Offline-musik: Ja
Lagring: 16 GB
4G-stöd: Ja
+ Praktisk skärm
+ Apputbud
+ Smarta funktioner
- Saknar sömnmätning
- Bara kompatibel med iPhone
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Apple Watch 4 är en smartklocka som kan komplettera och i vissa fall ersätta en smartphone på ett sätt som konkurrenterna inte kan. Med en stabil och praktisk design bjuder klockan också på bra användarvänlighetoch med ett smidigt och snabbt gränssnitt är Apple Watch 4 den mest behagliga smartklockan vi testat. På vissa fronter ligger den dock bakom konkurrenterna på grund av till exempel bristen på fristående appar. Flera klockor med mindre funktioner erbjuder dessutom en batteriuthållighet som Watch 4 endast kan drömma om, då den som mest klarar två dagar. Apple lyckas trots det erbjuda en funktionell smartklocka med pålitliga funktioner och för det mesta riktigt bra tränings- och hälsospårning. eSIM-stöd erbjuder dessutom möjligheten att lämna telefonen hemma och det gör Apple Watch 4 till klockan som gör det mesta och som gör det mesta bra.
Hårdvara och design
Apple Watch 4 har en smidig design som inte förnekar sin prisklass. Material består av antingen aluminium eller rostfritt stål och utgör en ram med lågt viktpåslag. Här hittar vi inga onödiga ramar eller skärmkanter, vilket bidrar till klockans stilrena yttre. Det innebär dock också att skärmen är oskyddad. Med en klassledande processor, mer lagringsutrymme än någon konkurrent och flertalet sensorer, är det tydligt att Apple inte har snålat på funktioner.
Läs mer om hårdvaranNätt och lätt – varken minst eller lättast
Apple Watch 4 bygger vidare på sin föregångares design med modernare inslag. Utseendemässigt är det skärmens storlek som sticker ut mest, eller snarare bristen på skärmkanter. Med yttermått på 4,3 centimeter på längden, 3,8 centimeter på bredden och strax över en centimeter på höjden är klockan nätt och lättburen. Enheten väger cirka 36,7 gram och är därmed en av de lättare smarta klockorna vi har testat, även om Galaxy Watch Active slår den med sina ynka 25 gram. Skärmglaset böjer sig lätt upp från aluminiumkanten, vilket innebär att den inte har något som skyddar den mot eventuella stötar. Det bidrar till en ren design men gör också klockan mer sårbar.
På höger sida av klockan har Apple placerat två knappar, varav den ena sticker ut som ett hjul och den andra ligger plant med resten av kroppen. Båda knapparna är taktila och lättåtkomliga men den plana knappen har ett tydligare klick. Kronan har dock fler funktioner. Den kan både roteras för att bläddra i mjukvaran och huserar Apples EKG-mätare. Mellan knapparna gömmer sig ett hål för mikrofonen medan vänster sida istället bjuder på springor för klockans inbyggda högtalare. Baksidan består primärt av keramik och safirkristaller. Här sitter den optiska pulsmätaren som omringas av elektroder för EKG-mätning. Dessa är lätt upphöjda från resten av baksidan med en sluttning men skapar inget obehag på armen under vårt test. Inga mottagare för laddning syns på klockan då den stödjer trådlös laddning, dock inte genom den mer vanliga QI-standarden.
Många modeller att välja mellan
Apple Watch har alltid konstruerats i ett mer rektangulärt utförande än många konkurrenter. Om det är snyggare med runda klockor får skattas som en smaksak. Det vi kan konstatera är att den lätt avrundade skärmen på Apple Watch 4 skapar bättre möjligheter för “telefonlik” navigering. Ett enkelt exempel är att e-postmeddelanden kan läsas med sin ursprungliga design och inte enbart med text.
Vårt testexemplar är av storleken 44 millimeter och är gjord av aluminium med färgen guld, som kom med ett sandrosa sportarmband. Klockan kommer också i färgerna silver och rymdgrå med olika armbandskombinationer. I tillägg till det går klockan även att få i rostfritt stål istället för aluminium. Modellerna skiljer sig också mellan storlekarna 40 och 44 millimeter och beroende på om de är utrustade med eSIM för 4G-uppkoppling eller inte. Det finns alltså en drös olika varianter av utföranden att välja mellan, som även reflekterar flera prisklasser.
Armbanden fäster med en proprietär lösning skapad av Apple. Som regel föredrar vi standardiserade klockfästen på smartklockor. Apple har dock använt samma design sedan den första Apple Watch-klockan, vilket innebär att det finns gott om alternativ på marknaden. Detta går att jämföra med exempelvis Fitbit som tidigare använt olika fästen på modeller som släppts med under ett års mellanrum. Armbanden är lätta att byta ut och montera på Apple Watch.
Funktioner för alla
Det går inte att förneka att Apple har utrustat Watch 4 med de flesta tänkbara funktionerna vad gäller hårdvara. Med högtalare och mikrofon går det enkelt att anropa röstassistenten Siri eller ringa och ta emot samtal direkt på klockan. Med sitt ovanligt stora lagringsutrymme på 16 GB rymmer klockan också unikt mycket innehåll för såväl appar som musik eller podcast-avsnitt. Systemchippet Apple S4 bidrar också till det bästa flytet vi sett i en smartklocka hittills. Trenden fortsätter där vibrationsmotorn, precis som på Apples telefoner, är den behagligaste vi har upplevt på en klocka. Den går även att anpassa mellan två lägen för intensitet. För den som föredrar högljudda notiser går det också att aktivera varningsljud från högtalaren.
Som träningsklocka har Apple Watch 4 i tillägg till pulsmätaren utrustats med GPS, en accelerometer, ett gyroskop och en barometer. Klockan är också vattenresistent enligt IP68-klassen och 5 ATM, vilket innebär att den ska tåla såväl vattenstänk som träning i havet. Det rekommenderas dock inte att klockan används för djupdykning eller aktiviteter med höga hastigheter i vatten, såsom vattenskidor.
Stäng
Skärm
44 mm-modellen av Apple Watch Series 4 har en OLED-skärm på 1,76 tum med en upplösning på 448 × 368. 40 mm-modellen mäter istället 1,55 tum med en upplösning på 394 x 324. Skärmarnas pixeltäthet är därmed lite lägre än de bästa konkurrenterna. Det ger dem i alla fall tillräcklig detaljrikedom för användning på vanligt avstånd. I vårt test har de en maximal ljusstyrka på cirka 1 000 nits. De delar alltså en förstaplats med Samsung och är för det mesta lätta att läsa utomhus. Jämfört med billigare alternativ, såsom Huawei Watch GT som har en ljusstyrka på 400 nits, gör Apple Watch 4:s ljusstyrka stor skillnad. Skärmen är även utrustad med Apples tryckkänsliga 3D Touch-teknik som ger flera bra interaktionsmöjligheter, även om Apple kunde varit tydligare med när tekniken går att använda. Skärmen är i alla fall responsiv och reagerar snabbt på våra fingrar.
Hälsa och träning
Med Apple Watch anser Apple att man hittade sin mest meningsfulla produkt för mänskligheten. Inte för att den är en smartklocka utan för att den hjälper användare hålla koll på sin hälsa. Apple Watch 4 kommer med nya sensorer för att hålla koll på hjärtat och en pålitlig GPS för motionsträning. För den som vill ha full koll på pulsen är dock Apple Watch 4 begränsad till mätningar var tionde minut.
Läs mer om hälsa och träningTräning och GPS
Apple Watch 4 har flera funktioner för att mäta träning. I det ursprungliga utbudet är det konditionsträning som briljerar. I och med Apples stora ekosystem finns det såklart tredjepartsappar som ska kunna mäta allt möjligt. Just GPS-mätningen fungerar i alla fall mycket bra. Under vårt vanliga skogstest på 2,3 kilometer ger Apple Watch 4 ett avstånd på 2,32 kilometer. Vi utför testet i skogsmiljö då det är där och bland höghus som GPS-signaler kan ha svårt att mäta korrekt. Under träningspasset är pulsmätaren på kontinuerligt och presterar ganska ostabilt. Den träffar rätt för att sedan sjunka för lågt eller hoppa för högt.
Pulsmätare är svåra att samarbeta med
Optiska pulsmätare kan blockeras av allt från kroppshår, felaktig positionering eller för mycket rörelse. Apple Watch 4 påverkas snabbt negativt om den sitter för hårt eller löst. När den sitter rätt presterar den inbyggda pulsmätaren väldigt bra och visar för det mesta inom en godkänd felmarginal. Det händer dock att den hoppar för högt eller sjunker för lågt. Efter ett slutfört träningspass korrigeras dock spikar, vilket innebär att snittpulsen hamnar rätt. Om pulsmätaren får dålig kontakt eller inte kan läsa pulsen mäts kaloriförbränning och intensitet utifrån generella uppgifter. Klockan redovisar även snittkadens, alltså steg per minut samt vilken hastighet och höjdökning vi haft under träningspasset. Andra typer av träningslägen inkluderar gång och cykling med inomhusvarianter samt rodd-, trappmaskin och yoga.
Under ett löppass visar klockan nuvarande data så som avstånd, hastighet, puls och tid. Dessa värden går inte att ändra. Däremot låter klockan oss ställa in mål för avstånd, kaloriförbränning eller tid inför varje pass. Det finns också funktioner för hastighetspåminnelser, om klockan märker att det går för fort eller långsamt. För annan typ av träning hittar vi istället läget “Annat” som mäter intensitet baserat på pulsvärden. Om dessa inte går att läsa av redovisas värden som baseras på kaloriförbränningen på en rask promenad. Dessa kategoriseras inte i kontext men går att döpa om i efterhand för att markera vad för aktivitet som utförts. Jämfört med exempelvis Garmin eller Samsungs smarta klockor saknas det alltså ett inbyggt stöd för att mäta specifika former av styrketräning.
Vardagshälsa i fokus
Apple Watch 4 håller koll på vardagshälsan genom att mäta aktivitet, stillasittande och hjärtats värden. Det sistnämnda är en ganska unik tillgång tack vare den inbyggda EKG-mätaren. Apple Watch 4 försöker mäta pulsen var tionde minut, med undantaget att den helst gör det när vi inte rör oss. Det är alltså enbart under träningspass som pulsmätaren är aktiv kontinuerligt. Jämfört med de flesta mätare på marknaden från Fitbit, Samsung och Huawei innebär detta betydligt färre läsningar per dag. Under vårt test ser vi att pulsmätaren presterar mycket bra under stillasittande med en felmarginal på ett till två slag per minut.
För att redovisa daglig aktivitet använder Apple tre ringar som fylls upp utifrån vad klockan mäter. Den yttre ringen visar rörelse som mäts i förbrända kalorier. Den mittersta ringen är för träning och mäts utifrån minuter där klockan registrerar aktivitet såsom kontinuerliga promenader. Den innersta ringen mäter “Stå”, som helt enkelt registrerar om användaren ställt sig upp och har gått under den pågående timmen. Samtliga ringar fylls utefter ett mål som kan anpassas. Detta är ett enkelt sätt att påvisa aktivitet samt motivera till rörelse. Klockan påminner varje dag och jämför med tidigare dagar i syfte att inspirera till aktivitet. Jämfört med exempelvis Huaweis Watch GT uppskattar vi att Apple sparar värdena för samtliga kategorier, inklusive Stå i appen Hälsa.
Rörelse och mindfulness
Som många andra träningsklockor mäter Apple Watch 4 även antal klättrade trappor för dagen. Varje trappa räknas för ungefär tre meter i höjdökning. Under vårt test ser vi att klockan räknar fyra av tio trappor, vilket innebär att funktionen inte riktigt tillför så mycket. Med en felmarginal på sex trappor är resultatet sämre än det vi såg från Samsungs Galaxy Watch Active, som räknade åtta av tio. Positionerad på armen räknar Apple Watch 4, som så många andra smarta klockor, även antal steg vi går under dagen. Under ett 500-stegstest ser vi att klockan räknar ynka tre steg för mycket. Detta placerar Apple Watch 4 på samma nivå som de flesta konkurrenterna på marknaden som bra en stegräknare.
En populär mätning som saknas på Watch 4 är sömnmätning, något som Apple än så länge inte utför. Det finns tredjepartsappar även för detta, men inget inbyggt. Däremot påminner klockan oss gärna om att ta en paus och andas två gånger om dagen. Den inbyggda funktionen kallas även Mindfulness-minuter och indikerar visuellt och genom vibrationer när vi ska andas in och ut. Någon intressant data sparas dock inte av detta, då klockan saknar sensorer för att exempelvis mäta syret i blodet. Istället lagras andningstillfällena med prickar på ett diagram, som ett plus i kanten för att vi tog oss tid att sitta stilla.
Stäng
Mjukvara
Watch OS på Apple Watch 4 är lättnavigerat och användarvänligt. Apple Watch 4:s formfaktor bidrar till ett gränssnitt som till stor del påminner om det vi ser på tillverkarens telefoner och har en kort inlärningskurva. Funktionellt sett har klockan det mesta vi kan önska oss, det är dock synd att den inte har fristående appar.
Läs mer om mjukvaranApples Watch OS gränssnitt matchar OLED-skärmen med svarta bakgrunder och ett överlag mörkt tema. Med tanke på att skärmen använder OLED-teknik är det dock synd att det inte finns något ”Alltid-på”-läge, något som Samsung och Googles operativsystem har välkomnat. Watch OS är det operativsystem för smarta klockor som mest efterliknar samma tillverkares gränssnitt för smarta telefoner. Notiser nås således genom ett svep ned från den övre kanten. Precis som på Apples telefoner, fram till och med iPhone 8-serien, visar ett svep upp från nedre kanten klockans snabbinställningar. Jämfört med många andra smartklockor finns det dock ingenting till höger eller vänster om klockansiktet. Ett svep åt vardera håll byter istället klockansikte.
Rektangeln – Praktiska fördelar
Runda smartklockor har lättare för att efterlikna klassiska klockor. Apple har dock en fördel i att Watch OS kan visa sitt gränssnitt som en telefon, där appar och bilder kan ge information utan att den skärs bort av runda skärmkanter. Något som fick mycket kritik när den första generationens Apple Watch lanserades var applådans “Rutnätsvy”. Här skapas en rörig samling av appikoner där exempelvis aktier-appen lätt kan blandas ihop med puls-appen. Det är därför bra att den vyn går att byta ut mot en mer överskådlig “Listvy” genom ett hårt (3D-Touch) tryck. Med den roterande kronan navigerar vi lätt upp och ned i menyer och listor. Vibrationsmotorn ger ifrån sig en behaglig feedback för varje steg.
Klockans fysiska knappars funktioner går inte att ändra på. Flera konkurrenter låter knappar fungera som genvägar till valfria appar. I Apple Watch 4 tänder kronan skärmen och öppnar applådan. Vid långtryck aktiverar den Siri och vid dubbeltryck öppnas appen Aktivitet. Den nedre knappen öppnar istället det Apple kallar för “Dock”, som antingen visar de senast öppnade apparna eller favoritappar. Dubbeltryck öppnar Apple Pay och långtryck öppnar menyn för att starta om klockan eller skicka en SOS-signal. Även om valfria genvägar kanske hade varit bra innebär också knapparnas låsta funktionalitet att de är väldigt förutsägbara. Det betyder dock också att de inte kan användas inom exempelvis träningspass för att pausa eller avsluta aktiviteter.
Låst men användarvänligt
Det som gör Watch OS så imponerande är inte bara dess flyt, som på många sätt påminner om en modern smarttelefon, utan hur bra det kan agera i telefonens ställe. Notiser kommer snabbt från telefonen och kan användas på olika sätt. Meddelanden går exempelvis att svara på antingen genom färdiga snabbmeddelanden, med emojis eller röstdiktering. Det är synd att det inte finns någon form av tangentbord till klockan men samtidigt är Apples röstdiktering utomordentligt skicklig på att plocka upp både ord och tecken. Det är ofta enklare att diktera korta meddelanden än att plocka upp telefonen och skriva. Tyvärr blir det lite svårare i högljudda miljöer och det lämpar sig sällan i ett möte.
Röstassistenten tillkallas snabbt och enkelt med antingen frasen “Hej Siri”, ett långtryck av kronan eller genom att vi lyfter klockan till munnen och börjar prata. Utifrån ett integritetsperspektiv kan det sistnämnda ifrågasättas, men det blir imponerande smidigt för att ställa larm eller interagera med Homekit-produkter. Siri får mycket kritik i jämförelser med konkurrenterna. Om vi jämför med vårt test av Mobvois Ticwatch S2, ser vi här en assistent som både aktiveras snabbt och utför kommandon tydligt. Jämfört med Samsungs smartklockor briljerar Siri genom att också förstå svenska utan problem. Svarstiden gör det också mer praktiskt att fråga Siri på klockan istället för att ta upp telefonen. Andra exempel, så som att Homekit-enheter går att nå snabbt genom appen på klockan, bidrar till att Apple Watch 4 är den smartaste smartklockan vi hittills testat. Det är dock synd att Siri blir förvirrad om vi ber den spela upp musik med engelska titlar.
En smartare smartklocka utan appbutik
Än så länge finns det ingen integrerad App Store på Watch OS. Istället kan telefonappar ha en kompanjonapp för klockan, som installeras automatiskt. Jämfört med Google och Samsungs operativsystem är det dock synd att Apple Watch inte tillåter fristående appar, än så länge. Detta är nämligen något som kommer med nästa stora uppdatering. Jämfört med Samsungs Tizen OS finns det dock ett mer integrerat apputbud, där till och med Googles anteckningsapp, Keep, finns till klockan. Även Spotify har en app till Watch OS som fungerar riktigt bra. Spotify har tyvärr inte stöd för lagring av musik utan är begränsad till Apple Music. Däremot går det att styra mellan olika Spotify Connect högtalare, något som Samsungs klockor inte kan göra ännu. Vad som ska sparas till klockan styrs genom telefonappen Watch.
Även klockansikten kan anpassas och väljas på telefonen. Apple har tyvärr inte öppnat upp för tredjepartsansikten, vilket innebär att de ansikten som Apple skapar är de enda som finns att välja mellan.
Fristående funktionalitet
Apple Watch 4 kan kopplas till trådlösa hörlurar för telefonsamtal eller för att spela media. Allra bäst fungerar Apple Airpods som redan får sin parkoppling till klockan genom telefonen. Eftersom klockan alltid sitter på armen har den fria vägar till hörlurarna och signalens stabilitet är under vårt test riktigt bra. Det går också utmärkt att parkoppla andra trådlösa hörlurar direkt genom klockans inställningar. Vi uppskattar också att pågående samtal på telefonen kan styras från klockan.
För mobilbetalningar fungerar Apple Pay precis lika bra som det gör på telefonen. Två tryck på den nedre knappen öppnar appen och därefter går det att välja mellan sparade kort. För att detta ska fungera krävs att Apple Watch 4 är låst med en PIN-kod. Vi märker att klockan snabbt låser sig när vi tar av den, men aldrig så länge den sitter på armen. Detta innebär att PIN-koden inte behöver slås varje gång appen öppnas. Apple Pay är inte den betaltjänst i Sverige som har flest stödjande banker, det priset går till Samsung Pay, men utbudet ökar mellan kredit- och bankkort allt eftersom.
Telefonappen, eller apparna
Som många andra av tillverkarens produkter fungerar bara Watch 4 med andra Apple-produkter. Specifikt en iPhone med operativsystemet iOS 12 eller senare. Detta innebär att alla som använder Android-telefoner får titta efter annat. Med tanke på Apples ståndpunkt att Apple Watch ska vara en hälsokompanjon som kan hjälpa mänskligheten, ser vi en tydlig nackdel i att en stor majoritet av världens smartphone-användare inte kan använda klockan.
Apple Watch 4 erbjuder en ovanligt fragmenterad mjukvaruupplevelse för att komma från Apple. För att använda klockan är det tre appar som gäller, fyra om vi också räknar App Store. Watch-appen låter oss parkoppla klockan samt anpassa inställningar och klockansikten direkt från telefonen. Vi uppskattar att samtliga inställningar för klockan går att nå från telefonens större skärm och att vi kan ta bort appar härifrån.
Överväldigande vid första ögonkastet
Appen Hälsa samlar data både från telefonen, klockan och godkända tredje parter såsom Withings och Xiaomi. Appen kan också synka data från populära träningsappar som Strava, Runkeeper eller Map My Run. Den kan upplevas som överväldigande då den kan lagra väldigt mycket information. Här får vi allt från eventuella sömnanalyser (som kräver tredjepartsappar) till hörlursvolym och kroppsvikt. Väldigt många av kategorierna som visas kan vara överflödiga då Apple Watch 4 exempelvis inte mäter blodtryck utan kräver ytterligare tjänster och produkter. För att delvis lösa det problemet går det att anpassa startsidan med favoriter för värden som steg, puls och trappor, för att lätta upp mängden information. Efter en personlig anpassning har appen dock förmågan att sammanställa väldigt mycket data på en och samma plats. För vardagsaktiviteter som steg och liknande sammanställer Hälsa vad klockan registrerar.
Den tredje appen kallas Aktivitet och agerar istället som en central för just Apple Watch-data med fokus på aktivitetsringarna. Här kan vi följa dagar, veckor eller månaders framsteg, eller motgångar, samt läsa hälsodata såsom VO2Max. I Aktivitet lagras också träningspass och appen delar ut utmärkelser för uppnådda mål eller tävlingar. Det finns också en social aspekt där det går att dela framsteg med vänner för att peppa och motivera varandra.
Stäng
eSIM – 4G på armen
Med eSIM kan Apple Watch 4 ta emot notiser och skicka meddelanden, även om telefonen är långt utom räckhåll. Eftersom det inte finns några fristående appar kan den dock inte ta emot vissa notiser om inte telefonen är påslagen och har en internetuppkoppling. Inom Sverige fungerar tjänsten mycket bra, efter aktivering, och erbjuder en självständighet som smartklockor tidigare bara kunnat drömma om.
Läs mer om eSIMSedan kategorins begynnelse har många smarta klockor använt sig av Wi-Fi för att minska behovet av att bära med telefonen. Enkelt sett möjliggörs detta främst genom att passera notiser över molnet. Med eSIM förstärks räckvidden ytterligare genom att låta samma sak fungera mitt ute i skogen. Inte bara det, men Apple Watch 4 kan även ta emot och initiera samtal och meddelanden eftersom den använder samma abonnemang som telefonen. I skrivande stund är det Telenor, Tre och Telia som har implementerat eSIM som extra-tjänst. Eftersom detta är en relativt ny teknik i Sverige är det inte helt smärtfritt när vi ska koppla klockan till abonnemanget. När det väl är klart fungerar det dock som det ska.
En ny typ av frihet
När Apple Watch 4 har ett uppkopplat eSIM kan notiser tas emot, även om telefonen ligger kvar på andra sidan landskapet. Det förutsätter dock att telefonen är påslagen och har tillgång till internet. Detta är primärt för att Watch OS inte kan installera fristående appar, utan speglar telefonens notiser. För uppspelning av musik och podcasts är det fortfarande apparna Apple Musik och Podcaster som gäller. Spotify kan till exempel inte spelas upp direkt på Apple Watch 4, även med 4G-uppkopplingen. Utan ett tangentbord är det också svårt att helt ersätta telefonen för sociala interaktioner. Platstjänster fungerar som på iOS där klockan till och med håller koll på vart vi parkerar bilen och erbjuder sig att visa vägen tillbaka.
Klockan reagerar snabbt på att vi lämnar telefonen bortom räckvidd och kopplar då upp sig. eSIM på Apple Watch 4 lämpar sig alltså för att helt ersätta en modern smarttelefon, men det minskar beroendet av att ha telefonen nära. För den som vill ha notiser även under träningspass i skogen ökar det klockans självständighet. Apple Watch 4 stödjer dock inte roaming utomlands, något som Samsungs Galaxy Watch gör.
Stäng
Batteri
Apple Watch 4 försöker inte vara världsbäst på batteriuthållighet. Apple har bara satsat på att erbjuda en dags batteritid och då är det tur att Apple Watch 4 överträffar sig själv genom att klara av två dagar. Uppkoppling till mobildata sätter också sina spår men som tur är utgör den en mindre dränering än vad vi hade väntat oss. Snabbladdning är inte en del av Apples utbud, men som tur är medföljer en praktisk laddare.
Läs mer om batterietFler funktioner, kortare batteritid
Att uppskatta batteriuthållighet blir svårare desto fler användningsområden en produkt har. Apple marknadsför att Apple Watch 4 ska klara upp till 18 timmar per laddning, något vi ofta överträffar under vårt test. Som smartklocka utan eSIM ser vi ofta minst 36 timmar per laddning, alltså ett och ett halvt dygn. Detta med en mängd notiser, Apple Pay, kontroll för telefonens musikuppspelning och diverse kommandon till Siri och Homekit. Eftersom Apple Watch 4 inte mäter sömn utan tredjepartsappar finns det ingen ursprunglig anledning att bära klockan över natten, om inte för att få en bättre mätning av vilopulsen. Använder vi klockan för träning dräneras batteriet allt mer och ett träningspass på 15 minuter med GPS påslaget tar cirka tre procent. Det är mindre än många konkurrerande smartklockor med inbyggd GPS och skapar inga problem för den som tränar dagligen.
Allra mest påverkar uppkopplingen mot 4G-nätet, något som inte är överraskande. Om vi lämnar telefonen hemma ser vi att klockan har 45 procent kvar efter en vanlig åtta timmars arbetsdag. Detta med några SMS och meddelanden samt ett fåtal korta samtal och cirka två timmars mediauppspelning. Det är alltså fullt möjligt att använda Apple Watch 4 som en ensam, mindre distraherande, mobiltelefon under arbetsdagen med marginal för resten av kvällen. Om klockan istället används med eSIM som backup används cirka 40 procent av batteriet från morgon till kväll. Det ger alltså klockan möjligheten att klara två arbetsdagar, trots att mobiluppkopplingen tar över några gånger om dagen.
Smidig laddare
Apple Watch 4 laddar trådlöst. Detta görs med den medföljande plattan, som enkelt fästs till klockan med magneter. Det är dock inte QI-laddning som gäller. Diverse trådlösa laddare som vanligen används till telefoner fungerar alltså inte. Tredjepartstillverkare har dock tagit fram alternativ som låter telefonen och klockan laddas på samma stativ. Den medföljande laddaren är i sig själv smidig och lätt att placera klockan på. Det är dock lite förvirrande att Apple Watch 4 har ett läge för att agera nattduksbordsklocka, då den ligger ned under laddning. Någon snabbladdning finns inte heller att prata om. Det tar cirka en och en halv timme att ladda Apple Watch 4 fullt från 18 procent. Detta lägger laddningshastigheten mitt emellan Samsungs Galaxy-klockor och billigare modeller så som Huawei Watch GT.
Stäng