Under förra veckan släpptes Samsung Galaxy S8-serien i Sverige och vi på Surfa släppte vårt test av Galaxy S8+. Den nya telefonen fick vår finaste utmärkelse, Bäst i test. Föregångaren Galaxy S7 Edge är dock fortfarande ett otroligt bra alternativ. För många konsumenter kan Galaxy S7 Edge till och med vara ett bättre alternativ än Galaxy S8+.

Samsung Galaxy S7 Edge släpptes under mitten av mars 2016. Den lanserades med en ny kamera, ny processor och ett nytt format för Galaxy S-serien. Den var större än tidigare Galaxy S-modeller, med undantag för den lite annorlunda Galaxy S6 Edge Plus-modellen. Galaxy S7 Edge lyckades kombinera imponerande hårdvarudesign med en uppsättning komponenter som få konkurrenter kunde erbjuda. Mer än ett år senare är fortfarande Galaxy S7 Edge ett mycket bra alternativ, särskilt med tanke på sitt pris. Flaggskeppet från 2016 finns nu att köpa för under 6 000 kronor i många svenska butiker. Med tanke på att Galaxy S8 Plus kostar 50 procent mer, 9 000 kronor, kan Galaxy S7 Edge sägas vara ett betydligt bättre ekonomiskt val.

Samsung Galaxy S8+ har en stor och avlång skärm med tunna ramar.

Galaxy S7 Edge vs. Galaxy S8+

Vad är då skillnaderna mellan Galaxy S7 Edge och Galaxy S8 Plus? Det uppenbara svaret på den frågan är design. Galaxy S8 Plus har en ny design med extra tunna skärmramar runt en avlång men stor skärm. Den nya skärmen erbjuder en ny användarupplevelse och skapar intresse var den än befinner sig. Utöver den nya skärmen finns det dock en slående brist på praktiska nyheter. I teorin har Galaxy S8 Plus en snabbare processor än sin föregångare men i praktiken är de praktiska fördelarna inte särskilt stora. Galaxy S7 Edge har dessutom lite bättre batteritid än den nya modellen.

 
Samsung Galaxy S7 Edge
5.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Baksidan av den guldfärgade versionen blir lättare synligt smutsig än den vita och svarta.
Fördelar
+ Utmärkt kamera
+ Bra skärm
+ Vattentät
+ Unik design
Nackdelar
- Saknar USB Typ-C
- Skör glasbaksida
- Icke utbytbart batteri
- Förinstallerade appar
Kamera6.2
Skärm7.7
Batteri6.8
Kamera6.2
Skärm7.7
Batteri6.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Samsung Galaxy S8+
5.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Samsung säljer också en dubbel-SIM-version som annars är identisk med enkel-SIM-modellen.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Bra kamera
+ Gedigen konstruktion
+ Vattentät
Nackdelar
- Opraktisk fingeravtrycksläsare
- Bräcklig glasbaksida
- Krånglig mjukvara
Kamera6.2
Skärm8.1
Batteri6.8
Kamera6.2
Skärm8.1
Batteri6.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Mycket pengar för små skillnader

Om du vill ha en häftig smartphone med en imponerande skärm och design är Galaxy S8 Plus det uppenbara valet. 3 000 kronor är dock en hel del pengar för en design som inte nödvändigtvis har särskilt mycket att erbjuda ur ett praktiskt perspektiv. Galaxy S8 Plus är fortfarande en bättre smartphone än Galaxy S7 Edge, främst tack vare sin nya skärm. Faktum kvarstår dock att de praktiska skillnaderna är små och att Galaxy S7 Edge är en betydligt billigare smartphone.

Hur du prioriterar dina pengar är givetvis upp till dig. Om du vill ha marknadens bästa smartphone är Galaxy S8 Plus ditt bästa val just nu. Om du istället kan tänka dig att köpa marknadens näst bästa smartphone, kan du spara 3 000 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

 1. Vad baserar du ditt påstående att batteritiden i S8+ sämre än S7 Edge? Detta är helt fel info. Jag har haft min S8+ sen en vecka tillbaka jämte min frus S7 Edge som jag använde innan i några månader så ger S8+ mycket mer tid än S7 Edge!!

  Att S7 Edge är bra och billigare alternativ kan jag hålla med, men inte att S7 Edge på något sätt lika bra eller bättre än S8+!

  • Okej. Jag förstår att du har den uppfattningen.

   Batteritid är en svår sak att mäta eftersom den beror till så hög grad på användarmönster. Vi genomför därför ett flertal tester av alla telefoner för att fastslå batteritiden. Ett av våra tester testar till exempel en telefons batteritid när skärmen är satt på 200 nits med kontinuerlig användning. Användningen består av allt från video- och bildredigering och rendering till att surfa på webbsidor, skriva text och behandla data. Vår sammanslagna bedömning av våra testresultat är att Samsung Galaxy S8+ har lite sämre batteritid än Galaxy S7 Edge. Som vi skriver i artikeln är skillnaden liten men ändå betydande.

   MVH Joel

   • Jag har testat i verkligheten med samma användarmönster för båda telefonerna och märker att S8+ klart är mycket bättre när det gäller batteritiden.

    Jag är väldigt skeptisk till de fixerade testerna som kör telefonen i en viss mån, det är verkligheten som ger bästa bilden precis med kamera blindtesterna 🙂

    • Absolut. Så är det. Det är därför vi testar alla smartphones i ”verkligheten” i minst en vecka. Det går inte att helt förlita sig på testresultat men de är en viktig del av vår utvärdering.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − ett =