Varför iPhone X har den sämsta flärpen

1

iPhone X var den telefon som vi gav absolut högsta betyg till under 2017. Vi gillar den fortfarande av många anledningar men skärmen är inte optimal. Eller snarare. Mjukvaran och skärmen tillsammans är inte optimal. Detta kommer kanske inte som en stor överraskning. Vi skrev samma sak i vårt test i höstas. Nu finns det dock flera exempel på mycket bättre implementeringar. Den känns därför kort sagt betydligt sämre i jämförelse.

Två dåliga alternativ

Vad är det då som är så dåligt? Det mest uppenbara problemet med flärpen på iPhone X är videos. Apple har bestämt sig för att visa videos på ett av två sätt. Antingen med full bredd så att flärpen är i vägen. Eller så att det är stora svarta kanter runt om hela videon. Inget av dessa alternativen är bra. Här föredrar vi inte bara flera konkurrenter, utan vi föredrar faktiskt iPhone 8 som inte behöver göra underliga kompromisser.

Ett av två dåliga alternativ med iPhone X.

Bättre lösningar

Vilket är det bästa sättet att hantera videos på då? Vår största favorit är Huawei P20 och P20 Pro. De har nämligen fingervavtrycksläsare under skärmen. Det gör visserligen att skärmen inte får lika stort utrymme på framsidan men det betyder också att Huawei har en unik möjlighet. Genom att gömma skärmen bredvid flärpen kan videos visas i fullt 18:9-format och samtidigt behålla en snygg symmetrisk design med ganska exakt samma svarta kant både till höger och vänster om videon. Här får videon största möjliga storlek, utan att gömmas bakom flärpen och utan att få telefonen att kännas skev eller osymmetrisk.

Ett annat bra exempel är OnePlus 6. Vi testade den bara härom veckan. Den har en lösning som är väldigt lik Huawei P20. Den visar videos utan flärpen och använder hela skärmen för ett 18:9-format som till exempel passar perfekt för många Netflix-serier som numera produceras i 18:9-format.

En annan fördel med både Huawei P20 och OnePlus 6 är att de låter oss gömma flärpen. Då behöver vi inte skämmas över den tekniska kompromiss som flärpen är men samtidigt utnyttja fördelarna med den. Statusfältet visas i svartvitt längst upp och ger mer utrymme för andra gosaker.

En sidopoäng

Vissa tester av Huawei P20 Pro säger att den hade ett problem med att skärmen visade ett konstigt vitt sträck när den försökte gömma flärpen i videoläget. Det stämmer att den hade det problemet till en början men det var innan den officiella lanseringen. Vi vet det eftersom vi hade samma problem under våra första testveckorna. Det är också anledningen till att vi alltid väntar med att släppa våra tester tills det är dags för den riktiga lanseringen. Då kan vi använda den senaste mjukvaran och inte klaga på fel som du som konsument aldrig kommer stöta på.

iPhone X har också fördelar

En fördel med iPhone X:s flärp är att Apple har ett ganska unikt system för att låta mjukvaruutvecklare utnyttja sidorna bredvid flärpen för information eller knappar. Det gör att skärmen kan utnyttjas betydligt bättre än om bara statusfältet alltid visades däruppe, som är fallet med de flesta Android-mobiler med flärp.

Samtidigt är iPhone X:s flärp stor, väldigt stor. Det låter kanske som en löjlig poäng men konkurrenterna kan visa fler statusikoner och kan vara lite mer användbar av den anledningen. Flärpens storlek har också gjort att Apple har tvingats placera statusikonerna på ett sätt som gör att det nästan ser ut som de inte riktigt får plats. Det problemet har vi inte sett lika mycket av hos konkurrenterna.

Anledningen till att iPhone X har en så stor flärp är givetvis faktumet att den har ett avancerat kamerasystem som konkurrenterna helt enkelt saknar. Det gör det möjligt att låsa upp mobilen med ansiktet med betydligt högre säkerhet än konkurrenterna. Oberoende på vad flärpen är till för tycker jag dock att det är uppenbart att konkurrenterna har bättre lösningar för att hantera den. Även om iPhone X var den första mobilen i Sverige med en flärp och kan sägas ha startat trenden,  så tycker jag också att den är sämst på det.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + sju =