Sony Xperia XZ3
5.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6 tum
Bra att veta:Sony Xperia XZ3 finns i fyra olika färger. Svart, silver, röd och grön. Vi har testat den gröna.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra mjukvara
+ Dubbla SIM-stöd
+ Gedigen konstruktion
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Medioker batteritid
- Reklamappar
- Kameran i mörker
Kamera6.3
Skärm7.8
Batteri5.9
Kamera6.3
Skärm7.8
Batteri5.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Den rundade och nya OLED-skärmen ger XZ3 ett nytt utseende och en modern och lyxig känsla i handen. Det känns som att Sony har börjat på något helt nytt. Med ett kraftfullt inre, en förbättrad kamera och den nya skärmen har Sony skapat sin helt klart bästa mobil någonsin. Företaget behöver ändå fortsätta polera på detaljerna för att nå hela vägen fram. Batteritiden är fortfarande inte särskilt bra, kameran är inte så bra i mörka miljöer och även om OLED-skärmen är bra på flera sätt når den inte riktigt upp till toppkonkurrenternas högt satta nivå.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia XZ3 har en ny design som ger den ett mer modernt utseende än många av föregångarna i Xperia-familjen. Trots den mer lyxiga designen behåller Sony många av de praktiska funktionerna från föregångarna, så som vattentätning och trådlös laddning.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia XZ3 kan beskrivas som en av Sonys största designförändring på länge. Xperia XZ2 introducerade visserligen också en ny design när den lanserades i våras men med en ny rundad OLED-skärm har Sonys designspråk verkligen förvandlats mycket på bara ett år.

Den största designnyheten finns på framsidan. Här sitter en sex tum skärm som är rundad längs sidorna och hörnen. Det ger den en Samsung Galaxy S-liknande känsla som känns modern och ny. Sony har inte hoppat på flärp-tåget än men det skulle vi inte heller beskriva som en nackdel. Ramarna under och över skärmen ger den en enkel och symmetrisk design. Smaken är givetvis som baken, men vi gillar Sonys designval.

Utöver en skärm bjuder framsidan på en hörlur som också agerar som en sekundär högtalare. Bredvid den finns en frontmonterad kamera och en liten notislampa. Hela framsidan täcks av Gorilla Glass 5 från Corning som följer med den rundade skärmen längs sidorna.

Unik knapp

Glas möter metall vid sidorna av XZ3. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Sony fortsätter dessutom vara så gott som ensamma om att ha en kameraknapp med ett mellanläge för autofokus. Det är riktigt användbart, särskilt för dig som gillar att fota.

På ovansidan finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Korthållaren kan plockas ut utan verktyg men Sony fortsätter sin tradition av att starta om telefonen så fort läsaren tas ut. När ett SIM-kort matas in kan telefonen dessutom behöva starta om igen. Det gör korthantering lite onödigt frustrerande. På undersidan finns i alla fall en USB Typ-C-port men ingen hörlursport. Sony skickar istället med en adapter som omvandlar USB-porten till en hörlursport.

Baksidan av Xperia XZ3 täcks av glas. Den har alltså en baksida som riskerar att spricka om telefonen tappas. Det skiljer den från telefoner som till exempel är gjorda av metall eller plast. Glaset är i alla fall kraftigt rundat för att ligga bekvämt i handen. Det gör Xperia XZ3 till en av de mest ergonomiska mobilerna på marknaden. För vissa användare, med till exempel torr hud, kan glaset vara halt men den rundade baksidan är åtminstone betydligt mer bekväm än många av Sonys helt platta konkurrenter.

Lite underlig

I likhet med Xperia XZ2 har XZ3 en fingeravtrycksläsare som sitter nära mitten av telefonen. Det skiljer den från konkurrenter som vanligen har sina läsare längre upp på baksidan. Sony menar att det är mer ergonomiskt eftersom det är en mer naturlig placering för användarens pekfinger när telefonen hålls med två händer. Det håller vi med om. Problemet är bara att läsaren främst används när den till exempel plockas upp från fickan. Då används oftast bara en hand. På grund av telefonens avlånga design krävs det nästan att telefonen hålls längre upp på baksidan för att den ska kunna hållas stadigt. I de flesta fall skulle vi därför föredra om läsaren satt lite längre upp på baksidan.

Ovanför fingeravtrycksläsaren sitter en kamera med tillhörande sensorer och LED-lampa. Bakom glaset på baksidan finns komponenter för NFC och trådlös laddning. Xperia XZ3 fortsätter dessutom Sonys tradition av att erbjuda en design som är vattentät enligt IP68-standarden. Det är uppskattat när olyckan råkar vara framme.

Stäng

 

Skärm

Xperia XZ3 är den första OLED-mobilen och den första 1 440p-upplösta mobilen från Sony. Företaget marknadsför telefonens skärm genom liknelser med deras OLED-baserade TV-apparater. Det gör det lite extra tråkigt att XZ3 inte riktigt kan leverera den typen av prestanda i praktiken. Den erbjuder visserligen hög upplösning och hög ljusstyrka på strax under 600 nits, den har omätbart djup svärta och presterar bra vid höga betraktningsvinklar. I likhet med många andra Sony-mobiler är den dock också underligt kalibrerad. Som standard är den kallt blå och inte särskilt färgexakt. Sony har lagt till ett varmt skärmläge men inte heller det ser särskilt bra ut. I det professionella läget kan vi justera skärmen manuellt för att åtminstone nå ner till rätt vitbalans. I slutänden skryter dock Sony mycket om sin skärm utan att komma i närheten av konkurrenter så som Samsung och Apple.

Läs mer om skärmen

Sonys mobilskärmar har varit underligt kalibrerade under lång tid. De är visserligen inte ensamma om att ha alldeles för blåa skärmar som standard. Även Samsung och Apple har ganska blåa skärmar om AMOLED-film respektive TrueTone-läget inte aktiveras. Skillnaden mellan Samsung, Apple och Sony är att Sonys skärmar är kraftigt varierande i sin blåa ton och att det inte finns någon enkel inställning för att välja en mer exakt och naturlig ton på skärmen.

Problemet med fel vitbalans

För att illustrera Sonys problem kan vi ta en titt på våra testsiffror. Vi mäter bland annat skärmens maximala ljusstyrka, minimala ljusstyrka, svärta, gamma, färgexakthet och vitbalans på alla telefoner vi testar. Vitbalans mäts i Kelvin, där 6 500 Kelvin är korrekt. Ett högre värde ger en blåare och kallare bild och ett lägre värde ger en mer orange och varmare bild. Samsung Galaxy Note 9 landar på 6 518 K när vi testar den i sitt varma AMOLED-film-läge. I standardläget ligger Sony Xperia XZ3 på 8 748 K och i sitt varma läge når den 7 548 K. Genom att gå över till XZ3:s professionella sRGB-läge kan vi justera vitbalansen för att komma ner till 6 485 K. Då har vi justerat den röda kanalen till 140 och den gröna till 100. Beroende på tillverkningsvariationer är det inte säkert att dessa inställningar passar din mobil.

Sony överst (i standardläge), Samsung Galaxy Note 9 underst (i AMOLED-film-läge).
Sony överst (i standardläge), Samsung Galaxy Note 9 underst (i AMOLED-film-läge).
Sony överst (i det varma standardläget), Samsung Galaxy Note 9 underst (i AMOLED-film-läge).

Att granska skärmens underliga vitbalans är inte bara en intellektuell övning. Vitbalans ger tydliga resultat i praktiken. En kall ton gör att människor riskerar att se blåa och sjuka ut. En korrekt vitbalans framhäver istället de varma tonerna i bildmaterialet och får människor att se friska ut. En felaktigt kalibrerad skärm betyder också att skärmen inte kan visa de naturliga färger som kameran fångar i kameraappen och att den slutliga bildfilen inte stämmer överens med vad som visas på skärmen. Flera av Sonys konkurrenter har inte detta problem och även om OLED-skärmen i Xperia XZ3 har många bra egenskaper är det synd att Sony inte riktigt kan konkurrera med de bästa.

Stäng

 

Högtalare

Sony Xperia XZ3 har två frontmonterade högtalare. Det gör att den har ett naturligt försprång framför konkurrenter som ofta har åtminstone en högtalare på sin undersida. Högtalarnas placering, och faktumet att Sony har uppgraderat dem, gör dem mycket kraftfulla. Mätt framifrån når de 84 decibel i vårt test. Konkurrenter så som Samsung Galaxy Note 9 kommer upp till 80 decibel i samma test. Vid allra högsta volym får dock XZ3 problem med höga frekvenser som snabbt blir otrevligt skärande. Samsung och Apple iPhone XS Max erbjuder dessutom bättre täckning bland lägre frekvenser. Det gör att Xperia XZ3 ligger i toppen utan att lyckas koras som den bästa högtalarmobilen.

 

Batteri

Sony Xperia XZ3 har ett batteri som mäter 3 330 mAh. Med tanke på batteriets kapacitet har Xperia XZ3 en ganska medioker batteritid. Normala användare kan visserligen klara sig genom en normal dag med minst 20 batteriprocents marginal. Under långa dagar eller för krävande användare är dock en laddare ett måste. Då finns tillgång till både trådlös laddning och snabbladdning med USB PD. Sony inkluderar dock ingen snabbladdare i lådan så om du är ute efter en mobil som lägger fokus på batteri är inte XZ3 det bästa alternativet.

 

Kamera

Xperia XZ3 har samma kamerasensor som Xperia XZ2. Sony har dock förbättrat kamerans mjukvara och det gör stor skillnad. Trots identisk hårdvara imponerar XZ3 med ett bredare dynamiskt omfång. Föregångarens problem i mörka miljöer är dock helt oförändrat.

Läs mer om kameran

Sony Xperia XZ3 har en 19 megapixelsensor. Den är identisk med sensorn i Xperia XZ2. Samma gäller objektivet som behåller sitt bländarvärde på f/2,0. Kameran presterar ganska bra i många miljöer men utan en ordentlig uppgradering börjar Sony hamna en bra bit efter konkurrenterna. Företaget har delvis löst det problemet genom att förbättra telefonens hantering av den data som kommer från sensorn. Den största skillnaden i kamerans prestanda syns i i ljusa miljöer med krävande dynamik. Här är Xperia XZ3 betydligt bättre än XZ2 och närmar sig världsklass med hög detaljrikedom, bra färgåtergivning och tillräckligt brett dynamiskt omfång för att hantera mycket krävande situationer.

Denna tydlig skillnad mellan XZ2 och XZ3 är inte lika uppenbar i alla miljöer. I ljusa miljöer, som har mindre dynamik mellan ljusa och mörka delar av bilden, är förbättringarna i XZ3 svåra att se över huvud taget.

Problem när ljuset tryter

I mörka miljöer fortsätter Sony att ha stora problem. Medan Xperia XZ2 Premium lyckades erbjuda bra prestanda i mörka miljöer, främst tack vare en extra kamerasensor, är Xperia XZ3 tyvärr ganska dålig på den fronten. Kameran kan helt enkelt inte fånga tillräckligt mycket ljus för att få en bra exponering i krävande miljöer. Konkurrenter så som Huawei P20 Pro och Samsung Galaxy Note 9 ligger i en helt annan prestandaklass.

Sony är marknadsledande när det gäller video och XZ3 är inget undantag. Den har samma stöd som föregångarna. Det betyder att den kan filma i i 4K UHD-upplösning, att den har stöd för super slow motion i både 720- och 1080p-upplösning och att den är ensam på marknaden om att kunna filma i HDR-formatet HLG. Det ger den ett betydligt bredare dynamiskt omfång än konkurrenterna.

Stäng

 

Mjukvara

Sony Xperia XZ3 är marknadens första mobil som lanseras med Android 9 Pie. Istället för att omfamna operativsystemets stora designförändring har Sony valt att behålla en mer traditionell design. Det gör inte så mycket och på flera sätt föredrar vi Sonys mer traditionella gränssnitt. Med det sagt kan vi inte sluta klaga på reklamapparna som fortsätter förinstalleras i Sonys mobiler.

Läs mer om mjukvaran

Vi har främst testat Xperia XZ3 med Android 9 Pie och en uppdatering från augusti 2018. Vi avslutade dock testerna med ny mjukvara och en säkerhetsuppdatering från oktober. Den sista uppdateringen var väl behövlig eftersom XZ3 var oerhört buggig under stora delar av vår testperiod. Vi väntade avsiktligt med vårt test eftersom Sony hade meddelat att de skulle släppa en uppdatering i samband med lanseringen.

Gott med paj

XZ3 är den första Android 9-mobilen från Sony, och från resten av branschen för den delen. Operativsystemet innehåller egentligen en ganska omfattande designförändring som ändrar allt från navigering och senaste appar-vyn till inställningar och snabbgenvägar. Sony har behållt delar av Googles förändringar av operativsystemet. Snabbgenvägar och notiser har till exempel fått ett nytt utseende i Android 9 och det återfinner vi i Xperia XZ3. Det betyder tyvärr att möjligheten att snabbt byta Wi-Fi-nätverk eller välja en annan Bluetooth-enhet direkt från snabbgenvägarna har försvunnit.

Sony har valt att inte följa med i alla förändringar som Google har valt att göra med Android 9. Navigationen är den samma som förut och senaste appar-vyn har samma horisontella vy som Android 8. Även hemskärmen är så gott som oförändrad sedan Android 8.

Till och med inställningsappen är så gott som oförändrad sedan Sonys mjukvara för Android 8. Samma ikoner, färger och alternativ finns kvar. Det skiljer alltså Sony från Googles rena version av Android. Vi har dock svårt att klaga. De färger som Sony har valt är lite mer nedtonade och för det mesta är inställningsmenyernas struktur ändå så gott som identisk. En Xperia XZ3-användare bör inte ha några problem att till exempel följa instruktioner som är tänkta att guida en användare genom en mer ren version av Android. 

Bakom de estetiska detaljerna har XZ3 fortfarande de många nya och smarta funktionerna som finns inbyggda i Android 9. Smart batteri låter till exempel telefonen analysera användarmönster för att optimera appars användning av systemresurser.

Utnyttjar rundad skärm

Sony har lagt till ett fåtal XZ3-unika funktioner. Den mest framstående nyheten är något som Sony kallar Sidosensor. Funktionen använder skärmens rundade sidor för att göra det möjligt att trycka på telefonens sida och utföra olika saker i operativsystemet. Det går till exempel att dubbelklicka på sidan för att visa åtta vanligt använda appar, baserade på användarmönster och tre snabbgenvägar. Mjukvaran låter användaren själv markera vissa appar som permanenta. Annars visas alltså appar baserat på vilka appar telefonen tror att användaren är mest intresserad av.

Genom att svepa fingret längs sidan av skärmen kan telefonen också gå ett steg bakåt i en app, i operativsystemet eller i webbläsaren. Användaren kan själv bestämma hur långt fingret behöver svepas för att funktionen ska aktiveras. När den är inställd på att aktiveras när fingret dras långt, är det i alla fall också mindre sannolikt att den aktiveras av misstag.

Sidosensorn är väldigt enkel att aktivera av misstag. Den är så enkel att aktivera att den snabbt blir frustrerande. Eftersom skärmen är rundad är det lätt att råka komma åt den. Det är ett problem som bland andra Samsung har brottats med i flera år. Sony har inte riktigt lyckats hantera det än. Det gör användarupplevelsen stundtals så irriterande att vi ofta bara ville stänga av sidsensorn, vilket också är ett alternativ.

Snabbt foto

XZ3 har ett fåtal andra nya funktioner. Tack vare den nya OLED-skärmen finns det ny en låsskärm som Sony kallar Aktiv låsskärm. Den kan visa klockan, de senaste notiserna och små bilder när telefonen är låst. Utöver det finns ett nytt sätt att starta kameran. När telefonen plockas upp i landskapsläge startar kameran automatiskt. Ett klick på skärmen och bilden fångas direkt. Funktionen fungerar förvånansvärt bra men vi hade önskat att den var ännu lite snabbare. Det tar fortfarande en dryg sekund för den att aktivera. Det betyder att det är betydligt snabbare att ta en bild med kameraknappen.

Xperia XZ3 har samma samling av Sony-appar som tidigare Xperia-mobiler. Det betyder att den har en förinstallerad PlayStation-app, en Support-app, en video- och TV-app, en teckningsapp kallad Skiss och reklamappen Xperia Lounge. Vissa appar, så som AR-effekt-appen, går att avinstallera men bland andra Xperia Lounge är permanent installerad.

När det gäller uppdateringar har Sony utlovat medlemsskap i Android Enterprise Recommended-programmet. Det innebär att XZ3 kommer att få säkerhetsuppdateringar i minst tre år från lanseringsdagen.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med Qualcomms väl beprövade Snapdragon 845-chipset erbjuder Sony Xperia XZ3 gott om prestanda. 4 GB RAM är i underkanten för ett modernt flaggskepp. Det gör att konkurrenter har potential att åldras bättre och hantera framtidens mer krävande appar bättre. Med det sagt ser vi inga prestandaproblem med XZ3 i nuläget. Även 64 GB lagring börjar bli i underkant för moderna flaggskepp men vi har svårt att klaga när det finns en microSD-kortläsare. Det enda problemet med den är att den inte kan användas tillsammans med dubbla SIM-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6 tum OLED
Skärmupplösning 1 440 x 2 880
Storlek 158 × 73 × 9,9 mm
Vikt 193 gram
Kamera 19 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 845, 2,7 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 330 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =