Huawei P20 Lite
4.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,84 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen men det finns också en rosa och en blå version av P20 Lite.
Fördelar
+ Dubbla SIM-stöd
+ Gedigen konstruktion
+ Bra kamera i ljusa miljöer
Nackdelar
- Kallblå skärm
- Skör glasbaksida
- Dåligt optimerad mjukvara
Kamera5.1
Skärm5.5
Batteri6.2
Kamera5.1
Skärm5.5
Batteri6.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P20 Lite har tyvärr inte mycket mer än en skärmflärp gemensamt med de dyrare syskonen i Huaweis nu delvis hyllade P20-serie. Kameran är bra i ljusa miljöer men ganska medioker i mörka, batteritiden är bara okej och den praktiska prestandan är även den inget att hurra för. I jämförelse med konkurrenter så som Motorola Moto X4 ligger Huawei en bra bit bakom och Huawei har få unika funktioner som gör deras budgetmobiler bättre än konkurrenterna.

 

Hårdvarudesign

Huawei P20 Lite har en gedigen glas- och metalldesign som erbjuder gott om funktionalitet tack vare en hörlursport, USB Typ-C-port, fingeravtrycksläsare och en relativt stor skärm i ett relativt kompakt format.

Läs mer om hårdvaran

Huawei P20 Lite är en av många nya budgetmobiler från Huawei. I detta fallet är den uppkallad från Huaweis nya flaggskepp, P20/P20 Pro. Likheterna mellan P20 Lite och de dyrare syskonen i serien är dock minimala. Den mest uppenbara likheten är inte ens nödvändigtvis särskilt positiv. Den sticker ut och syns tydligt på framsidan. Vi pratar om skärmflärpen.

Flärp ger större skärm

P20 Lite är marknadens första mobil, som inte är ett flaggskepp, som har en skärmflärp. På framsidan finns en 5,84 tum stor skärm men den övre delen av skärmen har en utskuren del med en hörlur och videosamtalskamera. Det gör att skärmen kan sträcka sig längre upp mot överkanten än den annars hade kunnat. Det gör också att det praktiskt användbara utrymmet på skärmen är betydligt mindre än det är på telefoner så som Mate 10 Lite.

Utöver den annorlunda flärpen har resten av framsidan en ganska typisk design. Nedanför skärmen finns en liten haka och Huaweis logga. Medan dyrare flaggskepp använder sig av en skärmflärp för att krama ut varje millimeter av yta på framsidan av telefonen för skärmen, har inte P20 Lite den lyxen. P20 Lite har dock lyxen att erbjuda ett ordentligt reptåligt skyddsglas, något som saknades på Mate 10 Lite.

Längs sidorna av telefonen har Huawei kostat på sig aluminium för att ge telefonen en stadig konstruktion. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som fungerar bra och erbjuder bra fysisk återkoppling. På vänster sida finns en kortläsare med plats för antingen ett nanoSIM-och ett microSD-kort eller dubbla nanoSIM-kort. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på undersidan finns en USB Typ-C-port, högtalare och mikrofon.

Glansig glasbaksida

Baksidan täcks av en skiva glas. Det ger telefonen en känsla av kvalitet och lyx men gör också att både framsidan och baksidan riskerar att spricka vid fall. På mitten av den övre halvan av baksidan finns en fingeravtrycksläsare som fungerar bra men är känslig för fukt på fingret. Vi hade också gärna sett att läsaren satt en centimeter längre ner för att vara lite enklare att nå.

I baksidans övre vänstra hörn finns en kameramodul som sticker ut en knapp millimeter från telefonen. Linsen omringas av en tunn metallram som har ett tunt lager färg på sig. Bara efter en veckas testande hade en del av färgen skavts bort på vårt exemplar.

P20 Lite har en gedigen design som passar bra i prisklassen. I jämförelse med konkurrenter så som Motorola Moto X4 har den dock en stor nackdel. Den saknar helt någon typ av vattentätning.

Stäng

 

Skärm

Huawei P20 Lite har en 5,84 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 280. Skärmens upplösning är med andra ord mer än tillräcklig för även relativt krävande användare. Skärmens bildkvalitet är dock inte riktigt lika bra. Skärmen är oerhört blå och kall som standard och även med mjukvarans mest extrema vitbalansinställning är det omöjligt att få till en bra vitbalansnivå. Det enda sättet vi kom på för att förbättra skärmens vitbalans var att aktivera det ögonvänliga nattläget, som gör skärmen varmare i sin ton. Det är dock en opraktisk lösning i längden. För mörka nätter kan skärmen i alla fall bli behagligt mörk och den kan samtidigt bli tillräckligt ljus för att kunna användas utomhus utan problem.

 

Högtalare

P20 Lite har en högtalare i ett ganska normalt utförande. Den sitter på undersidan av telefonen och levererar en ljudnivå på 79 decibel, helt i linje med konkurrerande budgetmobiler med monohögtalare. Den fungerar bra för högatalarsamtal men vid hög volym kan den inte riktigt hantera högre frekvenser, vilket kan göra det obehagligt att lyssna på viss musik. Om du är en frekvent högtalaranvändare finns det kort sagt betydligt bättre mobiler på marknaden, så som Motorola Moto X4, som erbjuder högre kvalitet och dessutom har en högtalare som är monterad på framsidan.

 

Batteri

Huawei P20 Lite har ett batteri med en kapacitet på 3 000 mAh. Batteritiden är i linje med flera konkurrenter i pris- och storleksklassen. Det betyder att normala användare inte kommer ha något problem att ta sig igenom en lång dag men att användare med hårda krav kan närma sig de sista tiotalen batteriprocent vid slutet av dagen. Om du har höga krav på batteritid är P20 Lite alltså inte ditt bästa alternativ. Både Huaweis egen Mate 10 Lite och konkurrenten Motorola Moto X4 har mer att erbjuda.

 

Kamera

Test av Huawei P20 LIte

Huawei P20 Lite har en kamera som är, till synes, identisk med kameran i Huawei Mate 10 Lite. Det betyder att den har en högupplöst och en lågupplöst kamera som kan samarbeta för att fånga bilder med utsuddad bakgrund. Kamerorna fångar bra bilder i ljusa miljöer men får stora problem i mörka miljöer. Ett begränsat stöd för högupplöst video gör dessutom att P20 Lite ligger en bit bakom konkurrenterna.

Läs mer om kameran

P20 Lite har en huvudkamera som presterar bra i ljusa miljöer. Med HDR aktiverat har den ett brett dynamiskt omfång och erbjuder hög detaljrikedom tack vare en 16 megapixelsensor. Den erbjuder märkbart högre detaljrikedom än till exempel Motorola Moto X4.

I mörka miljöer får den dock stora problem. Med ett bländarvärde på f/2,2 och utan bildstabilisering kan kameran helt enkelt inte fånga tillräckligt mycket ljus för att ta användbara bilder när ljuset tryter.

Begränsad till Full HD

Även när det gäller video ligger Huawei en bra bit bakom konkurrenterna. Den bästa inspelningsinställningen erbjuder Full HD-upplöst video med 30 bilder per sekund. Flera konkurrenter erbjuder både 60 bilder per sekund och 4K UHD-upplösning, som alltså har fyra gånger högre upplösning än P20 Lite:s bästa inspelningsläge.

Medan de större syskonen i i P20-serien kan skryta med extremt bra kamerasystem är P20 Lite tyvärr ganska dålig med tanke på den klass den försöker konkurrera i. Till och med Mate 10 Lite kan sägas ligga ett steg före P20 Lite, eftersom den har dubbla frontmonterade kameror som erbjuder porträttläge, även på framsidan.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei P20 Lite har mjukvara som är funktionell och kraftfull. Operativsystemet är väl beprövat och även om Huaweis mjukvara fortfarande är lite underligt anpassad har den blivit bättre. Den stora besvikelsen är att dåligt optimerad mjukvara försämrar telefonens prestanda.

Läs mer om mjukvaran

P20 Lite baseras på Android 8.0. Under vår testperiod testade vi den med en säkerhetsuppdatering från mars 2018. Den är med andra ord relativt nyligen uppdaterad. Hur ofta eller hur länge den kommer uppdateras i fortsättningen vet vi dock inte i nuläget.

Mjukvaran i P20 Lite är mycket lik den mjukvara som de dyrare P20-modellerna använder. Det betyder att den är kraftigt anpassad för att passa in i Huaweis estetiska stil och för att ha de funktioner som Huawei gillar. Bland Huaweis unika funktioner finns till exempel hårdare resurshantering, tvillingappar som dubblerar appar så som Facebook för användare med flera konton, ansiktsupplåsning med selfiekameran och Game Suite som ändrar telefonens inställningar för att se till att spelsessioner aldrig blir störda.

De tråkiga delarna

Huaweis anpassningar bidrar delvis med positiva aspekter. De flesta förändringar är emellertid till det sämre. Huawei har till exempel gjort förändringar som Android redan gör betydligt bra, helt utan anpassningar. Faktum är att vissa funktioner, som är standardfunktioner i Android, saknas i P20 Lite. Det går till exempel inte att ha flera användarkonton och operativsystemets skalning fungerar inte som det ska för snabbgenvägar och notiser.

Det största problemet med Huaweis mjukvara har inte med design eller funktioner att göra. Det har med något ännu viktigare: stabilitet. P20 Lite är inte en tillräckligt stabil smartphone. Dess prestanda är underligt dålig. Det märks tydligt i tunga appar så som Facebook-appen. Den hänger inte med när vi bläddrar ner i flödet och även i andra appar tar det konstigt lång tid för den att ladda sidor. Telefonen kan till och med sakta ner och inte lyckas rendera animationer i tid. Vi har inte haft lika stora prestandaproblem med P20 Lite som vi hade med Mate 10 Lite men det är uppenbart att Huawei fortfarande inte lärt sig hur de ska optimera sin mjukvara för att fungera bra med sitt eget chipset.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite är utrustad med bra hårdvara. Den har Huaweis eget HiSilicon Kirin 659-chipset, 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Det betyder att den kan hantera relativt avancerade spel och borde vara snabb på att göra det mesta. I praktiken är dock Huaweis mjukvara så dåligt optimerad att den är ganska långsam och opålitlig. Telefoner som kostar hälften så mycket erbjuder minst lika hög praktisk prestanda än vad P20 Lite gör. Det är tråkigt och onödigt med tanke på telefonens hårdvarupotential. Vi är i alla fall glada av att se Huawei ge fortsatt stöd åt microSD-kort för användare som vill expandera sitt lagringsutrymme. Tänk dock på att kortläsaren bara har plats för två kort, ett nanoSIM- och ett microSD-kort eller två nanoSIM-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,84 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 280
Storlek 148,6 × 71,2 × 7,4 mm
Vikt 145 gram
Kamera 16 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP67
Processor HiSilicon Kirin 659, 2,36 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + elva =