OnePlus 8
7.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,55 tum
Bra att veta:256 GB-versionen har mer RAM. Den rekommenderas för extra lagring. 12 GB RAM saknar större fördel.
Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Bra mjukvara
+ Utmärkt batteritid
+ Ljusstark skärm
Nackdelar
- Saknar trådlös laddning - Saknar hörlursport
- Dålig makro- och vidvinkelkamera
Kamera7.2
Skärm8.2
Batteri8
Kamera7.2
Skärm8.2
Batteri8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus 8 hamnar kanske lite i skuggan av sin storebror. Det borde den defintivt inte. Den lyckas nämligen erbjuda prestanda i världsklass, 5G-stöd och ett lite mer kompakt format än syskonet. Den lyckas med det samtidigt som den imponerar med strålande batteritid. Två dagars batteritid kan definitivt vara värt att byta mot storebroderns 120 Hz-skärm. Visst. Den saknar trådlös laddning och kameran är inte riktigt lika bra. OnePlus 8 håller dock en hög lägstanivå, som ger en väl polerad användarupplevelse som är sällsynt i klassen.

 

Hårdvarudesign

OnePlus 8 lyckas trycka in ny funktionalitet och ett mycket större batteri i ett format som är så gott som oförändrat. Det ger en telefon som erbjuder imponerande batteritid och prestanda i ett format som inte är så gigantisk som storebrodern. Den saknar samtidigt både vattentäthet och trådlös laddning.

Läs mer om hårdvaran

OnePlus 8 är den mindre av de nya modellerna från OnePlus. Att kalla den liten vore dock fel. Den är definitivt inte liten. I jämförelse med det större syskonet är den definitivt mindre. Den dryga millimetern som skiljer dem åt i bredd är märkbar i handen. Faktumet att skärmen inte följer ner lika långt längs sidorna gör dessutom att det är lättare att ha ett stadigt grepp runt OnePlus 8, utan att råka komma åt kanterna av skärmen, som vi har haft problem med OnePlus 8 Pro.

Lyxigt men skört

Baksidan av OnePlus 8 är på många sätt identisk med baksidan av Pro-modellen. Den enda större skillnaden är kameramodulen, som är mindre, inte sticker ut lika långt och som har två LED-lampor istället för tre. Baksidan täcks av glas men till skillnad från 8 Pro har materialvalet ingen större praktisk fördel. OnePlus 8 saknar nämligen stöd för trådlös laddning. Glaset ser lyxigt ut och vi gillar glasets matta finish. Glas har dock en stor nackdel: det spricker lätt. Skulle telefonen tappas i backen är det inte bara framsidan utan även baksidan som kan behöva bytas ut.

Sidorna av telefonen är gjorda av aluminium. Längs höger sida finns en på/av-knapp och ett reglage för att sätta telefonen i olika ljudlägen. Det är ett reglage som OnePlus är ensamma med, trots att det är användbart och trots att det passar perfekt i Android. Längs telefonens vänstra sida finns volymknappar och längs undersidan finns en USB-port med stöd för USB 3. Här finns också en mikrofon, en högtalare och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. OnePlus 8 har inte heller stöd för eSIM.

Knappt rundad skärm

Framsidan av OnePlus 8 bjuder på en skärm som mäter 6,55 tum. Den har rundade hörn och lätt rundade sidor. Skärmen är faktiskt knappt rundad. Det är mest glaset som är rundat. Skärmkanterna är i alla fall lite bredare än de är på OnePlus 8 Pro men smalare än de var i OnePlus 7T. Det gör OnePlus 8 en gnutta mindre än sin föregångare. I skärmens övre vänstra hörn finns en kamera som sitter i ett utskuret hål i skärmen. Den ersätter alltså den droppformade flärp som OnePlus 7T hade. Vilket alternativ som är bäst är nog en fråga om smak. Hålet i OnePlus 8 är i alla all relativt litet.

Ovanför skärmen finns ett högtalargaller och ett par sensorer. Här finns dock ingen notislampa. OnePlus saknar dessutom en ordentlig alltid på-funktion för skärmen. OnePlus utlovar däremot en sådan funktion genom en kommande uppdatering av mjukvaran.

OnePlus 8 fortsätter att erbjuda visst skydd mot vatten men saknar en officiell IP-klassning. Det gör det svårt att säga precis hur mycket vatten den kan klara utan att ta skada. Det är synd men det är också få mobiler i klassen som erbjuder IP-klassning.

Stäng

 

Skärm

OnePlus 8 har en ny skärm som erbjuder bra färgexakthet, i klass med OnePlus 8 Pro. Den 6,55 tum stora AMOLED-skärmen har en upplösning på 1 080 x 2 400 och har därför märkbart lägre detaljrikedom än sitt större syskon. 90 Hz uppdateringsfrekvens är också tacksamt. För sin klass har OnePlus 8 många ovanligt bra skärmegenskaper. Vi noterar till exempel att den når nya höjder när det gäller ljusstyrka. 850 nits är det nya taket. Det verkar dock också vara det verkliga taket. Vi ser inga högre ljusstyrkor i HDR-material. Det gör inte särskilt mycket. OnePlus 8 har ändå en riktigt bra skärm för sin klass.

 

Högtalare

OnePlus 8 har två högtalare som presterar bra. De lägger sig strax bakom högtalarna i sitt dyrare syskon. De har nämligen små problem med distorsion vid höga ljudvolymer. För sin klass är detta dock ett ganska vanligt förekommande problem. OnePlus erbjuder trots allt några av marknadens bästa ljudupplevelser i telefoner som inte kostar alldeles för mycket. OnePlus 8 är ännu ett bra exempel.

 

Batteri

En av de största nyheterna i OnePlus 8 är batteriet. Det mäter nu 4 300 mAh, 500 mAh mer än i OnePlus 7T. Batteriet, och sannolikt förbättringar i telefonens processorchipset, ger betydligt bättre batteritid än i föregångaren. Normala användare kan klara sig i två dagar på en laddning och kanske till och med i tre dager vid lätt användning. Det ger krävande användare en marginal på minst 50 procent vid slutet av en dag. Skärmens 90 Hz-läge påverkar batteritiden markant men våra bedömningar av batteritiden är gjorda med 90 Hz-läget aktiverat. En inkluderad snabbladdare gör i alla fall telefonen lätt att ladda upp igen, även om OnePlus 8 saknar trådlös laddning.

 

Kamera

OnePlus 8 har ett kamerasystem som påminner mycket om kameran i OnePlus 7T. Den största skillnaden är att OnePlus saknar telefotokamera och att den istället har en macrokamera. Med endast två gånger optisk zoom i OnePlus 7T, ser vi inte förlusten av den kameran som en särskilt stor förlust. Med det sagt är den ganska dåliga makrokameran inte heller någon större vinst.

Läs mer om kameran

OnePlus 8 har en huvudkamera som på vissa sätt är en liten nedgradering i jämförelse med OnePlus 7T. Den har en 48 megapixelsensor med ett bländarvärde på f/1,8. Det ger den gott om detaljrikedom. Den erbjuder dessutom ett brett dynamiskt omfång.

I mörka miljöer presterar den faktiskt likvärdigt med OnePlus 7T Pro, ganska bra med andra ord. Mängden brus är ofta påtaglig men för sin klass presterar den bra. Den erbjuder dessutom ett oväntat brett dynamiskt omfång i mörka miljöer. Värt att notera är dock att vi inte jämför med Xiaomi Mi Note 10 i bilderna nedan. Den är helt enkelt svår att jämföra med eftersom den erbjuder en helt annan klass av kvalitet. Även om OnePlus 8 presterar bra för sin klass, så sticker Xiaomi Mi Note 10 ut som en billig och betydligt bättre konkurrent.

Onödigt nära?

Makro-kameran är dessvärre ganska dålig. Varken objektivet eller kamerasensorn är tillräcklig för att erbjuda detaljrikedom som gör den användbar i annat än sociala medier. Vi ser den extra lilla kameran som en ganska överflödig komponent som tar upp både utrymme och pengar, utan något större värde.

Vidvinkelkameran erbjuder i alla fall ett perspektiv som inte går att återskapa med huvudkameran. I vanlig ordning är dock objektivet så dåligt att det i praktiken bara erbjuder skärpa i mitten av bilden. 

För video ser vi inga större skillnader från förra året. Det betyder att OnePlus 8 erbjuder bra videoinspelning i hög upplösning och med bra stabilisering.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus 8 fortsätter att erbjuda enkel och snabb mjukvara i världsklass. Nyheterna är varken stora eller många. Det gör defintivt ingenting. Den snabba skärmen möter snabb mjukvara och det ger en riktigt bra användarupplevelse.

Läs mer om mjukvaran

OnePlus har länge varit kända för sin mjukvara. Den beskrivs ofta som ”ren”, trots att den bjuder på en ganska lång lista av anpassningar av Android. Förklaringen till denna paradox är att de flesta OnePlus-förändringarna i företagets så kallade OxygenOS, inte står i vägen för användare som saknar intresse. De förändrar till stor del inte hur operativsystemet fungerar som standard. De låter snarare användare göra mer om de vill. Det gör OxygenOS populärt bland teknikintresserade som gärna vill ha möjligheter, utan att få ”möjligheterna” upptryckta i ansiktet.

Egna lösningar

Nyheterna i mjukvaran är ganska små för OnePlus 8. Det finns små justeringar för att hantera telefonens hål i skärmen. Utöver det är förändringarna dock minimala. I vanlig ordning har OnePlus anpassningar av flera systemfunktioner. OnePlus har till exempel ett eget system för att hantera teman och systemets mörka läge. Till skillnad från flera andra tillverkare saknas dock en schemaläggningsfunktion för mörkt läge. Det finns visserligen inte heller vanligen i Android men det är en funktion som många konkurrenter kan skryta med.

OnePlus har ett starkt fokus på att optimera sin mjukvara och det märks. Användarupplevelsen är så gott som felfri med snabba animationer och sömlösa övergångar. Även uppdateringarna är sömlösa med fullt stöd för A/B-partitioner, som håller uppdateringstiderna nere. Just uppdateringar är också en av OnePlus största styrka. Företaget är känt för snabba säkerhetsuppdateringar samt relativt långsiktigt stöd för nya versioner av Android. Det är en stor bonus för användare som är ute efter prestanda och pålitlighet på lång sikt.

Stäng

 

Prestanda och lagring

OnePlus 8 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset och har 8 eller 12 GB RAM. Mängden RAM har inte så stor betydelse i sammanhanget. Qualcomms chipset presterar dock oerhört bra. Det levererar särskilt imponerande grafikprestanda, som ligger 6–7 procent högre än Galaxy S20 Ultra i vårt test. OnePlus 8 håller dessutom prestandan uppe betydligt bättre och utökar sin ledning efter bara en stunds användande. Det är uppenbart att Qualcomm har lyckats betydligt bättre än Samsung. Med den prestandan levererar OnePlus 8 en stabil gamingupplevelse i även de mest krävande spelen. I andra applikationer är vinsterna inte lika uppenbara. Med 128 eller 256 GB lagring finns det gott om utrymme för data, även om vi gärna hade sett en microSD-kortläsare också.

 

5G

5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan OnePlus 8 använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså OnePlus 8 stöd för de första frekvenserna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,55 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 160,2 × 72,9 × 8 mm
Vikt 180 gram
Kamera 48 MP, 16 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 865, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8/12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra + 7 =