OnePlus Nord 3
8.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,74 tum
Bra att veta:Nord 3 säljs med 128 eller 256 GB lagring. Modellerna är i övrigt identiska.
Fördelar
+ Högupplöst AMOLED
+ Kraftfull processor
+ Bra kamera i mörka miljöer
Nackdelar
- Saknar eSIM
- Usel makro-kamera
- Saknar microSD-plats
- USB 2-port
Kamera8.3
Skärm8.7
Batteri8.5
Kamera8.3
Skärm8.7
Batteri8.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus Nord 3 tar företaget tillbaka till sina rötter, efter vad vi tyckte blev en besvikelse med OnePlus 11. Nord 3 är en mycket prisvärd mobil som erbjuder funktioner, prestanda och kvalitet som om den vore ett påkostat flaggskepp. Det inkluderar en högupplöst AMOLED-skärm, en kamera som presterar riktigt bra även i mörka miljöer och en kraftfull processor som kommer att driva telefonen utan problem i de fyra år som OnePlus lovar att uppdatera mjukvaran. Nord 3 saknar lyxiga funktioner från konkurrenten Google Pixel 7a, såsom IP68-klassning och trådlös laddning men den väger delvis upp det med en stor skärm och hög prestanda. Om det är saker du prioriterar, kan OnePlus Nord 3 vara ditt bästa val i mellanklassen.

 

Hårdvarudesign

Vi behöver ofta betala mycket för att få en påkostad glasbaksida på en smartphone. OnePlus Nord 3 bjuder ändå på ett stadigt glasbakstycke. Ramen är visserligen gjord av plast men det är en stadig plastram som inte knakar eller ger ett dåligt intryck. Den har inte samma känsla i handen som metallramarna på dyra mobiler men om vi ska vara ärliga så är det sannolikt att du kommer att använda ett skal ändå.

Glasbaksidan har en blank spegel-lik finish och två stora kameramoduler. Den ena modulen har två kameror, vilket ser lite konstigt ut. Bredvid dem finns en lampa samt en ljussensor. Det är inte den mest inspirerande designen och vi är inga stora fans, men smaken är som baken.

Tillbaka till rötterna

Längs höger sida sitter en på/av-knapp, medan volymknapparna sitter på andra sidan. Det gör det lätt att trycka på rätt knapp. På höger sida finns också ett fysiskt reglage för att ställa telefonen i Tyst, Vibrera eller Ring-läge. Det är riktigt praktiskt, det är en av de mest praktiska detaljerna med OnePlus hårdvarudesign och det är en detalj som sträcker sig tillbaka till OnePlus rötter.

Undersidan bjuder på en USB C-port, högtalare, mikrofon och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM- men inget microSD-kort. USB-port är USB 2, vilket betyder att den saknar en fysisk videoutgång och det är värt att notera att det inte finns stöd för eSIM.

Framsidan av OnePlus Nord 3 är en fröjd! Här sitter en 6,7 tum skärm med rundade hörn och tunna kanter. Ramen är så tunn att OnePlus Nord 3 erbjuder en skärm som är nio procent större än Samsung Galaxy A54, trots att telefonens storlek är nära identisk (räknat på area). Vi får alltså mer skärmutrymme men också en design som känns modern och lyxig. Det är ovanligt för detta priset. Mycket bra jobbat OnePlus!

I skärmen sitter en optisk fingeravtrycksläsare som fungerar snabbt och pålitligt. Se bara till att ha ett rent finger! Annars kan läsaren ha svårt att identifiera dig.

OnePlus Nord 3 är skyddad mot regn tack vare IP54-klassning, vilket är en trevlig uppgradering från Nord 2 och Nord 2T. Det ger ett nödvändigt skydd och förhoppningsvis en längre livstid för telefonen.

 

Skärm

OnePlus Nord 3 har en ovanlig skärm AMOLED-skärm på 6,74 tum och en upplösning på 1 240 x 2 772. Det är en högre upplösning än som är normalt i klassen och det ger Nord 3 en tydlig fördel framför konkurrenterna. Nord 3 har en skarpare bild, som till stor del gör sig av med den lite suddiga effekt som AMOLED-skärmar annars kan ha. Vi hoppas att konkurrenterna tar efter OnePlus framöver. Skärmen är för övrigt också snabb, med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, men det ska nämnas att skärmen kan uppfattas som lite flimrande vid låga ljusstyrkor. Skärmens högsta ljusstyrka är strax över 1 000 nits, enligt vårt test, vilket är bra, medan skärmens färgåtergivning är bra men inte i toppklass. Färgåtergivningen behöver dock inte vara perfekt för att vi ska bli imponerade. För sitt pris har OnePlus Nord 3 en riktigt bra skärm!

 

Batteri

OnePlus Nord 3 har ett stort batteri med en kapacitet på 5 000 mAh. Med ett så stort batteri är det inte överraskande att batteritiden är bra. Normala användare kan klara sig genom två hela dagar medan mer krävande användare kan ha 50 procent marginal vid slutet av dagen. Även om telefonen skulle laddas ur, kan den också laddas snabbt. Den kan laddas till 89 procent på 30 minuter med den inkluderade laddaren, enligt vårt test. Det finns dessvärre inget stöd för trådlös laddning.

 

Kamera

OnePlus Nord 3 har samma huvudkamera som flaggskeppet OnePlus 11. Det är en mycket kompetent huvudkamera som egentligen bara har Pixel 7a som konkurrent i klassen. Det är å andra sidan en väldigt bra konkurrent. Google har visserligen sämre hårdvara på pappret men har mycket bra mjukvara. Det betyder att Pixel 7a tar bättre bilder i många situationer, helt tack vare bättre bildbehandling. I många ljusa miljöer lyckas Pixel 7a behålla bättre skärpa, den ger ett bredare och mer naturligt dynamiskt omfång och bra färgåtergivning. OnePlus Nord 3 ser generellt mycket bra ut men överdriver ofta både färger och skärpa och går ofta miste om detaljer eftersom bilder ofta blir lite för ljusa.

I mörka miljöer är det en helt annan historia. Här dominerar OnePlus med klassens helt klart bästa bildkvalitet. Kameran lyckas behålla detaljrikedom, samtidigt som den kontrollerar brus. Pixel 7a har stora problem med brus och förlorar många detaljer på grund av det. Det är inget snack om saken: Nord 3 är bäst i mörka miljöer.

Vid- och makrokamera

Vidvinkelkameran kan fungera för små format men den har stora problem med brus, särskilt i miljöer med stor dynamik Den är snäppet sämre än Pixel 7a, som vi också skulle avråda från att använda för annat än små format.

Det finns slutligen en makro-kamera som tyvärr är mycket dålig. Två megapixel-sensorn klarar inte av att ta en bild med bra skärpa och den har stora problem med brus i alla situationer. Det är en kamera som är ett slöseri med resurser.

OnePlus Nord 3 (makro)

För video erbjuder Nord 3 inspelning i upp till 4K 60p från huvudkameran och Full HD 30p från vidvinkelkameran. Det går inte att byta mellan kamerorna medan man spelar in men huvudkameran presterar bra, med mycket bra stabilisering i Full HD-läget. 4K-läget erbjuder stor bandbredd som ger hög detaljrikedom. Med tanke på priset får vi helt enkelt en utmärkt videokamera.

 

Mjukvara

OnePlus Nord 3 baseras på Android 13 och OxygenOS 13.1. Det är en anpassad version av Android som utvecklas tillsammans med Oppo. Den är bra, pålitlig och hyfsat enkel att lära sig använda. Mjukvaran påminner en hel del om iOS, främst i hur animationer fungerar. Stora delar av gränssnittet är animerat för att skapa en bra förståelse för hur funktioner fungerar och för att ge ett bra helhetsintryck. Precis som med iOS kan animationerna också uppfattas som långsamma. Det står i kontrast till det väldigt kvicka operativsystem vi varit vana vid från OnePlus sedan tidigare. Det går att ta bort animationer helt men det finns ingen inställning för att göra dem snabbare.

Med OnePlus Nord 3 erbjuder företaget tre uppgraderingar av Android och fyra år av säkerhetsuppdateringar. Det är en tydlig förbättring sedan tidigare generationer av Nord. Både Google och Samsung erbjuder fem år av säkerhetsuppdateringar, vilket såklart är ännu bättre, men fyra år är tillräckligt för de flesta och ger telefonen en lång livstid.

 

Prestanda och lagring

OnePlus Nord 3 är utrustad med en MediaTek Dimensity 9000-krets som erbjuder mycket imponerande prestanda. I spel presterar den runt 20 procent bättre än Google Tensor G2, som sitter i den förhållandevis kraftfulla Google Pixel 7a. Den erbjuder dessutom mycket bra enkärnsprestanda tack vare en Arm Cortex-X2-kärna, som gör att webbläsare och alla vardagsapplikationer laddar lika kvickt som med några av marknadens dyraste smartphones. Kretsen lyckas inte hålla sig kyld vid tung belastning och sjunker med 45 procent i prestanda när den belastas som värst men den presterar ändå bra för sin klass.

8 GB RAM är mer än tillräckligt för dagens och morgondagens krävande applikationer och 128 GB lagring är tillräckligt för många. Det är synd att det inte finns en microSD-kortläsare men vi uppskattar att OnePlus säljer en 256 GB-variant. Den möjligheten är inte självklar i mellanklassen.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,74 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 240 x 2 772
Storlek 162 x 75,1 x 8,2 mm
Vikt 193,5 gram
Kamera 50 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP54
Processor Mediatek Dimensity 9000, 3,05 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 N/A
Demonteringsbetyg, av 20 N/A

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tolv + två =