Huaweis dotterbolag Honor presenterade i dag två nya smartphones som siktar in sig på mellansegmentet. Honor 20 Pro sticker ut tack vare ett nytt rekordsättande kamerasystem och Surfa är på plats för att klämma på den nya modellen.

Fyra kameror

Efter lanseringen av Huawei P30-serien i våras är det Honors tur att presentera en smartphone-serie som lägger fokus på design och kamera. Medan många konkurrenter erbjuder två modeller i två olika storlekar är Honor 20 och Honor 20 Pro nära identiska på många sätt. På framsidan finns till exempel en 6,26 tum LCD-skärm med ett hål för den främre kameran. Det är istället på baksidan som de stora skillnaderna finns.

Honor 20 Pro har ett kamerasystem som påminner om kamerasystemet i Huawei P30. Den har en 48 MP huvudkamera, en 16 MP vidvinkelkamera, en 8 MP zoomkamera och en 2 MP macro-kamera. Med undantag för macrokameran är det en ganska vanlig uppsättning kameror. En detalj som är lite särskilt imponerande är att Honor har fått plats med optisk bildstabilisering av både huvudkameran och zoomkameran.

Rekordsättande bländare

En ännu mer imponerande detalj är att huvudkameran har ett objektiv med ett bländarvärde på f/1,4. Det är inte bara imponerande utan faktiskt världsrekord-sättande. Samsung Galaxy S10 har ett bländarvärde på f/1,5 medan Huawei P30 Pro ligger på f/1,6. Bländarvärde är givetvis inte allt för ett kamerasystem men det är bländarvärdet som berättar om storleken på öppningen till kamerasensorn och därmed om hur mycket ljus som kan släppas in till den. Ett lägre bländarvärde innebär en större öppning som kan släppa in mer ljus. I kombination med en halv tum 48 MP-sensor har Honor 20 Pro en imponerande potential att prestera riktigt bra i mörka miljöer.

Exakt hur bra kamerasystemet är återstår givetvis att se men tidiga intryck pekar på att Honor 20 Pro kan ligga i absoluta toppskiktet. Det gör den särskilt intressant eftersom den erbjuder ett pris som snarare ligger i den övre delen av mellansegmentet. Honor 20 Pro kommer nämligen att lanseras i Sverige med ett pris på 6 500 kronor. Det lägger den en bra bit under OnePlus 7 Pro som har en kamera med liknande kaliber, på pappret, och ett pris på 7 800 kronor.

Med det lägre priset har Honor 20 Pro en Full HD-upplöst skärm, likt Honor View 20. Utöver det ligger den dock på topp på många sätt med ett HiSilicon 980-chipset, 8 GB RAM och 256 GB lagring. Det gör den dessutom potentiellt konkurrenskraftig mot Xiaomi Mi 9 som kostar 5 500 kronor, för 6 GB RAM och 128 GB lagring.

Ett billigare alternativ

Honor 20 är det billigare syskonet. Den kommer att säljas för 5 000 kronor. Den saknar storasyskonets optiska bildstabilisering och zoomkameran ersätts med en djupsensor för porträttläget. Huvudkameran har dessutom ett objektiv med ett bländarvärde på f/1,8. Utöver det går den ner till 3 750 mAh, från 4 000 mAh i Honor 20 Pro. Det gör den också en gnutta tunnare.

Honor 20-serien kan bli intressant, särskilt tack vare kameratekniken. Med det sagt vet vi inte hur bra den faktiskt är. Honor View 20 led till exempel av en ganska medioker skärm. Vi får helt enkelt veta mer när vi testar den om några veckor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − nitton =