Huawei Mate S
2.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Huawei Mate S har tyvärr inget stöd för Wi-Fi på 5 GHz-bandet som många andra modeller har.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Gedigen industridesign
+ Fingeravtrycksläsaren
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Låg wifi-prestanda
- Användargränssnittet
- Kamera i mörker
- Medelmåttigt batteri
Kamera3.4
Skärm3.3
Batteri5.5
Kamera3.4
Skärm3.3
Batteri5.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Huawei försöker desperat att göra sitt varumärke till ett varumärke som signalerar kvalitet. Mate S är det kanske bästa exemplet på detta i företagets historia. Den nya telefonen har en stilren och gedigen design som ger oss en imponerande känsla av lyx, skärmen är bra och fingeravtrycksläsaren en av de bästa. Berömmelserna stannar dock där. Varken kameran, processorn, batteriet eller mjukvaran kan konkurrera med andra modeller i samma prisklass. Brist på stöd för wifi över 5 gigahertz-bandet och problem med låga överföringshastigheter gör inte saken bättre. Mate S är inte ett dåligt köp men vi kan inte rekommendera den till någon i dagsläget.

 

Hårdvara:

Förra året lanserade Huawei en smartphone vid namn Mate 7, och när Svenska smartphoneguiden öppnade under början av det här året var det Mate 7 som blev guidens val för utmärkelsen Mest för pengarna. Nu har syskonet Mate S nått butiker men den nya modellen har inte samma låga pris som Mate 7 – den här gången siktar Huawei på att konkurrera med marknadens mest påkostade smartphones.

Läs mer om hårdvaran

Huaweis nya modell försöker alltså konkurrera med marknadens bästa, och för att lyckas med det krävs enastående specifikationer. Mate S bjuder på många bra komponenter men kommer tyvärr inte i närheten av konkurrenterna när det gäller vissa aspekter. Telefonens skärm mäter 5,5 tum men har ”bara” en upplösning på 1 920 x 1 080, och telefonens wifi-enhet saknar stöd för 5-gigahertzbandet, en funktion som finns tillgänglig i alla andra konkurrenter i samma prisklass.

Mate S använder den snabbaste och mest kraftfulla processorn från Hisilicon, Huaweis egen chipset-tillverkare. Processorn kallas Kirin 935 och är en gnutta snabbare än den processor vi hittar i Huawei P8 men är nästan identisk med den som används av den betydligt billigare Honor 7. Detta betyder att processorn troligen inte kan nå upp till de prestandanivåer som många konkurrenter klarar av.

Mate S använder samma kamera som Huawei P8. Detta betyder att telefonen använder en 13 megapixelsensor som har ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0 framför sig. Kamerans specifikationer är varken bra eller dåliga. Det återstår att se hur bra bilder den kan fångar men det bör noteras att kameran fortfarande saknar optisk bildstabilisering, vilket kan göra det svårare för den att fånga bra bilder i mörka miljöer.

Mate S kommer utrustad med en helt klart hyffsad lista med interna komponenter men det är på utsidan som den verkligen har mycket att erbjuda. Likt Mate 7 har Huawei valt att använda en helt metall- och glasklädd industridesign. Telefonen är otroligt välkonstruerad och, enligt oss, riktigt snygg. Metallen i den ljusgråa varianten har en intressant ton som skiljer sig från många andra smartphones på marknaden i dag. Metallens färg är svår att beskriva men i dagsljus ser den nästan ut att ha en gnutta röd eller rosa färg i sig. Det får den att se mer levande ut i jämförelse med exempelvis den tråkigt gråa Iphone 6S Plus.

Telefonens baksida är rundad, vilket gör den lätt och bekväm att att hålla i handen. Strax ovanför mitten av baksidan finns en fingeravtrycksläsare som är placerad så att den är lätt att komma åt med ett pekfinger. Ovanför läsaren finns kameran, som tyvärr sticker ut lite från kroppen, samt två lampor som agerar som blixt för kameran.

På telefonens västra sida finns en kombinerad SIM/microSD-korthållare. Den svenska modellen av Mate S har tyvärr inte möjlighet att läsa dubbla SIM-kort men har åtminstone en microSD-kortläsare, som kan vara riktigt praktisk för vissa användare. På telefonens undersida finns en högtalare och en mikrofon samt en microUSB-port.

På höger sida finns en kombinerad volym upp- och nerknapp samt en på/av-knapp. Knapparna fungerar bra men de ger lite för begränsad haptisk feedback och är lite för lätta att tryck in. Det är inte ovanligt att telefonens volym justeras oavsiktligt när telefonen ligger i fickan. Knapparna kräver helt enkelt lite för lite kraft för att tryckas in. Huawei lyckades betydligt bättre med knapparna på Honor 7.

För att avrunda turen kring telefonens sidor kan vi påpeka att modellens 3,5-millimeters hörlursuttag och extra mikrofon sitter på telefonen ovansida. Hörlursportens position kan ses som en nackdel för dig som vill ha både ström och ljud inkopplat samtidigt.

Stäng

 

Mjukvara:

Vi har skrivit om Huaweis överliggande användargränssnitt många gånger förut. Vi har ändå inga planer på att sluta med det, eftersom det fortfarande är viktigt för alla konsumenter som köper ett exemplar av Huaweis smartphones att veta att de inte beter sig riktigt likadant som alla andra Android-telefoner.

Läs mer om mjukvaran

Huawei Mate S drivs av Android 5.1.1, ett bra operativsystem som är både funktionellt och stabilt. Ovanpå operativsystemet har dock Huawei lagt ett användargränssnitt vid namn EMUI 3.1. Mate S använder alltså samma gränssnitt som både Huawei P8 och Honor 7. Detta betyder att telefonens vanliga användargränssnitt är så kraftigt anpassat att det till en början kan vara svårt att förstå sig på. Telefonen har nämligen ingen appskärm som ger användare tillgång till en snabb vy över telefonens alla installerade appar. Det enda sättet att komma åt alla installerade appar på ett snabbt och enkelt sätt är att använda sökmotorn som är inbyggd i hemskärmen eller genom att installera en annan launcher från Google Play. Huawei har inte tagit bort möjligheten för användare att installera en launcher som kan visa appskärmen men företaget har helt enkelt inte inkluderat funktionen i EMUI 3.1.

EMUI är inte helt fritt från buggar. I två av bilderna ovan kan du se att det saknas svensk översättning i delar av systemet. Bosniska dyker upp istället.

Huawei har installerat ett flertal applikationer och genvägar på hemskärmen av Mate S. I en mapp på telefonens hemskärm finns exempelvis åtta genvägar till rekommenderade spel. Spelen är installerade på telefonen och tar upp plats på telefonens lagringsutrymme men de går alla att radera om så skulle önskas. Utöver spel finns en länk till Huaweis e-butik och förinstallerade appar från WPS Office, Twitter och Todoist. Huawei har även inkluderat ett flertal egenutvecklade appar så som Regissörläge från Huawei P8, Telefonhanterare och serviceappen Hicare.

Huawei har inkluderat ett flertal systemanpassningar som gör telefonen bättre och lättare att använda. Vår största favorit är fingeravtrycksläsaren som inte hade varit möjlig med Android 5.1.1 eller om Huawei inte installerat eget stöd för tekniken. Mate S använder en riktigt snabb fingeravtrycksläsare som kan låsa upp telefonen på en bråkdel av en sekund. Läsaren kan också användas som en sekundär pekyta. Genom att dra fingret över läsaren kan användare bläddra mellan bilder, dra ner notishanteraren och ta bilder, utan att lägga ett finger på telefonens skärm. Huaweis små extrafunktioner gör verkligen telefonen lättare och roligare att använda.

Huawei har även sett till att fingeravtrycksläsaren alltid är aktiv. Det betyder att telefonens på/av-knapp aldrig behöver röras för att telefonen ska låsas upp. Det räcker att plocka upp telefonen och vila fingret på läsaren för att telefonen ska känna igen fingret och låsa upp telefonen.

Huaweis fingeravtrycksmjukvara har många fördelar men ändå stora begränsningar. Eftersom Huawei inte har utvecklat något stöd för att låta tredjepartsappar komma åt fingeravtrycksläsaren och eftersom telefonen inte är baserad på Android Marshmallow finns det ingen möjlighet för telefonen att exempelvis använda fingeravtrycksläsaren för att låsa upp valvet i Lastpass eller godkänna ett köp i Paypal. Det betyder att fingeravtrycksläsaren i exempelvis Samsungs telefoner kan användas till betydligt fler saker än i Huaweis.

Stäng

 

Kamera

Huawei Mate S använder samma kamera som Huawei P8. Det betyder att kameran har en 13 megapixelsensor och ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0. Kameran saknar tyvärr optisk bildstabilisering och kan inte fånga video i högre upplösning än Full HD. I kombination med medelmåttig kameraprestanda betyder det att Mate S inte är ett bra val för dig som har höga krav på din telefon.

Läs mer om kameran

I jämförelsebilderna nedan ser vi tydligt hur Samsung Galaxy S6 Edge+ erbjuder högre detaljrikedom i ljusa miljöer och att Huaweis modell har stora problem i mörka miljöer. Skillnaderna mellan de två telefonerna är verkligen gigantiska och det är svårt att skylla på S6 Edge+:s höga prislapp. LG G4 presterar ungefär lika väl som Galaxy S6 Edge+ och är billigare än Mate S. Huawei har helt enkelt ingen chans i jämförelse med konkurrenterna.

Samsung Galaxy S6 Edge+ vs. Huawei Mate S

Huawei_Mate_S_Recension_kamera_test_morktHuawei Mate S:

Samsung Galaxy S6 Edge+:

Stäng

 

Ljud och bild

Huawei Mate S har en 5,5 tum Super AMOLED-skärm som har en upplösning på 1 080 x 1 920. Tack vare sin organiska skärmteknik kan skärmen lysa upp alla pixlar individuellt och därmed leverera total svärta.

Läs mer om ljud och bild

Skärmen erbjuder också imponerande färgåtergivning och är kort sagt riktigt trevlig att titta på. För dig som har ett tränat öga är det dock synd att skärmen inte har högre upplösning eller åtminstone ett större antal subpixlar. Skärmen använder nämligen Pentile-teknik som gör att text och andra högkontrastområden kan se kantig eller suddig ut. Det betyder att skärmen inte ser riktigt lika skarp ut som många konkurrenter. Även telefoner med samma upplösning och storlek ser betydligt skarpare ut än Mate S. Med det sagt är det svårt att klaga på telefonens skärm, den levererar en imponerande upplevelse som bara kan slås av marknaden absolut bästa.

Högtalaren sitter på telefonens undersida, bredvid microUSB-porten. Den är inte optimalt positionerad men vi är glada att den i alla fall inte sitter på baksidan. Högtalaren kan leverera ljud i hög volym men saknar den ljudkvalitet som vissa konkurrenterna kan klara ge. Högtalaren saknar täckning bland de lägre frekvenserna och mellanregistret saknar detaljrikedom. Vi har hört sämre högtalare men Mate S är ingen vinnare när det gäller högtalarkvalitet.

Stäng

 

Wifi-problem

Det har tagit oss lång tid att testa Mate S. Anledningen är att vårat testexemplar har krånglat en hel del. För det första har vi haft återkommande problem med telefonens avståndsmätare. Detta problemet uppkom dock aldrig i vårat andra testexemplar. Ett andra problem som vi däremot aldrig lyckats komma undan var problem med wifi. Vi trodde först att vårat första testexemplar hade något fel med sin wifi-krets men efter att ha testat flera exemplar av Mate S har vi kommit fram till att det är ett problem som är återkommande i flera exemplar.

Läs mer

Innan vi berättar vad som är problemet vill vi först se till att poängter att Huawei Mate S saknar stöd för wifi-nätverk som använder 5 gigahertz-bandet. Detta kan betyda att du som bor i ett hem med många enheter som använder 2,4 gigahertz-bandet kan få problem med låga hastigheter på grund av störningar. Alla andra dyra smartphones på marknaden i dag har stöd för 5 gigahertz-bandet, vilket skulle eliminera det problemet.

Nu till problemet: wifi på Huawei Mate S är långsamt. Problemet upptäcktes när Youtube-videos, hemsidor och Skype-samtal inte fungerade som de brukar med andra enheter på samma nätverk. För att eliminera felande länkar bytte vi till olika nätverk och bytte alltså till och med testexemplar.

Vi har gjort många tester för att verifiera våra probelm. Nedan redovisar vi resultatet för ett av många tester. I testet nedan har vi sammanlagt genomfört åtta mätningar av upp- och nedladdningshastigheter i en normal publik miljö (med eduroam-nätverk). Testet är inte perfekt och är inte helt vetenskapligt men det visar hur telefonen presterar i en normal miljö. Alla tester med alla telefoner har genomförts över 2,4 gigahertz-bandet vid samma tillfälle.

Resultaten visar tydligt att Huawei Mate S har stora problem med överföringshastigheter. I detta testet är det slutliga resultatet helt okej, tillräckligt bra för att titta på Youtube, men det finns stora och uppenbara skillnader mellan Mate S och dess konkurrenter.

Huawei Mate S
Sony Xperia Z5 Compact
LG G4
Hastighet ner, snitt (Mb/s)
23,125
62,375
79,500
Hastighet upp, snitt (Mb/s)
24,750
76,125
57,625

 

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × fyra =