Sony Xperia Z5 Compact
3.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,6 tum
Bra att veta:Vänsterhänta kan få problem eftersom på/av-knappen sitter på telefonens högra sida.
Fördelar
+ Högtalare
+ MicroSD-kortläsare
+ Vattentät design
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Begränsat arbetsminne
- Fingeravtrycksläsaren
- Bräcklig glasbaksida
- Bara 2 GB RAM-minne
Kamera4.8
Skärm5.1
Batteri4.9
Kamera4.8
Skärm5.1
Batteri4.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Ännu en gång har Sony lyckats skapa en kompakt smartphone som innehåller komponenter som är kraftfulla nog att driva även de mest kraftfulla spel och applikationer tillgängliga. I samma telefon finns en riktigt bra kamera, ett par bra högtalare, en microSD-kortläsare och skydd från vatten till den grad att telefonen kan tappas ner i poolen utan att stöta på problem. Trots de många positiva aspekterna lider modellen av en undermålig skärmupplösning, en fingeravtrycksläsare som är lite för liten för sitt eget bästa och ett bakstycke som är lite för lätt att skada. I det stora hela är dock nackdelarna ganska små – vilket gör Sony Xperia Z5 Compact till en trevlig liten telefon.

 

Hårdvara:

Det har nog inte undvikit någon att mobiltelefonmarknaden har genomgått en intressant utveckling det senaste decenniet. För tio år sen var mobiltelefoner ofta små. Sedan dess har moderna smartphones gjort debut och fokus på stora pekskärmar har gjort att de tidigare små telefonerna har vuxit avsevärt. I dag är det inte ovanligt att se smartphones på marknaden som har skärmar på mer än 5,5 tum. Det finns dock vissa modeller på marknaden som fortfarande tycker att en mindre skärm är ett bättre alternativ. Sony Xperia Z5 Compact kan vara en av marknadens bäst utrustade modeller som också har en skärm som är mindre än fem tum.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia Z5 Compact fortsätter att hedra det rykte som Sonys tidigare Compact-modeller har etablerat. Det betyder att telefonen kommer utrustad med riktigt kraftfulla komponenter, trots sitt lilla format. Faktum är att Z5 Compact använder en av marknadens mest kraftfulla mobila chipset, Snapdragon 810. Qualcomms kända krets gjorde debut under början av året och har sedan dess drivit många av marknadens mest kraftfulla telefoner men har också lidit av stora problem med värmefördelning och energiåtgång. Till skillnad från den Snapdragon 810-drivna Xperia Z3+ har dock Z5 Compact inga problem med överhettning.

Snapdragon 810 får tillgång till 32 gigabyte lagringsutrymme och assistans av 2 gigabyte arbetsminne. Vi är glada över att Sony har valt 32 gigabyte lagringsutrymme istället för 16 gigabyte men måste påpeka att 2 gigabyte arbetsminne är relativt lite i jämförelse med andra Android-telefoner i samma prisklass. Detta påverkar främst användare som ofta byter mellan många appar. En telefon med ett stort arbetsminne kan hålla fler appar sparade i bakgrunden så att de inte behöver startas om varje gång de öppnas.

Trots sitt relativt lilla format har Sony lyckats få plats med ett batteri på 2 700 milliamperetimmar innanför skalet. En av förklaringarna till det relativt stora batteriet i den ganska lilla telefonen kan vara att Z5 Compact är mer än en millimeter tjockare än de flesta dyra konkurrenterna på marknaden i dag. Vi tycker att lång batteritid är viktigare än tunn design, men du får tycka vad du vill.

Z5 Compact fortsätter i sin föregångares spår när det gäller industridesign. Även den nya modellen har en kantig design tillverkad av plast och glas. Telefonens glastäckta baksida har nu en matt finish som vi gillar betydligt bättre än den fingeravtrycksmagnet som var den helt blanka baksidan på Z3 Compact. Glaset ger en viss känsla av kvalitet men den överröstas tyvärr av telefonens breda plastram, som inte känns dåligt byggd, men som får Z5 Compact att kännas allt annat än påkostad.

Den påtagliga känslan av plast i kombination med modellens relativt anonyma industridesign kan vi konstatera att Z5 Compact inte är en telefon för dig som vill sticka ut. Det säger vi dock med reservation för några av de speciella färgalternativ som Sony säljer; vi har exempelvis testat ett gult exemplar av telefonen som är allt annat än anonym.

Även om Z5 Compact är lik sin föregångare på många sätt erbjuder den ändå flera stora designnyheter. En stor fördel med den nya modellen är att dess microUSB-port inte längre behöver något skydd för att vatten borta. En andra nyhet är att telefonens högra sida nu erbjuder en av Sonys första fingeravtrycksläsare. På telefonens högra sida finns fortfarande en kameraknapp, som är riktigt praktisk för alla kameraentusiaster, en kombinerade volym upp- och nerknapp men alltså också en stor avlång på/av-knapp som även fungerar som fingeravtrycksläsare.

Om knappen inte också hade varit en fingeravtrycksläsare hade den varit en av marknadens sämsta på/av-knapp. Förklaringen är knappens position i relation till telefonens högra. Vi klagar ofta på smartphones som har knappar som inte sticker ut tillräckligt från telefonens kropp. Sådana knappar är svåra att känna sig fram till och ger ofta dålig haptisk feedback. Sony har gått ett steg längre och bäddat in sin knapp nästan en millimeter in i telefonens ram. Den är alltså både svår att känna sig fram till och det är svårt att veta när man har tryckt på den eller inte.

Sony_Xperia_Z5_Compact_Recesion_hogerPå telefonens vänstra sida hittar vi en stor lucka som gömmer tillgång till tre saker. För det första finns plats för ett nanoSIM-kort som kan installeras och plockas ut utan verktyg. För det andra finns en microSD-kortplats. Och för det tredje finns en av branschens kanske underligaste plats för myndighetsgodkännanden. En liten plastflik sticker ut ur ett avlångt hål på telefonens sida. Ett drag i plastfliken och ett långt plastband gör sig synligt. Bandet har ingen funktion för användaren men certifierar för myndigheter att telefonen är testad och godkänd för användning.

Sony_Xperia_Z5_Compact_Recesion_plastlappStrax nedanför luckan finns också en plats för ett säkerhetsband. Ett hål och en pinne gör att användare kan stoppa in ett snöre eller ett band av något slag för att hänga telefonen runt nacken eller handleden.

Stäng

 

Mjukvara:

Android 5.1.1 är ett modernt, funktionellt och stabilt operativsystem men när vi nu har tagit oss in i november månad kan vi tycka att det börjar bli dags för en uppdatering till Android 6.0 Marshmallow. Googles Nexus-enheter har uppdaterats och de nya Nexus-telefonerna närmar sig butiker. Nu hade det varit trevligt att få se Marshmallow på Sonys lilla telefon också.

Läs mer om mjukvaran

En av de största fördelarna med Googles nya operativsystem är att det kan ge tredjepartsappar ett brett stöd för fingeravtrycksläsare. Stödet betyder att fingeravtrycksläsare på Android-telefoner exempelvis kan användas för att låsa upp lösenordshanterare, bekräfta köp i Google Play eller genomföra andra mobila köp utan krav på någon krånglig kod. Sonys telefon har inget sådant stöd i nuläget, vilket betyder att fingeravtrycksläsaren bara kan användas för att låsa upp telefonen.

Även om vi skulle uppskatta en uppdatering till Android Marshmallow är det svårt att klaga på mjukvaran i Xperia Z5 Compact. Sonys anpassningar av Android är generellt sett begränsade och även om de sällan ger något betydande värde till upplevelsen av att använda telefonen förstör de den inte heller. Vi är inga stora fans av Sonys grafiska anpassningar men vi tycker att Inställningspanelen är logiskt strukturerad och både hemskärmen och appskärmen är lätt att hantera.

Vi har testat Sonys telefon hårt under den senaste månaden. Under testperioden har vi stött på ett stort och allvarligt problem. Ett mjukvarufel gjorde att telefonens skärm slutade fungera efter cirka 15 minuters användning. Felet gjorde telefonen så gott som oanvändbar. Den enda lösningen på problemet var att starta om skärmen.

Så fort vi upptäckte problemet tog vi hem ett nytt testexemplar för att undersöka det lite mer noggrant. Det nya testexemplaret var gult och fungerade helt problemfritt, vilket verkade bekräfta påståenden på nätet om att det bara var den vita versionen av telefonens som var påverkad.

För en vecka sedan släppte Sony en uppdatering till telefonen som löste pekskärmsproblemet. För alla nya kunder betyder det att skärmen på alla nya exemplar nu bör fungera utan problem. Eftersom vi nu publicerar vår recension efter att uppdateringen har lanserats poängterar vi Sonys misslyckande men tar inte med det vid vår sammanfattning av detta testet eftersom det inte längre är relevant för nya kunder.

SXZ5C_4Sony har valt att installera ett flertal extra appar på sin lilla telefon. Många av apparna kan avinstalleras men ett flertal är permanent installerade. Bland de förinstallerade apparna hittar vi AR-effekt från Sony, en gratisversion av File Commander från Mobisystems, två appar med erbjudanden från Sony kallade Xperia Lounge och What’s New samt flera andra appar från Sony. Flera av apparna känns överflödiga och hade lika gärna kunnat finnas tillgängliga för nedladdning för de konsumenter som är intresserade.

Sammanfattningsvis gillar vi Sonys mjukvara men tycker att det börjar bli dags att uppdatera till Android Marshmallow snart. Om Sonys fingeravtrycksläsare är kompatibel med det nya operativsystemet kan en uppdatering bli ett stort uppsving för den relativt begränsade läsaren som finns på telefonen i dag.

Stäng

 

Kamera

Sony Xperia Z5 Compact har en riktigt bra kamera, det går inte att säga annat. Kameran använder sig av en sensor som sägs ha en upplösning på drygt 23 megapixlar. Enligt Sony används telefonens extra pixlar för att förbättra bildens kvalitet. Framför sensorn finns ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0. Likt alla tidigare smartphones från Sony saknar dock även den nya modellen optisk bildstabilisering, vilket gör telefonen lite svårare att fotografera med i skakiga eller mörka miljöer.

Läs mer om kameran

I dagsljus presterar Z5 Compacts i toppklass. I många situationer känns det dock som om kamerans autoläge beter sig lite underligt. Kameran hanterar mycket ljusa miljöer helt okej men i många andra miljöer blir inte alltid resultaten helt perfekta. I en av bilderna nedan ser vi exempelvis en bild på ett par träd, två cyklar och ett hus i bakgrunden. Bilden togs med fokus på den blåa stående cykeln som står strax till vänster om parkbänken. Samsungs kamera lyckades riktigt bra med att få cykeln väl exponerad – även om bilden blev lite för artificiellt skärpt för vår smak. Sonys kamera misslyckades totalt med samma motiv. Bilden som togs med samma fokus på den blåa cykeln saknar detaljrikedom i det tänkta fokusområdet men har istället betydligt bättre täckning i den ljus skyn.

I den mörka bilden på Blu-ray-filmerna nedan ser vi ännu ett exempel på telefonens undermåliga prestanda i jämförelse med en konkurrent. Samsungs kamera har lyckats hålla sin slutare öppen lite längre än Sonys, troligen tack vare sitt optiska stabiliseringssystem. Samsungs kamera har därför kunnat behålla en högre detaljrikedom och återge en ljusare bild. Brus är visserligen ett större problem i Samsungs bild men Sonys kamera tappar för många detaljer för att kunna konkurrera med Samsung i denna mörka miljön.

Sony Xperia Z5 Compact:

Samsung Galaxy S6 Edge+:

Stäng

 

Ljud och bild

Trots att Sonys telefon kostar mer än 5 000 kronor använder sig telefonen av en skärm som har en upplösning på 1 280 x 720. Eftersom telefonens skärm faktiskt mäter 4,6 tum är denna upplösningen på gränsen till för låg. Ett tränat öga ser skärmens låga upplösning vid en första anblick och även för mindre tränade ögon är skillnaden i detaljrikedom uppenbar när skärmen jämförs med exempelvis LG G4 och Samsung Galaxy S6.

Läs mer om ljud och bild

Skärmens upplösning är ingen ”deal breaker” men vi hade hoppats på mer. Med det sagt kan vi påpeka att telefonen annars levererar fina färger, acceptabel svärta och god prestanda vid höga betraktningsvinklar.

Sonys bildskärm använder någon typ av pekskärmsteknik som vi inte sett har förut. Vi har i alla fall aldrig noterat det optiska fenomen som den skapar förut. Ovanpå skärmen ligger ett tunt lager av sensorer. Sensorerna är vanligtvis inte synlig i kapacitiva pekskärmar men i Z5 Compact kan de skådas med blotta ögat. När ljus faller i rätt vinkel mot skärmen blir sensorerna väl synliga på skärmen.

Eftersom det krävs en extern ljuskälla som studsar mot skärmen i en specifik vinkel är inte fenomenet något stort problem men under vår testperiod såg vi de små kretsarna på skärmen nästan varje dag. De blev lite irriterande efter ett tag.

Sony_Xperia_Z5_Compact_Recesion_pekskarm
Vi försökte ta en bild på kretsarna men de visade sig vara svårare att fånga än vi hade trott. Här ser vi i alla fall konturerna av några av dem.

Sony Xperia Z5 Compact kommer utrustad med två högtalare placerade på telefonens framsida. Högtalarna skickar sitt ljud i rätt riktning, mot lyssnaren, och denna gången låter ljudet faktiskt riktigt bra. Vi undrar vad som hände med Xperia Z3+ som lät så usel i jämförelse med Z5 Compact.

Även i jämförelse med andra flaggskeppsmodeller låter Sonys lilla telefon riktigt bra. Telefonen hanterar särskilt mellanregistret riktigt väl, vilket resulterar i en mjuk och behaglig ljudupplevelse i jämförelse med många hårda och ofta skärande mobilhögtalare.

Stäng

 

Fingeravtrycksläsare

Sony Xperia Z5 Compact har alltså en på/av-knapp som också agerar som fingeravtrycksläsare – en kvick fingeravtrycksläsare som gör smartphonevardagen enkel. Läsaren ger användare snabb åtkomst till en krypterad och låst telefon, utan att kräva krångliga lösenord eller koder. Konkurrensen om telefoner med bra fingeravtrycksläsare har dock blivit hård under det senaste året. Sony gör ett tappert försök att tänka nytt genom att bädda in läsaren på telefonens sida.

Läs mer om fingeravtrycksläsaren

Sonys läsare har dock ett stort problem. Nästan hur mycket vi än försöker kan telefonen inte läsa av en tumme eller ett finger om det inte är placerat rakt över läsaren. Eftersom läsaren är avlång kan den inte läsa av ett finger som inte ligger i samma riktning som läsaren är lång. Om fingret inte ligger i samma riktning som läsaren kommer inte en tillräckligt stor del av fingret i kontakt och läsaren kan inte känna igen fingret. Det är inget större problem när telefonen ligger i användarens hand men om den exempelvis ligger på ett bord är det svårt att få telefonen att låsa upp sig utan behöva plocka upp telefonen från bordet och se till att tummen hamnar på rätt plats. Det kan kännas lite irriterande i längden, särskilt när exempelvis Apples telefoner inte lider av samma problem.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 9 =