Motorola Moto G60s
6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,8 tum
Bra att veta:Det finns en modell med 4 GB RAM. Det är främst 6 GB-modellen som säljs i Sverige, som vi testat.
Fördelar
+ Kraftfull systemkrets för klassen
+ Enkel mjukvara
+ Utmärkt batteritid
Nackdelar
- Skärm med dålig färg
- Dåliga extrakameror
- Bara två år mjukvarustöd
Kamera6.5
Skärm7.1
Batteri8.8
Kamera6.5
Skärm7.1
Batteri8.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G60s flyger nog under radarn för många. Det borde den inte. Med en snabb 120 Hz-skärm och en tillräckligt kvick processor är Moto G60s nämligen ovanligt trevlig att använda med tanke på sitt låga pris. Den känns visserligen lite plastig, skärmen ser inte jättebra ut och kameran är inte mer än okej men vi ska inte glömma vad den kostar. Med tanke på det erbjuder den faktiskt riktigt bra hårdvara. Motorolas mjukvara är dessutom tacksamt fri från skräp. Den saknar helt enkelt funktioner som sticker ut – vilket också är en bra sammanfattning för hela telefonen. Den sticker inte ut men det gör inget när grunderna är på plats och priset är rätt.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto G60s är lite plastig och riktigt stor. Designen inkluderar en trevlig baksida med textur men sticker knappast ut på marknaden. Den är i alla fall praktisk, då den inkluderar en hörlursport, IP52-vattenskydd, microSD-kortläsare och en design som gör den enkel att reparera.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G60s är en budgetmobil som känns billig och generisk. Den får ingen att höja på ögonbrynen. Baksidan har ett randigt mönster som ger textur, inte bara estetiskt utan även taktilt. Det ger bättre grepp än många andra plastmobiler. Baksidan är helt klart plastig. Konstruktionen är stadig och knakar åtminstone aldrig. På baksidan sitter en fingeravtrycksläsare. Den är lite underligt högt placerad och kan vara svår att nå för personer med små händer. Den fungerar i alla fall snabbt och pålitligt. Trots att den baseras på teknik som närmar sig tio år på marknaden, är den kapacitiva fingeravtrycksläsaren fortfarande ett av de bästa alternativen för snabb och pålitlig upplåsning.

På baksidan finns också en stor kameramodul med fyra kameror. Redan innan vi testar kameran kan vi konstatera att tre kameror är otroligt mycket för en så billig mobil. Vi misstänker att det är en prioritering som riskerar att slå tillbaka på Motorola. Kameramodulen sticker bara ut en bråkdel av en millimeter från baksidan och skyddas effektivt av det inkluderade skalet.

Rakt till Assistent

Sidorna av Moto G60s använder samma plaststycke som baksidan. Även knapparna är gjorda av plast. Knapparna är tyvärr lite svampiga och ger oss inte ett så distinkt klick som vi hade önskat. De är i alla fall praktiskt placerade. Längst ner finns en på/av-knapp och ovanför den finns två volymknappar. På/av-knappen kan lätt identifieras av sitt räfflade mönster. Ovanför volymknapparna sitter en dedikerad Google Assistent-knapp som har en rundad design som gör den svårare att trycka av misstag. Vi gillar designen men hade föredragit om den satt på andra sidan av telefonen. Den sitter lite för nära volymknappar för att enkelt kunna identifieras.

Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och en hörlursport. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett microSD- och ett nanoSIM-kort. Slutligen har vi en mikrofon, en högtalare och en USB C-port längs undersidan.

Framsidan av Moto G60s har en enkel design. Skärmen har rundade hörn och tunna skärmramar med en större haka under skärmen. Ovanför skärmen finns en hörlur och sensorer men ingen notislampa. Eftersom skärmen saknar alltid på-funktion går det tyvärr inte att veta när notiser väntar utan att aktivera skärmen.

Redo för reparation

En till synes liten detalj i sammanhanget är att Motorola gör några av världens mest reparerbara produkter. Med ett betyg på 7,5 av 10 i reparerbarhet och 18,2 av 20 i demontering, från det franska indexsystemet för reparerbarhet, är den tillgänglig för reparationer utan större svårigheter. Det betyder att reparationer troligen kan vara relativt billiga och att telefonens totala livstid kan förlängas utan större problem. Den är för övrigt vänlig mot reparationer, trots att den har ett grundläggande skydd mot vatten, med IP52-certifiering.

Vi har nämnt att Moto G60s känns lite plastig i handen. Vi ska dock också påpeka att den känns stor och klumpig. En 6,8 tum skärm gör det till ett oundvikligt problem. Skärmen är visserligen avlång, vilket gör telefonen mindre bred och enklare att hålla. Den kan dock vara svår att få plats med i vissa fickor, svår att hålla och krånglig att använda. Fördelen är givetvis att skärmen är stor och batteriet likaså. Det är ändå viktigt att veta att Moto G60s är stor.

Stäng

 

Skärm

Moto G60s har en 6,7 tum LCD-skärm med Full HD-upplösning som ger hög detaljrikedom. Stöd för 120 Hz ger dessutom en snabb och följsam upplevelse. Bortom det är skärmen dessvärre medioker på det mesta. Den kommer med två skärmlägen varav det ena har bra vitbalans men saknar stöd för HDR-innehåll och det andra har kallblå vitbalans och kommer när DCI-P3-färg, även om den saknar mättnad särskilt i röda toner. Skärmens svärta är helt okej för att vara LCD-baserad men ljusstyrkan på 525 nits kan vara lite för låg i vissa ljusa utomhusmiljöer.

 

Högtalare

Motorola Moto G60 har en monohögtalare på undersidan som levererar ljud med tillräcklig volym för att vara användbar i bullriga miljöer. Ljudkvaliteten är också tillräcklig för vissa applikationer. Eftersom den helt saknar täckning bland lägre frekvenser är den inte så rolig att använda för musik. På högsta volym tenderar även mellanregistret att skära sig lite, vilket kan göra den obehaglig att lyssna på. Högtalaren fungerar kort sagt helt okej för röstsamtal eller till och med poddar men är inte bra för dig som vill förlita dig på den för musik och video.

 

Batteri

Motorola Moto G60s har ett batteri på 5 000 mAh. Det är med andra ord inte överraskande att den har riktigt bra batteritid. Många användare kan vänta sig två eller tre dagars batteritid på en laddning. Om telefonen laddas varje natt kommer den troligen aldrig laddas ut, vilket är bra för battericellens totala livslängd. Även krävande användare kan vänta sig riktigt bra batteritid, upp till två dagar. Den inkluderade 50 watt-laddaren gör det enkelt att ladda upp telefonen snabbt. Vi är dessutom förälskade i laddaren av en annan anledning. Den inkluderar två portar, en USB A och en USB C-port. När båda är inkopplade kan USB C-porten leverera som mest 40 watt. Det är en funktion som vi önskar att andra tillverkare kopierar.

 

Kamera

Motorola Moto G60s har en väldigt typiska kamera för en budgettelefon. Huvudkameran är tillräckligt bra i många ljusa miljöer men har klara brister. I mörka miljöer är den svag men kan fungera i små format. Samtidigt är extrakamerorna riktigt usla. Den enda höjdpunkten är makrokameran som är riktigt lika usel som konkurrenterna. Även om vi kanske låter bittra, erbjuder faktiskt Moto G60s en helt okej kamera för sin klass.

Läs mer om kameran

Motorola Moto G60s har fyra kameror, varav huvudkameran har en 64 MP-sensor. Det är en typ av sensor som har blivit vanlig i klassen. Det är inte överraskande att den också presterar i klass med konkurrenterna. De största skillnaderna kommer sannolikt från bildbehandling. Vi kan till exempel notera att Motorola Moto G60s har ett mer begränsat dynamiskt omfång än OnePlus Nord N10 och Nord CE. Det beror sannolikt inte på sensorn utan på hur Motorola har valt att implementera sin HDR-funktion. Motorolas prioriteringar är inte nödvändigtvis alltid sämre. Vi noterar till exempel att Moto G60s har bättre brushantering i sitt HDR-läge. Det är en fördel som tyvärr kan vara mindre relevant när stora delar av bilden är brända. I stora drag skulle vi ändå säga att Moto G60s presterar helt okej för sin klass i ljusa miljöer.

Kamerans prestanda i mörka miljöer är en ganska exakt spegelbild av prestandan i ljusa miljöer. Än en gång noterar vi att kamerans dynamiska omfång inte är så brett som vi hade önskat. Brusreduceringen är samtidigt ganska bra och det samma gäller kamerans färgbalans. Budgetmobiler är sällan bra i mörka miljöer men Moto G60s är faktiskt användbar i många.

Varför fyra kameror?

Moto G60s har fyra kameror. Vi har nästan lust att skriva om de tre övriga. Det är nämligen frustrerande att se smartphonetillverkare fortsätta slösa resurser på dåliga kameror. Vi hade mycket hellre sett optisk bildstabilisering på huvudkameran eller en bättre skärm, om vi också slapp dåliga extrakameror. Berättelsen om Moto G60s kameror är nämligen samma som för alla konkurrenter: de är ofta meningslöst dåliga. Vidvinkelkameran saknar skärpa över stora delar av bilden, särskilt längs kanterna. Makrokameran är betydligt bättre än motsvarigheten i OnePlus Nord N10 men vi tar hellre en bild med huvudkameran och zoomar i efterhand.

För video presterar Moto G60s helt okej. Den erbjuder 4k 30p-inspelning men utan ordentlig stabilisering funkar den bäst när kameran hålls stilla.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara fortsätter att vara en viktig del av Motorolas erbjudande. Den är enkel och pålitlig med endast ett fåtal extrafunktioner som ofta är användbara utan att stå i vägen för användare som inte är intresserade.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är mycket lika vårt test av Edge 20 Lite, eftersom de två modellerna har starka likheter.

Moto G60s använder Motorolas nya mjukvara, som inkluderar lite fler anpassningar än tidigare versioner. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en enkel grund. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.

Mer personlig mjukvara

En funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att personalisera mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som Motorola har introducerat på många år.

Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 11 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Motorolas ”alltid-på”-liknande skärm inkluderas för övrigt. Det går alltså att snabbt se inkomna notiser och klockan, utan att trycka på någon fysisk knapp.

Motorola har tidigare erbjudit tre år av stöd till nya smartphones mjukvara. Nu garanterar företaget bara två år stöd för Moto G60s. Det är en riktigt tråkig nedgradering som förstör en av de bästa anledningarna till att välja en Motorola-produkt. Vi hoppas att Motorola kan se över sitt beslut och ge bättre stöd till Moto G60s än de utlovar vid lansering.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola Moto G60s har en systemkrets från MediaTek som är imponerande för klassen. Helio G95 erbjuder särskilt imponerande grafikprestanda som knappast kan driva de mest krävande spelen men som åtminstone erbjuder pålitligt bra vardagsprestanda. Prestandafördelen är till och med märkbar i de mest grundläggande applikationerna där kretsen kan driva 120 Hz utan problem. För klassen är MediaTek-processorn en klar fördel som vi tror att många konsumenter kan dra nytta av. Med 6 GB RAM finns det dessutom ingen stor risk för att framtidens appar kommer bli för tunga för G60s. 128 GB lagring är tillräckligt för de flesta men utrymmet kan expanderas med en microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,8 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 460
Storlek 169,7 × 75,9 × 9,6 mm
Vikt 212 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 5 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP52
Processor Mediatek Helio G95, 2,05 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 7,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 18 =