Motorola One Hyper
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Motorola One Hyper inkluderas i Motorola One-familjen men använder inte Android One.
Fördelar
+ Enkel mjukvara
+ Utmärkt batteritid
+ Bra huvudkamera i ljusa miljöer
Nackdelar
- Kallblå skärm
- Medioker grafikprestanda
- Dåligt inkluderat skal
Kamera5.9
Skärm6.7
Batteri8.2
Kamera5.9
Skärm6.7
Batteri8.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola One Hyper är en lite konstig mobil. Den ser lite konstig ut och har lite konstiga prioriteringar. Den har till exempel en ganska klen processor och ganska lite RAM för sitt pris. Den räddas samtidigt av en klassiskt stabil användarupplevelse från Motorola. Mjukvaran är enkel och den har en tillräckligt bra skärm, tillräckligt bra högtalare och tillräckligt bra kamera. Den håller helt enkelt en ganska hög lägstanivå. ”Tillräckligt bra” är dock inte alltid tillräckligt på dagens tuffa marknaden. Den riskerar kort sagt att få svårt att knipa konsumenters uppmärksamhet, även om den kan erbjuda en ganska bra användarupplevelse.

 

Hårdvarudesign

Motorola One Hyper är väl byggd och har en modern men samtidigt lite ovanlig design. Den underliga kameradesignen på baksidan riskerar att polarisera. Framsidan bjuder i alla fall på en stor skärm som gör hela One Hyper till en stor och lite klumpig mobil.

Läs mer om hårdvaran

Motorola One Hyper är Motorolas största smartphone hittills. Det beror främst på att den också har Motorolas hittills största skärm, som mäter 6,5 tum. Det gör One Hyper till en väldigt klumpig mobil. Den både känns och ser klumpig ut. Den är kort sagt en mobil gjord för två händer.

Baksidan täcks av glas. Det riskerar större skador om den skulle tappas. Motorola inkluderar därför ett transparent plastskal i lådan men skalet är tyvärr ganska dåligt. Som en konsekvens av One Hypers lite annorlunda kamerasystem sitter inte den övre delen av skalet särskilt tajt runt telefonen. Det lossnar därför lätt från telefonen och är lite irriterande att använda.

Pop-up för en flärpfri framsida

Baksidan bjuder på en design med textur. Ett mönstrat band sträcker sig upp bakom kameran och ligger som en bakgrund för Motorolas varumärken. Bandet ger lite karaktär till en baksida som annars är en blank glasbaksida med en mörkblå ton, i vårt testexemplars fall. Det är dock kameran som bidrar med de riktigt tydliga karaktärsdragen. De två kamerorna på baksidan sticker nämligen ut lite men omringas av en ram som sträcker sig upp mot toppen av telefonen. Det sammanfogar kamerorna på baksidan med selfiekameran på ovansidan av telefonen. Det är ett intressant sätt att tydligt visa den lite ovanliga pop-up-funktionaliteten. Vi är inte övertygade om att det är särskilt snyggt. Men smaken är som baken.

Fingeravtrycksläsare som notislampa

På baksidan finns också en fingeravtrycksläsare som är snabb och pålitlig när fingret registreras rätt i Androids ganska korta registreringsprocess. Fingeravtrycksläsaren har dock också ett annat syfte. Bakom läsaren finns nämligen lampor som skapar en notislampa, i form av en ring runt läsaren. Lampan är enfärgad och kan därför inte berätta vilka notiser som har kommit in. Den visar dock till exempel tydligt när telefonen laddar. Lampan är ganska ljusstark och kan därför störa om den till exempel ligger på nattduksbordet. Som standard stängs dock lampan av automatiskt när telefonen sätts i Stör ej-läge. Det går dessutom att ställa in lampans ljusstyrka.

Längs höger sida finns en på/av-knapp, tillsammans med två volymknappar. Knapparna ger ganska bra feedback och är praktiskt placerade. På ovansidan finns en hörlursport och en sekundär mikrofon. Här gömmer sig också selfiekameran som matas ut med en motor när kameran aktiveras. Likt konkurrenterna matas den också automatiskt in om telefonen skulle tappas.

Recension Motorola One Hyper

Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Längs undersidan finns slutligen en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare. Motorola bjuder alltså på ganska vanlig funktionalitet för klassen.

En stor mobil

Framsidan har en stor skärm och inte mycket mer. Ovanför skärmen finns visserligen en liten hörlur och ett par sensorer men här finns ingen kamera. Under skärmen finns dock en ganska väl tilltagen ram. Den bidrar till att gör One Hyper till en stor mobil. Ramen är märkbart större än skärmramen runt till exempel Xiaomi Mi 9T, som visserligen har en 0,1 tum mindre skärm men som också är en halv centimeter kortare.

Motorola skryter inte med någon IP-certifiering för vatten men har applicerat ett vattenavstötande lager på komponenterna för att ge ett grundläggande skydd. Det bör skydda det mot till exempel lätt regn och kan ge den bättre odds när olyckan är framme. Det är definitivt bättre än inget och mer än vad de flesta konkurrenterna kan påstå.

Stäng

 

Skärm

Motorola One Hyper skärm

Motorola One Hyper har en 6,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Skärmen har en ganska kallblå vitbalans, som inte går att justera även om färgmättnaden går att ändra. I sitt förstärkta färgläge visar den DCI P3-färg med ganska medioker färgexakthet. I det ”Naturliga läget” visar den istället betydligt mer exakt men mer begränsad Rec.709-färg. Med en maximal ljusstyrka på 483 nits är den användbar utomhus, även om vissa konkurrenter är betydligt starkare. Vi imponeras däremot av skärmens svärta. Svärtan betyder att Motorola One Hyper ändå har en helt okej skärm för sitt pris. Konkurrenter så som Xiaomi Mi 9T har samtidigt betydligt mer att erbjuda.

 

Högtalare

Test Motorola One Hyper högtalare

Motorola One Hyper har en monohögtalare på sin undersida. Den kommer inte i närheten av den prestanda som Motorola erbjuder i Moto G8 Plus men den är ändå bra för sin klass. Den producerar hög detaljrikedom i mellanregistret och kan nå höga volymer utan distorsion. Den saknar täckning bland lägre frekvenser och har därför svårt för viss typ av musik. Den fungerar ändå alldeles utmärkt för röstsamtal, podcasts och många typer av videos.

 

Batteri

Test Motorola One Hyper batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh har Motorola One Hyper gott om energi. I kombination med ett effektivt chipset levererar den riktigt bra batteritid. Den kan ta normala användare genom två långa dagar och kan till och med klara sig i tre dagar vid lättare användning. Inte ens extremt krävande användare kan rimligtvis ta slut på den på en dag. Det gör Motorola One Hyper till ett av marknadens bästa val för dig som vill ha en mobil att lita på. En bra inkluderad snabbladdare gör det dessutom enkelt att snabbt ladda upp den när det behövs.

 

Kamera

Test Motorola One Hyper kamera

Motorola One Hyper har en av marknadens nyaste kamerasensor. Huvudkameran använder en 64 megapixelsensor från Samsung, som bland annat används av Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Det skiljer den alltså från den 48 megapixelsensor som Motorola One Zoom har.

Läs mer om kameran

Den nya sensorn presterar betydligt bättre än sensorn i One Zoom, särskilt i ljusa miljöer. Detaljrikedomen och skärpan är kraftigt förbättrad. Det gör att den nu ligger helt i linje med, eller till och med ett litet steg före, konkurrenter så som Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Trots de till synes identiska sensorerna har dock Xiaomi lyckats lite bättre med sitt HDR-läge, som ger ett lite bredare dynamiskt omfång.

I mörka miljöer presterar huvudkameran helt okej. Här ser vi dock att Motorola One Zoom visar sin bästa sida. One Hyper prioriterar bra exponeringar framför detaljrikedom och lyckas samtidigt hålla tillräckligt mycket brus borta för att fånga användbara bilder. Redmi Note 8 Pro ligger ändå steget före när det gäller detaljrikedom och dynamiskt omfång.

Utsmetad vidvinkel

One Hyper har en vidvinkelkamera som tyvärr inte är särskilt bra, likt vidvinkelkamerorna i många konkurrenter. Den har dålig skärpa, lite sämre än One Zoom. I kombination med hård bildbehandling i HDR-läget blir detaljer fult utsmetade.

För video presterar One Hyper bra med hög detaljrikedom i 4K-läget, även om vi saknar stöd för 4K 60p-inspelning. Utan ordentlig bildstabilisering kan den inte konkurrera med dyrare mobiler men för sin klass presterar den bra.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola One Hyper introducerar Android 10 till Motorola och gör det med en av de mest avskalade upplevelserna hittills. Det är inte riktigt Android One men det är inte långt ifrån. Vi gillar det.

Läs mer om mjukvaran

Motorola One Hyper är Motorolas första smartphone med Android 10. Ovanpå operativsystemet ligger Motorolas ganska små justeringar och extrafunktioner. Med Android 10 är förändringarna från Motorola väldigt små. De är faktiskt mindre än de var i Android 9. Nu har till exempel Motorolas egen lösning för gestbaserad navigering ersatts av Android 10:s nya navigeringsmetod. Nu går det till exempel att svepa från sidorna för att gå tillbaka. Det kan ställa till det för appar som har navigation längs skärmens vänsterkant eller för appar med överliggande chattbubblor. Navigationen är annars smidig och snabb.

Andra nyheter i Android 10 är till exempel att det finns ett Mörkt tema för hela systemet. Motorola har inte gjort något extra med detta temat. Det går därför inte att till exempel lägga in något schema för det. Det är antingen på eller av.

Några små extrafunktioner

De få förändringar som Motorola har gjort gömmer sig främst i Moto-appen. Här finns reglage för att till exempel styra funktionen för att skaka telefonen och tända ficklampan eller rotera telefonen för att starta kameran. Här kan dessutom funktioner så som Snabbvisning styras. Den gör att klockan och inkomna notiser visas på skärmen när telefonen är låst.

Bristen på extra funktioner och förändringar av Android 10 gör att Motorola One Hyper kan erbjuda en enkel och rak användarupplevelse. Den störs inte av onödiga funktioner utan tar användare raka vägen till appar och innehåll. Vi hade gärna sett lite mer avancerade inställningar för Mörkt tema och gärna vitbalansinställningar för skärmen. Den avskalade mjukvaran har ändå tydliga fördelar.

Stäng

 

Lagring och prestanda

Test Motorola One Hyper

Motorola One Hyper har samma Snapdragon 675-chipset som One Zoom. Det är ett kompetent chipset för många vardagsuppgifter men det hamnar snabbt efter konkurrenterna i till exempel spel. Konkurrenter så som Nokia 8.1 och Xiaomi Mi 9T erbjuder mer än dubbel grafikprestanda. Det gör den till en dålig spelmobil men sätter inte käppar i hjulen för många andra vardagsuppgifter. Med endast 4 GB RAM kan den dock få det svårt när tunga appar ska köras samtidigt. Vi gillar att Motorola erbjuder både 128 GB intern lagring och en microSD-kortläsare. Det förändrar dock inte faktumet att One Hyper ligger ganska långt bakom konkurrenterna när det gäller grafikprestanda.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 161,8 × 76,6 × 8,9 mm
Vikt 200 gram
Kamera 64 MP, 8 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 675, 2,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 1 =