Realme X50
5.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,57 tum
Bra att veta:Vi har testat den gröna varianten av Realme X50. Det finns även en version med ”is-silver”-färg.
Fördelar
+ 120 Hz-skärm
+ Kraftfull processor för klassen
+ 5G sub6-stöd
Nackdelar
- Medioker skärm
- Saknar hörlursport
- Saknar microSD-stöd
- Dålig vidvinkelkamera
Kamera6.4
Skärm7
Batteri7.5
Kamera6.4
Skärm7
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Realme X50 5G är en mellanklassmobil som sätter press på konkurrenterna med en högt satt ribba för klassen och vissa ovanliga funktioner. Den är till exempel ovanligt billig för att erbjuda en skärm med 120 Hz-stöd. Ambitionen räcker dessvärre inte riktigt. Utöver att skärmen är snabb, är den inte särskilt bra. När flera starka konkurrenter har ganska bra AMOLED-skärmar, blir det ett seriöst problem. Trots en närmast identisk hårdvarudesign, lyckas dessutom Xiaomi Mi 10 Lite erbjuda en lite bättre kameraupplevelse och funktioner såsom en hörlursport. Med det sagt erbjuder Realme en enklare mjukvara och fortsätter att visa att 2020 är ännu ett år av kvalitet i mellanklassen.

 

Hårdvarudesign

Realme X50 5G har en stadig konstruktion, ett stort format och en baksida med spektakulära reflektioner. Designen är väldigt lik Xiaomi Mi 10 Lite 5G men offrar funktionalitet som en hörlursport och skärminbyggd fingeravtrycksläsare för en supersnabb skärm.

Läs mer om hårdvaran

Konkurrensen är stenhård i mellanklassen. Så hård att skillnaderna mellan modellerna ofta är väldigt små. Realme X50 lanseras som en av det kinesiska varumärkets första modeller i Sverige. Den lanseras någon månad efter en liknande konkurrent kallad Xiaomi Mi 10 Lite 5G, som råkar vara en nära identisk smartphone. Det är ett relativt vanligt fenomen men beror ofta på att modellerna egentligen kommer från varumärken ägda av samma bolag. Så är inte fallet med Relame X50 och Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Likheterna är ändå slående. Det inkluderar allt från design till val av komponenter och teknik.

Ett exempel på likheterna mellan modellerna är deras yttermått och övergripande design. Över alla tre dimensioner skiljer det som mest en millimeter mellan dem. X50 är lite större än Mi 10 Lite 5G. Det gör den till en stor smartphone. Storleken kommer främst av en stor 6,57 tum skärm, som råkar vara exakt lika stor som skärmen i Mi 10 Lite 5G.

Realme X50 5G bredvid Xiaomi Mi 10 Lite 5G.

Spektakulär

Baksidan av Realme X50 är gjord av glas. För att skydda glaset inkluderar Realme ett transparent plastskal i lådan. Det är tacksamt att skalet är transparent eftersom Realme har skapat en ovanligt spektakulär design. Vårt gröna testexemplar bryter ljus på ett sätt som får den att se ut som någon typ av ädelsten. Bredvid den ganska anonyma design som Xiaomi har skapat, är Realme en betydligt mer vågad mobil. Xiaomi har dock hoppat på en lite nyare trend. Realme X50 har nämligen en avlång kameramodul med fyra kameror i rad, medan Mi 10 Lite 5G anammar 2020-trenden med en fyrkantig kameramodul. Vilken som är snyggast är givetvis en fråga om smak.

Längs sidorna är det plast som gäller, en rimlig kompromiss för klassen. Här erbjuder Relame X50 en på/av-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare. Den är snabb och pålitlig och lite mer förlåtande för smutsiga fingeravtryck än den skärminbyggda läsaren i Xiaomis modell. Vi föredrar X50-läsaren men skillnaden i användarupplevelsen är inte stor.

Ingen hörlursport

Vänster sida bjuder på två volymknappar som sitter ovanligt långt ner på sidan av telefonen, vilket gör dem lätta att nå. Undersidan har en USB Typ C-port, mikrofon, högtalare och en minneskortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Här finns alltså ingen microSD-kortläsare. En port som saknas är en hörlursport. Det är en av de tydligaste nackdelarna med Realme X50, som konkurrerar med Mi 10 Lite 5G som har en klassisk analog hörlursport.

Framsidan har som nämnt en 6,57 tum skärm. Den är LCD-baserad, istället för Xiaomis AMOLED-teknik. De två selfiekamerorna får plats i ett avlångt hål i skärmen. Hålet omringas av en skugga, som är en konsekvens av LED-bakbelysningens svårigheter att lysa jämnt runt hålet. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer. Något som saknas är en notislampa. Eftersom det inte heller finns någon Alltid-på-funktion för skärmen, går det inte att veta om en notis har kommit in utan att väcka skärmen.

När det gäller andra hårdvarufunktioner så är det värt att komma ihåg att funktioner såsom vattentätning är mycket ovanligt i klassen. Realme X50 har inte heller någon tätning. Det är alltså viktigt att hålla den borta från vatten, även om det bara betyder regn.

Stäng

 

Skärm

Relame X50 har en skärm som gör den till en av marknadens just nu billigaste modeller med stöd för 120 Hz uppdateringsfrekvens. Det gör att den känns snabbare mer responsiv än flera konkurrenter. Det verkar dock som att Realme har fokuserat på uppdateringsfrekvensen framför allt annat. Den 6,57 tum stora LCD-skärmen presterar nämligen inte särskilt bra. Färger ser inte bra ut, trots att den har HDR-stöd, svärtan är inte mer än medioker, bakgrundsbelysningen är ojämn och vitbalansen är inte bra ens i sitt varmaste läge. Med en maximal ljusstyrka på 459 nits är den inte heller ens särskilt ljusstark. För det låga priset får den ändå ett godkänt resultat. Det är samtidigt uppenbart att 120 Hz inte automatiskt gör en smartphoneskärm bra.

 

Högtalare

Realme X50 verkar än än gång vara nära identisk Mi 10 Lite när det gäller högtalaren. X50 har en monohögtalare på undersidan som presterar tillräckligt bra för sin klass. Den levererar ljud med hög volym och ett bra mellanregister. På höga volymer är den nära obehaglig distorsion men undviker de stora problem som billiga mobiler ofta har. För dig som bryr dig om ljudkvalitet är ändå Motorola Moto G Plus 5G ett bättre alternativ.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 200 mAh, ger Relame X50 bra batteritid. Med det automatiska skärmläget, som ger 120 Hz uppdateringsfrekvens, kan telefonen leverera en batteritid som ger normala användare en marginal på runt 40 batteriprocent vid slutet av dagen. Det gör den betydligt sämre än Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Även med skärmen i 60 Hz-läget är Realme X50 en gnutta sämre. Realme inkluderar i alla fall en bra snabbladdare som kan rädda den från urladdning under särskilt krävande dagar.

 

Kamera

Realme X50 har ett kamerasystem som presterar helt okej för klassen. Kamerans största problem har med mjukvaran att göra, som gör många bilder orimligt färgmättade. Det är ett onödigt problem för en huvudkamera som annars presterar bra.

Läs mer om kameran

Realme X50 har ett kamerasystem som är så gott som identiskt med kamerorna i Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Det inkluderar en 48 megapixel huvudkamera. Det är en kamera som i praktiken skiljer sig från Xiaomis kamera, endast tack vare skillnader i mjukvara. Den mest uppenbara skillnaden är hur Realme pressar ut mer färg ur bilder. Färgerna är ofta alldeles för överdrivna. Resultatet är bilder som ser roliga och spännande ut men som ibland saknar detaljer på grund av övermättade färger som blandas samman. Det är synd eftersom kameran annars erbjuder bra skärpa och detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång som gör det enkelt att ta bra bilder i kraftigt varierande miljöer.

Den övermättade färgprofilen fortsätter i mörka miljöer. Här presterar den nära identiskt med Mi 10 Lite. Det betyder att den har problem med brus när ljuset tryter. I små format ser bilderna ofta bra ut och är väl exponerade. Vid närmare granskning är det dock uppenbart att konkurrenter såsom Galaxy A71 kan leverera högre detaljrikedom.

Både brett och nära

Övermättade färger fortsätter att vara ett problem med vidvinkelkameran. Här noterar vi också att Realme X50 dessvärre har en betydligt sämre kamera än konkurrenterna. Den saknar detaljrikedom och skärpa, även i jämförelse med Xiaomis ganska dåliga vidvinkelkamera.

Makrokameran presterar som väntat. Den lågupplösta och lilla sensorn har särskilt svårt med brus, som är ett problem i även ljusa miljöer. Bildkvaliteten från kameran är ofta så dålig att vi ifrågasätter beslutet att inkludera den över huvud taget. Det enda positiva vi kan nämna är att vi tycker att Realme X50 ger bättre bilder med bättre färger och kontrast än Mi 10 Lite.

Realme X50 har två kameror på framsidan. Den ena kameran är inte för vidvinkliga selfies, som på syskonet X3 SuperZoom. Det är istället en extrakamera för porträttbilder. Det låter kanske trevligt. Grejen är att Mi 10 Lite har liknande funktionalitet med liknande kvalitet, från endast en kamera.

Stäng

 

Mjukvara

Realmes mjukvara erbjuder en mestadels enkel användarupplevelse, fri från störande funktioner. En lite förvirrande inställningsapp tar visserligen en stund att lära sig och systemet har mer aggressiva batterisparfunktioner än de flesta. I jämförelse med konkurrenter såsom Xiaomi, erbjuder dock Realme en mer klassisk Android-upplevelse.

Läs mer om mjukvaran

Realme X50 använder Realme UI 1.0 som baseras på Android 10. Mjukvaran kan beskrivas som en främst estetisk förändring av Android med relativt få praktiska förändringar i hur operativsystemet fungerar. Hemskärmen har ett klassiskt Android-utseende med en applåda som öppnas med ett svep upp över skärmen. Notiser och snabbgenvägar är nästan oförändrade med endast ett lager av grafiska förändringar som ger Realme ett unikt utseende. Designen fortsätter in i Inställningsappen som erbjuder de största praktiska förändringarna. Här har Realme ordnat om lite. Ordningen kan vara lite svår att förstå för vana Android-användare. Vi förstår inte riktigt heller vad som motiverar förändringen eller hur Realme har valt att prioritera sin inställningar. För oss är det svårt att förstå varför menyalternativt för juridisk information ligger över till exempel Apphantering.

Extrafunktioner och batterihantering

Det är i inställningsappen som vi hittar de få extrafunktioner som Realme har tagit med i Realme UI 1.0. Här finns funktioner som är vanliga i andra system, såsom ”appkloning” som gör det möjligt att köra en app i flera instanser. En funktion som kallas Smart sidofält ger också snabb åtkomst till appar och till exempel skärminspelning.

Likt många konkurrenter har Realme implementerat system för att hantera systemets energiåtgång. Med konkurrenter betyder det ofta att appar stängs ner i bakgrunden, vilket kan skapa problem. Vi har inte stött på många problem med X50 i sitt standardutförande. Vi har dock noterat att telefonen drar ner lite på processorns prestanda för att behålla batteritid. Detta kan justeras i inställningarna men fungerar som sagt bra i praktiken med både bra prestanda och batteritid som konsekvens.

Realme har lagt till vissa funktioner som har försvunnit i Android genom åren. Det går till exempel att snabbt starta Delad skärm-läget genom att hålla ner knappen till appbytaren. Det är funktionalitet som togs bort i Android 9. Liknande funktionalitet finns tillgänglig när gestbaserad navigering är aktiverat. Då kan samma läge startas genom att svepa tre fingrar upp över skärmen. Det är funktionalitet som inte stör ointresserade användare men som är tillgänglig för användare som vill ha den. Vi gillar det.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Qualcomm Snapdragon 765G-chipset erbjuder Realme X50 bra prestanda för priset. 6 GB RAM är mindre än i dyrare konkurrenter, såsom OnePlus Nord. För de allra flesta är det dock en meningslös skillnad. 6 GB RAM räcker mer än väl för även mycket krävande applikationer. 128 GB lagring kan däremot bli trångt för vissa. Då är det särskilt synd att Realme X50 saknar stöd för microSD-kort. Med möjligheten att accelerera vissa mindre krävande spel upp till 120 Hz, är i alla fall Realme X50 en riktigt imponerande prestandamobil för priset.

 

5G

5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Realme X50 använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Realme X50 stöd för de första frekvenserna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,57 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 163,8 × 75,8 × 8,9 mm
Vikt 194 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP, 2 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 765, 2,4 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 200 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 1 =