+ Tunn design
+ Bra batteritid för formatet
- Svag systemkrets
- USB 2-port
- Begränsad ytterskärm
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Motorola Razr 40 är en lite billigare vikbar smartphone. För sitt lägre pris får vi en mindre skärm på utsidan och en betydligt svagare systemkrets på insidan. Det är förhållandevis stora kompromisser med tanke på att priset vid lanseringen ändå är högt. När kameran dessutom visar sig vara en besvikelse, blir det väldigt svårt att inte snegla på Samsungs äldre modeller istället. Det enda som faktiskt motiverar Razr 40:s existens på marknaden är den tunna designen, som Samsung saknade på sina äldre modeller. Det räcker dock inte för oss. Skärmtekniken är fortfarande för dyr för att en ”billig” vikbar smartphones ska kunna bli bra.
Hårdvarudesign
Motorola Razr 40 är en billig vikbar mobil. Smaka på den meningen! …och glöm den lika snabbt. Billig är nämligen en helt relativ term som i detta fallet snarare betyder: inte orimligt dyr. Den är både betydligt billigare än Razr 40 Ultra och Samsung Galaxy Z Flip 5. Det lägre priset kommer från en lite enklare skärm på utsidan och mindre ambitiös prestanda på insidan. Många fördelar från 2023 års vikbara smartphones hänger dock med! Det inkluderar en tunn design, även när den är ihopvikt. Medan Razr 40 Ultra mäter 15,1 mm, har Razr 40 en tjocklek på 15,8 mm. Det är en skillnad som är svår att märka i praktiken. Det betyder att den billigare Razr 40 känns smidig både i handen och i fickan. Vikbara smartphones behöver inte vara jobbigt tjocka och klumpiga längre!
Utsidan av Razr 40 är gjord av plast. Hemskt?! Nej! Motorola kallar materialet för veganskt läder, vilket är en underlig paradox. Det är dock en bra beskrivning av ett material som har en härligt mjuk känsla i handen och som vi faktiskt kan uppskatta i jämförelse med både glas och metall. Den gräddvita färgen på vårt exemplar ser dessutom sofistikerad ut. Även om skärmen på locket är liten, tycker vi inte alls att Razr 40 ser eller känns billig.
En liten skärm
Skärmen på locket av Razr 40 mäter 1,5 tum och har en yta som är ungefär en sjundedel så stor som på Razr 40 Ultra. Eftersom det är en AMOLED-skärm, smälter den in väl i den svarta ramen, som också omringar de två kamerorna. Hela ramen sticker ut en knapp millimeter från resten av telefonen men kamerorna sticker inte ut alls, vilket gör telefonen stabil när den ligger på ett bord.
Längs höger sida finns knappar för volym samt en på/av-knapp med en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare. Vid undersidan finns en USB 2.0-port, en mikrofon och en högtalare. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för endast ett nanoSIM-kort, trots att hållaren egentligen har utrymme för två. Det finns i alla fall stöd för dubbla SIM, tack vare eSIM.
Tvåhandsmobil
Sidorna är gjorda av aluminium. Materialet ger ett stabilt intryck och hjälper till att stabilisera gångjärnet. Gångjärnet ger för övrigt ett passande motstånd men är inte riktigt lika mjukt som på Galaxy Z Flip 5. Motståndet varierar över de 180 grader som telefonen viks upp och motståndet är stort nog för att tvinga användaren att använda två händer. Visst, du kan kanske genomföra någon typ av handgymnastik för att öppna den med en hand, men två händer är helt klart rekommenderat.
När vi öppnar Razr 40, möts vi av en numera traditionell design med en avlång skärm som omges av en tunn plastram. Ramen skyddar skärmen när den viks ihop. Skärmen skyddas å andra sidan mer direkt av ett förinstallerat plastskydd. Skyddet ger skärmen en mjuk känsla under fingrarna, som kan kännas billig och dålig. På vissa sätt är den också dålig. Den är till exempel enkel att repa med något så enkelt som en nagel. Det är inget unikt för Razr 40. Alla vikbara smartphones har plastskärmskydd. Men det är en nackdel som är värd att noteras, eftersom skärmen är väldigt dyr att reparera.
Skärm
Razr 40 har samma interna skärm som Razr 40 Ultra. Det är en 6,9 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 640. Den når över 1 000 nits över hela skärmen och 1 200 nits med HDR-material, precis som sitt dyrare syskon. I skärmläget Naturlig erbjuder den bra färgåtergivning och vitbalans, vilket gör den bra för såväl filmer som fotografering. Med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz flyter den dessutom bra under fingrarna. I vissa appar sätter visserligen processorkretsen hinder för uppdateringsfrekvensen men det är knappast skärmens fel. Den inre skärmen är kort sagt mycket bra. Den yttre skärmen är lite för liten för att färgåtergivning ska vara meningsfull men vi mäter 1 000 nits i vårt labb. Det gör den tillräckligt ljus för att vara väl synlig utomhus.
Batteri
Med ett batteri på 4 200 mAh, har Razr 40 större kapacitet än många liknande vikbara smartphones. Det ger en markant längre batteritid än till exempel Razr 40 Ultra. Med Razr 40 får normala användare en god marginal på runt 40 procent vid slutet av dagen, medan mer krävande kan tvingas ladda en kort stund under kvällen. När den laddas kan den gå från noll till 66 procent på 30 minuter och det finns inbyggt stöd för trådlös laddning. Även om den inte har världens längsta batteritid, är den i alla fall lätt att ladda.
Kamera
Motorola Razr 40 har en 12 MP-kamera med optisk bildstabilisering som kan fånga bra bilder i de flesta miljöer. Bilderna är dock markant sämre än från både Razr 40 Ultra och särskilt Samsungs vikbara telefoner. Den presterar i klass med många telefoner som kostar hälften så mycket. Det märks till exempel när vi zoomar in i både ljusa och mörka bilder och noterar att kameran har problem med brus, problem med kromatiska aberrationer och ibland med skärpa. Bilderna är absolut inte dåliga men det är en stor besvikelse att de inte ens är lika bra som Samsungs två år gamla Galaxy Z Flip 3.
Vidvinkelkameran är förvånansvärt bra! Den erbjuder bra skärpa och en naturlig brusreducering. Den är knappast i världsklass men den slår de flesta konkurrenter som har en liknande huvudkamera.
En trevlig bonus är att vidvinkelkameran kan ta helt okej makrobilder också!
Mjukvara
Motorola har en av de bästa varianterna av Android på marknaden. Det är ett enkelt operativsystem som också är smidigt att anpassa, har användbara och unika funktioner och som dessutom är riktigt snyggt. I grunden är det en enkel version av Android med få anpassningar. Ovanpå finns funktioner för att ändra teckensnitt, färg och ikonformer. Det gör det enkelt att ge mjukvaran ett personligt utseende.
Motorolas unika funktioner är främst samlade på en plats, i en app kallad Moto. Här kan vi aktivera funktioner för att tända ficklampan med två hugg av telefonen i luften, aktivera Stör ej genom att lägga den med skärmen öppen och ner mot ett bord och kameran kan aktiveras genom att telefonen roteras två gånger i handen. Funktionerna är lätta att förstå, lätta att använda och stör ingen som inte är intresserad. Perfekt!
Som en alltid-på-skärm
Den lilla skärmen på utsidan av telefonen ger tillgång till grundläggande funktioner, såsom klocka, kalender, väder, meddelanden med mera. Det går inte att använda kameran eller någon app – skärmen är helt enkelt för liten. Den fungerar ändå för grundläggande funktioner och kan ge den funktionalitet som vi till exempel förväntar oss från en alltid-på-skärm på en vanlig smartphone.
Motorola lovar uppdateringar av Motorola Razr 40 till juni 2027. Det är fyra år från lanseringen och ger telefonen en ljus framtid. Samsung erbjuder ytterligare ett år av stöd i sina mobiler men för en vikbar telefon, vars hårdvara är både skör och svår att reparera, har vi svårt att kräva mer än fyra år av mjukvarustöd.
Prestanda och lagring
Motorola Razr 40 drivs av en Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1-krets. Det är en mellanklass-krets som levererar bra prestanda i vardagen men som inte är designad för tunga belastningar. Vi kan till exempel notera att spelprestandan är ungefär hälften så hög som på en Google Pixel 7a och Samsung Galaxy Z Flip 4 har ungefär tre gånger så hög prestanda. Även om vardagsprestandan är bra, är detta alltså inte en telefon för dig som vill ha det snabbaste eller som vill spela tunga spel. För vardaglig användning är 8 GB RAM tillräckligt, även för framtidens tyngre applikationer. 256 GB lagring är också tillräckligt för de flesta men det är värt att notera att det inte finns något stöd för microSD-kort.