Avlånga skärmar – bra funktion eller onödig gimmick?

0

LG G6 har en skärm med ett 18:9-format medan Samsung Galaxy S8 och S8+ har skärmar med 18,5:9-format. Detta kan jämföras med det klassiska 16:9-formatet som har använts i många år. 18,5:9-formatet är mer avlångt än det klassiska formatet, vilket gör Samsungs nya smartphones längre och smalare än tidigare. Det finns ett flertal fördelar med det här formatet.

För det första är det enklare att använda två appar ovanpå varandra. Eftersom skärmen är längre så finns det mer utrymme för två appar som kan visas på skärmen samtidigt. Med Galaxy S8 kan vi till exempel visa en video längst upp på skärmen, och skriva ett SMS i en annan app som visas under videon, samtidigt. Eftersom 16:9-skärmar inte är lika höga har de inte lika stort vertikalt utrymme för att det ska vara möjligt.

En annan fördel är att skärmen kan ha en större yta, utan att vara särskilt mycket bredare. Eftersom skärmen är avlång blir telefonen också längre än normalt men också smalare. Det betyder till exempel att Galaxy S8 kan vara lite enklare att hålla med en hand tack vare sitt avlånga format.

Vilka nackdelar finns det då?

För det första blir telefonen ovanligt lång. För dig som har små fickor eller vill ha en kompakt smartphone kan det vara lite störande att telefonen är så lång.

För det andra fungerar det underliga formatet dåligt med många videos och vissa appar. Så gott som alla TV-serier och många videos som visas på till exempel YouTube är skapta i det klassiska 16:9-formatet. Det betyder att de nya skärmarna är för avlånga. Samsung har därför mjukvara som kan kapa delar av videon för att fylla hela bredden av skärmen. Det kan dock göra att vissa videos ser konstiga ut, eftersom delar av bilden inte syns. Ett annat alternativ är att visa videon med svarta kanter på höger och vänster sida. Men då är videon onödigt liten. Mindre än den hade varit på en vanlig 16:9-smartphone.

Problemet är ännu värre på LG G6 där LG:s mjukvara inte gör det möjligt att zooma in i en video och där breda videos i till exempel YouTube-appen inte skalas rätt, vilket gör att det är kanter på alla sidor av videon.

18:9-format och 21:9-video
YouTube-appen spelar upp en 21:9-video på LG G6 som har en 18:9-skärm.

Ett kortsiktigt problem är också att vissa appar och spel inte är anpassade efter de annorlunda skärmformaten. Det gör att vissa appar också måste ha svarta kanter för att visas på ett korrekt sätt. LG och Samsung har mjukvara som ska lösa dessa problem men det är inte alltid att den fungerar som den ska. Det kan göra att vissa appar ser konstiga ut och inte fungerar helt rätt.

Det finns dock ytterligare en fördel med de nya telefonernas design. Både Samsung Galaxy S8 och LG G6 har ovanligt tunna skärmramar som gör telefonerna relativt kompakta. Det har dock inte nödvändigtvis något med det annorlunda skärmformatet att göra.

En liten jämförelse

Vi har gjort en jämförelse mellan ett flertal smartphones. Längst till vänster ser vi Samsung Galaxy S8. Den tredje från vänster är LG G6, den längst till höger är Samsung Galaxy S7 Edge och näst längst till höger är Sony Xperia XZ Premium. Till höger om Galaxy S8 och LG G6 har vi skapat två fiktiva modeller som har traditionella 16:9-skärmar. Alla telefoner i denna bilden har ungefär lika stora skärmar, om vi räknar på telefonernas skärmyta. 16:9-versionen av Samsung Galaxy S8 har i detta exemplet en 5,5 tum skärm som är nästan exakt lika stor som den vanliga Galaxy S8-skärmen, som egentligen mäter 5,8 tum. 16:9-telefonen är alltså bredare men kortare. De två förändringarna jämnar ut sig, vilket gör de alla skärmar nästan exakt lika stora. Även Sony Xperia XZ Premium har en lika stor skärm som de andra. Den har bara större skärmramar, vilket gör hela telefonen större.

Samsung Galaxy S8, en påhittad version av Galaxy S8 med 16:9-skärm, LG G6 som har en 18:9-skärm, en påhittad version av LG med 16:9-skärm, Sony Xperia XZ Premium och Samsung Galaxy S7 Edge.

Om du skulle prioritera att ha en kompakt smartphone. Vilken av dom här modellerna skulle du välja då? Om vi till exempel kollar på Samsungs marknadsföring är det ju just telefonens kompakta design som är det stora säljargumentet. Vi kan tycka att det är ganska svårt att välja faktiskt. Det är ganska uppenbart att Sony Xperia XZ Premium och Galaxy S7 Edge är störst, så de är givetvis inte mest kompakta. Sen blir det lite svårare. Mina fiktiva 16:9-telefoner är kortare men också lite bredare.

Vilken är mest kompakt?

I slutänden skulle vi vilja påstå att vår fiktiva variant av Galaxy S8 är den mest kompakta. Men om Samsung vill sälja en telefon vars största säljargument är dess kompakta format, varför har dom då valt ett avlångt och konstigt format som varken fungerar bra för att visa videos eller fungerar särskilt bra med vissa appar?

Det är en bra fråga. Som vi har nämnt tidigare finns det uppenbara fördelar med det annorlunda formatet. I slutänden kan vi ändå fråga oss om det inte hade varit bättre att välja det klassiska 16:9-formatet och få en lika stor skärm i en telefon som kan anses vara ännu mer kompakt. Det är nästan som att smartphonetillverkarna har ändrat skärmformatet bara för att göra sina nya telefoner lite annorlunda, så de sticker ut mer och därmed kan sälja fler mobiler. Nästan så är det.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten + 16 =