Apple iPhone 8 och iPhone 8 Plus är officiella och det är dags att dyka ner i detaljerna för att ta reda på vad vi kan förvänta oss från Apples nya modeller. Innan vi går vidare är det dock värt att notera att iPhone 8 och 8 Plus är speciella. De är nämligen inte Apples nya flaggskepp. iPhone X tar istället den platsen.

De riktiga uppföljarna

iPhone 8 och 8 Plus är två ganska uppenbara uppföljare till iPhone 7-serien som introducerades under förra året. Enligt Apples namntradition hade de nya modellerna lika gärna kunnat kallas iPhone 7S. Telefonernas grundläggande design är nämligen mycket lik förra årets modell. Den största designnyheten sitter på baksidan. Här har Apple bytt aluminium mot glas. Det gör telefonen mer bräcklig men det ger den också stöd för trådlös laddning. Den kan laddas på alla existerande Qi-laddare, som till och med finns inbyggda på vissa caféer.

På framsidan av iPhone 8 och 8 Plus sitter nästan exakt samma skärmar som Apple har använt i flera år. De har samma storlek och upplösning som förut. Den enda nyheten är att de nu har stöd för TrueTone. TrueTone är en Apple-specifik teknik som kan känna av ljuset i omgivningen och anpassa skärmens vitbalans och färgåtergivning för att erbjuda en så väl anpassad bild som möjligt.

Apple iPhone 8 PlusBeprövad skärmdesign

iPhone 8 och 8 Plus har alltså lika stor och klumpiga skärmramar som tidigare. I jämförelse med iPhone X är det uppenbart att iPhone 8 har en ganska föråldrad design när det gäller skärmen och dess ramar. En potentiellt positiv detalj med designen är dock att iPhone 8 och 8 Plus behåller de pålitliga TouchID-läsarna, som är borttagen i iPhone X.

iPhone 8 och 8 Plus har samma stora kameranyheter som iPhone X. Det ger dem möjlighet att spela in video i 4K UHD-upplösning med 60 bilder per sekund och 1 080p-upplöst video med 240 bilder per sekund, en fördubbling i jämförelse med iPhone 7. iPhone 8 har dock fortfarande bara en kamera på baksidan. iPhone 8 Plus har två men har inte samma typ av bildstabiliseringssystem som iPhone X.

Kvickare med framtidens 4G

På insidan av iPhone 8 och 8 Plus finns givetvis ett flertal stora nyheter. Apple A11 Bionic är namnet på den nya processor som driver de senaste modellerna. Den har betydligt högre prestanda med bland annat Apples första GPU som sägs vara 70 procent mer kraftfull än sin föregångare. Utöver det har de nya modellerna dessutom stöd för LTE Advanced. Det betyder att de nya modellerna kan surfa snabbare i framtidens 4G-nät.

iPhone 8

Slutligen har de nya modellerna ett par andra mindre nyheter. För det första finns det nu tre färgval: silver, guld och rymdgrå. Guld-versionen har en ny och mer kopparliknande färgton. Det finns nu också bara två storleksalternativ när det gäller lagring. Konsumenter kan välja mellan 64 eller 256 GB lagringsutrymme för 8 000 respektive 9 700 kronor för iPhone 8 och 9 100 respektive 10 800 kronor för 8 Plus. I Sverige kommer de båda telefonerna lanseras den 22 september. Håll utkik efter tester av dem här på Surfa.se.

 

iPhone 8

Klicka för specifikationer

Skärm 4,7 tum LCD
Skärmupplösning 750 x 1 334
Storlek 138,4 × 67,3 × 7,3 mm
Vikt 148 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 7 MP
Videoinspelning 2560 60p
NFC Ja, Apple Pay
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP67
Processor Apple A11 Bionic
Lagring 64/256 GB
RAM 2 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 1 821 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 

 

iPhone 8 Plus

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 158,4 × 78,1 × 7,5 mm
Vikt 202 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 7 MP
Videoinspelning 2560 60p
NFC Ja, Apple Pay
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP67
Processor Apple A11 Bionic
Lagring 64/256 GB
RAM 2 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 2 675 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 4 =