+ Android One
+ Monohögtalaren
+ Bra huvudkamera
- Långsam och opålitlig fingeravtrycksläsare
- Dålig vidvinkelkamera
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Xiaomi Mi A3 är en budgetmobil som faller på sin egen ambition. Den gör allt den kan för att passa in i en trendig smartphonevärld som dock sätter högre krav på budget än vad Mi A3 har råd med. Det ger användare en ganska långsam och dålig fingeravtrycksläsare i en lågupplöst och dålig AMOLED-skärm. Det sätter käppar i hjulen för en mobil som annars erbjuder bra prestanda, riktigt bra batteritid, bra mjukvara och en ganska bra kamera för priset.
Hårdvarudesign
Xiaomi Mi A3 hoppar på så gott som alla designtrender som smartphonemarknaden har att bjuda på. Det ger en telefon med en ovanlig glasbaksida men också konsekvenserna av för höga ambitioner.
Läs mer om hårdvaranXiaomi Mi A3 är en budgetmobil som gör mycket för att passa in i en modern smartphonevärld. Det märks tydligt i val av komponenter men också i designen. Medan Mi A2 var gjord av främst aluminium, har Mi A3 bytt till glas. Glas kan vara praktiskt eftersom det till exempel kan vara transparent för trådlös laddning. I en så billig mobil som Mi A3 är finns dock inget sådant stöd. Istället ger baksidan Mi A3 främst ett lite häftigare utseende. Ett speciellt mönster i glaset får ljus att studsa som vågor över baksidan. Det är unikt och fångar mångas uppmärksamhet. Det sköra materialet gör det dock nästan till ett krav att använda det inkluderade plastskalet för att skydda telefonen. Det gör att baksidan inte längre är lika enkel att se.
Följer flocken
Baksidan av Mi A3 har en design som nästan är humoristiskt trend-följande. Kameramodulen i det övre vänstra hörnet har en kort text med kamerans specifikationer. Längre ner finns Xiaomis logga och bredvid den finns myndighetsloggor och Android One-loggan. Alla är orienterade i landskapsläge för att lägga fokus på kameran. Hela baksidan följer ett designspråk som myntades av Huawei för ett par år sen och som spridits genom branschen. Den oursäktande kopiering som Xiaomi håller på med är nästan lite löjlig.
Sidorna av Mi A3 är gjorda av plast. Materialet har en blank finish för att påminna om glas eller någon typ av polerad metall. Plast kan dock lättare repas och det gör att Xiaomi Mi A3 inte känns så stadig i handen som sin föregångare. Längs höger sida finns i alla fall en på/av-knapp och två volymknappar. De ger helt okej fysisk återkoppling. På ovansidan finns en hörlursport, en IR-sändare och en sekundär mikrofon. På vänster sida finns en kortläsare med plats för antingen dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Undersidan bjuder slutligen på en mikrofon, högtalare och en USB Typ C-port.
Framsidan bjuder på en sex tum skärm. Runt skärmen finns relativt tunna skärmramar som gör Mi A3 betydligt mer kompakt än sin föregångare, trots en nära oförändrad skärmstorlek. Det beror till viss del på att Mi A3 nu har en droppformad flärp för den främre kameran, för att göra den övre skärmramen mindre. Trots den kompakta designen har Xiaomi ändå fått plats med en enfärgad notislampa i ramen för att visa när telefonen laddar eller när notiser har kommit in. Xiaomi har dock inte fått plats med en särskilt bra hörlur. Den är betydligt mer lågmäld än konkurrenterna och kan därför vara svår att använda i bullriga miljöer.
Överambitiös teknik
Skärmen är baserad på AMOLED-teknik. En anledning till det är att AMOLED-skärmar är semitransparenta. Det gör det möjligt att baka in en optisk fingeravtrycksläsare under skärmen. Mi A3 är en av de billigaste mobilerna vi testat som har en sådan läsare. Som vi nämnt i flera andra tester är tekniken fortfarande inte lika snabb och pålitlig som mer traditionella kapacitiva läsare. I en billig mobil som Mi A3, som har mindre systemresurser och inte en lika bra läsare som flaggskeppen, är det problemet ännu större.
Mi A3 har en kort sagt dålig fingeravtrycksläsare som kan vara ganska pålitlig om fingret är helt rent och placeras helt rätt. Kraven på ett väl placerat finger gör dock att den sällan fungerar på första försöket. Den kan dessutom ta upp till tre sekunder för att låsa upp. Det gör Mi A3 mycket jobbigare att låsa upp än till och med den ännu billigare föregångaren Mi A2 Lite. Det är ett stort problem eftersom många användare låser upp sin mobil mer än 100 gånger per dag. Med fingeravtrycksläsaren har Xiaomi helt enkelt varit lite för ambitiösa och fokuserat lite för mycket på att verka moderna och för lite på att skapa en praktisk och bra produkt.
Stäng
Skärm
Den optiska fingeravtrycksläsaren tvingar Xiaomi att välja AMOLED- framför LCD-teknik för Mi A3:s skärm. Det skapar ännu fler problem. Xiaomi har nämligen valt en billig AMOLED-panel som inte alls ser särskilt bra ut. En upplösning på 720 x 1 560 ger den markant lägre detaljrikedom än konkurrenterna. Vi hade helt ärligt hoppats att vi aldrig skulle få se en så lågupplöst skärm i en mobil någonsin igen. Utöver det är skärmen övermättad, kallblå och saknar inställningar för att justera vitbalansen. En ljusstyrka på 570 nits gör den lätt att använda utomhus men det är också en av få positiva saker vi har att säga om den. Skärmen i Mi A3 är helt klart en ordentlig nedgradering för Mi A-serien.
Högtalare
Bra ljudteknik har inte varit Xiaomis historiska styrka men i Mi A3 ser vi kanske en omvändning från företaget. För sin prisklass, och med tanke på att den bara har en monohögtalare, har Mi A3 ganska bra ljud. Mellanregistret är särskilt detaljrikt och fylligt. Konkurrenter så som Motorola Moto G7 har en liknande ljudkaraktär men vi ger faktiskt ledningen till Mi A3 som även lyckas erbjuda viss täckning bland låga frekvenser. Den undviker dessutom distorsion bland högre frekvenser vid höga volymer, som många billiga mobiler annars brukar ha problem med. Dyrare mobiler är givetvis ännu bättre men för sin klass har Mi A3 en ganska bra högtalare.
Batteri
Ett batteri som mäter 4 030 mAh ger ordentligt med energi till Mi A3. I kombination med en lågupplöst skärm och ett mycket energisnålt chipset, levererar den imponerande batteritid. Vanliga användare kan utan problem vänta sig två dagars batteritid från Mi A3, med potential för tre dagar vid mycket lätt användning. Det betyder att det i praktiken är nära omöjligt att döda den på en dag för även en krävande användare. Det är riktigt imponerande, särskilt för en relativt kompakt mobil som Mi A3 ändå är.
Kamera
Xiaomi Mi A3 har en av klassens just nu bästa 48 megapixelkamera i både ljusa och mörka miljöer. I kombination med en acceptabel vidvinkelkamera har den ganska mycket att bjuda på för sin prisklass.
Läs mer om kameranXiaomi Mi A3 har en kamerauppsättning som är imponerande på pappret. Den har tre kameror som inkluderar en huvudkamera, en djupkamera för porträttfoto och en vidvinkelkamera. Huvudkameran är nära identisk med den som finns i flera konkurrenter och i Xiaomis egen Redmi Note 7. Den har en 48 megapixelsensor och ett bländarvärde på f/1,79. Den erbjuder hög detaljrikedom i ljusa miljöer och med Xiaomis bildbehandling har den ett brett dynamiskt omfång. Det enda problemet med den är att den tenderar att spotta ut ganska platta bilder som saknar färgmättnad och främst kontrast. Det är inget stort problem men i extremt dynamiskt krävande miljöer blir det väldigt tydligt.
I mörka miljöer imponerar huvudkameran med en av klassens bästa exponering, detaljrikedom och brusreducering. Bilder blir ofta väl exponerade och har bra färgåtergivning men kan också se lite platta ut. När vi ökar dynamiken i en mörk miljö ser vi att Xiaomi har justerat sin mjukvara sedan Redmi Note 7, möjligen i kombination med bättre bildbehandling från Snapdragon 665-chipsetet. Det dynamiska omfånget är nämligen bättre i Mi A3 än i Redmi Note 7.
Dålig men inte sämst
Den sekundära vidvinkelkameran är inte särskilt bra. Den har riktigt dålig skärpa, stora problem med kromatiska abberationer och en hel drös andra problem. Med det sagt är den ändå en gnutta bättre än Samsung Galaxy A40, som på något sätt lyckas vara ännu suddigare. Vidvinkelkameran erbjuder ett roligt och användbart perspektiv men den fungerar definitivt inte för något större format än sociala medier.
När det gäller video erbjuder Mi A3 precis det vi väntar oss i klassen. 4K-inspelning och slow motion med 120 bilder per sekund i Full HD-upplösning. Vi ser inga märkbara skillnader i jämförelse med Redmi Note 7. Det betyder att den presterar precis så bra som vi förväntar oss i klassen.
Stäng
Mjukvara
Android One är grunden för mjukvaran i Mi A3. Googles ”rena” version av Android erbjuder en stabil och pålitlig användarupplevelse som Xiaomis egen MIUI-mjukvara definitivt inte kan ge. Även om vi gärna hade sett ett fåtal extrafunktioner i mjukvaran, lyckas Mi A3 leverera en betydligt bättre mjukvaruupplevelse än vad vi får från företagets andra och dubbelt så dyra mobiler.
Läs mer om mjukvaranAndroid One är ett varumärke från Google som är tänkt att berätta för konsumenter att vissa telefoner är fria från onödiga anpassningar som kan göra Android-mobiler långsamma eller krångliga. I Mi A3 lyckas Android One leverera på det löftet. Operativsystemet är så gott som fritt från konstiga extra-funktioner från Xiaomi. Mjukvaran är till och med så ren att vi gärna hade sett lite mer smuts. Vi hade till exempel gärna sett inställningar för att justera färg och vitbalans för den underligt kalibrerade skärmen. Tillverkare så som Nokia har bevisat att sådana extra-inställningar definitivt kan läggas till utan problem i Android One.
Konkurrenter så som Motorola har dessutom visat att Android One kan anpassas med tillverkarspecifika funktioner som ger mjukvaran utökad funktionalitet och karaktär. Motorola har till exempel stöd för gester som gör det enkelt att snabbt starta kameran eller ficklampan. De har dessutom funktioner för att visa klockan och notiser, även innan skärmen har tänts. Det är anpassningar som förbättrar användarupplevelsen, utan att vara i vägen. Sådana anpassningar saknas i Mi A3 och det visar att en helt ”ren” mjukvara inte nödvändigtvis är bäst.
Inte helt fri från skräp
Det enda tydliga undantaget till operativsystemets frihet från anpassningar är fingeravtrycksläsaren, som Xiaomi har lagt till en animering för i mjukvaran. Animeringen som visas runt användarens finger är tyvärr ganska dålig och hackar sig fram. Det förbättrar knappast upplevelsen av den ganska långsamma och opålitliga fingeravtrycksläsaren. Xiaomi har dessutom installerat ett par egna appar. Vissa av dem är faktiskt rena reklamappar, så som AliExpress-appen. Andra appar, så som Mi Commmunity-appen, kan potentiellt ha en tydligare konsumentnytta. Båda apparna kan hur som haver avinstalleras.
Under vår testperiod har vi uppmärksammat små prestandaproblem med Mi A3. Det är ett återkommande problem för Xiaomi. Trots imponerande hårdvara kan företagets billiga mobiler vara underligt långsamma i vissa situationer. Det kan till exempel ta upp till fem sekunder att starta krävande appar och tre sekunder att bara låsa upp mobilen. Mi A3 kan ibland kännas långsam i jämförelse konkurrenterna i klassen. Det är lite synd med tanke på hårdvarans potential.
Stäng
Prestanda och lagring
Mi A3 är en av de första mobilerna på marknaden med ett Qualcomm Snapdragon 665-chipset. Det är intressant eftersom det erbjuder ny transistor-teknik som ökar energieffektiviteteten, samtidigt som CPU-prestanda är så gott som oförändrad sedan Snapdragon 660. GPU-prestandan tyvärr 10–20 procent lägre än i Snapdragon 660, vilket är lite synd. För en mobil i Mi A3:s prisklass är Snapdragon 665 ändå ett alldeles utmärkt chipset som erbjuder gott om prestanda. 4 GB RAM hjälper för att hantera även krävande appar och både 64 GB intern lagring och en microSD-kortplats ger Mi A3 gott om lagringsutrymme. När det gäller rå prestanda imponerar alltså Mi A3 i klassen.
Om man jämnför med redmi note 8 pro, vilken har bäst kamera?
Hej!
Du kan se kamerabetyget för Xiaomi Redmi Note 8 Pro i vårt test av den här: https://surfa.se/test-xiaomi-redmi-note-8-pro/
/Joel