Samsung Galaxy A51
5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Vi har testat den blåa versionen av Galaxy A51. Det finns även en svart och en vit version.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Plats för dubbla SIM och microSD, samtidigt
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Lättrepad plastbaksida
- Skal ingår ej
- Medioker prestanda
- Lite plastig
Kamera5.8
Skärm7.2
Batteri7.6
Kamera5.8
Skärm7.2
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A51 bjuder inte på så många stora nyheter. Det är ett problem. A51 har visserligen löst ett par problem från föregångaren men det har främst tagit serien från att vara ganska dålig till att vara helt okej. Det räcker inte med ”helt okej”. Samsung slåss mot konkurrenter som bland annat erbjuder betydligt högre prestanda för lägre priser. Galaxy A51 imponerar visserligen med bra batteritid och en ljusstark skärm. Bortom det är dock Galaxy A51 ännu ett exempel på att Samsung har svårt att konkurrera i de lägre klasserna.

 

Hårdvarudesign

Test Samsung Galaxy A51 recension

Samsung Galaxy A51 är en ganska billig mobil med en billig design. Plast dominerar för att hålla kostnaderna nere. Det ger oss en telefon som känns ganska billig, även om den åtminstone undviker att knaka i fogarna. Designen är modern och hämtar inspiration från Galaxy S20. Det är också med lättnad vi konstaterar att fingeravtrycksläsaren har förbättrats från föregångarens uselt låga nivå.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A51 är en blygsam uppdatering av en mobil från 2019 som introducerade en ny design och nya prioriteringar för Samsungs billigare modeller. Årets modell bygger vidare på föregångarens design genom att bland annat göra skärmen större, utan att öka yttermåtten. Galaxy A51 har en skärm som mäter 6,5 tum. Det gör den 0,1 tum större än föregångaren. Den är samtidigt lite mer avlång. I kombination med tunnare skärmramar lyckas därför Galaxy A51 vara en dryg millimeter mindre på bredden, samtidigt som den är exakt lika lång som föregångaren.

Lättviktare av plast

Faktumet att Galaxy A51 är lite mindre än sin föregångare gör den inte liten. Galaxy A40-serien spelar fortfarande i en helt annan liga när det gäller storlek. Många konkurrenter i Galaxy A51:s prisklass satsar dock på stora batterier genom stora yttermått. I jämförelse med dem känns Galaxy A51 någorlunda kompakt och lätt.

Test Samsung Galaxy A51 baksida

Den relativt låga vikten kommer till viss del från baksidan. Samsung har valt plast framför glas, sannolikt för att minska kostnaderna. Resultatet är en telefon som väger ganska lite och som tyvärr känns gaska billig. Eftersom plasten lätt kan repas av nycklar och andra metaller måste den i praktiken användas med ett skal för att skyddas. Det är då synd att Samsung inte inkluderar ett skal ii lådan, när de flesta budgetkonkurrenterna gör det.

Även om plast knappast ger en känsla av kvalitet, så är Galaxy A51 ändå väl byggd. Samsung har bevisat att plastmobiler inte behöver knaka och kännas som att de håller på att falla sönder. Bakstycket är väl monterat och den nya designen tycker i alla fall vi ger ett sofistikerat utseende. Smaken är som baken men vi gillar det ganska vaga mönstret på baksidan av Galaxy A51.

Recension Samsung Galaxy A51

Även kameramodulen följer stundens desigtrender. I kameramodulen finns totalt fyra kameror i en modul som påminner mycket om Galaxy S20-serien. Det är en association som definitivt är positiv för Galaxy A-serien. Kameran sticker ut lite men inte tillräckligt för att göra telefonen ostabil på en platt yta. Skyddet framför kamerorna är i alla fall gjort av glas och bör därför vara betydligt svårare att repa än resten av baksidan.

Gott om portar och kort

Baksidan är rundad mot sidorna av telefonen. Sidorna har en finish som påminner om polerad metall. Även här är det alltså plast om gäller. Längs höger sida finns en på/av-knapp och volymknappar. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det finns alltså plats för totalt tre kort, vilket är tacksamt i en så billig telefon som Galaxy A51. Längs undersidan har Galaxy A51 slutligen en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare.

Framsidan av Galaxy A51 bjuder på en ganska modern design med relativt tunna skärmkanter och ett litet centrerat kamerahål i toppen. Kameran har en liten silverfärgad ring runt sig som kanske kan tyckas vara snygg men som vi snarare tycker är distraherande när den glänser. Ovanför skärmen finns i alla fall en hörlur och ett par sensorer. Här finns däremot ingen notislampa. Galaxy A51 saknar dessutom stöd för att hålla skärmen aktiv för att visa klockan och notiser. Det finns alltså inget passivt sätt att se inkomna notiser.

Galaxy A51

Galaxy A51 har en ganska normal design för sitt pris. Den kan inte skryta med någon typ av vattentålighet eller andra avancerade funktioner. Den enda betydande funktionen som ändå gör Galaxy A51 lite mer modern än flera konkurrenter, är den inbyggda optiska fingeravtrycksläsaren i skärmen. Den fungerar bättre än den gjorde i Galaxy A50 men är fortfarande betydligt långsammare än kapacitiva läsare. Medan den var jobbigt dålig i Galaxy A50 är den nu helt okej, för sitt pris.

Stäng

 

Skärm

Test Galaxy A51

Samsung Galaxy A51 har en 6,5 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger den nästan exakt samma pixeldensitet som sin föregångare. Det betyder att den erbjuder hög detaljrikedom, i klass med många betydligt dyrare mobiler. Skärmen presterar dessvärre ganska mediokert när det gäller färg eftersom den helt saknar stöd för HDR och tyvärr har ganska överdrivna färger i det skärmläge som inte är begränsar skärmen till SDR-färg. Den är samtidigt tillräckligt färgexakt i sitt natuliga läge för vad den kostar och med en maximal ljusstyrka på uppmätta 687 nits, är den lätt att se och använda utomhus. Det gör den ändå till en bra skärm för sin klass.

 

Högtalare

Test Samsung Galaxy A51 högtalare

Samsung Galaxy A51 har en högtalare på sin underisda. I likhet med högtalaren i föregångaren presterar den tyvärr ganska dåligt. Mellanregistret har problem med distorsion på höga volymer och låter burkigt på låga. Den saknar dessutom täckning bland låga frekvenser och passar därför dåligt för musik. Ljudvolymen är tillräcklig för att fungera för till exempel röstsamtal i många miljöer men för musik och videos är till exempel Motorola Moto G8 Plus ett betydligt bättre alternativ.

 

Batteri

Test Samsung Galaxy A51 skärm

Trots nästan oförändrad hårdvara, i jämförelse med förra årets modell, lyckas Galaxy A51 förbättra sin batteritid lite. Ett batteri på 4 000 mAh erbjuder två dagars batteritid för de flesta. Det ger en pålitlig användarupplevelse, även för ganska krävande användare, som till exempel gillar att spela spel eller titta på videos. Den inkluderade 10 watts-laddaren är helt okej men överskuggas av betydligt snabbare laddare i klassen. Med förbättrad batteritid från redan ganska bra nivåer i Galaxy A50, är vi ändå nöjda med batteritiden i Galaxy A51.

 

Kamera

Test Samsung Galaxy A51 kamera

Samsung har uppgraderat kameran med bättre prestanda i mörka miljöer och stöd för 4K UHD-inspelning. Det gör den till en helt okej kameramobil för sin klass som ändå har svårt att erbjuda den detaljrikedom som Xiaomi Redmi Note 8 Pro lyckas återskapa.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy A51 har en huvudkamera med en 48 megapixelsensor. Den presterar generellt bra i ljusa miljöer. Samsungs styrka har länge varit dynamiskt omfång och här fortsätter Galaxy A51 att imponera. Xiaomi Redmi Note 8 Pro ligger dock definitivt steget före när det gäller detaljrikedom. Vi noterar dessutom att Samsungs bilder har överdriven skärpa, som kan få dem att se lite onaturliga ut.

I mörka miljöer presterar Galaxy A51 helt okej för sin klass. I mörka miljöer är det dynamiska omfånget inte alls lika imponerande. Motorola Moto G8 Pus ligger dessutom steget före med mjukvara som prioriterar en bra exponering framför brushantering. Det gör att Motorola kan fånga bilder med användbara exponeringar i miljöer där Samsung har problem. Samsung fungerar relativt snabbt och pålitligt i mörka miljöer men Xiaomi Redmi Note 8 Pro också erbjuder betydligt högre detaljrikedom tack vare bättre brushantering.

Tre andra kameror

Samsung har totalt fyra kameror i sitt kamerasystem. Den ena kameran är en vidvinkelkamera som erbjuder ett intressant perspektiv. Den är dock inte särskilt bra. Problemet ligger sannolikt i objektivet, som saknar skärpa längs kanterna av bilden. Det är tyvärr fullt normalt i moderna mobilers vidvinkelkameror. Samsung lyckas i alla fall erbjuda ett betydligt bredare perspektiv och högre detaljrikedom än Xiaomi.

Den tredje kameran är en makrokamera med fast fokus. Kameran har en fem megapixelsensor som kan erbjuda bättre detaljrikedom än många konkurrenter. Sensorn har dock stora problem med brus och behöver både ett stilla motiv och gott om ljus för att inte få problem med rörelseoskärpa. Vi hade defintivt hellre sett en bra zoomkamera eller förbättrad huvudkamera än en makrokamera som är så dålig att den är svår att använda. Samma inställning har vi till den fjärde kameran, vars enda uppgift är att ge en bättre porträtt-effekt.

Makrofoto, Samsung Galaxy A51.

När det gäller video erbjuder Galaxy A51 stöd för 4K UHD-inspelning. Det är en stor nyhet för årets modell. Kameran, eller möjligen telefonens chipset, har dock svårt att hålla kvaliteten uppe. I jämförelse med Xiaomi Redmi Note 8 Pro, saknar Galaxy A51 detaljrikedom. Även om vi ser förbättringar sen Galaxy A50, har Galaxy A51 svårt att leverera 4K UHD-video av någon substantiell kvalitet.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy A51 erbjuder den mjukvara som vi blivit vana vid från Samsung. Mjukvaran är full av funktionalitet som kan göra en ganska billig telefon ovanligt kraftfull. Funktionerna kan också vara irriterande, särskilt för ovana användare.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är likt vårt test av Galaxy A71, på grund av likheterna mellan modellerna.

Samsung OneUI 2 bjuder på en hel del små justeringar i jämförelse med sin föregångare, i många fall estetiska. Designspråket är så gott som oförändrat och fortsätter att lägga stor vikt vid att göra stora telefoner enkla att använda med en hand. Det uppskattar vi särskilt mycket i en telefon som Galaxy A51.

Gammal god funktionalitet

Samsung har kvar Androids gamla system för att hantera ljudvolym.

Det största problemet och den största fördelen med Samsungs mjukvara är nära identisk. Samsung lägger nämligen stor vikt vid funktionalitet. Det ger tillgång till bra funktioner som saknas i Android. Det kan samtidigt göra användarupplevelsen lite förvirrande och frustrerande. För Android-användare kan Samsungs mjukvara ironiskt nog erbjuda en mer klassisk Android-upplevelse än vad Android One kan göra. Samsung har till exempel valt att behålla möjligheten att byta Wi-Fi-nätverk och anslutna Bluetooth-enheter med snabbgenvägarna, utan att byta app. Ljudsystemet är dessutom så gott som oförändrat med volymknappar som styr ringvolym, inte bara mediavolym. Som standard kommer Samsungs mobiler dessutom med de tre klassiska navigeringsknapparna, även om Android 10s gestsystem också finns tillgängligt.

Samsung fortsätter att skicka med en lång lista av egna appar, som i många fall är överflödiga. Det inkluderar företagets egen appbutik, webbläsare, häsloapp och andra appar så som Samsung Notes, Samsung Global Goals, Samsung Members och Smart Things med flera. Många av apparna går att avinstallera. Appar så som Samsung Pay går inte att avinstallera men erbjuder också en av de bästa Samsung-exklusiva användarupplevelserna.

Det finns gott om anledningar att både gilla och ogilla Samsungs mjukvara. För vana Samsung-användare är Galaxy A51 en bekväm upplevelse. För andra kan OneUI 2 erbjuda funktionalitet som riskerar att irritera.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Samsung Galaxy A51

Samsung Galaxy A51 bjuder på en blygsam uppgradering av prestanda. I jämförelse med Galaxy A50 är det främst grafikprestandan som har förbättrats, med runt 20 procent. Problemet är att prestandan skulle behöva ökas med nästan 100 procent för att komma i närheten av billigare konkurrenter, så som Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Det betyder att Galaxy A51 inte passar så bra för grafiskt krävande spel. Den låga prestandan betyder också att Galaxy A51 känns märkbart långsammare vid vardaglig användning än flera konkurrenter. 4 GB RAM är inte dåligt men det är fortfarande för lite, när konkurrenter i klassen erbjuder 6 GB. Vi är åtminstone nöjda med den interna lagringskapaciteten, 128 GB, samt den dedikerade microSD-kortplatsen.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 158,5 × 73,6 × 7,9 mm
Vikt 172 gram
Kamera 48 MP, 12 MP, 5 MP, 5 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Samsung Exynos 9 (9611), 2,3 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

  1. Hej! Varför skriver ni inte om prestandan för radiomottgningen i era recensioner? Jag har en ny A51 och min fru en 4 år gammal J5. Hennes telefon har mycket bättre mottagning både vad gäller wifi och telekommunikation. Jag kan varken ringa eller ta emot samtal i vår bostad med A51. Med J5 är det inga problem.

    Vänliga hälsningar
    Björn

  2. Kan någon berätta varför Samsung Galaxy A51 har så dåligt mottagningsljud? Kan man höja nåponstans / på ngt sätt ljudet

  3. Jag har en samsung A51 är jättenöjd med denna , det som är lite att klaga på är batteriet +att jag hör dåligt då jag pratar med andra
    Måste sätta på högtalaren

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 17 =