Amazfit GTR
5.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:Android/iOS
Specifikationer:Storlek: 47mm
Offline-musik: Nej
Lagring: Nej
4G-stöd: Nej
Fördelar
- Rekordlång batteritid
- Högupplöst skärm
- Alltid på-skärm
- Förvånansvärt lätt
Nackdelar
- Kass GPS
- Opålitlig pulsmätare
- Få funktioner
- Låg ljusstyrka
Hälsa/träning4.2
Batteri9.3
Skärm7.1
Hälsa/träning4.2
Batteri9.3
Skärm7.1
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
' if (screen.width < 768) { htmlContent += ''; } else { htmlContent += ''; } // run the scripts inside the dom node var $annonsInline = document.querySelector('.annonsInline') $annonsInline.innerHTML = htmlContent runScripts($annonsInline) /* helpers */ // runs an array of async functions in sequential order function seq (arr, callback, index) { // first call, without an index if (typeof index === 'undefined') { index = 0 } arr[index](function () { index++ if (index === arr.length) { callback() } else { seq(arr, callback, index) } }) } // trigger DOMContentLoaded function scriptsDone () { var husd = 1; } /* script runner */ function insertScript ($script, callback) { var s = document.createElement('script') s.type = 'text/javascript' if ($script.src) { s.onload = callback s.onerror = callback s.src = $script.src } else { s.textContent = $script.innerText } // re-insert the script tag so it executes. document.head.appendChild(s) // clean-up $script.parentNode.removeChild($script) // run the callback immediately for inline scripts if (!$script.src) { callback() } } // https://html.spec.whatwg.org/multipage/scripting.html var runScriptTypes = [ 'application/javascript', 'application/ecmascript', 'application/x-ecmascript', 'application/x-javascript', 'text/ecmascript', 'text/javascript', 'text/javascript1.0', 'text/javascript1.1', 'text/javascript1.2', 'text/javascript1.3', 'text/javascript1.4', 'text/javascript1.5', 'text/jscript', 'text/livescript', 'text/x-ecmascript', 'text/x-javascript' ] function runScripts ($annonsInline) { // get scripts tags from a node var $scripts = $annonsInline.querySelectorAll('script') var runList = [] var typeAttr [].forEach.call($scripts, function ($script) { typeAttr = $script.getAttribute('type') // only run script tags without the type attribute // or with a javascript mime attribute value if (!typeAttr || runScriptTypes.indexOf(typeAttr) !== -1) { runList.push(function (callback) { insertScript($script, callback) }) } }) // insert the script tags sequentially // to preserve execution order seq(runList, scriptsDone) }

Sammanfattning:

Amazfit GTR är en klocka som på många sätt liknar Huaweis Watch GT-serie, med ett tydligt fokus på batteri. Resultatet är mycket riktigt en klocka med färre funktioner än de flesta men med en oslagbar batteritid. Ambitionen att konkurrera som träningsklocka uppfylls däremot inte alls. Med en GPS som tappar signal och mäter fel samt en pulsmätare som ofta underpresterar har den ett dåligt utgångsläge. Den inbyggda stegräknaren är inte sämst men tyvärr inte heller en räddare. Det är därför inte särskilt lätt att rekommendera GTR. Det enda som egentligen imponerar är den högupplösta skärmen och imponerande batteritiden, särskilt med tanke på priset.

 

Design och hårdvara

Test Amazfit GTR hårdvara

Amazfit GTR bjuder på en klassisk design. Den stabila hårdvaran liknar en ”riktig” klocka och trots sin storlek väger den inte särskilt mycket. Den som letar efter många inbyggda funktioner och finesser får dock leta vidare.

Läs mer om hårdvaran

Ett stabilt yttre

Amazfit, tillverkaren av smartklockan GTR, är ett underbolag till kinesiska Xiaomi. Just GTR är en direkt utmanare till Huaweis Watch GT, med fokus på batteri-hållbarhet och enklare träningsmätning. Vi ser också flera likheter i design eftersom även Amazfit GTR har en design som en stilig och rund herrklocka. Amazfit GTR är dock inte en liten klocka. Med ett yttermått på 47,2 x 47,2 millimeter och 10,75 millimeter på höjden, är den ganska stor. För användare med mindre handleder finns det en mindre modell som istället mäter 42,6 x 42,6 millimeter och 9,2 millimeter på höjden. Ingen av modellerna är alltså speciellt liten. Vi uppskattar ändå valmöjligheterna. Den större modellen kommer i olika utföranden av material, där tyngden varierar från 36 till 48 gram, beroende på design. Den mindre modellen väger cirka 25,5 gram. Ingen av klockorna är alltså speciellt tung.

På höger sida hittar vi två knappar. Dessa är lätta att hitta eftersom de sticker ut mycket längs ena sidan. Ingen av knapparna ger däremot så mycket fysisk återkoppling. De är också ojämna med ett tydligt klick från den övre och motsatsen i den nedre. Klockans undersida är gjord av plast och på en upplyft plattform hittar vi den optiska pulsmätaren. Vid sidan av den ser vi även två parallella mottagare för den magnetiska laddaren. Amazfit GTR laddas alltså inte genom trådlös Qi-laddning utan med en proprietär magnetisk laddare.

Färgval eller val av material?

Vår testmodell är 47 millimeters-modellen med glansigt rostfritt stål och en skärmkant av keramik. De olika färgvalen har också olika material, där den svarta är gjord av aluminium och den grå är av titan. Medföljande armband är en hybrid av läder och gummi för både stål- och aluminium-modellerna och de fäster med standard 22 millimeters-fästen. Det innebär att armbandet kan bytas ut i diverse klockbutiker. 42 millimeter-modellen görs enbart i aluminium och säljs i färgerna svart, rosa, guld och röd. Den mindre modellens armband fäster istället med 20 millimeters-fästen. Samtliga modeller har en ram runt skärmen i keramik, förutom den mindre guld-färgen. Ramen är lätt upphöjd över skärmen och erbjuder ett lätt stötskydd om vi till exempel slår i en dörrkarm.

Amazfit GTR pulsmätare

Funktioner och bristen på funktioner

Likt Huaweis Watch GT-serien är Amazfit GTR en ganska enkel klocka. Den kommer fladdad med det som kanske är viktigast från en smartklocka,såsom en optisk pulsmätare och en accelerator för stegräkning. Med tanke på klockans relativt låga pris är vi också positiva till att klockan har en inbyggd GPS, till skillnad från exempelvis Fitbits senaste klockor. Vi hittar även en kompass för den som är intresserad av orientering. Däremot saknar vi extra hårdvara för till exempel Wi-Fi-uppkoppling eller mikrofon och högtalare för röstsamtal, röstassistenter eller notis-varningar. Klockan har inte heller ett inbyggt lagringsutrymme för musik och kan inte ansluta till trådlösa hörlurar. Med marknadsföring som fokuserar för träning och hälsa ser vi en vattenresistens på 5 ATM, vilket innebär att klockan klarar vatten på upp till 50 meters djup. Armbandet, gjort i delvis läder, är dock inte gjort för att bli blött.

Ett litet utbud funktioner behöver inte vara negativt. Istället för funktionalitet har Amazfit fokuserat på energisnålhet. På pappret är alltså Amazfit GTR en klocka för den batteri-medvetna, inte för den som vill ha lite av allt. Den inbyggda vibrationsmotorn tillkallar tydlig uppmärksamhet, ibland även lite för mycket. Likt som den första generationens Huawei Watch GT ger den nämligen ifrån sig ett ganska högljutt rasslande som utan problem kan uppfattas av andra i omgivningen. Det innebär att klockan exempelvis kan störa på ett möte. Amazfit låter oss inte heller ändra intensiteten på vibrationen, vilket innebär att vi flitigt behöver använda stör ej-läget.

Stäng

 

Skärm

Skärmtest Amazfit GTR nits

Amazfit GTR har en rund AMOLED-skärm på 1,39 tum som med en upplösning på 454 x 454 har en pixeltäthet på samma nivå som Huawei Watch GT 2. Det innebär också att den är en av de mer högupplösta smartklockorna på marknaden, speciellt sett till priset. Med en ljussensor anpassas ljusstyrkan automatiskt och under vårt test ser vi en maximal ljusstyrka på cirka 600 nits. Det är lägre än både Huawei och Fibtits senaste klockor. Den låga ljusstyrkan gör den svårläst i direkt solljus, speciellt eftersom den inte hanterar reflektioner så bra som vi hade önskat. Tack vare AMOLED-tekniken visar den ändå tydliga kontrast och starka färger i rätt miljöer.

 

Hälsa och träning

Träning och GPS Amazfit GTR

Amazfit vill ta sig in på samma marknad som Fitbit, Garmin och Huawei just nu konkurrerar om. Det kan kanske låta enkelt men med en GPS som presterar under all kritik och få andra räddande funktioner går det inte att rekommendera Amazfit GTR som träningsklocka.

Läs mer om hälsa och träning

GPS och träning

Som träningsklocka har Amazfit GTR ett tydligt fokus på kondition, där möjliga aktiviteter listas som utomhuslöpning, gång, cykel, löpband, simning i öppet vatten och pool, skidåkning, trappklättring och ”Freestyle”. Samtliga utomhusaktiviteter syftar till att använda GPS för platsspårning. Det räcker dock inte att bara ha en GPS, den ska fungera också. Under vårt test av Amazfit GTR ser vi att klockan minst en gång per passa tappar signalen. Även innan det händer har klockan väldigt svårt att hålla en god signal, vilket resulterar i ovanligt krokiga raksträckor med helt felaktiga värden. Under vårt test räknar klockan vår 2,3 kilometersrunda som 2,49 kilometer, vilket är lika illa som Mobvois Ticwatch S2.

Förutom GPS-problemen har Amazfit GTR också en pulsmätare som inte riktigt vet vart den ska ta vägen. Det är nämligen inte ovanligt att den optiska sensorn registrerar låg puls fram tills vi startar ett träningspass och därefter istället mäter för högt. I praktiken innebär detta att Amazfit GTR inte lämpar sig till användare som vill följa puls och puls-utveckling för att spåra kondition. Förutom puls-värden mäter klockan även antal steg under ett träningspass, kadens, takt, hastighet samt hur långt vi kommer per steg. Med korrekt data för avstånd och puls hade Amazfit GTR med andra ord kanske kunnat vara en välfungerande träningsklocka för löpare. Istället snubblar den långt före mållinjen.

Vardagsaktivitet och hälsa

Amazfit GTR håller koll på vardagsaktivitet genom att räkna steg och hålla koll på stillasittande. Precis som så många andra klockor vibrerar GTR med en påminnelse om den upptäcker inaktivitet över en längre period. Till skillnad från flera konkurrenter räknar klockan antalet påminnelser om inaktivitet. Antalet påminnelser visas på klockan med det finns inget sätt att följa dessa mätningar över tid, vilket innebär att vi inte kan leta efter mönster retroaktivt.

När klockan sitter på armen räknar den steg kontinuerligt. När vi testar att räkna en promenad på 500 steg ser vi att klockan räknar sju steg för mycket. Detta är inte det värsta resultatet vi har sett, det får Fitbit Versa Lite, som la till 20 steg. Amazfit GTR presterar dock inte i nivå med Fitbits senaste klocka, Versa 2, som endast räknade ett steg för mycket i samma test.

Klockans pulsmätare har inget läge för kontinuerliga uppdateringar. Istället kan vi välja mellan 1, 5, 10 eller 30 minuter. Apple Watch 5 har inte heller kontinuerlig mätning men mäter puls när den tror det är mest relevant. Amazfit påstår inte att de har någon sådan intelligent mätning.

Under vårt test ser vi att Amazfit GTR tenderar att mäta puls utanför en godkänd felmarginal. Det kan variera mellan att den håller en god nivå till att den mäter för högt eller för lågt. Det handlar sällan om stora hopp men det händer att den ligger 20 slag per minut för lågt, även utanför träning. Konstigt nog rapporterar klockan ett annat värde än i appen. Dessa skiftande värden gör det svårt att validera pulsmätaren, särskilt eftersom det varierar om det är klockan eller telefonens värde som är mest korrekt.

PAI – Personal Activity Intelligence

För att motivera till mer aktivitet har Amazfit implementerat ”PAI”, Personal Activity Intelligence, i sina mätningar. PAI är framtaget av en studiegrupp ledd av den norska forskaren Ulrik Wislöff och syftar till att ersätta rekommendationersåsom ”10 000 steg per dag”. Utifrån pulsmätningar ger Amazfit ett PAI-poäng där målet är satt till 30. Tanken med PAI är att användaren, utifrån ett personligt anpassat mål, ska kunna nå och hålla 100 poäng i sju dagars-perioder. Detta kräver onekligen en pålitlig pulsmätare, vilket tyvärr sätter käppar i hjulet för ett annars intressant sätt att både motivera till och hålla koll på vardagsaktivitet.

Sömnmätning – inte riktigt där än

Sömnmätning är bevisligen svårt att få till. Amazfit gör som så många andra ett försök att under nattsömnen mäta lätt- och djupsömn. Här har man dock inte implementerat en mätning av REM-sömn, något som flera konkurrenter mäter. Amazfit menar istället att djupsömn innehåller både nREM- och REM-sömn. Baserat på sömnens kvalitet och längd belönas användaren med ett sömn-poäng. Mätningar av de olika sömnfaserna är svåra att validera. Däremot kan vi anmärka att Amazfit GTR ofta missar uppvaknanden, eller registrerar ett omedvetet uppvaknande för att sedan missa när vi faktiskt vaknat eller till och med ställt oss upp. I värsta fall händer det också att klockan missar flera timmars sömn. Till skillnad från Huawei Watch GT 2 och Fitbit Versa 2 har alltså Amazfit GTR svårt att konkurrera om bästa sömnmätning.

Stäng

 

Mjukvara

Amazfit GTR mjukvara Xiaomi

Enkelhet ser ut att vara i fokus när Amazfit har tagit fram sitt eget klockgränssnitt. Den har en smidig och tydlig förmåga att visa information. Annorlunda implementeringar innebär dock att enkla saker,såsom notiser, gömmer sig i en separat app. Samtidigt är det väldigt lite vi faktiskt kan göra på klockan förutom att starta träningspass och byta låt på mobilen.

Läs mer om mjukvaran

Ett anonymt gränssnitt

Amazif GTR kör ett proprietärt operativsystem, som än så länge saknar namn. Fördelen med det är att tillverkaren kan göra lite som dem vill och därmed också optimera systemet fritt, till skillnad från exempelvis Googles Wear OS. Det ger också vissa begränsningar, där exempelvis populära funktioner och appar uteblir. I Amazfits fall är bristen på stöd från vissa tredjeparts-appar ingen risk eftersom klockan helt enkelt inte har stöd för nya appar. Det basutbud som erbjuds är enkla appar såsom tidtagarur, stoppur, alarmklocka och musikkontroller. Förutom dessa är applådan klädd med ikoner för träning och hälso-status samt den väldigt snåla inställnings-menyn.

Gränssnittet är lättnavigerat, om än klumpigt. I vanlig ordning utgår vi alltid från klockansiktet, smartklockans hemskärm. Härifrån kan vi svepa upp för att se snabbinställningar eller ned för att komma till applådan. Till höger och vänster om klockan hittar vi widgets, där det finns totalt två stycken. Till höger om klockan finns stegräknaren och till vänster pulsmätaren. Något som kanske inte är lika uppenbart är vart notiser hamnar på Amazfit GTR. Dessa täcker som vanligt skärmen när de mottas men om vi vill bläddra bland dem behöver vi öppna en separat ”app”. Vi saknar alltså ett vanligt app-fält, något som återfinns på konkurrerande klockor från Samsung, Apple och Fitbit. Som vanligt för billigare smartklockor ser vi också en brist på interaktionsmöjligheter när det gäller notiser. På Amazfit GTR kan vi inte ens avfärda enskilda notiser utan detta måste göras på telefonen.

Att vara eller inte vara – alltid på

2019 var året då allt fler tillverkare implementerade en Alltid på-skärm på smarta klockor. Amazfit är inget undantag. Vi ser innovativa och smarta lösningar i funktionen, där vi inte enbart kan välja mellan på och av, utan även hur och när skärmen alltid ska vara tänd. Välmöjligheterna är alltid på, smart eller tidsbaserad. Tidsbaserad är som det låter, ett tidsintervall varje dag när vi vill att skärmen inte ska släckas. Smart innebär istället att klockan stänger av läget om vi tar av den, eller om klockan mäter att vi sover. Medan Apple Watch 5 saknade ett snabbt sätt att släcka skärmen, förutom ”Bio-läget”, uppskattar vi speciellt dessa valmöjligheter i Amazfit GTR. Till skillnad från andra smartklockor har dock inte varje klockansikte en egen Alltid på-design. Vi kan bara välja mellan en analog och en digital urtavla.

Apropå urtavlor har inte Amazfit någon inbyggd funktion för tredjeparts-urtavlor. Det finns istället inbyggda urtavlor att välja i telefon-appen, både i digitala och analoga utföranden. Det är också möjligt att ladda ned och installera inofficiella klockansikten, men detta kräver att vi installerar dem manuellt eller genom tredje parter och stöds inte direkt av tillverkaren.

Knappar, stabilitet och musikkontroll

Utöver att svepa mellan vyer i gränssnittet finns även de två knapparna, där den övre agerar klassisk strömknapp enligt telefon-standard. Ett enkel-tryck går till klockansiktet eller tänder och släcker skärmen och ett långtryck visar en meny för omstart eller avstängning. Den nedre knappen saknar en specifik funktion och agerar istället som en genväg. Här kan vi välja vilken app som ska öppnas. Det finns ingen funktion för som aktiveras när vi håller ner knappen.

Gränssnittets stabilitet får godkänt. Det hänger sig sällan och animationer fortlöper som förväntat. De minimalistiska apparna öppnas också omedelbart när vi klickar på dem där allt förutom musikkontrollen behöver ladda data.

Musik Amazfit GTR

Amazfit GTR kan som sagt inte lagra musik och har ingen funktion för att strömma musik till trådlösa hörlurar. Detta är något som annars blir allt mer vanligt bland konkurrenterna.  Till och med den annars funktionssnåla Huawei Watch GT 2 tar till sig MP3-filer. Amazfit GTR kan i alla fall styra den parkopplade telefonens musik, alltså låta oss hoppa över låtar och justera volymen. Detta fungerar oftast felfritt, även på diverse Android-telefoner, vilket Fitbits klockor ofta har svårt att hantera. Det händer dock att klockan inte lyckas förstå vad som spelas på telefonen och då fungerar det inte heller att styra musiken.

Telefonanslutning – allt i ett

Amazfit App testAmazfit har tagit fram en app för användning av GTR. Appen heter smidigt nog Amazfit och låter oss sköta vissa av klockans inställningar samt hantera och se våra träningspass och hälsodata. Appen i sig själv är enkel att navigera igenom med en flik för träning och hälsa, en flik för förslag och en flik för inställningar. Här kan vi till exempel ställa larm på klockan, skapa påminnelser och till och med skapa egna vibrationsmönster för olika typer av notiser.

Som en oberoende enhet fungerar Amazfit GTR både med Android och iOS, vilket innebär att alla som har en smartphone kan använda klockan. Annorlunda för Amazfit är att även tredjeparts-appar kan hantera klockan. I praktiken innebär det att Xiaomis Mi Fit-app kan synka data från Amazfit GTR. Även inofficiella appar fungerar med sina lite annorlunda funktioner. Dessa appar passar ovanligt väl för den som tycker att det är roligt att anpassa mjukvara. Smartklockor är ofta helt begränsade till tillverkares egna app. Dessa alternativa appar kan erbjuda allt från nya klockansikten, till olika typer av anpassningar. Vi har dock inte utvärderat deras funktionalitet eller kvalitet under vårt test av klockan.

Stäng

 

Batteri

Batteri recension Amazfit GTR

Amazfit GTR stoltserar med den bästa batteritiden vi har testat. Användare som utnyttjar samtliga funktioner aktivt kan förvänta sig upp till 16 dagar per laddning. Med funktioner som Alltid på-skärm och kontinuerlig användning av GPS är det dock möjligt att minska på hållbarheten. Den medföljande laddaren är enkel och smidig att ta med sig och laddar på en hastighet som lägger sig mellan konkurrensen.

Läs mer om batteriet

Hållbarhet, hållbarhet, hållbarhet

När Amazfit lanserade GTR med den påstådda möjligheten att nå 24 dagars användning,  var det inte otänkbart att några ögonbryn lyftes. Amazfit marknadsför nämligen att klockan ska klara 24 dagar per laddning, även om vi alltid har pulsmätaren på, aktiverar sömnmätning, tar emot cirka 150 notiser och väcker skärmen cirka 30 gånger per dag. Samtidigt ska vi också kunna träna tre gånger i veckan cirka 30 minuter med GPS. Vi kan rapportera att klockan inte riktigt lever upp till detta nästan orimliga målet. Amazfit GTR:s skärm tänds sällan i onödan, då den saknar lockande funktioner när vi inte tränar. Med inställningarna ovan, och med kortare försök på GPS-spårning än vad som marknadsförs, ser vi istället en hållbarhet på 16 dagar med 15 procent till godo. Detta är under målet, men fortfarande riktigt imponerande.

Om vi aktiverar skärmens Alltid på-läge ser vi en drastiskt ökad förbrukning på omkring elva procent per dag i det smarta läget. Detta innebär också att den som stänger av funktioner, sänker frekvensen på pulsmätningar och begränsar antalet notiser kan nå en hållbarhet bortom vad vi anser vara rimligt med en så högupplöst skärm. Det går också att begränsa klockan till att endast visa tid och därmed agera som en vanlig klocka utan uppkoppling. Frågan blir dock om det då inte är bättre att bara köpa ett vanligt armbandsur där batteriförbrukning vanligen inte är en så stor fråga. Batteriförbrukningen på Amazfit GTR är trots allt, med samtliga funktioner aktiverade, den bästa Surfa har testat hittills, även med skärmen alltid på. Det är också värt att nämna att den mindre modellen marknadsförs med hälften så lång hållbarhet och har en batterikapacitet som är mindre än hälften så stort som vår testmodell.

Påfyllning, tack

Något som är ganska vanligt för billiga smartklockor är bristen på trådlös laddning enligt Qi-standard. Amazfit GTR använder, som så många andra, en uppsättning magneter som styr klockan till kontakter som överför ström vid kontakt. Den lilla pucken är smidig att ta med sig i jackfickan och lämnar inte speciellt mycket att klaga på. Däremot är den, precis som magneter brukar vara, envisa med vilket håll vi placerar klockan på. Laddaren skjuts helt enkelt åt sidan om vi placerar klockan åt fel håll. På plats ser vi ii alla fall en laddningstid på cirka en och en halv timme, från femton procent, vilket placerar den i mitten av konkurrenterna.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 3 =