Trådlös laddning är en gammal teknik som tog sig in i smartphonebranschen under sommaren 2009. Då lanserades Palm Pre av den amerikanska smartphonetillverkaren som gick i graven några år senare. Sedan dess har trådlös laddning använts av många tillverkare men i dag finns det i princip bara en tillverkare på hela marknaden som använder tekniken. Samsung.

I Android-världen har en specifik trådlös laddningsteknik varit ledande i många år. Qi-laddningstekniken användes av flera smartphonetillverkare i många år. Tekniken gör det möjligt för användare att ladda en smartphone, utan behöva koppla in den med en kabel. Den ”trådlösa” delen finns alltså mellan laddningsstationen och telefonen. Avståndet mellan telefonen och stationen kan dock inte vara mer än några millimeter.

Bristande intresse

Genom åren har företag så som Nokia, LG, Sony, Motorola och Samsung använt sig av Qi-laddningstekniken i sina produkter. Till och med Apple har inofficiellt stöd för Qi-laddningstekniken i sin Apple Watch. I dagsläget är det dock alltså bara Samsung som säljer smartphones som har stöd för trådlös laddning över huvud taget. Varför? Det enklaste svaret är troligen att det finns ett bristande intresse från konsumenters sida. Trådlös laddning har haft svårt att slå igenom. Det betyder dock inte att det är en dålig teknik. För många konsumenter kan trådlös laddning vara ett enkelt sätt att bekymmersfritt ladda en smartphone i hemmet eller på jobbet.

Trådlös laddning med Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8 laddas av en trådlös laddningsdocka.

Dagens alternativ

Lenovo Moto Z:s officiella tillbehör för trådlös laddning säljs inte i Sverige.

För dig som vill ha en smartphone med trådlös laddning, vilka smartphones har du så att välja mellan? För det första har alla de senaste flaggskeppen från Samsung stöd för trådlös laddning. De har stöd för både Qi-tekniken och den alternativa PMA-tekniken. Vår Bäst i test-vinnare, Samsung Galaxy S8+, är ett exempel på en modell från Samsung som har det breda stödet. Även det mindre syskonet Galaxy S8 och hela förra årets Galaxy S7-serie har samma stöd. Där tar dock alternativen på marknaden slut. De enda undantagen är Lenovo Moto Z och Moto Z Play som har officiella tillbehör som kan ge dem stöd för trådlös laddning. I dagsläget säljs dock inget sådant tillbehör i Sverige. Det betyder att svenska konsumenter tvingas vända sig till Samsung.

Det är inte mycket som skiljer dagens bästa smartphones från varandra. Med trådlös laddning har dock Samsung en funktion helt för sig själva. Det är möjligt att fler tillverkare börjar använda tekniken igen i framtiden men då krävs troligen större efterfrågan och kanske ny och bättre teknik för att skapa intresset.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Har använt trådlös laddning sedan Nokia Lumia 920 lanserades, efter det i Lumia 1020, 1520 och nu i min Lumia 950… Så det är ganska många år och många laddare har ja lite varstans i hemmet. Enda nackdelen med tekniken är väl att mobilen blir väldigt varm under laddning, och det kan nog ha negativ påverkan på batteriets livslängd. Kanske marginellt, jag har egentligen bara märkt av att min Lumia 950 har sämre batteritid, men det kan ju även bero på Windows 10, jämfört med Windows 8…

  2. Hej Jonathan och andra! Jag är på jakt efter ett trådlöst laddskal till min Lumia 1020 (Nokia Lumia 1020). Skulle vara toppen om någon har nåt sånt som ligger hemma och vill bli av med det för en slant 🙂 Färgen spelar ingen roll Gul eller svart.

    Glada hälsningar Sebastian

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

arton + åtta =