Sony Xperia XZs
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Vi har testat en blå variant av Xperia XZs. Det finns också en svart och en silverfärgad version.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra högtalare
+ Utmärkt kamera
+ Vattentät design
Nackdelar
- Medelmåttig batteritid
- Låg 4G LTE-prestanda
- Reklamappar
- Endast USB 2-stöd
Kamera6.1
Skärm7.1
Batteri5.4
Kamera6.1
Skärm7.1
Batteri5.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Kameran är den enda uppdateringen som Sony Xperia XZs erbjuder i jämförelse med Xperia XZ. Kameran i Xperia XZs är dock också oerhört bra. Utöver ett häftigt super slow motion-läge har den nya kameran förbättrat dynamiskt omfång och betydligt bättre prestanda i mörka miljöer. Sony Xperia XZs är en kameramobil i världsklass. Det gör det lite extra synd att den är hindrad av medelmåttig batteritid och dålig 4G LTE-prestanda. Xperia XZs är kort sagt bättre än sin föregångare, tack vare sin nya kamera, men kan inte stå upp emot konkurrenter så som Samsung Galaxy S7 Edge som har en minst lika bra kameror men färre andra problem.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia XZs är inget annat än en finslipning av förra årets Xperia XZ. Nyheterna i den nya modellen är få. Det finns faktiskt bara en betydande skillnad: kameran. När det gäller design är därför Xperia XZs nästan identisk med sitt äldre syskon.

Läs mer om hårdvaran

På baksidan av Sony Xperia XZs sitter ett metallstycke som ger telefonen både stabilitet och känsla av kvalitet. Längst ner på baksidan finns ett litet plastfönster som låter telefonens antenner nå ut till omvärlden. Uppe till vänster sitter telefonens enda riktiga designnyhet: kameran. Designnyheten är egentligen en bieffekt av att den nya kameran är för stor för att få plats i den tunna telefonen. Den sticker därför ut cirka en millimeter på telefonens baksida. Det utsätter den för större risk att repas i jämförelse med tidigare Xperia-kameror som har varit helt platta längs baksidan.

Telefonens högra och vänstra sida är gjord av plast och är rundade för att ligga bra i handen. På höger sida sitter telefonens fysiska knappar. Här finns en på/av-knapp som också agerar som fingeravtrycksläsare. Likt tidigare fingeravtrycksläsare från Sony fungerar också denna helt okej men den har tyvärr svårt att konkurrera med den pålitlighet som många konkurrenter kan erbjuda. Läsaren klarar till exempel inte av fuktiga fingrar och kan därför vara svår att använda i vissa situationer. Under läsaren sitter i alla fall två volymknappar och en kameraknapp. Kameraknappen är ingen nyhet för Xperia-familjen men är ändå unik i smartphonebranschen.

På telefonens vänstra sida sitter en SIM- och microSD-kortläsare. Läsaren kan tas ut utan hjälp av ett SIM-kortverktyg, vilket är en stor bonus. Likt tidigare Xperia-telefoner måste dock telefonen startas om, både när läsaren tas ut och när den sätts in. Det gör SIM-byten krångligare än de borde vara.

USB Typ-C med gammal teknik

På ovansidan av telefonen sitter en 3,5 millimeter hörlursport och på undersidan hittar vi en USB Typ-C-port. USB-porten har stöd för USB On-The-Go, vilket gör det möjligt att koppla in USB-minnen och andra tillbehör rakt in i telefonen. Porten har dock inte stöd för video ut och är begränsad till USB 2 för dataöverföring.

Sony Xperia XZs hoppar inte på det senaste designtåget på smartphonemarknaden: tunna skärmramar. Telefonen nöjer sig med en klassisk design och det har vi inga problem med. Vi gillar dessutom telefonens högtalarsystem som består av två högtalare som är placerade strax under och över skärmen. Utöver högtalarna hittar vi en 5,2 tum skärm, en 13 megapixel kamera, ett par sensorer och en LED-lampa för notiser på framsidan av Xperia XZs.

Xperia XZs bjuder kort sagt inte på några större överraskningar. Den har en nästan oförändrad design som nöjer sig med ett beprövat koncept. Telefonens design ger den ett utseende som är unikt för Sony och väl etablerat som just Sonys. Faktumet att den är vattentät i grunt vatten enligt IP68-certifiering är en trevlig bonus.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia XZs har en 5,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen är identisk med skärmen som används av Xperia XZ. Det betyder att den kan leverera hög ljusstyrka, rika färger och bra prestanda vid höga betraktningsvinklar. Eftersom skärmen använder sig av LCD-teknik kan den inte konkurrera med den svärta som AMOLED-skärmen på till exempel Galaxy S7 Edge kan erbjuda. I jämförelse med andra LCD-utrustade telefoner erbjuder dock Xperia XZs exakt den prestanda som vi hade förväntat oss. Varken mer eller mindre.

 

Högtalare

Google Nexus 6P var länge ledaren på marknaden när det gällde högtalare. Eftersom telefonen inte finns att köpa längre tar dock Sony över Google-mobilens ledning. Sony Xperia XZs har samma typ av högtalare som Xperia XZ. Det betyder att högtalarna kan leverera hög ljudvolym. Högtalarnas ljudkvalitet är också bra, vilket gör dem perfekta för röstsamtal men de fungerar även bra för musik, om inget bättre alternativ finns tillgängligt.  Även om högtalarna kanske gör skärmramarna större kan alltså Sony Xperia XZs erbjuda en bra ljudupplevelse, även utan hörlurar.

 

Batteri

Sony Xperia XZs

Likt Xperia XZ har Xperia XZs ett inbyggt och icke utbytbart batteri som mäter 2 900 mAh. Batteriet levererar tyvärr inte den batteritid som vi brukar kunna förvänta oss från telefoner i marknadens dyrare segmentet. Även telefoner så som HTC 10 erbjuder längre batteritid än Xperia XZs. För vanliga användare betyder det att Xperia XZs kan klara sig genom en normal dags användning men att marginalerna är små och att användare med högre krav behöver ha en laddare tillgänglig för att inte stöta på problem.

 

Kamera

”Sony har haft problem med sina mobilkameror i flera år.” Så började vi kameradelen av vårt test av Xperia XZ. Nu har Sony äntligen tagit ett ordentligt steg framåt för att göra sig av med sina tidigare kameraproblem. Kameran i Xperia XZs är riktigt imponerande och har en häftig och unik nyhet.

Läs mer om kameran

Det är alltså kameran som är den stora nyheten i Sony Xperia XZs. Sony har ersatt förra årets kamerasensor med en 19 megapixelsensor. Det är ett ordentligt steg neråt från cirka 23 megapixel i Xperia XZ. Sensorn mäter fortfarande 1/2,3 tum, vilket är större än många konkurrenter som ofta mäter 1/3 tum. Framför sensorn sitter ett objektiv som fortfarande saknar optisk bildstabilisering. Med ett bländarvärde på f/2,0 och en stor kamerasensor påstår ändå Sony att kameran kan prestera bra, även i mörka miljöer.

En ordentlig uppgradering

Efter flera år av problematiska Sony-kameror blev vi uppriktigt förvånade när vi började använda Xperia XZs. Den nya kameran är verkligen ett stort steg framåt för Sony. Den har betydligt bättre dynamiskt omfång än sin föregångare, är bättre på att hitta rätt exponering, bättre på att hitta rätt vitbalans, erbjuder minst lika hög detaljrikedom som sin föregångare och, i autoläget, lägger den större vikt vid högre kontrast och rikare färger, utan att få bilder att se onaturliga ut. I ljusa miljöer fångar Xperia XZs bilder i världsklass.

I mörka miljöer har Sony Xperia XZs svårt att konkurrera med Samsung Galaxy S7 Edge när det gäller detaljrikedom. Kamerans brist på optisk bildstabilisering gör det svårt för den att fånga skarpa bilder utan stativ. Xperia XZs hittar dock en bra balans i mörka miljöer som gör att bilder som kameran fångar ofta är ljusa, färgrika och har en korrekt vitbalans. Även om Xperia XZs har svårt att konkurrera när det gäller detaljrikedom tar den alltså ändå riktigt bra bilder i mörka miljöer.

Super slow motion

Xperia XZs är den första mobilen på marknaden som har en ny typ av kamerasensor med ett inbyggt minne. Minnet gör det möjligt för kameran att fånga mer data på kortare tid. Det innebär bland annat att kameran kan fånga video i ett nytt super slow motion-läge. Det speciella videoläget fångar video med en bildfrekvens på 960 bilder per sekund. Videon spelas in i 0,2 sekunder i 720p-upplösning. 960 bilder per sekund kan jämföras med Samsung och Apples kameror som kan spela in kontinuerlig slow motion-video med 240 bilder per sekund. Skillnaden är oerhört stor och det ger användare av Xperia XZs ett helt nytt perspektiv på omvärlden.

Det speciella slow motion-läget är riktigt häftigt. Det är dock inte alltid helt enkelt att använda. Eftersom kameran bara kan spela in super slow motion-video i 0,2 sekunder måste kameramannen trycka på super low motion-knappen vid exakt rätt tillfälle. Det är också värt att notera att slow motion-läget i praktiken bara fungerar i mycket ljusa miljöer. Den höga bildfrekvensen kräver mycket ljus för att bilden ska bli bra och inte lida av kraftigt brus.

Videons bildkvalitet är inte särskilt imponerande i super slow motion-läget. Videon har som nämnt bara 720p-upplösning men lider också av komprimeringsproblem som gör att den saknar den bildkvalitet som videokameran vanligen kan erbjuda. Vi har dock svårt att klaga på det eftersom ingen konkurrent kan erbjuda något liknande.

4K-video saknar bildstabilisering

Vid vanlig videoinspelning levererar Sony Xperia XZs 4K UHD-upplöst video av hög kvalitet. Här märks dock bristen på optisk bildstabilisering. Medan Samsung och Apples flaggskepp erbjuder bildstabiliserad 4K-inspelning har Sony inget botemedel mot små rörelser eller vibrationer. Det gör att video från exempelvis Samsung Galaxy S7 Edge ser betydligt mjukare och lugnare ut än video från Sonys kamera. I kamerans Full HD-läge har den relativt bra elektronisk bildstabilisering men det finns inget liknande läge vid inspelning i 4K UHD-upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

Sony Xperia XZs är en av de första Android-telefonerna på marknaden som säljs med Android 7.1.1 förinstallerat på telefonen. Konsumenter som köper ett exemplar av Xperia XZs får ren, enkel och väl uppdaterad mjukvara. Ett flertal förinstallerade reklamappar fortsätter dock att förfölja Sonys mobiler.

Läs mer om mjukvaran

Sony har låtit sin mjukvara för smartphones vara så gott som oförändrad i mer än ett år. Företaget har istället fokuserat på att skicka ut snabba uppdateringar. Xperia XZs har alltså Android 7.1.1 installerat och när vi testar telefonen i början av april 2017 har den februari månads säkerhetsuppdatering. Den har alltså inte den senaste uppdateringen men den är ändå väl uppdaterad i jämförelse med många konkurrenter.

Snabbt, enkelt och funktionellt

Sony använder inte en helt orörd version av Android. Företaget har gjort ett flertal mindre förändringar i operativsystemet som, för det mesta, är helt estetiska. Sony har till exempel en egen hemskärm, appskärm och inställningspanel. Notisfältet och snabbgenvägarna ovanför notiserna är dock så gott som oförändrade och alla funktioner som vi förväntar oss från Googles Android finns tillgängliga.

Operativsystemet är snabbt och väl optimerat för telefonens processor. I kombination med den enkla men funktionella designen är Sony Xperia XZs enkel och trevlig att använda, särskilt för vana Android-användare.

Reklamappar

Det enkla och snabba operativsystemet blir tyvärr lite nersmutsat av ett flertal förinstallerade appar som kommer med telefonen. Xperia Lounge är en reklampelare för Sonys musik, film, appar och spel. Appen frågar användare om lov men kan därefter skicka notiser om nya erbjudanden och nysläpp. Vi har svårt att se appen som något annat än reklam som är förinstallerad på en telefon som konsumenter har betalat tusentals kronor för. Appen går att inaktivera men går inte att avinstallera.

AVG Protection är ännu en app som är förinstallerad på telefonen. Den sägs erbjuda skydd mot virus och andra hot mot användaren. I själva verket är appens värde minimalt och det första den gör är att sälja dyra prenumerationer till användare. AVG Protection är med andra ord ännu en reklampelare i en dyr smartphone. Inte heller AVG Protection går att avinstallera från telefonen.

Det är tråkigt att Sony fortsätter installera onödiga appar på sina smartphones. Tillverkare så som Lenovo har visat att användare kan få en bättre användareupplevelse tack vare renare mjukvara som är fri från onödiga appar. Sonys reklamstrategi gör säkerligen att de tjänar mer pengar men det gör samtidigt telefonen sämre.

Stäng

 

4G LTE-prestanda

Likt Xperia XZ har Xperia XZs problem med trådlösa överföringshastigheter. Problemen är inte tillräckligt stora för att göra telefonen oanvändbar men det är uppenbart att Xperia XZs inte kan erbjuda samma trådlösa prestanda som många konkurrenter. Telefonens största problem är tydligast när den hålls i handen. En hand runt underdelen av telefonen påverkar mottagningen över 4G LTE-nät och överföringshastigheten sjunker snabbt. Det gör att det kan vara svårt att till exempel titta på videos på platser där teletäckningen redan är begränsad.

Se testresultat för 4G LTE-modemet

För att visa problematiken med Xperia XZs har vi genomfört tre separata tester på tre geografiskt skilda platser med olika täckning och olika typer av LTE-nät. Vi har testat med Xperia XZs och Samsung Galaxy S7 Edge. Alla tester har genomförts på samma sätt och med samma enhandsgrepp runt telefonen, med höger hand. Vi har använt oss av Bredbandskollens app för Android för att genomföra hastighetstesterna.

Alla resultat visar nedladdningshastigheten mätt i megabit per sekund. De två sista staplarna är ett genomsnitt av resultaten från Test 1–3. Sony Xperia XZs är blå och Samsung Galaxy S7 Edge är grön.

Som du kan se fick båda telefonerna sämst resultat i det första testet. Här hade Sony Xperia XZs svårt att få en stabil Internetuppkoppling men lyckades till slut genomföra testet. Samsung Galaxy S7 Edge hade också sämre mottagning i Test 1 men lyckades prestera bra ändå. Skillnaderna i telefonernas 4G LTE-prestanda är alltså uppenbar i alla test men mest märkbar på plaster där täckningen är sämre.

Stäng

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum LCD
Skärmupplösning 1080 x 1 920
Storlek 146 × 72 × 8,1 mm
Vikt 161 gram
Kamera 19 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 2560 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 820 2,15 GHz
Lagring 32 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 900 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio + nio =