+ Ren mjukvara
+ Unik design
+ Kräver ej SIM-verktyg
- Kort batteritid
- Långsam processor
- Dålig kamera
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
HTC Desire 10 Lifestyle är en produkt som har hamnat helt fel på marknanden. Den har en helt okej högtalare, bra mjukvara och en lite annorlunda design men har också en ganska dålig skärm, dålig kamera, gammal och svag processor och kort batteritid. Även om den hade kostat hälften så mycket hade vi haft svårt att rekommendera den till någon. Med stenhård konkurrens i marknadens mellersta segment kommer Desire 10 Lifestyle inte i närheten av att vara ett konkurrenskraftigt alternativ.
Hårdvarudesign
Med gulddetaljer runt framsidan och baksidan har HTC Desire 10 Lifestyle en design som sticker ut lite från mängden. Den har knappast någon revolutionerande design, den är fortfarande en rektangel, men de små detaljerna gör mycket. Det är därför lite extra tråkigt att den känns plastig och billig i handen. Det finns flera konkurrenter på marknaden som kostar mindre och som erbjuder betydligt högre byggkvalitet.
Läs mer om hårdvaranHTC Desire 10 Lifestyle är en smartphone som vi skulle säga tillhör marknadens mellersta segment. Den har ett flertal fokusområden varav det största är design. Till skillnad från många andra produkter i samma prisklass har HTC lagt stor vikt vid telefonens utformning. Medan många konkurrenter har relativt anonyma och tråkiga smartphones har HTC valt att använda gulddetaljer för att få Desire 10 Lifestyle att se dyrare ut än den är.
De materialval som HTC gjort inger tyvärr ingen känsla av kvalitet. Telefonen är nästan helt byggd av plast. Telefonens plastskal sitter visserligen ordentligt på telefonen men det kan inte konkurrera med telefoner så som Samsung Galaxy A5 (2016) som använder glas och metal för att ge en stadig byggkvalitet. Plastbaksidan på Desire 10 Lifestyle har en matt finish som är lätt att hålla ren. Till skillnad från vissa andra plasttelefoner är inte bakstycket ständigt täckt av fett och fingeravtryck. Längst upp i det vänstra hörnet sitter telefonens kamera. Den sticker ut lite från baksidan och riskerar därför att repas lättare än kameror som kan hålla sig innanför telefonens skal.
Knappar ger blandat intryck
På mobilens högra sida sitter alla fysiska knappar. På/av-knappen från flaggskeppet HTC 10 är tillbaka men i en ny plastutgåva. Även om vi föredrar på/av-knappen från HTC 10 är plastversionen ändå riktigt bra. Den är lätt att känna sig fram till och ger god fysisk återkoppling, vilket gör den lätt att använda. Vi önskar att vi kunde säga samma sak om de två volymknapparna som sitter strax ovanför. De sticker inte ut särskilt mycket och är svåra att känna. De två knapparna är dessutom svåra att särskilja och de ger lite för begränsad fysisk återkoppling för att vara enkla att använda.
På telefonens vänstra sida finns tillgång till SIM- och microSD-kort. Här har HTC något unikt. Sony är den enda andra tillverkaren på marknaden som ger användare tillgång till SIM-kortet utan att kräva ett SIM-kortverktyg. En nagel är det enda som behövs för att öppna luckan som leder till de två korten innanför. Vi gillar det skarpt. Det enda tråkiga är att det uppenbarligen finns en plats för ett andra SIM-kort men att HTC valt att inte inkludera den funktionen i den svenska versionen av Desire 10 Lifestyle.
USB-port åt fel håll
På ovansidan sitter telefonens 3,5 millimeter hörlursuttag. För dig som gillar att lyssna på musik och ladda din telefon samtidigt kan det vara lite krångligt att hörlursporten sitter på motsatt sida som laddningsporten. En extra lite irriterande detalj är faktumet att microUSB-porten på telefonens undersida är vänd åt fel håll. Så gott som alla microUSB-portar är vända så att alla USB-kablars USB-ikon är upp mot användaren. HTC har valt att vända på porten i Desire 10 Lifestyle och satt den upp och ner. Det finns säkerligen en bra förklaring till beslutet men det är en gåta för oss. På undersidan finns dessutom en av telefonens två högtalare samt en plats för ett handledsband – en unik liten designdetalj.
På framsidan av Desire 10 Lifestyle sitter en 5,5 tum LCD-skärm. Runt skärmen sitter väl tilltagna ramar. Det gör Desire 10 Lifestyle nästan lika stor och klumpig som Apple iPhone 7 Plus. Under skärmen sitter tre kapacitiva navigeringsknappar som är bakgrundsbelysta. Ovanför skärmen sitter HTCs logotyp, en hörlur som agerar som en sekundär högtalare, en notislampa och en videosamtalskamera.
Skärm
HTC Desire 10 Lifestyle har en 5,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 280 x 720. Skärmen är med andra ord både stor och lågupplöst. I kombination med dålig svärta och problem med kontrast vid höga betraktningsvinklar är skärmen på Desire 10 Lifestyle tråkig att titta på. Om Desire 10 Lifestyle hade kostat hälften så mycket hade dess skärmprestanda varit acceptabel men i den prisklass som den ligger i just nu finns det många konkurrenter som har betydligt bättre skärmar att erbjuda.
Högtalare
HTC har en historia av att leverera bra ljud i sina smartphones. Desire 10 Lifestyle är inget undantag. Telefonen har två högtalare som producerar ljud av hög volym och hög kvalitet. Den kan inte konkurrera ut Nexus 6P men den ligger i samma klass som flaggskeppet HTC 10. De två högtalarna i Desire 10 Lifestyle levererar detaljerat ljud i mellanregistret och helt okej täckning bland de lägre frekvenserna. Det gör Desire 10 Lifystyle till en perfekt mobil att använda som högtalartelefon eller för att lyssna på musik, i nödfall.
Batteri
HTC Desire 10 Lifestyle har ett batteri som mäter 2 700 mAh. Det är relativt litet med tanke på telefonens storlek. Många konkurrenter som har samma eller liknande format har ett batteri med en kapacitet på minst 3 000 mAh. Desire 10 Lifestyle hade också behövt de extra milliamperetimmarna. Telefonen har tyvärr ganska dålig batteritid. Även vid normal användning kan alla användare förvänta sig att batteriet dör innan dagens slut. Vid riktigt hård användning kan två fulla laddningar behövas för att telefonen ska klara sig hela dagen ut. Med tanke på att flera konkurrenter har mycket att erbjuda när det gäller batteritid kan batteriet beskrivas som ett av Desire 10 Lifestyles enskilt största problem.
Mjukvara
HTC Desire 10 Lifestyle erbjuder en ren och intuitiv användargupplevelse. Tack vare få anpassningar och endast ett fåtal förinstallerade appar, finns det inte mycket som står i vägen mellan användaren och Android. Boost+-appen är en av få mjukvarudetaljer vi har att klaga på.
Läs mer om mjukvaranUnder det senaste året har HTC bevisat att de kan erbjuda en av marknadens bästa mjukvaruupplevelse. Företaget påstår att de jobbat nära Google för att ta bort onödiga appar och göra mjukvaran ren och enkel att använda. Desire 10 Lifestyle använder denna relativt rena mjukvara, som baseras på Android 6.0.1. HTC har förändrat operativsystemets appskärm och gjort ett fåtal förändringar i inställningspanelen men notiser och snabbgenvägar är så gott som identiska med vad Google har skapat.
HTC har förinstallerat ett fåtal appar som inte vanligtvis kommer med alla Android-telefoner. En av dessa kallas Boost+. Appen hjälper användare att manuellt rensa ”skräp” och annan data i telefonen som anses vara onödig. Poängen med appen är oklar och den uppmanar användare att manuellt göra något som operativsystemet borde göra automatiskt. Vi har skrivit en hel artikel om ämnet som du kan läsa här:
Utöver det har HTC gjort ett fåtal små förändringar i Kamera-appen. Företagets kameragränssnitt från HTC 10 är installerat. Det består av ett flertal kameralägen som är enkla att använda och förstå sig på. Appen är både kvick och intuitiv.
Stäng
Kamera
HTC Desire 10 Lifestyle har en 13 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,2. Med tanke på telefonens pris borde kameran prestera i klass med telefoner så som Samsung Galaxy A5 (2016). Så är dock inte fallet. Medan HTC 10 har en av världens bästa mobilkamera har Desire 10 Lifestyle en ganska dålig kamera som verkligen inte passar in i sin prisklass.
Läs mer om kameranI ljusa miljöer tar kameran helt okej bilder men den har ett begränsat dynamiskt omfång i jämförelse med konkurrenterna, även i HDR-läget. Trots sin relativt höga upplösning kan den inte heller erbjuda samma detaljrikedom som konkurrenterna. Med undantag för miljöer med mycket stort dynamiskt omfång kan telefonens kamera fånga bilder med naturliga färger.
Det är i mörka miljöer som HTC Desire 10 Lifestyle:s kamera fallerar totalt. Kameran är så gott som oanvändbar i riktigt mörka miljöer och har stora problem med brus i många andra miljöer. Bilderna nedan visar tydligt hur Desire 10 Lifestyle totalt misslyckas med att fånga en acceptabel bild.
Desire 10 Lifestyle är inte heller särskilt duktig i sitt videoläge. Telefonens kamera kan fånga Full HD-upplöst video med 30 bilder per sekund. Detta är inte särskilt imponerande när konkurrenterna kan fånga video med antingen dubbelt så många bilder per sekund eller fyra gånger högre upplösning.
Stäng
Prestanda
HTC Desire 10 Lifestyle kostar i skrivande stund cirka 3 400 kronor. Om den hade kostat 1 500 kronor hade vi kanske kunnat förstå HTCs val av processor. Telefonen använder nämligen en budgetprocessor som släpptes för mer än två år sen, en Qualcomm Snapdragon 400. HTC har alltså inte ens valt en modern budgetprocessor för sin mellanklassmobil. Det betyder i praktiken att Desire 10 Lifestyle har en alldeles för svag grafikenhet och processor för att hantera några som helst krävande spel och att telefonen får stora problem med tunga hemsidor eller andra krävande appar. Den väl tilltagna mängden RAM-minne, 3 GB, underlättar men Desire 10 Lifestyle är alldeles för svag för sitt eget bästa.
Hittar inte någonstans några specifikationer. Ni nämner att det är en 2 år gammal processor men inte vilken det handlar om. Skriverier om skärmen och utsmyckningar på hårdvaruavsnittet känns irrelevant.
Tack för kommentaren! Namnet på processorn föll mellan stolarna. Ber om ursäkt för det. Den har en Qualcomm Snapdragon 400-processor. Jag har lagt till det nu.
Okej, berätta gärna mer. Vad är det du tycker är irrelevant? Många av våra läsare tycker att en telefons design och skärm har ganska stor betydelse.