pulsvärden. Från dessa överskådliga kort går det att dyka in i en mer djupgående vy. Här visas allt från till exempel när vi gick som mest, eller minst, och hur vi sov. Enkelheten är nyckeln till att Fitbits app är så populär. Vi uppskattar också att det är lätt att hitta beskrivningar av data, fakta om hälsa och om hur Fitbit prioriterar sin spårning.
Något vi uppskattar mindre är den nya tjänsten, Fitbit Premium, som låser upp mer ingående beskrivningar, gömda bakom en betalning på 115 kr i månaden. Ett exempel på data som göms bakom denna betalvägg är den nya sömnmätningen. Här inkluderar Fitbit mer ingående pulsdata i sömnen, tillsammans med den tidigare oanvända SPo2-sensorn. Förmågan att mäta blodets syresättning har varit en inkluderad men inaktiverad funktion sedan lanseringen av Fitbit Ionic år 2016. Nu ligger den alltså bakom en betalvägg. Det är specifikt för den nya beskrivningen av återhämtning som SPo2-sensorn spelar stor roll. En enkel analys av SPo2-sensorn kommer dock i en ny uppdatering som är på väg ut. Förutom en mer avancerad sammanfattning av sömnmätningen inkluderar Fitbit Premium också ett bibliotek av coachade träningspass med instruktioner från videoinspelade tränare och mer specifika tips för personlig utveckling.
Viktigt – valet av telefon
Något vi gjorde en anmärkning på i vårt test av Fitbit Versa Lite är påverkan som olika telefoner har på klockans stabilitet. Detta är något vi också ser på Versa 2. Samsung och Apple har stora marknadsandelar i telefonvärlden och sitter högst på Fitbits kompatibilitetslista. Här ser vi en bra uppkoppling för funktioner som notiser, musik-kontroller och kontinuerlig synkning. När vi testar klockan med mindre populära telefoner, som en OnePlus 7T Pro, märker vi att Spotify-appen har svårt att laddas och ofta ger ett felmeddelande. För Android-telefoner krävs också en extra Bluetooth-anslutning för generell mediakontroll. Eftersom klockan är så beroende av telefonen är det också viktigt att stänga av all typ av batteribesparning. Inte minst för att kunna utnyttja GPS-spårning, som kräver en konstant ström av data mellan telefon och klocka.
Uppkopplad till en iPhone ser vi minst antal begränsningar. Den största begränsningen är att det inte går att svara på meddelanden, en funktion som Apple håller nära till hands för sina egna enheter. Denna brist blir extra konstig när det ser ut som att det ska gå, så långt att klockan visar att meddelandet är skickat, trots att det är omöjligt. Det är ändå iPhone-användare som bjuds på den mest stabila kopplingen. Här behövs exempelvis inga sekundära Bluetooth-anslutning för att styra telefonens musik. För den som inte bryr sig om att telefonen måste tas med på joggingrundor, är Fitbit Versa 2 alltså ett relevant alternativ till den betydligt dyrare Apple Watch-serien.
Stäng
Batteri
Med ett batteri som varar mellan fyra till sex dagar hittar vi en tydlig fördel i Fitbit Versa 2 över smartare smartklockor. Alltid på-skärmen riskerar att minska uthålligheten med cirka två dagar. Samtidigt innebär avsaknaden av en inbyggd GPS att den som tränar varje dag kan förvänta sig begränsad batteripåverkan. Att ladda Versa 2 går också rätt fort. Då är det extra synd att den medföljande laddaren är av samma klumpiga modell som Versa Lite använde.
Läs mer om batterietInget att oroa sig för
Eftersom Versa 2 har ett ganska begränsat utbud av funktioner. Det gör det nästan svårt att dränera batteriet mer än normalt. Under vårt test ser vi upp till sex dagars användning om Alltid på-skärmen är avstängd. Detta med flertalet notiser från den anslutna telefonen och betalningar med Fitbit Pay. Om vi slår på Alltid på-skärmen ser vi uppemot fyra dagars användning, något som imponerar särskilt mycket. På en marknad där smarta klockor ofta klarar en till två dagar, kan Fitbit Versa 2 stilla rädslan för ännu en produkt som behöver laddas dagligen.
Även den som tränar dagligen får ta del av batteriets fördelar. Under vårt test ser vi nämligen att GPS-pass drar mellan ett till två procent ström på 15 minuter med Alltid på-skärmen aktiv. Det är mindre än hälften av vad konkurrerande klockor med inbyggd GPS kräver. Fitbit kan alltså inte konkurrera ut klockor som Huawei Watch GT, som når upp till 14 dagars batteritid, men Versa 2 har också betydligt fler funktioner.
Marknadens klumpigaste laddare, igen
Fitbit har lanserat nya varianter av laddare för var och varannan modell. Efter Fitbit Versa har tillverkaren behållit en modell som passar för de tre senaste klockorna. När Fitbit Versa Lite kom ut påpekade vi att laddaren, som redan var osmidig, blivit värre när stativet nu har sladden pekandet rakt ned. Fitbit Versa 2 har samma klumpiga laddare. Att ha ett stativ som inte går att ställa upp är lätt att ifrågasätta. Konkurrenter laddar oftast på en enkel platta som håller klockan på plats med magneter. Med det sagt går det inte att klaga på laddhastigheten som Versa 2 kan leverera. Det tar strax över en timme att ladda Versa 2 från cirka 15 procent. Det innebär att klockan både varar länge, men också att det inte behövs särskilt mycket planering inför varje laddning.
Stäng
har egentligen en fråga? Kan man få över i klockan från telefonen om man får ett sms eller ett samtal? Hur gör man isf?