Detta är en krönika. Här presenterar krönikören sina personliga åsikter.

Apple iPhone 11 har fått ett allmänt positivt bemötande från stora delar av teknik-pressen. Den nya modellen har återkommande beskrivits som Apples bästa iPhone för de flesta och en ovanligt prisvärd iPhone. I Sverige är det svårt att hålla med om den analysen alls.

Missvisande amerikanskt perspektiv

Lovorden från amerikanska medier har varit nästan öronbedövande. iPhone 11 är det bästa sen skivat bröd. The Verge beskriver den som ”Telefonen som de allra flesta borde köpa.”  iPhone 11 beskrivs återkommande som en telefon för folket. Till viss del är det svårt att inte hålla med. Även om iPhone 11 egentligen bara har ett ”sänkt pris” eftersom iPhone XR kostade så mycket, så är den relativt prisvärd i USA. Den säljs för 699 dollar, medan en Samsung Galaxy S10e kostar 750 dollar. Även om de båda modellerna har fördelar och nackdelar är det inte svårt att påstå att iPhone 11 är en bättre mobil.

Det amerikanska perspektivet skapar dock ett problem för svenska konsumenter. Verkligheten i USA stämmer nämligen inte alls med verkligheten i Sverige. I Sverige kostar iPhones betydligt mer i relation till konkurrenterna. Exakt vad det beror på kan bara Apple svara på. Kanske beror det på att Apple sparar pengar för att betala höga privatkopieringsskatter eller kanske är priserna höga för att svenska konsumenter är villiga att betala. Anledningen är egentligen inte relevant. Faktum är att iPhone 11 inte är en särskilt prisvärd mobil i Sverige. Skillnaderna i prissättning blir ganska uppenbara när vi jämför prissättningarna i USA och Sverige för olika smartphones.

Priser i svenska kronor med en valutaomväxling på 9,8 kronor per dollar för amerikanska priser.

Mer för mycket mindre

I jämförelsen har vi till exempel inkluderat Samsung Galaxy S10, som för övrigt har sålts för 7 000 kronor av återförsäljare i Sverige. iPhone 11 kostar alltså 9 200 kronor. Galaxy S10 har en lika stor skärm som iPhone 11 men istället för en lågupplöst LCD-skärm har S10 en av världens bästa AMOLED-skärm. Den har dessutom så gott som alla funktioner vi kan tänka oss, inklusive en USB Typ C-port, en hörlursport, dubbelt så mycket lagring, dubbla SIM-kortläsare, microSD-kortläsare och omvänd trådlös laddning. Vi har väldigt svårt att se att iPhone 11 skulle vara en mer prisvärd mobil än Galaxy S10.

Galaxy S10 är ändå inte den starkaste konkurrenten. Det finns gott om ännu bättre exempel. Huawei Mate 20 Pro, förra årets utmärkta flaggskepp, har en nära likvärdig kamera, en mycket bättre skärm, minst lika bra batteritid med en inkluderad snabbladdare och en betydligt mer modern design. Den säljs av och till för 6 000 kronor i svenska butiker, över 3 000 kronor mindre än iPhone 11.

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro gör det svårt att se iPhone 11 som prisvärd.

Billig i ett vacuum

Många tester av iPhone 11 beskriver den som Apples mest prisvärda iPhone. Även om vi skulle acceptera det påståendet är det ändå svårt att svälja att en modell med 64 GB kostar 9 200 kronor. Bara för att iPhone 11 råkar vara en prisvärd iPhone, betyder inte det att den är en prisvärd smartphone i varken USA eller Sverige. I Sverige är prisläget sådant att iPhone 11 definitivt inte är en prisvärd smartphone. Om vi skulle tvinga oss att se iPhone som det enda alternativet på marknaden, kan rimligtvis en ”iPhone 14” som kostar 13 000 kronor vara prisvärd om den näst billigaste iPhone-modellen kostar 20 000 kronor. Någonstans har det större betydelse vad det faktiska priset är och mindre betydelse hur mycket billigare den är än ultra-flaggskeppet.

Jag förstår att det finns gott om anledningar att välja en iPhone. Det finns allt från mjukvarans egenskaper och långvarigt stöd från Apple, unika tjänster och funktioner samt Apples inställning till sekretess. Att beskriva iPhone 11 som en bra smartphone har jag heller inget emot. Den erbjuder en kamera i världsklass, bra batteritid och imponerande prestanda. Att beskriva den som billig eller prisvärd, särskilt i Sverige, är dock absurt. Vill du ha en prisvärd mobil finns det många bättre alternativ.

Citat: The Verge

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + tio =