Asus ZenFone Max Pro M2
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Det finns en grå variant men vi har testat den allmänt tillgänliga midnattblåa versionen.
Fördelar
+ Grym batteritid
+ Enkel mjukvara
+ Kraftfull processor
+ Dubbla SIM
Nackdelar
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
- MicroUSB-port
- Kameran i mörker
- Medelmåttig skärm
Kamera5.2
Skärm5.9
Batteri7.7
Kamera5.2
Skärm5.9
Batteri7.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Asus ZenFone Max Pro M2 erbjuder en otrolig batteritid som kan ta många användare genom två hela dagar. Tillsammans med ren och enkel mjukvara och bra prestanda lyckas Max Pro M2 erbjuder flera ovanligt bra egenskaper för sin prisklass. Den har samtidigt en uråldrig microUSB-port och saknar stöd för 5 GHz Wi-Fi, som är en uppenbar standardfunktioner i klassen. Kameran är inte heller särskilt imponerande. Med det sagt lyckas Max Pro M2 ändå sticka ut och erbjuda något ovanligt bra för priset tack vare bra batteritid och prestanda.

 

Hårdvarudesign

Asus Max Pro M2

Asus ZenFone Max Pro M2 har en stadig konstruktion av plast och glas. Den har trevliga knappar, plats för både dubbla nanoSIM- och microSD-kort och en hörlursport. Den är samtidigt lite föråldrad på grund av en microUSB-port och på grund av avsaknad av stöd för 5 GHz Wi-Fi under huven.

Läs mer om hårdvaran

I de lägre klasserna av smartphonemarknaden tvingas tillverkare göra svåra prioriteringar när det gäller komponenter och design. Asus har gjort flera intressanta kompromisser i ZenFone Max Pro M2 men när det gäller design har företaget gjort en ganska bra avvägning mellan kvalitet och pris. Både framsidan och baksidan täcks av glas som ger en känsla av kvalitet medan sidorna sänker komponentkostnaderna genom att vara gjorda av plast.

Plast-mobiler är sällan så stadiga som metallmobiler och det är inte heller Max Pro M2. Den knakar faktiskt till och med lite när vi verkligen vrider och vänder på den. Trots det känns den bra i handen och det känns definitivt inte som att den ska gå sönder. På det sättet är den ganska lik konkurrenter så som Moto G6 Plus.

Glasbaksidan har en uppenbar nackdel. Glas kan nämligen gå sönder på ett sätt som varken plast eller metall kan. Det gör risken för en katastrofal skada betydligt större. Glas erbjuder samtidigt både ett lyxigt utseende och en lyxig känsla i handen. På baksidan av Max Pro M2 finns en fingeravtrycksläsare som är lätt att nå och som är pålitlig. Den är inte riktigt lika snabb som dyrare konkurrenter men presterar bra för sin klass.

I baksidans övre vänstra hörn finns en kameramodul med två kameror och en tillhörande LED-lampa. Kamerorna sticker ut en bråkdel av en millimeter men inte tillräckligt mycket för att vara störande eller göra att telefonen ligger ostabilt på ett platt bord.

Glas möter plast

Glaset på baksidan är rundat längs sidorna och möter plastkanterna längs sidorna. Plasten har en blank finish som ger den ett glasliknande utseende. Det blanka utseendet riskerar att slitas bort med tiden eftersom plast är ett relativt mjukt och lättrepat material.

På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som är lätta att använda och ger bra fysisk återkoppling. Vi gillar dem skarpt! På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det är definitivt uppskattat.

På undersidan finns en hörlursport, högtalare, mikrofon och microUSB-port. Ja, den urgamla microUSB-porten fortsätter att pryda Asus senaste mobil för 2019. Det är synd. En USB Typ-C-port hade visserligen inte nödvändigtvis erbjudit större funktionalitet men UBS Typ-C är nutiden och framtidens format som dessutom är betydligt enklare att använda. MicroUSB-porten på Max Pro M2 är dessutom extra frustrerande att använda eftersom den sitter åt fel håll. Det betyder att märkningen på många USB-kablar, som är till för att hjälpa användare att sätta in kabeln åt rätt håll, inte stämmer.

Nytt glas

Framsidan täcks av en stor skiva glas som skyddar en 6,2 tum skärm. ZenFone Max Pro M2 är först ut i de lägre prisklasserna att använda sig av Gorilla Glass 6, som utlovar högre stöttålighet än tidigare. Det är givetvis alltid uppskattat. Utöver det nya glaset har framsidan också en hörlur i närheten av kanten, längst upp på framsidan. I hörluren sitter också en LED-lampa som visar laddningsstatus och notiser. Strax under hörluren finns slutligen en relativt liten flärp som inkluderar en frontmonterad kamera och en LED-lampa för foto i mörka miljöer.

Asus ZenFone Max Pro M2 konkurrerar ganska direkt med många telefoner i klassen när det gäller design. Den är nästan exakt lika stor som både Huawei Mate 20 Lite och Motorola Moto G6 Plus. Likt konkurrenterna saknar den också IP-klassning för vattentålighet.

Saknar standardfunktion

En skillnad mellan Max Pro M2 och konkurrenterna, som inte är så synlig från utsidan, är faktumet att Max Pro M2 saknar stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Det kan vara en dealbreaker för användare som bor eller jobbar på en plats med mycket trådlös störningar. På vissa platser kan 2,4 GHz-bandet vara helt överbelastat. Då har konkurrenterna möjlighet att använda det betydligt mer tillgängliga 5 GHz-bandet. Asus mjukvara påstår att 5 GHz-bandet ”inte är tillgängligt i det här landet”. Det är naturligtvis helt fel. Hårdvaran saknar helt enkelt stöd för det och det är en stor och onödig akilleshäl för Max Pro M2.

Stäng

 

Skärm

Recension Max Pro M2

Asus ZenFone Max Pro M2 har en 6,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 280. Skärmen presterar ganska mediokert i sitt standardläge men bli bättre när vi justerar den till sitt varmaste skärmläge. Då erbjuder den ganska bra färgexakthet i den breda DCI P3-färgrymden. Skärmen presterar bra vid höga betraktningsvinklar men får lite problem i riktigt ljusa miljöer eftersom den bara kan nå knappt 420 nits i sitt starkaste skärmläge. Utöver det är den inte heller inte riktigt lika bekväm att använda i mörka miljöer eftersom den bara kan komma ner till 6 nits som lägst. Det kan jämföras med Huawei Mate 20 Lite som kan komma ner till 1 nits. Skärmen presterar kort sagt ganska bra i många normala miljöer men får problem när omgivningen ställer höga krav.

 

Högtalare

Test Max Pro M2

Max Pro M2 har en monohögtalare på sin undersida som kan trycka ut ljud med normal volym och helt okej kvalitet. På högsta volym har den lite svårt att hantera höga frekvenser. Det gör att viss musik kan låta obehagligt skärande. Detta är tyvärr ganska vanligt bland monohögtalare och Max Pro M2 verkar alltså inte vara ett undantag. I prisklassen finns det inte många konkurrenter med bättre högtalare men Moto G6 Plus har i alla fall inte riktigt lika stora problem med höga frekvenser och har dessutom sin högtalare på framsidan.

 

Batteri

Asus ZenFone Max Pro M2

Med ett smått otroligt 5 000 mAh-batteri har Max Pro M2 en av branschens högsta batterikapacitet. I kombination med ett energieffektivt Qualcomm Snapdragon 660-chipset har den stor potential att erbjuda riktigt bra batteritid. Det gör den också, om än inte riktigt så bra som vi hade hoppats. Normala användare kan förvänta sig en batteritid på nästan två dagar. Krävande användare bör ha svårt att ta den under 40 procent under en lång dag. Den har alltså betydligt bättre batteritid än många konkurrenter men ändå liknande batteritid som Nokia 7 Plus som har ett 3 800 mAh-batteri.

 

Kamera

ZenFone Max Pro M2

Kamerasystemet är en av Max Pro M2:s största svaghet. Det erbjuder ett brett dynamiskt omfång men kombinerar lite underliga prioriteringar i Auto-läget med kraftig bildbehandling som tyvärr gör att det har svårt att konkurrera i prisklassen.

Läs mer om kameran

Asus ZenFone Max Pro M2 har en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,8. Kameran erbjuder ett brett dynamiskt omfång i ljusa miljöer. Trots att den assisteras av ett relativt kraftfullt chipset tar det dock upp till två sekunder att fånga en HDR-bild. Det är betydligt långsammare än många konkurrenter i klassen. Den behandlar också bilder med en ganska kraftig brusreducering som skapar en utsmetad bild som saknar detaljrikedom, även i ljusa miljöer.

Fel prioriteringar

I mörka miljöer presterar den inte heller särskilt väl. Vi misstänker att kamerans ganska dåliga prestanda beror på lite underliga prioriteringar av mjukvaran och inte på hårdvaran. Oberoende på orsaken innebär det ändå att bilder ofta blir helt oanvändbart mörka och brusiga. I mycket mörka miljöer väljer kameran återkommande för kort slutartid, även när telefonen hålls stabilt. Eftersom till exempel Moto G6 Plus öppnar sin slutare tre gånger så länge som Max Pro M2 så kan den helt enkelt fånga en betydligt bättre bild med en mer användbar exponering. Max Pro M2:s problem med slutartid går givetvis att lösa med kamerans manuella Pro-läge men det är synd att inte Auto-läget kan göra ett bättre jobb.

När det gäller video presterar Max Pro M2 lite bättre. Den kan spela in i 4K UHD-upplösning och gör det med ganska bra kvalitet. Här påverkas bilden inte på samma sätt av stillbildslägets lite underliga inställningar och bildbehandling.

Stäng

 

Mjukvara

Asus lyckas erbjuda en smärtfri användarupplevelse tack vare ett rent och enkelt operativsystem. Vi hade gärna sett Android One-loggan på baksidan av telefonen, eller åtminstone Android Enterprise Recommended-certifiering, som skulle kunna garantera långsiktigt stöd. Bortsett från det kan Max Pro M2 erbjuda en riktigt bra användarupplevelse.

Läs mer om mjukvaran

Vi har testat Max Pro M2 med Android 8.1 och januaris säkerhetsuppdatering. Mjukvaran har inte Googles Android One-märkning men är ändå ganska lik Googles rena version av Android. Asus har lagt till minimala förändringar i mjukvaran och de flesta små justeringar som faktiskt finns är främst bra.

Asus har inte lagt till någon egen mjukvara för hemskärmen eller för att implementera några större estetiska förändringar av mjukvaran. Det finns dock ett fåtal Asus-unika funktioner i inställningarna. Det går till exempel att aktivera en funktion som kallas Smart screen som ser till att skärmen hålls aktiv så länge användaren tittar på skärmen. Det går dessutom att anpassa skärmens vitbalans och att styra telefonens notislampa med en underligt översatt inställning kallad ”Blinkande ljus”.

Avskalat men utan löfte

När det gäller förinstallerade appar har Asus valt att vara väldigt återhållsamma. Det finns en förinstallerad kalkylator, ljudinspelare och FM-radio från Asus men utöver det är det snålt. Det gör Max Pro M2 minst lika ren från extraappar som många Android One-mobiler, som också kan innehålla ett antal förinstallerade tillverkarappar.

Problemet med att inte vara med i Googles Android One-program är att Max Pro M2 inte kommer med samma typ av löfte om uppdateringar. Alla Android One-mobiler uppdateras alltid i minst tre år. Något sådant löfte finns inte från Asus. En uppdatering till Android 9 sägs släppas ganska snart men bortom det är det ont om hårda löften.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Max Pro M2

Prestanda är verkligen en av de stora fördelarna Max Pro M2. Qualcomm Snapdragon 660 erbjuder riktigt bra prestanda för en bred målgrupp. Den erbjuder betydligt och märkbart bättre prestanda än budgetsegmentets processorer tack vare en betydligt mer kraftfull CPU. En betydligt bättre GPU ger också ett brett stöd för mer grafiskt krävande applikationer och spel. I kombination med 6 GB RAM är Asus ZenFone Max Pro M2 en av marknadens lägre segments mest kraftfulla och framtidssäkrade enhet. 64 GB lagring är mer än tillräckligt för de flesta men det finns också en dedikerad microSD-kortläsare som kan hjälpa till om det behövs.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 160
Storlek 157,9 × 75,5 × 8,5 mm
Vikt 175 gram
Kamera 12 MP, 13 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 660, 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × två =