Bara ett fåtal timmar efter att Tele2 presenterade sitt nyligen aktiverade 5G-nät i Stockholm, följer Tre upp med att bekräfta att de aktiverar sitt 5G-nät i flera svenska städer i juni.

Under slutet av förra året lanserade Tre ett 5G-nät i Stockholm med utrymme för 100 testande konsumenter. I dag meddelade Tele2 att de aktiverar ett publikt 5G-nät i Stockholm som kan användas av Tele2-kunder med Samsungs 5G-mobiler. Teleoperatören Tre kontrar nu med att bekräfta en egen utrullning i sex svenska städer i juni. På listan finns Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala och västra delarna av Stockholm.

5G i mobilen

Tre bekräftar dessutom att hela Stockholms innerstad får 5G-nät efter sommaren. De nya 5G-näten från Tre skiljer sig från de tester som företaget gjorde under förra året. De nya näten ska vara helt publika och kunna användas med 5G-mobiler. Det tidigare testnätet var begränsat till 5G-routrar som kan användas i hemmet.

Samsungs Galaxy S20-mobiler är några av det växande antal nya smartphones som har stöd för 5G.

Tre meddelar i ett mail-svar till Surfa att de använder frekvenser från nationella tillstånd för att bygga de första delarna av sitt 5G-nät. Till en början kommer 2,6 GHz-bandet vara Tres huvudsakliga band för 5G-nätet. Det ska ge ett initialt stöd för Huawei P40, Huawei P40 Pro, Xiaomi Mi 10 och Sony Xperia 1 II. Det skiljer Tre från Tele2 som använder nationella men även lokala tillstånd i 3,5 GHz-bandet. Post- och telestyrelsen har planer på att auktionera ut nationella tillstånd i de viktiga 2,3 och 3,5 GHz-banden i november i år. Då väntas alla fyra stora teleoperatörer köpa delar för användning i 5G-näten.

Tele2 lanserar Sveriges första publika 5G-nät

Uppdatering: Med nya uppgifter om 2,6 GHz-bandet och telefoner med stöd. (24 maj 12:35)

Källa: Tre

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here