LG G5
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,3 tum
Bra att veta:I Sverige säljs LG G5 i två färger: grå och guld. Vi har testat den gråfärgade versionen.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra stillbildskamera
+ Kraftfull processor
+ Utbytbart batteri
Nackdelar
- Medelmåttig batteritid
- Videokvalitet i 4K UHD
- LGs mjukvara
- Hörlursport i överkant
Kamera5.8
Skärm7.7
Batteri5
Kamera5.8
Skärm7.7
Batteri5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

LG G5 är en bra Android-telefon på många sätt men den lider av ett flertal små problem som gör att den har svårt att stå upp emot den hårda konkurrensen. LG G5 har sämre batteritid, lägre byggkvalitet, sämre mjukvara och sämre kamera än konkurrenternas flaggskepp. Det gör inte LG G5 till en dålig telefon men det gör den inte heller till det bästa valet i den dyra prisklass som den faktiskt ligger i.

 

Hårdvarudesign

LG G5 Recension forsta

Med en helt ny metallbaserad design och en unik modulär konstruktion siktar LG högt med nya G5. Företaget förblir en av få tillverkare som erbjuder utbytbara batterier men når inte riktigt upp till vad konkurrenterna kan erbjuda när det gäller byggkvalitet.

Läs mer om hårdvaran

G5 är LG:s första metallklädda flaggskeppstelefon. Likt många andra flaggskeppstelefoner på marknaden i dag täcks LG G5:s baksida av aluminium. Till skillnad från många konkurrenter skyddas dock bakstycket av ett relativt tjockt lager primer. Detta gör att G5 inte har samma tunga, kalla och gedigna känsla av metall som konkurrenter så som Apple och HTC kan erbjuda. G5 är väl konstruerad och har en stabil konstruktion men telefonens finish gör att den inte ger samma känsla av kvalitet som många andra konkurrenter.

LG G5 Recension baksida

G5 fortsätter LGs tradition att sätta knappar på baksidan av telefonen. Den skiljer sig dock från G4 genom att bara ha på/av-knappen på baksidan medan volymknapparna sitta på telefonens vänstra sida. På/av-knappen i sig har också förändrats sedan G4. Den fungerar numera också som en fingeravtrycksläsare som är aktiv även när skärmen är avstängd. Knappen fungerar bra och är lätt att använda men den sitter inte riktigt fast helt och hållet och skramlar lite. Läsaren fungerar bra och är snabb i de flesta fall men i bland har vi märkt att den avaktiveras och att telefonen kräver en PIN-kod för att låsas upp. Vi har inte kunnat hitta något mönster i felet vilket leder oss till att tro att det är en mjukvarubugg som förhoppningsvis kan fixas i framtiden.

Ovanför fingeravtrycksläsaren sitter telefonens unika kameramodul. Här sitter inte bara en utan två kameror, en LED-lampa och ett laserbaserat autofokussystem. Den vänstra av de två kamerorna är väldigt lik den kamera som användes av LG G4 medan den högra kameran är en vidvinkelkamera som kan vara praktisk för exempelvis landskapsfotografering. Den vanliga kameran har en 16 megapixelsensor och ett bländarvärde på f/1,8 medan vidvinkelkameran har en 8 megapixelsensor och ett bländarvärde på f/2,4. Exakt vad detta innebär återkommer vi till i kameradelen av denna recensionen.

Runt om LG G5:s sidor har LG valt att fasa bort delar av metallen för att ge telefonen en skinande ram. Ramen kan tyckas vara snygg men den gör tyvärr att telefonen kan uppfattas som vass när den ligger i handen.

På telefonens ovansida sitter en 3,5 millimeters hörlursport, vars position kan vara irriterande för användare som exempelvis vill ladda telefonen och lyssna på musik samtidigt. På ovansidan finns även en IR-sändare som kan användas tillsammans med LG:s egen mjukvara för att exempelvis styra TV-apparater. På undersidan finns en USB Typ-C-port, en högtalare och en mikrofon och på vänster sida finns volymknappar samt en extra liten knapp som är en viktig del av LG G5:s modulära design.

De senaste åren har LG varit en av ytterst få smartphonetillverkare som har sålt smartphones som har haft användarutbytbara batterier. Sedan Samsung började bygga in sina batterier i sina flaggskeppstelefoner har det egentligen bara varit LG och Microsoft som fortsatt erbjuda utbytbara batterier. Även LG G5 har ett utbytbart batteri men istället för att låta användare plocka av telefonens bakstycke för att komma åt batteriet kommer G5 utrustad med en speciell typ av undersida. Med ett knapptryck kan telefonens hela undersida skjutas ut ur telefonen och med undersidan följer batteriet. Därefter kan batteriet kopplas loss från undersidan och ett nytt batteri kan kopplas in. LG säljer också speciella tillbehör som låter användare koppla in kameragrepp, ljudmoduler och förhoppningsvis fler tillbehör i framtiden. Vi fortsätter utforska LGs modulära design och tar en titt på tillbehöret CAM Plus senare i recensionen.

LG G5 Recension modul 8

LG G5:s framsida täcks av en rundad skiva glas. Till skillnad från många konkurrenters skärmar är skärmen dock bara rundad på ovansidan. Det rundade glaset har ingen praktisk fördel men ger telefonen ett mjukt utseende som får LG G5 att skilja sig från den hårda och kantiga design som användes av LG G4.

På framsidan av G5 finns också en 5,3 tum LCD-skärm med en upplösning på 2 560 x 1 440. Skärmen har med andra ord samma upplösning som skärmen som används av LG G4 men den är 0,2 tum mindre. Trots en mindre skärm är dock LG G5 lite längre än LG G4. Runt skärmen på LG G5 sitter nämligen större ramar som gör telefonen lite större än vi hade önskat. I jämförelse med telefoner så som Apple iPhone 6S Plus är G5 dock fortfarande relativt liten.

Stäng

 

Skärm

LG G5 Recension skarm

LG G5 har en riktigt bra skärm. Den ger användare rika färger, goda betraktningsvinklar och framför allt, oerhört hög ljusstyrka. Faktum är att LG G5 har världens ljusstarkaste bildskärm i en smartphone. De ljusaste skärmarna vi någonsin tidigare testat har nått runt 550 nits. Vid direkt solljus har vi sett LG G5:s skärm nå 675 nits. Vi har inte lyckats komma upp till de 800 nits som LG utlovar i sin marknadsföring men LG G5 är ändå den helt klart ljusaste telefonen på marknaden, vilket också gör den relativt lätt att använda utomhus en solig dag.

 

Högtalare

LG G5 Recension undersida

LG G5 har en högtalare som är placerad på undersidan av telefonen. Högtalarens placering är inte optimal men den är en klar förbättring i jämförelse med LG G4 som hade sin högtalare på baksidan. Utöver en bättre position har LG G5 också en betydligt bättre högtalare både när det det gäller volym och kvalitet. G5 har till och med en av marknadens mest kraftfulla monohögtalare. Den kommer inte i närheten av exempelvis Google Nexus 6P när det gäller ljudkvalitet, särskilt i den nedre halvan av mellanregistret, men den kan producera ljud av hög volym, vilket kan vara särskilt praktiskt vid användning som högtalartelefon.

 

Batteri

LG G5 Recension modul 1

LG G4 hade ett utbytbart 3 000 mAh-batteri som gav telefonen en acceptabel, men allt annat än imponerande batteritid. LG G5 har också ett utbytbart batteri men det mäter bara 2 800 mAh. I Surfas syntetiska batteritester visar sig LG G5 ändå ha nästan exakt samma batteritid som LG G4. Under det senaste året har dock smartphonemarknaden förändrats och konkurrenternas batteritider förbättrats kraftigt. LG G5 kan därför sägas ha en ganska medelmåttig batteritid. Batteriet bör räcka för de flesta användare men du som ställer lite högre krav på din smartphone riskerar att behöva ladda eller byta ut batteriet långt innan dagens slut.

 

Mjukvara

lg mjukvara

LG har länge gjort mycket för att anpassa mjukvaran på sina Android-telefoner. Under de senaste åren har företaget gått i rätt riktning genom att ge användare en enklare och mer Android-lik upplevelse. Med LG G5 har företaget dock stannat upp och nästan börjat röra sig i fel riktning.

Läs mer om mjukvaran

I sin marknadsföring pratar LG om hur företagets nya mjukvara gör det lättare för konsumenter att använda G5. När vi först började testa G5 blev vi dock förvånade över faktumet att den klassiska appskärm, som finns tillgänglig i nästan alla andra Android-telefoner, saknades i G5. Att ta bort grundläggande funktioner från världens mest populära operativsystem kändes som raka motsatsen till att göra mjukvaran lättare att använda för konsumenter. LG erbjöd dock en alternativ hemskärm som kallades EasyHome och som innehöll en appskärm. EasyHome hade dock inget stöd för att installera widgets. Hemskärmen som beskrevs som ”Easy” hade alltså en funktion som hade tagits bort från telefonens vanliga hemskärm för att den gjorde användarupplevelsen svårare.

Strax innan LG G5:s lansering, en dag innan vi publicerade denna recensionen, skickade LG ut en uppdatering som introducerade en ny alternativ hemskärm som kallas ”Hem och appenhet”. Den nya hemskärmen fungerar på samma sätt som hemskärmen i LG G4 och V10. Användare kan alltså få tillgång till en traditionell Android-hemskärm men de behöver gå till Inställningar för att byta ifrån standardhemskärmen.

lg hemskarmar
LG G5:s vanliga hemskärm, EasyHome och Hem och appenhet i ordning från vänster till höger. Notera att hemskärmen till höger har ikonen för appskärmen längst ner i mitten.

Den förinstallerade kameraappen som LG förinstallerar på G5 är en av marknadens bästa. Appen består av tre lägen som kallas Enkel, Allmänt och Manuellt. I läget Enkel är det bara att klicka på skärmen och en bild fångas med helt automatiska inställningar. I Allmänt har du som fotograf möjlighet att ändra inställningar för kameralampan, HDR-fotografering, bildformat och mycket mer. I Manuellt läge får du kontroll över så gott som alla aspekter av telefonens kamera. Kameraappen ger dig kontroll över allt från ISO-tal och vitbalans till slutartid och filformat. Konstigt nog går det dock bara att ta stillbilder i det manuella läget, trots att LG:s betydligt billigare smartphone, V10, har manuella inställningar för videoinspelning. Det är underligt att se ett äldre och billigare syskon erbjuda fler funktioner än ett nylanserat flaggskepp.

LG G5 saknar ännu en funktion som företagets tidigare telefoner har haft. Dual Window existerar inte längre i G5:s mjukvara. Funktionen som har funnits tillgänglig i LG G3, G4 och V10 har försvunnit helt från G5. Även när det gäller multitasking är med andra ord V10 bättre än flaggskeppet G5.

LG G5 har en ny funktion som inte funnits tillgänglig i tidigare LG-telefoner. Funktionen kallas Avinstallerade program och gör så att appar som har avinstallerats under de senaste 24 timmarna läggs i en typ av papperskorg där de kan återställas ifrån. Det betyder att du som användare kan återställa applikation som du råkat avinstallera, så länge du gjorde det under de senaste 24 timmarna. Nackdelen med den nya funktionen är att den inte går att stänga av, vilket betyder att det enda sättet att verkligen avinstallera en app helt är att först avinstallera den som vanligt och sedan gå till appen Avinstallera program för att ta bort den permanent.

Stäng

 

Kamera

LG G5 Recension kamera

LG G5 kan knappast beskrivas som ett större framsteg inom kamerateknik. Telefonen fångar bra bilder men den ett år gamla LG G4 tar likvärdiga bilder och Samsung Galaxy S7 är bättre på många sätt. Med det sagt sticker G5 ut med sin unika vidvinkelkamera.

Läs mer om kameran

LG G5 har två kameror på sin baksida. Den ena kameran fångar 16 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,8 och den andra 8 megapixel-vidvinkelbilder med ett bländarvärde på f/2,4. Tack vare högre upplösning och ett mer ljusstarkt objektiv fångar den traditionella kameran betydligt bättre bilder än vidvinkelkameran.

I ljusa miljöer klarar sig LG G5 riktigt bra. Tack vare den vanliga kamerans höga upplösning fångar den bilder med högre detaljrikedom än många konkurrenter. Likt Samsungs kameror lägger dock LG till lite mer artificiell skärpa än vi hade önskat. Exempelvis LG V10 fångar därför bilder som ser betydligt mer naturliga ut.

Likt LG:s äldre kameror har också G5 ett stort dynamiskt omfång som gör att kameran inte tappar detaljer i varken ljusa eller mörka delar av bilder. Tack vare effektiv optisk bildstabilisering kan den också fånga riktigt bra HDR-bilder som inte lider av exponeringar som inte passar ovanpå varandra.

I mörka miljöer har vi svårt att se hur LG G5 är bättre än G4 och V10 på något sätt. Den klarar sig bra i mörka miljöer men kan inte slå Samsung Galaxy S7. Trots sin lägre upplösning är Samsungs kamera så mycket bättre i märka miljöer att den erbjuder högre detaljrikedom än G5. Samsung använder hårdare brusreducering än LG i mörka miljöer. Det kan göra att Samsungs bilder ser lite mer onaturliga ut på nära håll men i slutändan tar Samsungs kamera helt enkelt betydligt bättre bilder än LG i mörka miljöer. LG G5 hade varit marknadsledande för ett år sen men lyckas inte hänga med i Samsungs höga utvecklingstempo.

LG G5:s sekundära kamera är inte alls lika bra som den primära. Den är opraktiskt dålig i mörka miljöer och har för låg upplösning för många andra situationer. Med det sagt kan den ändå göra saker som ingen annan mobilkamera kan. Den sekundära kameran är bra på en sak: att ta vida bilder. När du ska ta en bild på ett landskap eller en hög byggnad kommer den sekundära kameran väl till pass. Likt alla andra vidvinkelkameror har den problem med att saker förvrängs längs bildens sidor men det är priset vi får betala för att kunna ta bilder med en sådan vinkel. Vidvinkelkameran är kort sagt ett praktiskt alternativ när den vanliga kameran inte räcker till men när den inte specifikt behövs bör den undvikas.

kameror
Två bilder tagna från samma plats med LG G5:s olika kameror.

LG G5 är ingen större uppgradering när det gäller stillbildskvalitet i jämförelse med LG G4 och V10. Kamerans videokvalitet har inte ökat avsevärt heller sedan förra årets flaggskepp. Det betyder att G5 nu ligger långt bakom så gott som alla konkurrenter på marknaden. Kamerans UHD-inspelning är särskilt problematisk. Den kommer inte i närheten av konkurrenterna när det gäller detaljrikedom.

Stäng

 

Modulär design

LG har lyckats skapa smartphonemarknadens mest unika design, det går inte att säga annat. I verkligheten är företagets modulära lösning dock inte fullt så praktisk som den kanske verkar och ett bristande ekosystem av tillbehör gör den inte så användbar som den hade behövt vara.

Läs mer

LG G5:s enskilt mest unika funktion är dess modulära design. Som vi berättat tidigare är underdelen av telefonen avtagbar. Med ett knapptryck på telefonens vänstra sida kopplas telefonens undersida loss från resten av telefonen. Undersidan kan därefter dras ut ur telefonen och andra komponenter kan kopplas in.

Telefonens modulära system har sin grund i telefonens batteri. Oberoende på vilken modul som används kopplas batteriet alltid in i den komponenten. Batteriet tas loss från en modul genom att luta det åt ena sidan och det sätts in genom att pressa in det i den komponent som ska användas. Varje gång undersidan av telefonen plockas ut åker alltså batteriet ut. Det betyder att telefonen behöver stängas av varje gång undersidan ska tas ut. Detta är LG G5:s modulära designs enskilt största problem.

LG säljer tillbehör så som LG CAM Plus som är tänkt att ge telefonen lite extra batteritid samt fysiska kontroller som ska göra telefonen lättare att använda med en hand. Problemet med CAM Plus är att den är för stort för att ha bekvämt i fickan och att det är för krångligt att sätta fast den på telefonen. Eftersom telefonen först måste stängas av, batteriet plockas ut, batteriet sättas fast på CAM Plus-modulen och sist skjutas in, innan telefonen kan sättas igång igen, tar det runt en och en halv minut att byta ut en modul. Eftersom CAM Plus inte är praktisk att ha liggande i fickan är det svårt att föreställa sig situationer då den skulle vara praktisk att använda över huvud taget.

LG kommer också att sälja ett tillbehör kallat LG Hi-Fi Plus. Tillbehöret är utvecklat av LG i samarbete med Bang & Olufsen och sägs ge LG G5-användare tillgång till bättre ljud genom en extra DAC, digital till analog konverterare. För ljudentusiaster skulle det tillbehöret kunna vara bra men i nuläget är det oklart hur mycket bättre ljud det tillbehöret kan ge än exempelvis V10:s redan inbyggda Hi-Fi DAC.

Utbytbara batterier är oerhört värdefulla för konsumenter. För bara några hundralappar kan de gå runt med ett extra batteri i fickan eller väskan för att ha möjlighet att förlänga telefonens batteritid med 100 procent. Utöver möjligheten att byta ut batteriet är dock LG G5:s modulära design inte särskilt värdefull. Det är möjligt att fler tillbehör kan förändra det påståendet men i nuläget är det svårt att se det stora värdet med en modulär design.

Stäng

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

5 KOMMENTARER

  1. Vad är anledningen till att Ni inte skrivit något om chip/prestanda i testet?
    Inte helt ointressant om mobilen kan utnyttja Quick Charge 3.0 via USB-C…

    • Hej Thomas!

      Vi tar med alla sådana aspekter när vi sätter betyg på alla produkter men det är inte alltid vi har med alla detaljer kring alla komponenter om vi inte anser att dessa detaljer ger något betydande för dig som läsare. Smartphones är otroligt komplicerade produkter med otroligt många funktioner. Vi testar alla delar av alla smartphones noggrant men tar till slut beslut om vilka detaljer vi vill ta med i en recension för att inte göra det så bra och innehållsrikt som möjligt men samtidigt lätt att läsa. När det gäller just snabbladdning valde vi att inte ta med den funktionen i denna recensionen eftersom det är en funktion som finns i alla flaggskeppstelefoner och som därför inte är betydande differentierande faktor. Hade LG G5 dock saknat snabbladdning eller varit mycket bättre på det än konkurrenterna hade vi kanske valt att ta med det.

      Du som läsare är en självklar del i vår process att utveckla och förbättra våra recensioner så jag tackar för att din input!

      /Joel

  2. Tack för svar, Joel.
    Anledningen till att jag reagerade var att artikeln inte kan uppfattas positiv (tvärtom) om mobilen och lyfter inte fram något annat än att det är en ljusstark skärm.
    Sen för egen del tycker jag det är betydligt intressantare om den kan ladda snabbare än andra flaggskeppsmobiler, än om de lite lägre frekvenserna i mellanregistret på högtalararen inte är i par med Nexus 6P.
    Inte så många mobiler som använder sig utav USB-C heller, men det har kanske inte den större betydelsen för många. Dock går diskussionerna varma om att använda USB-C till just QC3.0, då det bryter emot USB-standarder(effektmässigt) och andra kommande flaggskepp har exkluderat denna snabbladdning(även om tekniken finns på chipet) av den orsaken, vad jag har kunnat läsa mig till.

    I tider med olika ”snabbladdningstekniker” hade det varit intressant med en test som visar hur mycket det verkligen gör på sig, och om det stämmer med tillverkarnas påstående.
    (I sammanhanget verkar nu också laddkablarna vara av större vikt för att uppnå max laddningskapacitet och undvika tråkiga missöden (kanske inte bara med mobilen, utan t.ex. ens MacBook, Chromebook också, om man nu har en sådan). Sen behöver det inte vara en test à la Benson Leung, utan kanske en lite mer för Er tänkta målgrupp.)

    • Tack för förslaget!
      Snabbladdning är helt klart något vi kan göra en artikel på i framtiden!
      /Joel

  3. Jag har CAM PLUS monterad på min G5 konstant och att den skulle ligga sämre i fickan har jag aldrig märkt av.
    Jag ser bara positiva saker med cam plus.
    Man får med batterikapacitet, mobilen blir greppvänligare för dom med lite större händer då cam plusen blir en ”klump” som lägger sig otroligt bra i handen. Baksidan av modulen är av plast med någonslags lädermönster som även det ger ett bättre grepp i handflatan.

    Jag har varit trogen Iphone i 11 år och
    LG G5 klår iphone med hästländer.
    Jag ger G5 5+ av 5 möjliga och med Cam plus modulen som extrabatteri och extra greppvänlighet får den 6+ av 5 möjliga.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × tre =