Under de fyra stora operatörer som har egna nät i Sverige finns det också fyra budgetoperatörer som ägs av de stora bolagen. Budgetoperatörerna är givetvis betydligt billigare men erbjuder inte alltid mest. De har dock ett stort försprång när det gäller hur villiga kunder är att rekommendera dem, enligt en ny mätning.

Ledning med marginal

Mätningen som är gjord av Nordic Bench på uppdrag av Telekomnyheterna baseras på frågor som ställts till 3 400 operatörskunder. Frågan var hur villiga kunderna var att rekommendera olika operatörer. Andelen positiva svar subtraherades med andelen negativa för att skapa ett resultat – ett tydligt resultat. Vimla blev den klara vinnaren med 61 poäng, framför andraplatstagaren, Halebop, som fick 31 poäng. Alla de fyra översta platserna gick till budgetoperatörer med Hallon på 28 poäng och Comviq på 24 poäng.

  1. Vimla: 61
  2. Halebop: 31
  3. Hallon: 28
  4. Comviq: 24
  5. Telia: 8
  6. Tele2: -6
  7. Telenor: -11
  8. Tre: -22

De större operatörerna ligger en bra bit bakom sina egna konkurrenter. Tre ligger längst ner på listan med -22 poäng och Telia som ledare med 8 poäng. De stora operatörerna ligger långt ner på listan trots att de, till skillnad från de mindre operatörerna, har fysiska butiker för support och försäljning. De större operatörerna skiljer sig dessutom i vilka tjänster de erbjuder. Telia och Tre är till exempel ensamma om att ha frisurf-erbjudanden inom kategorier så som sociala medier och musik. Flera budgetoperatörer saknar dessutom stöd för mer avancerad teknik så som VoLTE, Wi-Fi-samtal och RCS. Det verkar dock inte räcka för att övertyga konsumenter.

Tres erbjudande om fri musiksurf och fysiska butiker räckte inte hela vägen.

Uppenbar fördel

Budgetoperatörerna har generellt en stor och ganska uppenbar fördel framför de mer traditionella operatörerna: pris. Prisskillnaderna är stora. Det visas tydligt i Surfas Abonnemangsguiden som listar de bästa och billigaste abonnemangen i Sverige. Där dominerar budgetoperatörerna.

Budgetoperatörer i Abonnemangsguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 6 =