Sony Xperia XZ1 Compact är ett litet och unikt flaggskepp

0

Sony verkar äntligen ha bestämt sig för ett namn på sin flaggskeppsserie för telefoner. Xperia XZ lanserades i höstas och följdes upp av Xperia XZs i våras. Strax innan sommaren drog igång lanserades också Xperia XZ Premium som företagets riktiga monsterflaggskepp. Den fick ett riktigt bra betyg från oss i Svenska Smartphoneguiden och i dag expanderas serien med två nya modeller.

HDR och ny processor

Sony Xperia XZ1 är företagets uppföljare till Xperia XZs. Den har samma kamera som sin föregångare men har en lite uppdaterad design och en kraftigt uppgraderad processor. Den nya modellen använder ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset, som är ett av marknadens mest kraftfulla. Den har dessutom en ny skärm som har stöd för HDR, High Dynamic Range. Det betyder att den kan visa mer detaljrikedom i dynamiskt krävande material.

Liten men kompetent

Den stora, och lilla, nyheten för dagen på IFA-mässan i Berlin kallas Xperia XZ1 Compact. Det är en liten och kompakt telefon tack vare en 4,6 tum LCD-skärm. Trots det lilla formatet har Sony fått plats med ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset och samma kamera på baksidan som används av Xperia XZ Premium. Dessutom finns 4 GB RAM, 32 GB lagringsutrymme och ett batteri på 2 700 mAh. Sony vill inte gå ut med något officiellt om telefonens batteritid men tror på bra resultat tack vare den relativt lågupplösta skärmen, 720p-upplöst, den moderna processorn och det stora batteriet, med tanke på telefonens format.

Sony Xperia XZ Compact

Tillgången till bra men små smartphones är oerhört begränsad i dag. Apple iPhone SE är en av få produkter på marknaden som introducerades med en processor och kamera som motsvarande ledande smartphones på sin tid. Den har dock några år på nacken och skulle behöva ersättas. Sony Xperia XZ1 Compact har specifikationer för att vara en potentiell ersättare för den utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden som vi kallar ”Bästa lilla telefonen”.

Sony Xperia XZ1 och Xperia XZ1 Compact kommer att lanseras i Sverige den 6 oktober för 7 000 respektive 5 500 kronor. Surfa kommer givetvis testa dem när i samband med lanseringen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 1 =